Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сложихте ли зелето?

Момчета помагайте днес извадих най после една цяла зелка, че до сега ядох половинките и бяха супер и бях неприятно изненадан. Като я срязах забелязах че маи е почнала да омеква вътре и сока който е вътре да се провлачва... Иначе останалия сок в бидона е екстра и половинките бяха без забележка. Кажете какво да правя за да спасявам продукцията или да тичам към пазара за ново докато не е късно...
    0-

Коментар

Първоначално публикуван от badboy86 Преглед на мнение
      Момчета помагайте днес извадих най после една цяла зелка, че до сега ядох половинките и бяха супер и бях неприятно изненадан. Като я срязах забелязах че маи е почнала да омеква вътре и сока който е вътре да се провлачва... Иначе останалия сок в бидона е екстра и половинките бяха без забележка. Кажете какво да правя за да спасявам продукцията или да тичам към пазара за ново докато не е късно...
      Натриев бензоат след претакането слагал ли си да го пресечеш?

Коментар

Не не знам даже и къде се продава до сега никога не съм слагал а и не е имало такива проблеми... как се слага това и ако го сложа сега ще има ли ефект?
        0-

Коментар

Не не знам даже и къде се продава до сега никога не съм слагал а и не е имало такива проблеми... как се слага това и ако го сложа сега ще има ли ефект?
          Продава се в аптеките, пропорцията е грам на килограм.
          На 25 средни зелки/около 50 килограма в минус/ слагам две супени лъжици, след две седмици претакане и после претакам още 3/4 дена.
          Ефект ще има, няма да изкара до пролетта/късната/, но поне зимата ще ядеш нормално кисело зеле.
          Не знам каква сол си сложил, но май там е заровено кучето.

Коментар

Момчета помагайте...
            Рано си го сложил, времето е топло, особено ако е на балкон. Зелето е почнало да превтасва вече. Ако не е много - яж бързо , може и да стерилизираш част. На мен тези химически способи за консервиране, никога не са ми харесвали особено. Ако става въпрос за двайсетина килограма примерно, хвърляй и слагай ново.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Точно 22 килограма е, и реших утре да му сложа консерванта а за всеки случаи да сложа още малко в друг бидон. Сол слагах морска в пропорция 4% от водата. Явно просто му е било топло в мазето е но бяха затворени прозорците днес ги отворих и ще видим какво ще стане.
              0-

Коментар

Солта е достатъчно, аз не слагам повече от 3%. От времето е, в края на краищата, прясно зеле ще има още поне месец, защо да бързаме с киселото. С консерванта ще спреш процеса, но не и да го обърнеш, зелето което е омекнало ще си остане такова и даже ще почне да се "смива".

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                  Че тази рецепта мързелива ли я наричаш?
                  Чети следващата!
                  Бидон, в бидона слагаш найлонов чувал, колкото обема на бидона. Нареждаш зелето в чувала, като предварително му цепиш кочана на кръст и пълниш с вода, като запомняш количеството на водата и на литър вода 40гр. морска сол в тензух и най отгоре, върху зелето. Вързваш чувала и след 30-40 дни си готов. Отвързваш, изваждаш и завързваш.
                  Двама приятели го правиха миналата година и са доволни. Мисля да опитам и аз.
                  Не разбрах за какво е чувала, щом има и бидон ? Това се прави ако се ползва пробита каца например, ама пластмасов бидон !?
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                    Не разбрах за какво е чувала, щом има и бидон ? Това се прави ако се ползва пробита каца например, ама пластмасов бидон !?
                    За да не подпирам чувала в кухнята зад вратата. Понеже нямам "пробита" каца реших да ползвам бидон.
                    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Колеги ПОМОЩ зелето е омекнало , но не е станало като това което съм пробвал други години.Вчера имаше малко като бяла плесен отгоре но я махнах
                      За първи път слагам. Уж мерих сол , вода зеле ама ко стана....
                      Жената ще ме убие.
                      Добавих още сол че ми се стори безсолно, може и солта да е била кофти.
                      На три седмици е зеленцето извадих една зелка за проба сега се готвят сърмичките ама за салатка не става
                      Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
                      :D

Коментар

Е аз знам как се спира ферментацията, ама казваш, че не е станало. По-скоро е кофти зелето отколкото солта. Щом ще слагаш сол го преточи няколко дена за да се разтвори солта, ама май няма да се оправят така нещата. Аз бих сложил едни 20/30 килограма зеле на ново. Лично аз слагам около 30гр. сол на литър вода. До сега не съм имал проблем с изключение на веднъж, когато сложих лошо зеле. А ферментация се спира с натриев бензоат (ако питаш колко, около 1 пакетче на 80/100 литров бидон).
                        П.С. Ааа. Хубаво зеле е това дето е твърдо, но не тежко!!
                        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Ферментация според мен е имало или по-точно има, просто не е солено според мен.
                          Може ли и това да е причината че е малко солта
                          И ако прекъсна процеса с бензоат както съм добавил сол дали ще се подобрят нещата
                          Зеленцето е киселко но е безсолно
                          Чорбата е бистра!
                          Просто някои от листенцата са по-меки от останалите
                          Утре ще сложа консервант
                          За ново няма време Коледа е в Събота
                          Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав

Коментар

Е то така погледнато много избор нямаш. Така че, успех при опита.
                            Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Вчера пак го пробвах, незнам дали си внушавам но има леко вкус като на лекарство (това преди да сложа консервант)
                              Знам че може да звучи за някои от вас смешно но има ли вариант да се изпонатровим?
                              Нямам идея как протича ферментацията?!

Коментар

Проблема ти е в зелето си мисля аз. Ферментацията си тече. Солта няма много общо с нея, тя е консервант, именно затова се слага между 3 и 5% - при по-малко, зелето ще се развали преди да е протекла, при повече няма да тръгне. Този дъх на лекарство може да е от водата, в чешмяната се слага хлор, може да е от солта, ако е допълнително (и прекалено) третирана с йодид, може и да е от самото зеле, то надали е домашно и не знаеш как е обработвано. Зелето не че е некачествено, просто е неподходящо, купуваме от магазина каквото има, а то са сортове, видове, начини на отглеждане и пр.
                                Така "по телефона", много повече няма как да се каже, накрая ако съвсем не става за ядене, ще трябва да слагаш друго - колкото и да е кофти.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X