Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • dankatabg
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Имам следния проблем с Мулинекса. Хляба вече го правя перфектно. Убедих се, че от всяко брашно става чудесен хляб с жива мая- 10гр. е достатъчно и сега вече не давам луди пари за брашно, а си купувам от брашното на Билла с марката клевър 0,69лв. 1 кг. Мулинекса ми е от април 2013, взела съм и здравето днес поръчвам трета тавичка. Много бързо се скапват пустите тавички. С дъщеря ми живеем на един етаж и правя всеки ден по 1 хляб за двете семейства. Хляб не сме купували от магазина. В нея си меся тестата за козунаци и питки и си ги пека във печката. Компот не съм правила. Хлебопекарната се и повреди през февруари 2014 година и сега всичко и сменено, там зъбчатките се счупиха и на практика имам нова машина-има още 1 година гаранция. Ще и взема тока още 1 година докато е в гаранция и след това ще си търся някоя по -евтина и тавичката да не е със силикон. Някой да има опит с модел на хлебопекарна с по-издръжлива тавичка.

    Остави коментар:


  • dedoKoko
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?
    Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    И ще стане козунак?
    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    Въобще не е майтап. Захарта е тази, която взаимодейства с маята и засилва ферментацията.
    Причини за да не набъбне /степенувам по важност/:
    - некачествено брашно
    - стара мая
    - много добавки /семена и т.н./, които блокират действието на маята

    Пека хляб от почти 5 години. Купувам хубаво брашно от София Мел и суха мая от Кауфланд.
    Имал съм неуспехи, но винаги са били свързани с типа на брашното. Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.


    Няма как. Рецептата за козунак е доста различна.
    Коцето си е казал истината.
    При моята рецепта в Мулинекса (пост 120) всичко излиза ОК.
    И пак напомням - маята в предварително затоплена чаша, с топла вода.

    Точните пропорции ги докарах с няколко проби.
    При цяло пакетче или половин кубче се усеща мирис и вкус на маята и шупва много.

    Сипвам маята и шекера, после водата и леко разбърквам.
    Оставям ги да се разберат помежду си маените духчета и да почнат да духат (да шупва сиреч),
    а аз през това време тегля и сипвам другите работи в машината.

    И течните съставки ги слагам отгоре, въпреки че пише отдолу:
    брашна, мая, олио, кис. мляко, оцет, вода, СТАРТ.

    А аз сядам да си пия ракията със салатата, докато стане хляба за вечерята.


    Сибирски, 10 грама захар на 800 грама хляб не можеш я усети, при норма 7-7.5 грама.
    За козунак се иска много, много по-вече.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Прегледай редактирания пост.

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):

    [ATTACH=CONFIG]692211[/ATTACH]

    1. Таймер.
    2. Програма за основен бял хляб.
    3. " бърз основен хляб.
    4. " сладък хляб.
    5. " френски хляб.
    6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
    7. " пълнозърнест хляб.
    8. " тесто за пици и паста.
    9. " изпичане.
    10. Избиране на програмата.
    11. Цвят на кората - а. препечена
    б. средна
    в. слабо изпечена
    12. Старт/стоп.
    Много благодаря!

    А знаеш ли какъв грамаж можеш да правиш в нея и някоя рецепта, ако имаш книжка случайно?

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI5725.jpg
Прегледи:1
Размер:348.5 КБ
ID:5571536

    1. Таймер.
    2. Програма за основен бял хляб.
    3. " бърз основен хляб.
    4. " сладък хляб.
    5. " френски хляб.
    6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
    7. " пълнозърнест хляб.
    8. " тесто за пици и паста.
    9. " изпичане.
    10. Избиране на програмата.
    11. Цвят на кората - а. препечена
    б. средна
    в. слабо изпечена
    12. Старт/стоп.

    Програмите са за 750 и 1000 грама хляб. За съжаление рецептурникът е на френски. Ще пусна грамажа на нормален хляб 750гр.

    Вода - 325мл
    Олио - 1с.л.
    Сол - 1 и 1/2 каф. л.
    Захар - 1 с.л.
    Брашно бяло - 500гр
    Мая суха - 1пакетче - 7гр
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от коко келеша; 17-03-14, 11:57.

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Всеки решава какъв хляб иска. Аз не казвам, че домашното брашно е нездравословно, ами неподходящо за хлебопекарна. Изпекал съм немалко и говоря от опит.

    Остави коментар:


  • agogov
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.
    Домашното брашно няма стабилизатори и набухватели(или нещо подобно беше), затова смятам, че е доста по-здравословно от купешкото. За типовото важи същото, като при него добавяме малко набухвател(или каквото беше), но спестявам стабилизаторите, които са по-вредни, според познат хлебопроизводител. Хляба на вид с домашно брашно си става като с купешко. Към ръженото брашно добавяме 1/3, до 1/2 бяло, когато искаме да е пухкав хляба и полу-полезен . Разните там семки, които се добавят не съм забелязал да пречат на вида му. Количеството вода е важно, понякога жената добавя и лъжичка кисело млеко . Маята при нас не е суха. Все пак жената се занимава, аз само нося брашното.....

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?
    Въобще не е майтап. Захарта е тази, която взаимодейства с маята и засилва ферментацията.
    Причини за да не набъбне /степенувам по важност/:
    - некачествено брашно
    - стара мая
    - много добавки /семена и т.н./, които блокират действието на маята

    Пека хляб от почти 5 години. Купувам хубаво брашно от София Мел и суха мая от Кауфланд.
    Имал съм неуспехи, но винаги са били свързани с типа на брашното. Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.

    Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    И ще стане козунак?
    Няма как. Рецептата за козунак е доста различна.

    Остави коментар:


  • Sibirski
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    И ще стане козунак?

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
    За по-голям сложи 50% повече захар от посоченото и ше избие капака!
    Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    За по-голям сложи 50% повече захар от посоченото и ше избие капака!

    Остави коментар:


  • misho60
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Много дълъг тоя "момент".....да не излезе 2кг хляб!?

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Да, но може по голям. В момента пробвам по-голям.

    Остави коментар:


  • kozeboy
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Дочев, изпече ли хляб?

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от venciru Преглед на мнение
    Моята е такава
    http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=367220
    но мисля,че е същата. Ще проверя тази вечер какво ми е останало от упътването(ако е останало) и ще ти го пратя.
    Иначе белия хляб го правя по тази рецепта
    За да получиш 750 гр хляб, трябва да използваш малко повече от 500 гр брашно.
    Купувай от това на София Мел.
    Брашно "Ола"
    Брашно "Екстра"
    Брашно тип 500
    Аз купувам "Екстра".
    При мен се получава с 540 гр. и четвъртинка прясна мая - 10-11 грама.
    Водата ми е 280 гр. Пиша грама, а не млл, защото я тегля.
    1 чл сол и 1 чл захар.
    Първо в контейнерчето наливам 25 гр. олио или разтопено краве масло.
    Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
    В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
    Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям една пълна с връх супена лъжица от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на хомогенна смес. Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото.
    Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като съм си взел една лъжица за захранване на маята. Не бива да се слага сол при маята!
    След като маята шупне, я добавям в контейнера и отгоре насипвам всичкото брашно. Пускам на програма 1 (на първата снимка) и crust (при теб color) на H. В повечето случай допичам около 15 мин. на 8 пр. (bake only - при теб символ)
    Винаги перфектен резултат.[ATTACH=CONFIG]690162[/ATTACH]
    Успех.
    Благодаря много!
    Но ако можеш да ми разгадаеш символите от менюто на моята ще съм много благодарен. Тези стрелки и хлябове с трохи . Не опря хляба в капака значи може и по-голям от 750гр. може да се пече.

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X