От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Нашата е марка "Таурус" и горната кора не може да я опече. Остава си бяла.
Това което го е показал Сибирски не мога да го постигна. Дайте акъл.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Свий
X
-
Справил си се отлично!
Остави коментар:
-
Поради "перфектната" работа на ЧЕЗ в нашия квартал силно избягвам да използвам тази функция ...Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение... Ако се ползва опцията "отложен старт" сухата мая няма алтернатива. ...
Остави коментар:
-
-
Да, ако не ти се получи, сложи алуминиево фолио /2-3 ката/ върху капака! Пробвано!Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеА като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
Остави коментар:
-
Само "паричката" светлее, иначе си е идеална червеникаво-кафява коричка.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеА като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
Остави коментар:
-
Чавдаре, всичко което си написал е така, с изключение на размразяването на обикновената мая. Като се извади от камерата и се топне във водата тя си се размразява за няма и минутка. Все пак е 8-9 грама за 300грама(мисля) вода. Която при това е леко затоплена. Та се разтваря доста бързо и не се налага чакане. Докато се изтеглят другите продукти маята е почти разтворена.
При работа с обикновена мая солта се слага найнакрая-върху брашното, а при суха мая-солта се разтваря във водата, а мата е последна. Разменят им се местатадемек. Просто целта е двете неща да имат възможно най-късно смесване.
Ако се ползва опцията "отложен старт" сухата мая няма алтернатива. Понякога жената слага да пече хляб с време на готовност 5-10 минути преди ставане. Аромата който се носи сутрин е невероятен.
После що съм над 100 кила...
Остави коментар:
-
А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеНяма такива работи вкъщи, само че веднага се вади, две "вафлени" кърпи и на една подложка от грила да не се подпикае.
Остави коментар:
-
За времето, за което ще чакам да се размива обикновената мая (пък тя май трябва да се изчака и да шупне) аз вече съм намятал всичко, пуснал съм машината и съм забравил.Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение... На всяко печене слага по едно "пакетче". Размива се във вода, но тя трябва да е от общото количество в рецептата. И солта да няма предварителен контакт с водния разтвор на маята. ...
А за да не се меша веднага маята със солта - първо слагам водата; в нея сипвам сол, захар, зехтин или каквото там трябва според рецептата; после мятам брашното и върху него маята (суха Dr. Oetker). После пускам машината и (ако не се налага междинно добавяне на разни неща) хич не я отварям, докато не изпищи, че е готово.
Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение... Деветдесетте, със десетките гаражни фурни, а и хлябът на село със "кооперативни купони" и аз ги помня, но говоря за по-близко време. ...
Не знам за 90-те, ама в квартала все още си има фурна, която вади ръчен хляб, който е несравнимо по-добър от разните му там опаковани подобия на хляб от хлебозаводите. Ама моят хляб по си ми харесва.
Остави коментар:
-
Няма такива работи вкъщи, само че веднага се вади, две "вафлени" кърпи и на една подложка от грила да не се подпикае.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеКато се случи така, става и клисав. Жената много внимава със маята, но ако все-пак се получи - леко го цепва да се "поспихне".
Остави коментар:
-
То и тук е така. Ама определено хляба който карат днес е произведен най-много преди 7-8 часа. То си личи по мекотата на колко часа е.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеса опаковани и се возят на стотици километри за пласмент.
Лошото е, че го опаковат в найлона докато е още топъл, следва конденз, и ако престои два-три дни-започва да плесенясва.
Другото лошо е, че за да съберат повече хляб в кашоните/щайгите го намачкват, и като изстине в тази форма така и си остава. После филиите са разделени на кора и среда.
Ама пазарна икономика, кво да пра'йш, транспортната рентабилност е по-важна от вкуса на хляба и предпочитанията на някакви си цървули които купуват хляба.
Айде сега гевезелъци...
Остави коментар:
-
Преди да почнем да си правим хляб вкъщи, купувахме един от търновска фирма, на която фабриката и май е във Варна. Повечето хлябове (като едновременно с това, те са и заслужаващите си да се купят) са опаковани и се возят на стотици километри за пласмент. Деветдесетте, със десетките гаражни фурни, а и хлябът на село със "кооперативни купони" и аз ги помня, но говоря за по-близко време.
пп
Като се случи така, става и клисав. Жената много внимава със маята, но ако все-пак се получи - леко го цепва да се "поспихне".Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение...удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.
Остави коментар:
-
За отварянето, не се отваря, след първото забъркване обирахме тестото по стените, но няма смисъл, тя си го прибира.Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеВ месенето има две фази, като помежду им има почивка. Тогава се нагрява леко за да се активира маята. След тази почивка-по време на второто месене, и после-докато втасва не е добре да се отваря капака защото температурата пада, а това не е добре.
Друго което е възможно-да е смесила продуктите така, че още в началото маята да е в контакт със солта. Така тя се "убива" и не може да си свърши работата.
В нашата хлебопекарна хляба става много приятен за ядене, но само докато не е изсъхнал. Ако трябва да ям сух хляб-предпочитам този от магазина. Домашният като изсъхне става много ронлив и не е приятно.
Може и от рецептата да е, но сме си натъкмили една, и ползваме само нея.
Мая, сол и захар отделно, а за сух хляб - не знам какво брашно ползвате, вкъщи и на третия ден да остане, както кутията за хляб е в кухнята, където е и камината и е жега, няма проблеми, в една кърпа и найлонова торбичка го държим, удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.
Остави коментар:
-
Не съм съвсем съгласен, ама карай.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеВсъщност, купешкият хляб, напрактика се купува поне 3-4 дни след като е произведен.
В началото на демокрацията имах магазинче в гаража, и сами ходехме да вземаме хляба от хлебозавода. Почти всеки ден го вземахме почти направо от лентата, по спомен беше много вкусен. Ама то всеки хляб докато е топъл е вкусен де.
Като дете живях на село, и там се печеше хляб в селската фурна. Когато се случеше да има топъл хляб до нас пристигаше половин хляб по-малко
. Ядяхме го така направо, без никакви добавки като масло или поне шарена сол. Ама вече от фурната стои само сградата, и тя е пред срутване.
По БДС хляба трябва да престои няколко часа след изваждане от пещта, и чак тогава е годен за консумация.
Ама кой да ти чака 5-6 часа...
Остави коментар:
-
Ааа, той рядко изсъхва, в големия процент от случаите си го изяждаме още докато е мек.
@ Чичо-сухата мая е хубава, ама е по-скъпа. С обикновена става същото. Жената си разтегля на кантарчето предварително маята за по един хляб, увива я във фолио, и в камерата. На всяко печене слага по едно "пакетче". Размива се във вода, но тя трябва да е от общото количество в рецептата.
И солта да няма предварителен контакт с водния разтвор на маята.
Съвет към всички-ако имате възможност-слагайте по малко сусам в тестото. Резултата е много приятен за ядене хляб. Това за който обича сусам де.
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Остави коментар: