Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сложихте ли зелето?

Може и една червена зелка.
    Армеята става като розе.
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Преточването според мен има и други функции, не само просто движение на течността. Основната е вкарването на повече кислород, респективно подобряване средата на млечно киселите бактерии, които всъщност правят киселото зеле кисело... Защото да не забравяме, там работят и гъбички, балансът между културите е много важен.

Въобще качественото кисело зеле, изисква някои важни правила. Никога не се прави с чешмяна вода, тя съдържа хлор, който е отрова за бактериите на които разчитаме да свършат работа. Най-добре е още при слагането на зелето във водата да се добави чиста бактериална култура, можете да си я купите под формата на подкваса за кисело мляко, само внимавайте да е истинска, най-добре на LB-Bulgaricum. Задължително над зелето трябва да има поне 5-10 сантиметра течност, за количеството на солта много е изписано, но диапазона е 200 - 400 грама на литър, аз лично предпочитам долната граница, но всичко трябва да е перфектно за да стане с толкова малко сол. При всяко преточване, задължително с малка цедка премахвайте малките парчета дето плуват отгоре. Не добавяйте нищо към зелето при слагането, изчакайте две седмици, чак тогава можете да добавите царевица, при окончателното втасване, е най-добре тогава да добавите хрян + лимон но не от магазина...
      VPetrov.photography

Коментар

Тази година за пръв път ми се случи да се разлигави чорбата.Не знам дали е заради прекалено топлото време за сезона или солта нещо не беше в ред (една продавачка ми каза че и морската сол я омагьосвали по някакъв начин).Наложи се да се смени саламурата.Зелето се е запазило, но за резливата чорба след пиянски вечери съм под въпрос.
        Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

моето отдавна стана, даже вече 2 петлета кръкнаха в него. Аз претоквам 1 месец, всяка вечер и до сега ядове нямам. Кочанчето го цепвам на кръст. на 120л бидон слагам 3кг сол, това вече 5 години.
          за солта преди слагах само нашенска ,на черноморски солници. Тая година не успях да открия такава, всичката е внос или от Тунис или от Египет. намерих залежал 1 кг сол от миналата година и тая година съм със смес--- БГ и ТУНИС. Мисля си, че нашенската е с по друг състав. Точно какъвто си требе за нашите климатични условия
          -------Honda CR-V 128к.с.--------
          "Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда !"

Коментар

Имам въпрос към знаещите.
            Държа го в затворен бидон и го продухвам почти всяка вечер и сутрин,но баща ми ходи през деня и маха капака-да взимало въздух.Това правилно ли е?И взе да се образува ципа отгоре.
            За първи път слагам зеле сам!
            Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
            ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

Правилно е, не само да поема въздух, а и да излизат газовете - изобщо да диша. Ципата я обирай с гивгир и я изхвърляй докато претакаш, като престанеш (и вече няма възможност да я разбъркаш) си я остави - нормално е да я има.
              Аз моето го преполових, май ще се слага "втора реколта".
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Еиии народе,темата е- Сложихте ли зелето???Да сложих го и то как??
                Моя позната тази година ми каза странна рецепта на която веднага се изсмях
                И вие сега сигурно ще се изсмеете !!Напълва се в бидон колкото зеле желаете,притиска се с дъсчена решетка и тежест на нея.Премерваме водата с която заливаме докато зелките се покрият хубаво. На всеки литър вода слагаме завита в тензухче по 40 грама на литар морска сол. слагасе под дъската. До тук добре сега идва странноста?? Запечятваме бидона добре!!!????Отваряме на 45тия денНеее викам нищо няма да стане!!! Ама петнаисетина зелки квот с тях таквос и без тях!! Той кораба потъна ти баирака ша търсишТа запечатвам аз и започвам да се услушвам като ач кьопек краи кланица Онзи ден отварян иииии ООО ЧУДО!! страхотно зеле!!Без мухал бес лош дъх абе просто да не вярваш??? Бързо до най блиската месарница за тресяща мръвка ,гювеча и много чер пиперЕеее имаше и червено в бурканят..... Уффф Укапъф са
                Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Чичко Фър Преглед на мнение
                  Еиии народе,темата е- Сложихте ли зелето???Да сложих го и то как??
                  Моя позната тази година ми каза странна рецепта на която веднага се изсмях
                  И вие сега сигурно ще се изсмеете !!Напълва се в бидон колкото зеле желаете,притиска се с дъсчена решетка и тежест на нея.Премерваме водата с която заливаме докато зелките се покрият хубаво. На всеки литър вода слагаме завита в тензухче по 40 грама на литар морска сол. слагасе под дъската. До тук добре сега идва странноста?? Запечятваме бидона добре!!!????Отваряме на 45тия денНеее викам нищо няма да стане!!! Ама петнаисетина зелки квот с тях таквос и без тях!! Той кораба потъна ти баирака ша търсишТа запечатвам аз и започвам да се услушвам като ач кьопек краи кланица Онзи ден отварян иииии ООО ЧУДО!! страхотно зеле!!Без мухал бес лош дъх абе просто да не вярваш??? Бързо до най блиската месарница за тресяща мръвка ,гювеча и много чер пиперЕеее имаше и червено в бурканят..... Уффф Укапъф са
                  и това е без претакане?

странно...

Всъщност, ти по какъв повод тогава слизаш в избата вечер?

..претакането..

Ми то без три ракии, и буркан червено... то не важи направо..

Пък лакардията с комшията - я да я видим тая сланинка да не е твърде постна, я това празче...

Как няма да се претака зелето, бре?

Тая рецепта не е верна, да знайш

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
                    В последните няколко години по рецепта на тъщата на 100 л бидон слагам 2 кг морска сол и 2 кг захар. Зелето става перфектно и най-важното почти докрая е такова. Не прокисва и не се нуждае от "пресичане".
                    А идеята за аквариумна помпа е добра, може и с компресора от жипа да се замени, но на мен си ми харесва класическия метод, имаш време докато претакаш и я ракийката да пробваш, я нещо друго.......
                    Това със захарта е много интересно , сока става ли за пиене ,освен това че не се разваля и не е необходимо да се слагат консерванти ?
                    AUDI A6 2.8 V6 Quattro

Коментар

Ами тя захарта е консервант, правя класическото зеле и в по-малък бидон "туршиено зеле", т.е. с оцет, сол, захар, бахар, дафинов лист, чесън скилидки и сух копър.Май второто по-върви за салата, класическото заминава за сърми и кълцано за готвене.
                      Пропорциите винаги мога да ги напиша при интерес от някого, няма проблем.За камби туршия по нашия край са същите.

п.п.сока е без забележки, сладко-кисел, като при салата правена с това уточнение в китайски ресторант.

Коментар

В къщи за да не прекисне зелето правим следната процедура.Когато вече е втасало зелето поставям в консервена кутия от риба две супени лъжици/заравнени/ сяра на прах и я запалвам след това поставям кутията върху зелето в бидона и го покривам плътно/трябва да се внимава да не пламне покривалото/ за да може серния дим да остане вътре докато гори сярата.Зелето спира да втасва по-вече,а и зелевата чорба не преминава и остава хубава за пиене.Това го научих от технолога на нашата кооперативна изба преди доста години.

Коментар

И аз виках че таквоз животно нема ама се оказа че има!!Ако не бях изпитал всичко нямаше и аз да се съглася!! Невероятно но факт!!

пп тая рецепта жената не я знае!! аз си го претакам с комшииката!!
                          Последно редактирано от Чичко Фър; 19-12-10, 08:03.
                          Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                          Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Чичко Фър Преглед на мнение
                            И аз виках че таквоз животно нема ама се оказа че има!!Ако не бях изпитал всичко нямаше и аз да се съглася!! Невероятно но факт!!

пп тая рецепта жената не я знае!! аз си го претакам с комшииката!!
                            Чичко Фър.
                            един приятел го прави по същия начин само, че не в бидон, а в найлонов чувал.
                            Стана невероятно.
                            А за мръвките в гювеча, сложи и една клонка рогата мирудия/сминдух/, вкуса на зелето с месото става уникален.
                            А при мен нещата се развиха така: Бидона протече от кранчето и жената го метна в буркани още преди две седмици.
                            Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                            Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Късно виждам темата.....слагайте връзка сух копър в тензух да не се разпада в зелето и чорбата....придава уникален привкус!
                              Камен Механджиев

Коментар

Първоначално публикуван от kamex Преглед на мнение
                                Късно виждам темата.....слагайте връзка сух копър в тензух да не се разпада в зелето и чорбата....придава уникален привкус!
                                Въпрос на вкус,аз една година го пробвах този вариант и въобще не ми допадна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X