От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Хубавото е че винаги можеш да правиш различен хляб. Но спазвай пропорциите и реда на слагане на продуктите. Аз слагам различни видове брашна - ръжено, пълнозърнесто, ленено, сухи зеленчуци, ядки, белени слънчогледени или тиквени семки и др. Ако имаш някоя изветряла бира можеш да я сложиш вместо вода. Ако слагаш повече ръжено брашно трябва да увеличиш и количеството на маята, защото иначе става като тухла. По рецептата която го правя е:
1 ч.л. сол
1 ч.л. тръстикова захар
1 с.л. зехтин
270 м.л. вода (или бира)
605 гр. комбинация от брашна (50 гр. ленено, 150 гр. ръжено, 200 гр. пълнозърнесто,205 гр. типово)
1.5- 2 ч.л. суха мая
сухи зеленчуци (за супа), ядки и семки
След като се опече се вади почти веднага и се завива с кърпа да отпочине час-два.
Да ви е сладко
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Свий
X
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от plpenov Преглед на мнениеПри мен това се получава, когато забравя да сложа мая.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнениеВчера и аз се сдобих тази благинка,обаче пъвият опит беше трагичен,от материал за 700гр излезе едно паве с размерите и твърдоста на половин единична тухла,явно си трябва опит тази работа,и повече четене в нета!!!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнениеВчера и аз се сдобих тази благинка,обаче пъвият опит беше трагичен,от материал за 700гр излезе едно паве с размерите и твърдоста на половин единична тухла,явно си трябва опит тази работа,и повече четене в нета!!!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Явно трябва повече да се внимава!!!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнениеВчера и аз се сдобих тази благинка,обаче пъвият опит беше трагичен,от материал за 700гр излезе едно паве с размерите и твърдоста на половин единична тухла,явно си трябва опит тази работа,и повече четене в нета!!!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнениеВчера и аз се сдобих тази благинка,обаче пъвият опит беше трагичен,от материал за 700гр излезе едно паве с размерите и твърдоста на половин единична тухла,явно си трябва опит тази работа,и повече четене в нета!!!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Вчера и аз се сдобих тази благинка,обаче пъвият опит беше трагичен,от материал за 700гр излезе едно паве с размерите и твърдоста на половин единична тухла,явно си трябва опит тази работа,и повече четене в нета!!!
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнениеГоляма благина е тая машина. Можа да пробваш ей този хляб с подправки (подправките ги мятам във водата).
320мл вода
2 супени лъжици олио
1-и-половина супени лъжици захар
1-супена лъжица сол
1 чаена лъжичка млян чер пипер
1 чаена лъжичка сух розмарин
четвърт-чаена-лъжичка чубрица
2 супени лъжици кетчуп
500г брашно
пакетче суха мая ( 7 грама)
За колко време?
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Голяма благина е тая машина. Можа да пробваш ей този хляб с подправки (подправките ги мятам във водата).
320мл вода
2 супени лъжици олио
1-и-половина супени лъжици захар
1-супена лъжица сол
1 чаена лъжичка млян чер пипер
1 чаена лъжичка сух розмарин
четвърт-чаена-лъжичка чубрица
2 супени лъжици кетчуп
500г брашно
пакетче суха мая ( 7 грама)
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеЗа отварянето, не се отваря, след първото забъркване обирахме тестото по стените, но няма смисъл, тя си го прибира.
Мая, сол и захар отделно, а за сух хляб - не знам какво брашно ползвате, вкъщи и на третия ден да остане, както кутията за хляб е в кухнята, където е и камината и е жега, няма проблеми, в една кърпа и найлонова торбичка го държим, удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение...Според етикетите на варненската мелница, само то няма добавки...
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
450 си е супер бяло брашно.
Колкото по- голям е номера на брашното- по-клони към пълнозърнесто.
Съответно се увеличават леко маята(с 50%) и водата- с 20-30 гр. при брашно 1150
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
Най-добър хляб ми се получава с брашно 450.
Според етикетите на варненската мелница, само то няма добавки.
Хлябът става като козунак - мек и на конци.
Машината е Russell Hobbs.
Рецептата по ред на слагане в машината:
Олио 2-3 с.л.,
Айрян, затоплен до телесна температура,
1 ч.л. сол,
1 яйце,
550г брашно(мерено с разграфена кана, не знам доколко е точна)
1,5 ч.л. суха мая,
1ч.л. захар.
Това е реалният цвят - бял като краката на Белоногата на Славейков
С всякакви други брашна, дори и само като добравка, хляба става по-груб, твърд и ронлив.
Остави коментар:
-
От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!
И понеже резултата от рецептата трябва да е видим, ето го:
Тук в бързината забравих лимоновия сок:
А тук си е на мястото и са добавени 80гр. маслини в самото начало (отново против инструкцията):
Вижда се и сравнително дебелата кора отдолу и отстрани.
Остави коментар:
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Остави коментар: