Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Свий
X
-
И моята първа машинка е Мидеа, която наистина прави по-хубав хляб от Мулинекса, но в последно време започна да не и стига мощността за месене. Смених двигателчето, работи нормално за месец и после пак почна да спира по средата на някое от месенията. Сега седи като много дълбока резерва в мазето.
-
Това е рецептата по спомен от времето когато правих хляб. Даже 70 към 30 в полза на бялото брашно за направата на пълнозърнест хляб. Правил съм опити само с пълнозърнесто - заминава в кофата.
-
Обикновено се работи с квас, но аз не съм негов почитател и винаги слагам бяло и пълнозърнесто друго брашно 50/50.Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнениеДобре де, как правите хляб, различаващ се с кирпич от черно/пълнозърнесто/ръжено/лимец и тн брашно, без мая, с най- продължителното месене и втасване на машината? Имам, 2бр. Отнисително добър резултат се получава с двойната бъркалка и малка височина в сравнение с площта/т.е. хоризонтална. И топлия типов от професионални пекарни си е типов. С бяло (от днешната пшеница барабар с набухвателите) и мая е ясно, става.
-
Добре де, как правите хляб, различаващ се с кирпич от черно/пълнозърнесто/ръжено/лимец и тн брашно, без мая, с най- продължителното месене и втасване на машината? Имам, 2бр. Отнисително добър резултат се получава с двойната бъркалка и малка височина в сравнение с площта/т.е. хоризонтална. И топлия типов от професионални пекарни си е типов. С бяло (от днешната пшеница барабар с набухвателите) и мая е ясно, става.
Остави коментар:
-
Купувам по 10кг. пълнозърнесто пшеничено и пълнозърнесто ръжено от малка мелница, която ми праща чувалчетата по куриер. Имат и по-малки разфасовки, а цените и качеството ме удовлетворяват. Мога да пратя сайта им.Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеЕдин от комшиите ме посъветва, ако искам хубаво брашно, да купувам от 5 килограмовите пакети. Било по-истинско. Някой споделя ли това мнение?
Рецептата, с която приготвям хляба, е следната:
500г от едното и 500г от другото брашно, едно пакетче инстантна мая, разтворено в 200мл. вода и две лъжици захар-супени, също една супена лъжица сол и 40-50мл. слънчогледово олио, две лъжици домашен оцет-ябълков и половин чаена лъжичка сода бикарбонат, прегасена в оцета.
Преди да замеся - пресявам доколкото е възможно смеската от двете брашна.
Като се позамеси всичко добавям още малко топла вода докато тестото стане хомогенно и меко, но да не е лигаво.
Меся го в обикновена машина и там го оставям да втаса, но после ги вадя и пека във фурна при дебелина на тестото около 40мм.
Става доста твърдо, но питателно и ароматно хлебче.Последно редактирано от drago_pishinkov; 14-08-22, 16:04.
Остави коментар:
-
Там е разликата. С хлебопекарната - 5 мин. зареждане, включваш и оставяш.
Аз пък от 5-6 години ползвам една Мидея, която няма грешка. Работи идеално. Два пъти съм и сменял ремъците.
Снаха ми също заряза един Мулинекс, който не допича хляба, а няма функция само печене.
-
От както купих хубав миксер на жена ми и тя почна да прави хляба вкъщи вместо да купуваме готов или да ползваме машинката за хляб. И каймата за кебапчета там я бъркаме.
-
Вариантът "хлебопекарна" го зарязахме в момента, в който Мулинекс-ът се побърка и започна да върти бъркалките при практически изпечен хляб. Този инцидент моментално ме отказа от практиката да оставяме машината да си джурка тестото без надзор.Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
... Тогава се получава и най-добър резултат, но пък съм вързан за машината поне за час до печенето. ...
А, ако ще трябва да има някой там, докато машината работи, то смисълът и се губи. Още повече, че програмата, която използвахме, отнемаше 3 ч. и 40 минути.
Ръчно приготвяне на хляба - 15 мин замесване, до час втасване и до час печене. Общо - 2 ч и 15 мин ...
Остави коментар:
-
Обаче хлебопекарната винаги усеща разликатаПървоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
...Не съм забелязал да има някаква осезаема разлика.
Всяка седмица отварям нов 2 килограмов пакет с бяло брашно и друг с пълнозърнесто. Съответно всяка седмица имам различни резултати - от тухла единичка до преливащо казанче
Има вариант, при който наглеждам последното втасване и го удължавам, докато обемът на тестото се удвои, че и подмине удвояването. Тогава се получава и най-добър резултат, но пък съм вързан за машината поне за час до печенето. Оня ден си взех един пакет френска мая от 1/2 кило и резултатите се подобриха доста без наглеждане. През седмицата ще взема един голям пакет бяло брашно и ще експериментирам
Остави коментар:
-
Ние си правим сами хляба (без хлебопекарна) и ползваме брашно от всякакви разфасовки. Не съм забелязал да има някаква осезаема разлика.Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеЕдин от комшиите ме посъветва, ако искам хубаво брашно, да купувам от 5 килограмовите пакети. Било по-истинско. Някой споделя ли това мнение?
Остави коментар:
-
Един от комшиите ме посъветва, ако искам хубаво брашно, да купувам от 5 килограмовите пакети. Било по-истинско. Някой споделя ли това мнение?
Остави коментар:
-
3-4 хлебопекарни са минали през ръцете ми и последната си дойде с една малка кука за целта.Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнениеНякой има ли идея как по-лесно да вадим бъркалките от хляба , или как да ги извадим преди печенето ?
Та може нещо такова да приспособиш от някой по-корав тел.
Остави коментар:
-
Някой има ли идея как по-лесно да вадим бъркалките от хляба , или как да ги извадим преди печенето ?
Остави коментар:
-
Снощи заредих съставките,пуснах да ги омеси на тесто,за да съм сигурен че консистенцията е Ок ,забърках всичко без маята.
Настройка на програмата и часа за отложен старт.Прясна мая на кубче,оставих най отгоре на тестото без да се разтваря и сутринта в девет получих това.

Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Остави коментар: