А не може ли да се направи варианта с постоянно зацепена перка? При него охлаждането винаги е гарантирано пропорционално на оборотите на двигателя.
Така е ама електрическата си е по готина за мен поради следните причини.
-работи тогава когато трябва
-като няма механична лагерите на водната помпа карат повече и не се товари толкова помпата и ремъка щото особено ако е от тия железните е ебати кютука
-по бързо загрява двигатела до работна температура
- и най важното за мен е че елктрическата перка може да я спреш когато искаш да газиш дълбока вода докато онази другата ако не я спреш се криви и може да среже радиатора или пък за да газиш трябва предварителна подготовка(откачане на ремъка)
Така е ама електрическата си е по готина за мен поради следните причини.
-работи тогава когато трябва
-като няма механична лагерите на водната помпа карат повече и не се товари толкова помпата и ремъка щото особено ако е от тия железните е ебати кютука
-по бързо загрява двигатела до работна температура
- и най важното за мен е че елктрическата перка може да я спреш когато искаш да газиш дълбока вода докато онази другата ако не я спреш се криви и може да среже радиатора или пък за да газиш трябва предварителна подготовка(откачане на ремъка)
За тия неща си прав. Просто споделих като вариант. А всички варианти си имат плюсове и минуси, та всеки си преценя. Мен вариантът със зацепената перка ме устройва понеже:
- не газя редовно дълбока вода;
- навъртам малко км, та не ме бърка толкова износването на помпата. Ремъкът няма кво да го жаля.
- с помощта на жалюзите регулирам темп. на двиг., която при топло време се постига много бързо, а за зимата мисля да слагам калъф.
- опасността от прегряване е сведена до минимум.
Ами от досегашния ми опит го правя този извод. И през най-горещите дни лятото се е налагало да използвам жалюзите в някаква степен. А зимата ги отварям рядко - само при по-голямо натоварване при изкачване с товар. При мен има и маслен радиатор, ако това има значение в случая.
Е, да, трябва да се следи стрелката на таблото, но то става навик. Ама същото е при ел. перка, щото и да се предовериш на ел. система пак става опасно. Така прегрях един голф към Боровец. Мислех си че перката се включва когато трябва, ама... не би.
Аз затова искам да си сложа втора резервна перка с принудително пускане.
защото Голфа можеш да го обърнеш обратно надолу по пътя и след 500м е охладил, ама джипа като съм го заврял в някое кално и тясно дере няма къде да го охладя - трябва си сигурна перка
...защото Голфа можеш да го обърнеш обратно надолу по пътя и след 500м е охладил...
Така и стана тогава.
Иначе въпросът е да не се стига до прегряване. Точно това исках да кажа, че с постоянно зацепената перка при отворени жалюзи ми се струва много трудно, да не кажа невъзможно, да се стигне до прегряване дори и в най-горещите дни.
Ел. перка охлажда много повече от стандартната на уаза заради по-големите обороти.
Аз съм със стандартната но пред радиатора имам и ел перка от лада, но слрд като почистих радиатора с въздух между ребрата вече не се налага да я пускам, тя се пуска с бутон от купето.
"Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди
Изхвърлих всички щанги, рейки, лостчета и пр. глупости по газта
С жилото прераждането вече е 100 процентово
С много малко усилие 36 милиметровия дросел е отворен до край
Коментар