Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сложихте ли зелето?

При мен също като сложа бензоата, чорбота няколко дни мирише на аптека,но посла миризмата изчезва,явно изветрява,и няма промени във вкусовите качества!!!

Коментар

Човека пише, че още не го е сложил.
      Всъщност, той прекратява ферментацията, а от написаното не е съвсем ясно, но звучи като да не "втасало" зелето, т. е. не е момента да се прекратява процеса.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

И азтази година за пръв път правя зеле. Отначало беше на терасата, на студено. Тръгна да фермрнтира, ама бавно. Водата започна да си мирише на зелева чорба, ама бистра, и зелето не е никак кисело.
        Внесохме бидона в кухнята. След два-три дни започна да бълбука здраво. Сега е вече готово, пак го изнесохме на терасата, и пресякох ферментацията със серниста киселина. И чорбата си помътня, както си му е реда. Пълен успех демек.
        Редовно си правя салатка за ракията. С олио и леко лют червен пипер. Мммм....

Та да не би зелето да му е студено Пробвай със затопляне.

Ааа, и водата не беше от чешмата(заради хлора), а от една чешма в началото на гората.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Без да претендирам, но знам, че като се сложи отначало трябва да е на по-топло, след като започне да мирише на кисело зеле /това може да е от 4-5 до 10-12 дни, зависи от температурата/ се изнася на студено, а не обратното Коле.
          LZ1PER

Коментар

Колеги,как се разнася 100л бидон,нагоре надолу,аз си го слагам в мазето,и в зависимост от външната температура,втасва по бързо или по бавно и после пресичам с бензоат,но и зелето има значение,преди две години се сми и го изхвърлих,въпреки че го правя по еднакъв начин от доста години.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Ааа, и водата не беше от чешмата(заради хлора), а от една чешма в началото на гората.
              Аз го правя с горонобанска и солта я търся българска, `щото уж не се "подправя" допълнително, ма като не "чини" зелето - все тази.

Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
              Колеги,как се разнася 100л бидон,нагоре надолу...
              Това с топлото и студеното, трябва уж естествено да се получи - когато се слага зелето е по-топло, когато втаса застудява - ма то и времето не е като едно време

Коментар

Пепи, аз от незнание бе. Да не мислиш, че съм измислил нова технология.
                Просто решихме, че мястото на бидона ще е на терасата, но видях, че не ферментира, и за да ускоря процеса го вкарахме в кухнята.
                Сега пак е навън, щото е готово, и да не заема място в кухнята.

Коментар

Кольо,просто питам че ми е интересно!Аз пък преди години го сложих в гаража,и резултата беше че замръзна,за мое голямо учудване.И когато ми трябваше зелка разбивах с чук и секач леда отгоре и пак не можех да извадя цяла зелка,годна за сърми.Това без майтап,тогава половината зеле си остана в бидона и го изхвърлих пролетта.Затова вече го слагам в мазето,пък когато стане тогава!!!Поздрави!!!!

Коментар

А аз отговарях на другия Пепи, ама нищо де, да става ясно.

Ааа, разнасял съм до втория етаж такава тежест. Не бидон със зеле, а буре(110литра) с вино.Трима човека се справихме за 10-25 минути

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      ... буре(110литра) с вино.Трима човека се справихме за 10-25 минути
                      Цялото ли го изпихте, или само колкото да поолекне?...

Коментар

Носихме го пълно. Пиенето беше после

Ама като знаеш какво има вътре-не ти се струва толкова тежко. Не е като зеле и чорбата му...

Коментар

Аз моито го държа близо до котела, ядове с Фтасването -нямам. Ядовете са ако остане - винаги се чудя къде и как да го хвърлям-ем тежи, ем мирише(вони) !!! Веднъж като малък 8-9клас и живеех в апартамент ме накараха АЗ да го изхвърля - къде,къде -в кенефа на входа поне една седмица ме кълнаха.......от тогава ми е проблем!!!
                          898450701

Коментар

A помирисвали ли сте добре запечатан бидон зеле от миналата година?
                            Гръмваш му една светкавица и еволюцията поема в друга насока!

П.П. Лятно време става за 10-ина дни. Но е добре да се прави само по една зелка, че веднага след като е готово трябва да се пресече -и в хладилника.
                            Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                              A помирисвали ли сте добре запечатан бидон зеле от миналата година?
                              Ми, помирисвал съм и такова отпреди две години - замина "по предназначение" заедно с бидона.
                              Хубав бидон беше, ма един комшия ме облъчи с разни за анаеробните дзверове.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                Ми, помирисвал съм и такова отпреди две години - замина "по предназначение" заедно с бидона.
                                Хубав бидон беше, ма един комшия ме облъчи с разни за анаеробните дзверове.
                                Мисля че е възможно. Даже и токсични съединения може да са се образували.
                                Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X