Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сложихте ли зелето?

Айдееееей, наближава времето. Четете по-горе какво съм ви рекъл !!
    Успех!!!
    И пишете к`ва сте я свършили!
    Най-добре е да имаш богати приятели!!!
    Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Бре, не е ли ранко още? Още поне месец.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        И аз мисля че е ранко за зелето, рано го слагаш, рано ще го изхвърлиш викаше баба ми, и друго каваше майката на убавото зеле е претакането, първите 10 дена всеки ден после може и през ден, и така 20, 30 дена. Аз вадя кочана с ножа на всяка зелка, пълня отвора с морска сол и хубаво нареждам и затискам в бидона. Става чудо, простото си е най хубаво казват някой, и претакане колко повече толкова по добре.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Така и така слагаш по две "реколти",значи ти е време!
          088пет722пет99
          http://www.hydropompi.com/

Коментар

Хм, за претакането се сещам за една "високотехнологична" майстория - в зелето се слага пластмасова твърда тръба, надупчена от долния край, от горния се вкарва маркуче което е подвързано за помпичка за аквариум, която си работи постоянно по време на процеса на ферментация.Помпичката е извън бидона - тя само вкарва въздух.

И не е необходимо "духане" до почервяване или претакане с кофи

Коментар

Първоначално публикуван от Чичко Фър Преглед на мнение
              Айдееееей, наближава времето. Четете по-горе какво съм ви рекъл !!
              Успех!!!
              И пишете к`ва сте я свършили!
              Нали не чакаш комшийката да те похвали точно тука ?
              Аз помня, помняяя какво си казал...

Коментар

Е,"дойде му времето",на зелето.Моето миналата година стана-правих за 1ви път.Ще се постарая и тая да стане.Приготвих си изворна вода/чешмяната така дъха на хлор,та не я и пия/,2 кочана царевица,няколко дюли,1 червена зелка-за цвят.Открих по магазините и нашенска едра сол.Зелето и то доставено.
                Ще сложа и 2 зелки цветно,между другите.Яде се като туршия.
                Само за бидона се колебаех-имам 120л. от сините.Много здрав.не ми се пробива,да му слагам кранче,че може и да го развалМиналата година с маркуч надувах.

След месец ще се разбере,как съм се справил.
                Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
                ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

Аз правя за първи път тая година, по нова (мързелива) технология. Почиствам зелките от гнилите листа, подрязвам кочана (не го цепя, не го махам, само колкото да не стърчи от зелката), след което редя в бидона и заливам с предварително подготвена саламура. На 10л вода се слага от 200 до 400гр морска сол, аз слагам 300гр. След това затискам зелето с решетка да не се показва отгоре и затварям бидона. Не е нужно претакане или продухване, защото солта съм я разтворил предварително. Като улегне зелето смятам да сложа и две червени зелки за цвят. Това е реших да рискувам с тази рецепта, дано не се изложа. Единственото което ме притеснява е че го държа на терасата, засега температурата там е 8-9 градуса.

Коментар

Айде, първото го изядохме Тъщата прави някакво ранно и бързо, нарязва зелка в тенджера и става много бързо. Е, остава малко с вкус на по-прясна зелка, но пак си е почти като истинско кисело зеле, не е лошо.
                    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Първоначално публикуван от kimba1 Преглед на мнение
                      Аз правя за първи път тая година, по нова (мързелива) технология. Почиствам зелките от гнилите листа, подрязвам кочана (не го цепя, не го махам, само колкото да не стърчи от зелката), след което редя в бидона и заливам с предварително подготвена саламура. На 10л вода се слага от 200 до 400гр морска сол, аз слагам 300гр. След това затискам зелето с решетка да не се показва отгоре и затварям бидона. Не е нужно претакане или продухване, защото солта съм я разтворил предварително. Като улегне зелето смятам да сложа и две червени зелки за цвят. Това е реших да рискувам с тази рецепта, дано не се изложа. Единственото което ме притеснява е че го държа на терасата, засега температурата там е 8-9 градуса.
                      Бъди внимателен!То какво и да внимаваш,по тази рецепта как вмерисахме една приятелска маза та чудо стана. А човека дал ни рецептата щяхме да го давим в бидона!
                      Никога нема да мине модата на сръбската музика,сливовата ракия и пъстръвата.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                        Нали не чакаш комшийката да те похвали точно тука ?
                        Аз помня, помняяя какво си казал...
                        Шшшшттт... тихоооо да не чуй буля,щот лошооо!!!
                        Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                        Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Първоначално публикуван от kimba1 Преглед на мнение
                          Че тази рецепта мързелива ли я наричаш?
                          Чети следващата!
                          Бидон, в бидона слагаш найлонов чувал, колкото обема на бидона. Нареждаш зелето в чувала, като предварително му цепиш кочана на кръст и пълниш с вода, като запомняш количеството на водата и на литър вода 40гр. морска сол в тензух и най отгоре, върху зелето. Вързваш чувала и след 30-40 дни си готов. Отвързваш, изваждаш и завързваш.
                          Двама приятели го правиха миналата година и са доволни. Мисля да опитам и аз.
                          Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                          Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Някакви снимки на готовата продукция?
                            Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                              Някакви снимки на готовата продукция?
                              Ако питаш мен, още не съм го заложил.
                              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Първоначално публикуван от honda b16a2 Преглед на мнение
                                Бъди внимателен!То какво и да внимаваш,по тази рецепта как вмерисахме една приятелска маза та чудо стана. А човека дал ни рецептата щяхме да го давим в бидона!
                                Причината каква беше? Че моето както е на терасата, ще събере комшиите

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X