Хубавото е че винаги можеш да правиш различен хляб. Но спазвай пропорциите и реда на слагане на продуктите. Аз слагам различни видове брашна - ръжено, пълнозърнесто, ленено, сухи зеленчуци, ядки, белени слънчогледени или тиквени семки и др. Ако имаш някоя изветряла бира можеш да я сложиш вместо вода. Ако слагаш повече ръжено брашно трябва да увеличиш и количеството на маята, защото иначе става като тухла. По рецептата която го правя е:
1 ч.л. сол
1 ч.л. тръстикова захар
1 с.л. зехтин
270 м.л. вода (или бира)
605 гр. комбинация от брашна (50 гр. ленено, 150 гр. ръжено, 200 гр. пълнозърнесто,205 гр. типово)
1.5- 2 ч.л. суха мая
сухи зеленчуци (за супа), ядки и семки
След като се опече се вади почти веднага и се завива с кърпа да отпочине час-два.
Да ви е сладко

Остави коментар: