Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Земеделските терзания на Кольо

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Успех, Кольо!

    Коментар


    • Кольо, все се каня да пиша в тази тема - нещо я занемари. Само в бара споделяш, а ти се кефя на желанието и справянето с проблемите. Драсвай и тук по някой ред. Чета с интерес, винаги се радвам на хора, които рискуват и започват собствен бизнес. И се справят успешно с него. Пожелавам ти безаварийна и плодородна година.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

      Коментар


      • Еее, благодаря.
        Първата година завърши с плачевен резултат, добре,ч е хората с които имаме договорни отношения ме познават отпреди, или вече се убедиха,ч е съм сериозен, та и тази година ми дадоха земята да я работя, при отложено плащане на наема. Е, с всичките му тап подсигурявания де, ама не са малко пари, напълно ги разбирам и съм съгласен с това.

        Иначе как върви годината-до онзи ден житата бяха доста зле заради сушата.
        Особено едната нива, която я сях най-напред, и посева стана супер. Обаче поради липсата на зима растенията не заспаха, а си вегетираха, и посева прорастна. То нямаше да има нищо лошо в това, но инаше 10-на дни през Април с късни студове, и то доста ниски температури-стигаха и до -8-10 градуса сутрините, и голяма част от иначе прекрасния посев измръзна. И повече няма да се възстанови, но каквото-такова, не може да се направи нищо.
        Другите ми жита бяха по-зле от тези на големите земеделци, но онзи ден когато ги обикалях за последно-на колегите отдалеч изглеждат супер, а отблизо страдаха доста по-силно отколкото моите-това от сушата. Моите просто си бяха много по-добре. На колегите листат бяха завити-да намалят изпарението, че няма влага в земята, а моите си бяха с разперени листа.
        Ама ще видим де, за пшеницата съм се убедил, че през пролетта може много пъти да си смениш мнението за посева. От "поне 600-700 кила добив" до "ще взема да го разваля това жито, и да сея царевица, то нищо няма да стане..." И така няколко пъти.
        Иначе каквото се иска от мен го правя-напръскано с хербицид за тревите, даден листен тор за преодоляване на стреса от хербицида, напръскано с фунгицид(Дует ултра), сега предстои и второт фунгицидно пръскане-имам наличен Прозаро, имам и инсектицид ако се появи бегач или пиявица, тор в достатъчно количество, остава и природата да се отнесе добре.

        Пролетниците поникнаха всички, половината царевица е напръскана с Мерлин Флекс, другата половина беше още малка, и реших да изчакам след дъжда. Утре и другиден сигурно ще е още кално, но при първа възможност влизам да напръскам, че тревите никнат по-бързо от царевицата.
        После, ако се наложи-коригиращо пръскане срещу плевели, и окопаване с внасяне на тор. И няма какво друго да направя, ще чакаме на природата.

        Слънчогледа поникна, напръскано е срещу треви, предстои му окопаване, и май пак толкова, ще чакам жътва.

        Трактора строши лагери на малките бордови зъбчатки, та едни 1000 лева заминаха в грешна посока. Колкото ги няма, мамка му... Сега задния мост е в кондиция, но ако продължа да ползват този трактор за оран на 1200-1300 декара, за дискуване на 700-800-пак ще се строши, просто той не е предназначен за такова натоварване.
        Мога да взема един 1221, това е доста по-корава машина, но конкретния екземпляр е доста убит. Не, че няма да го оправя, но едно, че е време и пари, и друго, че е 130 коня, а ми се оиска нещо по-голямо.
        Миналата година щях да вземам едно Т150, с МАЗовия двигател, ама се размина работата.
        Имам под ръка и едно К-701, доста стегнато, но едно, че ми е голямо, и друго-ако го взема трябва да започна да събирам инвентар като за него.
        Мога да взема и един McCormick 200 коня, ама и с неговия инвентар така, макар и в по-малка степен(поне първата година мога да си свърша работата и с наличния инвентар, колкото и да е малък като за 200 коня), ама засега не ми трябва друг трактор, та ще изчакам до есента, и спрямо финансовите резултати ще решавам какво ще се случва.
        А освен трактора съм замислил да купя една къща на удобно място-да започна да си правя нещо като "база" според съвременната терминология, имам да връщам пари които съм взел от приятели, отделно на банките, добре поне, че те искат по малко...

        Та такива неща с моето земеделие. Фабрика под небето-беше ми се свило сърцето заради сушата, но сега се отпусна, с този дъжд. Не знам колко точно е валежа, но по косвени данни мисля, че с натрупване за тези няколко дни е поне 30-35 литра, а има вероятност да е и повечко. Много добре засега, остава да има дъжд редовно.
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • То май основните ти ядове идват по линия на техниката.
          Обаче чисто ново Т150...си е едни 100 бона.
          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

          Коментар


          • Ако имам 100 000 за покупка на трактор-не мисля, че бих ги дал за руска техника.
            То и сега не искам, ама по принуда-руските дараци мога да си ги поправям сам, частите им са сравнително евтини, като машини са елементарни-технологията им е на нивото от което са тръгнало през 50те години на миналия век. Което не е толкова лошо де, мен си ме устройва напълно, само да бяха докарали качеството на материали, обработката им, термични обработки, точност на размерите, и преоразмеряване на частите които са се показали като ненадеждни в практиката...

            Иначе едно Джони със 180-200 коня ще ми залепне като шамар на врат, ама все още ми миришат чорапите.
            Има ли желание-има и начин!

            Коментар


            • Украинско е, не е руско. Даже се сърдят като им кажеш, че е руско.
              Не, че някаква принципна разлика, де...
              Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

              Коментар


              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Се в гъз...

            • Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
              Украинско е, не е руско. Даже се сърдят като им кажеш, че е руско.
              Не, че някаква принципна разлика, де...
              Технологията е тръгнала по време на СССР, сега както и да се делят няма голяма промяна. Иначе явно е трудно при Кольо с техниката, но той е упорит . Сега влага енергия в техниката, преди Франко беше на първа линия. Радвам се, че споделяш с нас. Винаги съм имал някакъв детски мерак за такова земеделие, но съм много далече от тази материя. Но ми е кеф като чета темата.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

              Коментар


              • Есенес си мислех да се обадя че подраняваш със сеитбата, ама като знам колко много държиш да си бамбашка, няма смисъл.
                За руското сме прочели много попръжни в темата, ами с немското как е? Или добро или нищо.
                Трудно е да се ловят маймуни с трици, но понякога става. Успех!

                П.п. На днешно време да си купи някой ново "Т-150" в България /без значение Харковски ТЗ или руско - продукт на Брянски Арсенал/ са нужни или специфична мотивация или някакви много специални сметки.

                Коментар


                • s_s1
                  s_s1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако целта е да накажеш работниците машините от държавите бивши членки на СССР нямат равни.

                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ооо, не съм подранил. Даже и седмица преди мен започнаха да сеят големите, дето имат много декари за сеене, та да наваксват.
                  Просто при мен площта беше много добре подготвена, малко позасилих нормата(поради мои си причини, не ме питай защо), веднага след сеитбата заваля дъжд-още докато се прибирах с трактора заваляха първите капки, и посева си беше много супер.
                  Ако имаше нормална зима да си заспи през студовете и под снега-нямаше да прорастне, ама така се случи-фабрика под небето.
                  Другите посеви дето сега са доста добре са засяти 2-3 дни след този. Просто като поизсъхна почвата и влязох да сея.

              • Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                Радвам се, че споделяш с нас. Винаги съм имал някакъв детски мерак за такова земеделие, но съм много далече от тази материя. Но ми е кеф като чета темата.
                Дядо ми беше строител, добър строител, но винаги поддържаше голяма зеленчукова градина с много овошки и градински цветя. Като се пенсионира се отдаде само на зеленчукопроизводството и продаваше на пазара. След пазар на спирката за автобуса получи инсулт.
                Баща ми имаше професия осигуряваща му без полагане на физически труд добри доходи. Но още като бях ученик с майка ми направиха оранжерии и произвеждаха цветя и зеленчуци, които дядо ми продаваше на пазара. Престанаха, когато енергоносителите станаха доста скъпи при енергийната криза по Тошово време.
                От години и мен ме тегли към земята, но понеже нямам познания и достатъчно средства, за да ми стане професия само си чета готината тема и си мечтая след пенсия да се отдам на земеделие.
                Респект Коле!
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                Коментар


                • Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Първата година завърши с плачевен резултат.
                  Коле какво стана миналата година? Доколкото помня нещатата вървяха добре, какво се случи накрая? Ако не е тайна де!
                  יעבור
                  «И това ще мине»

                  Коментар


                  • Никаква тайна не е, само ме е срам.
                    Щото се оказах калпав земеделец.
                    Най вътре ми дойде от рапицата. Първо-не можах да я опръскам за разни баблюги, и те и нанесоха доста поражения докато цъфти. После-понеже нямам рапично приспособление за старата комбайна(за сегашната имам вече, ама след дъжд качулка) разчитах на друг да ми ожъне, а той няколко пъти обещава, и все не идва. Рапицата наляга, хвана я трева, и не можеше да се жъне, поради особеностите на културата. Пръсках с Раундъп(съвсем да си го вкарам финансово) та да уморя тревите, и така се ожъна, ама то половината, че и повечето добив беше вече на земата. Много, много вътре.
                    Слънчогледа и той леко вътре, в темата за Ленчето съм пуснал клип с какви разпилявания ми жънаха. Отделно дето нямаше и кой знае какъв добив. Беше супер слънчоглед на вид, ама като тонаж-нцъ.
                    В житената жътва се удавих. Хората бяха пожънали отдавна, а аз още имах за жънене, машината стара и малка, валяха дъждове, абе ужасна жътва беше, ще я помня цял живот. Като финансов резултат-съвсем малко в плюс.
                    Царевицата долу-горе стана, ама тя беше малко като декари и не можа да покрие загубите от другите култури.
                    Тази година житата не са добре, за пролетниците е много рано да се каже каквото и да е, а рапица не мисля повече да сея. Намразих даже думата, да не говорим за културата.
                    Има ли желание-има и начин!

                    Коментар


                    • Да дам отчет, щото нали се интересуват хората...
                      Онази нива с попзрената от студа пшеница се оказва най-слабата, то няма наичн. На едни 30-40% от площта няма никаква пшеница, на 10-15% е разредена, и другите са си долу-горе добре.
                      Другите ниви с пшеница са средна хубост, ще дададт някакъв добив, макар да е далеч от нормалния. Просто такава яка суша пролетта не се помни, и тя си нанесе пораженията.

                      Царевицата на повечето ниви е много добре, идната седмица, ако времето позволи ще влизам да я окопавам с култиватора, и да вкарам малко торчица. То целта е да дам тор де, повечето ниви нямат трева, Мерлин Флекс се оказа много добър продукт, макар и скъп.
                      Слънчогледа на едната нива стана 20-25 см, чудя се дали да го окопавам(там няма да слагам тор), че попчти няма треви, а другия е сят доста по-късно, и е по-дребен. Рано му е за окопаване, а тревите си поникнаха. Има хербицид който унищожава почти всики плевели, но е скъп и се чудя дали да го ползвам, или направо да окопавам след 10-на дни.

                      Техниката засега върви, надявам се да не се чупи сериозно вече. Ама надали...

                      Вчера поваля малко, та спаси житата, утре и идната седмица пак се очакват дъждове. По малко като литри, но пък всеки ден. Ще видим...
                      Има ли желание-има и начин!

                      Коментар


                      • Да питам (ама няма да ми се смеете) - като е сухо и добива на пшеница е по-малък, пшеницата по-качествена ли е? Нещо като с гроздето, дето при суша е по-захарно.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                        Коментар


                        • Не е.
                          За да е качествена пшеницата трябва да е охранена. На вид зърното да е топчесто(дебело както казва един познат), , тогава и показателите са както трябва, и хектолитровото тегло е добро.
                          Хектолитрово тегло е число което показва колко тежи един и същ обем зърно. Измерва се 1 литър зърно, и се тегли. Трябва да минимум 730-740 грама, ама това е минимума. По-добре да е 750-780, тогава е супер. Просто косвен показател за качеството. Но пък колкото е по-качествено зърното-толкова повече тежи обема.

                          Има колеги земеделци които знаят и могат да произведат зърно със супер показатели, и си го складират, и водят тежки преговори и пазарлъци с мелничари и търговци. Зер-такова качествено зърно се ползва за подобряване на качеството на брашната, и всеки го иска.

                          А когато е суша и зърното е недохранено-нищо добро няма в него, само трици излиза от него. Да, животните си го ядат, все пак не е слама или шума от дърветата, но комай само за фураж става.
                          Но пък от друга гледна точка-зърното се ползва за фураж много повече отколкото за брашно, та няма голямо значение качеството му. И все пак, по-добре е да имаш охранено и качествено зърно отколкото спаружено и само люспа и зародиш.
                          Има ли желание-има и начин!

                          Коментар


                          • KingofROAD
                            KingofROAD коментира
                            Редактиране на коментар
                            Кольо, хектолитровото тегло се мери на 100 литра. 1 хектолитър = 100 литра. Аз доколкото си спомням при ечемика беше минимум 55-60кг. на хектолитър, а пшеницата 60-65кг. на хектолитър. На литър обем се вземат само проби...

                        • Коле, пак имате.. Тука..(Белгия) и по франция и нидерландия чувам дъжд няма.. от края на февруари до сега е преваляло около 3-4мм МАХ..
                          Всичкото фермер реве, пръстта е суха като в пустинята.
                          От днес има предупреждение да не се полива тревата и да се пести питейната вода, има вероятност и за режим на водата. Мене ми е смешно, ама аз режими съм виждал много , но местните им се плаче.
                          Ако не дойдат някакви невиждани дъждове тук скоро, ще забранят на фермерите да изпомпват подпочвената вода. Нагоре по холандско казаха ,че каналите им са пресъхнали(ама не съм виждал, само чувал).

                          Та може и да ти се усмихне щастието и с калпава реколта

                          Коментар


                          • Кольо
                            Кольо коментира
                            Редактиране на коментар
                            По принцип когато реколтата е слаба-цената се покачва.
                            Но пък не знам някой който да иска слаба реколта и висока цена.
                            А и от друга гледна точка-ако няма добро зърно-няма да има и добър хляб. Ако и нетно приходите на фермера да са същите.
                            Та много по-добре за всички е да си има добра реколта, така и фермерите доволни, и качествена продукция бол.

                          • Ясен
                            Ясен коментира
                            Редактиране на коментар
                            В днешното време на отворени пазари изобщо не е задължително слабата реколта да донесе добри цени. Ако реколтата тук е слаба може да се окаже че в САЩ или в средна Азия са се заринали.

                          • Кольо
                            Кольо коментира
                            Редактиране на коментар
                            Абе на теория е така, но на практика е както казвам.
                            Което не означава непременно, че гадното няма да се случи.
                            Но пък ако стане така, че да няма добив и да няма и цена-почти съм сигурен, че държавата ще ни подпомогне, че без култура и молове може, ама без хляб-нцъ.

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X