Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Сложихте ли зелето?

    При мен също като сложа бензоата, чорбота няколко дни мирише на аптека,но посла миризмата изчезва,явно изветрява,и няма промени във вкусовите качества!!!

    Коментар


    • #62
      От: Сложихте ли зелето?

      Човека пише, че още не го е сложил.
      Всъщност, той прекратява ферментацията, а от написаното не е съвсем ясно, но звучи като да не "втасало" зелето, т. е. не е момента да се прекратява процеса.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #63
        От: Сложихте ли зелето?

        И азтази година за пръв път правя зеле. Отначало беше на терасата, на студено. Тръгна да фермрнтира, ама бавно. Водата започна да си мирише на зелева чорба, ама бистра, и зелето не е никак кисело.
        Внесохме бидона в кухнята. След два-три дни започна да бълбука здраво. Сега е вече готово, пак го изнесохме на терасата, и пресякох ферментацията със серниста киселина. И чорбата си помътня, както си му е реда. Пълен успех демек.
        Редовно си правя салатка за ракията. С олио и леко лют червен пипер. Мммм....

        Та да не би зелето да му е студено Пробвай със затопляне.

        Ааа, и водата не беше от чешмата(заради хлора), а от една чешма в началото на гората.
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • #64
          От: Сложихте ли зелето?

          Без да претендирам, но знам, че като се сложи отначало трябва да е на по-топло, след като започне да мирише на кисело зеле /това може да е от 4-5 до 10-12 дни, зависи от температурата/ се изнася на студено, а не обратното Коле.
          LZ1PER

          Коментар


          • #65
            От: Сложихте ли зелето?

            Колеги,как се разнася 100л бидон,нагоре надолу,аз си го слагам в мазето,и в зависимост от външната температура,втасва по бързо или по бавно и после пресичам с бензоат,но и зелето има значение,преди две години се сми и го изхвърлих,въпреки че го правя по еднакъв начин от доста години.

            Коментар


            • #66
              От: Сложихте ли зелето?

              Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Ааа, и водата не беше от чешмата(заради хлора), а от една чешма в началото на гората.
              Аз го правя с горонобанска и солта я търся българска, `щото уж не се "подправя" допълнително, ма като не "чини" зелето - все тази.

              Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
              Колеги,как се разнася 100л бидон,нагоре надолу...
              Това с топлото и студеното, трябва уж естествено да се получи - когато се слага зелето е по-топло, когато втаса застудява - ма то и времето не е като едно време
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #67
                От: Сложихте ли зелето?

                Пепи, аз от незнание бе. Да не мислиш, че съм измислил нова технология.
                Просто решихме, че мястото на бидона ще е на терасата, но видях, че не ферментира, и за да ускоря процеса го вкарахме в кухнята.
                Сега пак е навън, щото е готово, и да не заема място в кухнята.
                Има ли желание-има и начин!

                Коментар


                • #68
                  От: Сложихте ли зелето?

                  Кольо,просто питам че ми е интересно!Аз пък преди години го сложих в гаража,и резултата беше че замръзна,за мое голямо учудване.И когато ми трябваше зелка разбивах с чук и секач леда отгоре и пак не можех да извадя цяла зелка,годна за сърми.Това без майтап,тогава половината зеле си остана в бидона и го изхвърлих пролетта.Затова вече го слагам в мазето,пък когато стане тогава!!!Поздрави!!!!

                  Коментар


                  • #69
                    От: Сложихте ли зелето?

                    А аз отговарях на другия Пепи, ама нищо де, да става ясно.

                    Ааа, разнасял съм до втория етаж такава тежест. Не бидон със зеле, а буре(110литра) с вино.Трима човека се справихме за 10-25 минути
                    Има ли желание-има и начин!

                    Коментар


                    • #70
                      От: Сложихте ли зелето?

                      Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      ... буре(110литра) с вино.Трима човека се справихме за 10-25 минути
                      Цялото ли го изпихте, или само колкото да поолекне?...
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                      Коментар


                      • #71
                        От: Сложихте ли зелето?

                        Носихме го пълно. Пиенето беше после

                        Ама като знаеш какво има вътре-не ти се струва толкова тежко. Не е като зеле и чорбата му...
                        Има ли желание-има и начин!

                        Коментар


                        • #72
                          От: Сложихте ли зелето?

                          Аз моито го държа близо до котела, ядове с Фтасването -нямам. Ядовете са ако остане - винаги се чудя къде и как да го хвърлям-ем тежи, ем мирише(вони) !!! Веднъж като малък 8-9клас и живеех в апартамент ме накараха АЗ да го изхвърля - къде,къде -в кенефа на входа поне една седмица ме кълнаха.......от тогава ми е проблем!!!
                          898450701

                          Коментар


                          • #73
                            От: Сложихте ли зелето?

                            A помирисвали ли сте добре запечатан бидон зеле от миналата година?
                            Гръмваш му една светкавица и еволюцията поема в друга насока!

                            П.П. Лятно време става за 10-ина дни. Но е добре да се прави само по една зелка, че веднага след като е готово трябва да се пресече -и в хладилника.
                            Sent from my Nokia s fenerche

                            Коментар


                            • #74
                              От: Сложихте ли зелето?

                              Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                              A помирисвали ли сте добре запечатан бидон зеле от миналата година?
                              Ми, помирисвал съм и такова отпреди две години - замина "по предназначение" заедно с бидона.
                              Хубав бидон беше, ма един комшия ме облъчи с разни за анаеробните дзверове.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                              Коментар


                              • #75
                                От: Сложихте ли зелето?

                                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                Ми, помирисвал съм и такова отпреди две години - замина "по предназначение" заедно с бидона.
                                Хубав бидон беше, ма един комшия ме облъчи с разни за анаеробните дзверове.
                                Мисля че е възможно. Даже и токсични съединения може да са се образували.
                                Sent from my Nokia s fenerche

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

                                Зареждам...
                                X