Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сложихте ли зелето?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сложихте ли зелето?

В контекста на последните постове-Имах едно бидонче в което преди мноого години имаше кисело зеле. Не голямо-може би 40 литра. Наполовина пълно с чорба, но със затворен капак, и стегнат със скоба.
    Всяко лято жената ми опява да го изхвърля, ама аз щото подозирам как ще омириша махалата, а повече поради мързел-не го пипвах дори.
    Е, миналото лято му дойде реда. Като го отворих очаквах да се разнесе яка смрад, но не-почти не мирише. Поразбърках го така, лекичко, щото нали... ама пак нищо. Някаква бледа миризма на кисело зеле и някаква химия, ама слабо, и не е гадно. След като излях чорбата пак очаквах да има нещо миризливо в утайката, ама пак нямаше.
    Та си го измихме(е, жената де), и сега стои в мазата на село да си чака реда за ползване. Ама е малък бидона, та тази година си купих по-голям.

ТА толкова за миришенето-ако оставите чорбата да престои 5-6 години-няма да мирише. Ама не сте като мен мързеливи...
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Миризмата е според микроорганизмите, които са се развили вътре.
      Ако няма процес на ферментация няма да мирише.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
        Даже и токсични съединения може да са се образували.
        Не просто може, а е гарантирано! За "нормалните цивилизовани токсини", има дълъг ред тривиални мерки. Анаеробите са друг тип живот (и прекратяването му - също).
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
          В контекста на последните постове-Имах едно бидонче в което преди мноого години имаше кисело зеле. Не голямо-може би 40 литра. Наполовина пълно с чорба, но със затворен капак, и стегнат със скоба.
          Всяко лято жената ми опява да го изхвърля, ама аз щото подозирам как ще омириша махалата, а повече поради мързел-не го пипвах дори.
          Е, миналото лято му дойде реда. Като го отворих очаквах да се разнесе яка смрад, но не-почти не мирише. Поразбърках го така, лекичко, щото нали... ама пак нищо. Някаква бледа миризма на кисело зеле и някаква химия, ама слабо, и не е гадно. След като излях чорбата пак очаквах да има нещо миризливо в утайката, ама пак нямаше.
          Та си го измихме(е, жената де), и сега стои в мазата на село да си чака реда за ползване. Ама е малък бидона, та тази година си купих по-голям.

ТА толкова за миришенето-ако оставите чорбата да престои 5-6 години-няма да мирише. Ама не сте като мен мързеливи...
          Било е само чорба - може би. При мен имаше и някои друга зелка...
          898450701

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Миризмата е според микроорганизмите, които са се развили вътре.
            Ако няма процес на ферментация няма да мирише.
            Според мен микроорганизмите са се развивали, развивали, па накрая са пукнали. Като са пукнали са станали храна за други гадинки, но и те по своя ред. И така няколко години докато "манджата" е намаляла, и няма подходяща среда за развитие на нови. А и солта пречи на развитието на микроживота.
            Така или иначе-очаквах яка и гадна миризма, но нямаше почти никаква. Е, не никаква, но напълно поносима, и с малък интензитет.

Коментар

Солта пречи някъде над 15% (което е бая много сол всъщност)

А какво точно е станало в твоя бидон само Дедо Боже знае, щото тука сите сме едни микробиолози ум да ти зайде
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Бе няма значение, важното е, че нямаше очакваната миризма. А аз си мислех да го предлагам на военните да го използват за БОВ

Коментар

Пяната се появява когато не е претакано зеленцето.Аз съм сложил 100 кила,всяка вечер по 10ина кофи превъртам,нямам пяна. Сложил съм 5-6 глави цвекло за цвят-чорбата е оцветена доста.Минала година набутах и 3-4 царевици за да има леко 'газиран' вкус.
                  На ход е туршийката,но не съм слагал до сега и не знам как става...

Коментар

Най хубавото зеле в Софийско е от Опицветвсяка вечер ям по една тавакрехко крехко.А като го слагам растапям солта в топла вода и после няколко дена надувам с един маркуч да бълбука от дъното и да се размества сока .И сега е превъзходно особено с домашна гроздова за мезе
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Веков Преглед на мнение
                      Пяната се появява когато не е претакано зеленцето.Аз съм сложил 100 кила,всяка вечер по 10ина кофи превъртам,нямам пяна.
                      На ход е туршийката,но не съм слагал до сега и не знам как става...
                      Чак толкова не е ли прекалено? Аз се занимавам само 6-7 дена и то колкото да се разбърка течността(по една кофа). И ако се получи "риза" какво от това? Разбутваш я и вадиш зелка.
                      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                        Чак толкова не е ли прекалено? Аз се занимавам само 6-7 дена и то колкото да се разбърка течността(по една кофа). И ако се получи "риза" какво от това? Разбутваш я и вадиш зелка.
                        Да ти кажа честно може и да си прав, обаче точно 10 кофи са...поне докато си пийвам винцето на тераската и въртим кофите.Точно кило винце си отива за нула време!

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Веков Преглед на мнение
                          Да ти кажа честно може и да си прав, обаче точно 10 кофи са...поне докато си пийвам винцето на тераската и въртим кофите.Точно кило винце си отива за нула време!
                          Знаех си че така самоцелно никой няма да си губи времето.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Моето го почнахме. На три седмици е, може да се каже, че е готово. В гювеч, със джолан - и една салатка с пипер и зейтин.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Охо, моето вече наполовина. Главно за мезе на ракията. Само веднъж жената прави със свинско(мазничко, ммм), и стана доста добре.
                              Абе като за първи опит-добре се получи.

Коментар

http://www.standartnews.com/zdrave/n...le-129140.html
                                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                                имат право да гласуват на избори.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X