Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Сложихте ли зелето?

Първоначално публикуван от juri_fursov Преглед на мнение
    каква сол слагате в зелето ,наще винаги слагаха не иодирана такава ,но тук не мога да намеря такава
    Колкото и да е невероятно, свястната морска сол се оказва проблем! Въпреки разните слухове дето се носят, сол в България явно вече не се прави. На пакетите, на които с големи букви пише: "Бургаски солници", с малки е добавено: "Произход - Египет", това беше повод преди някоя година да питам Джорджо в една тема за солта, която той беше започнал - уговори ми уклончиво (не точно като във вица). В последно време и тази я няма, продава се някаква тунизийска.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Колкото и да е невероятно, свястната морска сол се оказва проблем! Въпреки разните слухове дето се носят, сол в България явно вече не се прави. На пакетите, на които с големи букви пише: "Бургаски солници", с малки е добавено: "Произход - Египет", това беше повод преди някоя година да питам Джорджо в една тема за солта, която той беше започнал - уговори ми уклончиво (не точно като във вица). В последно време и тази я няма, продава се някаква тунизийска.
      Е,не съм съгласен.
      Както споменах,малко по горе солта,която купуваме всяка година е малко мръсна.В нея има черни бучки пясък.И понеже съм ходил на Бургаски Солници на "Лугата"да се топя,знам че е от там.Това е специфичния черен пясък от Бургаския плаж и солниците.И при предното си мнение и в момента,в който пиша,въпросните пакети сол са пред очите ми.Няма надписи за произход от Египет.Не че не съм виждал такива в търговските вериги.
      Моята сол е купувана от малко магазинче специализирано,от както се помня в продажба на риба и едра сол която се изкарва даже на тротоара,през есенния сезон.Явно добър търговски усет,на собственика.Целия град от там си купува,всяка година,и как не е свършила?
      А в Солниците ,толкова много народ се извървява през "Лугата"-определени са два "басейна"за ползване,пиша ги в кавички,защото не са точно басейни.Има си надписи че в другите е забранено влизането.Вижда се солта,която се получава под изпарената вода.Там "времето е спряло"в това предприятие.Най модерното бе будката на охраната и кафе автомат до нея.Надписи частна собственост на входа,но това лято той бе безплатен.И страшно много посетители.А солта си става,как да кажа "сама",с помоща на слънцето.Има помпи с които се прхвърля вода за зареждане на басейните.Работници никаде не се виждаха,може би си има технологично време за получаването на солта,и прибирането и е в края на сезона.

Извинявам се за това отклонение от темата.Жалко че нямах фотоапарат.Там до Солниците,има Работна Станция на БАН.И тя в окаяно състояние,но си личи че се ползва,дали по предназначение ..?
      Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
      ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

Ми явно капацитета е крайно недостатъчен и солта от Бургас стига някъде докъм Айтос .
        Факт е, че от поне три години не мога да намеря българска сол по никакъв начин.

Коментар

Нищо и няма на солта от Тунис, даже според мен там е по-чисто отколкото Бургас...
          VPetrov.photography

Коментар

Не знам защо ,но при нас не си вспомням пролетна миризма на зелето ,слагах и по руски рецепти с руска сол ,пак същата работа

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Нищо и няма на солта от Тунис, даже според мен там е по-чисто отколкото Бургас...
              Ако става въпрос за чиста - съвсем логично е тунизийската да е по-чиста, но точно в онази тема на Джорджо, той с такъв плам (и сума подробности) обясняваше, че нашата е уникална. Пък и е българска в края на краищата и - всъщност - на първо място...

Коментар

Тази година станах на 30. И реших да направя сефтето. До сега бабите помагаха, ама някак не е същото. Купих всякакви атрибути. Мисля утре да се захвана.

Купих зелето. Бидона е 60 литров. Маркуча силиконов 12 мм. Само не знам с какво да затискам.
                Казаха ми, че трябва да е плосък и объл речен камък, обаче в Пловдивското равно поле не намирам такъв.

Някакви идеи с какво мога да затискам?

Ако не, ще трябва да се разходя нагоре по река Чая. Мисля, че там ще намеря каквото ми трябва. Но ми е малко далече и няма да е близките две седмици
                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                  Тази година станах на 30. И реших да направя сефтето. До сега бабите помагаха, ама някак не е същото. Купих всякакви атрибути. Мисля утре да се захвана.

Купих зелето. Бидона е 60 литров. Маркуча силиконов 12 мм. Само не знам с какво да затискам.
                  Казаха ми, че трябва да е плосък и объл речен камък, обаче в Пловдивското равно поле не намирам такъв.

Ако не, ще трябва да се разходя нагоре по река Чая. Мисля, че там ще намеря каквото ми трябва. Но ми е малко далече и няма да е близките две седмици
                  Аре бе, Филибето е пълно с павета, гепи си едно.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение

С шише, пълно с вода, върху един капак от тенджера или тава някаква подходяща... Импровизирай, може и гирички за фитнес
                    The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Това е най-сигурният начин да се развали зелето... Всякакви метални предмети са дълбоко противопоказни... Всъщност изборът на камъни е свързан най-вече с вложенията в тях, които се разтварят от киселината. Паве (гранитно) става и е почти перфектно... Също кварцити, ако не се лъжа без други примеси... Най-добре Злати от форума ще обясни кое, как... Аз само съм го слушал...
                      VPetrov.photography

Коментар

Що не четете назад в темата? По моята рецепта ще ви отпаднат доста от ядовете и терзанията.
                        Взимаш един съд, слагаш в него един найлонов чувал, слагаш в чувала зелето, разцепено на кръст от към кочана, и започваш да наливаш вода, като задължително я мериш. След като се покрие зелето, смяташ солта, като на 1л. вода се пада по 40гр. морска сол, която слагаш в тензухена торбичка или женски чорапогащник и я слагаш най отгоре. Завиваш чувала плътно до водата и зелето, като край на бонбон и затискаш с каквото искаш. Целта е да не се развие чувала, ако искаш го връзваш и не натискаш.

Това е цялата процедура, след 30 до 50 дни отваряш и си хапваш, като пак завиваш чувала, няма плесени няма дяволи. От две години го правя така и става супер.

А между другото и туршията си правя така.
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Паве и дървена кръстачка по диаметъра на бидона, може и още две по диагонал да не се наклони и да падне павето.Забиваш в кръстачката едно затапено/стопено и подгънато/ ПВЦ 50 мм надупчено странично с да кажем 6 мм около 40см на височина от дъното.То надстърчава зелето/но до ръба на бидона, да можеш да го захлупиш с капака/, пъхаш маркуча и продухваш 14 дни, после слагаш натриев бензоат, драм на килограм зеле/някои не слагат/.На 20/25 зелки слагам 2 кг морска сол, кочаните издълбани и ги пълня, остатъка поръсвам и пълня с вода на следващия ден, да попият.Досега само един път не ми стана зелето, шото ме посъветваха да го на правя с килограм готварска и килограм морска, ама беше отдавна и се учех и аз.

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                            А, какво мислите за пресичането на ферментацията с лимони?
                            Влади,я кажи за какво иде реч,че май никой не го е правил този номер!!
                            088пет722пет99
                            http://www.hydropompi.com/

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                              Паве и дървена кръстачка по диаметъра на бидона, може и още две по диагонал да не се наклони и да падне павето.Забиваш в кръстачката едно затапено/стопено и подгънато/ ПВЦ 50 мм надупчено странично с да кажем 6 мм около 40см на височина от дъното.То надстърчава зелето/но до ръба на бидона, да можеш да го захлупиш с капака/, пъхаш маркуча и продухваш 14 дни, ...
                              Виж, гранитени павета има. Даже наскоро вдигнаха паветата на един крайречен булевард и наоколо още се търкалят единични бройки. Обаче ще трябва хубава кръстачка, за не падат надолу ... Или пък да надупча някакъв пластмасов капак и паветата отгоре ..? Ще го измислим.

Тръба съм приготвил. Май 40 мм. Но не е затапена и съм я надупчил отдолу ниско, за да смуче отдолу, където пада солта. Мисля да претаквам, а не да продухвам.

Дочев, твоята рецепта я видях още миналата година. Но някак ми звучи като за напреднали. Аз тепърва започвам да се уча и за това тази година ще действам по традиционния начин. И аз не разбирам ролята на чувала. Какво пречи да се напълни бидона плътно до горе и да се затвори с капака. Поне моя капак пропада с 20-тина мм надолу в гърловината. Той ще изтласка излишната вода навън и вътре въздух няма да остане. Имам и скоба за стягане на капака.
                              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Грешка е изолацията от въздуха. От една страна това спира развитието на гъбички, от друга и на полезните бактерии. Както съм се убедил, лесните решения винаги са грешни... Всъщност за да е полезно и без при това да се развиват гъбички, просто трябва да се преточва постоянно, за да се вкарва необходимият кислород във водата... А за маркуча, въобще е най добре да забравите, така кислород не се вкарва, но за сметка на това вредни бактерии колкото щете...

Всъщност в края на краищата е важно и кой какво търси като резултат...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X