Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В България НЯМА "гражданска отговорност"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: В България НЯМА "гражданска отговорност"

Първоначално публикуван от peppy
    Това е така, защото все още има некоректни ЗК. Но и това скоро ще се промени, впрочем вече започна.....
    А относно обезщетението ти, пиши жалба, след като парите не стигат, платил си и си в правото си да те обезщетят с необходимото!
    Всъщнос-не съм платил ,платил е сульото,дето се заби в задната ми броня.Та незнам дали има смисъл да се пишат жалби и т.н.Мойта кола отдавна не си струва да и се прави каско-като отида да я маркират,я оставят стъклата неописани,я не.
    Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
      И ако те отвее "христо брюнета" с 30 годишното жигули и няма трица никъде, какво правим.
      Ти лично, пиеш изворна вода.
      Ако му играеш един джек да е послушен и внимателен другия път- домочадието и то минава на водица,а ти на държавна издръжка/два за три/...
      В случая с ГО се съгласявам с максимата за "необходимото зло", за презастраховане и спокоен сън/отчасти понякога/-каско.
      Лично мнение.
      Ако някой такъв ме отнесе, и поради правилата на играта няма гражданска-ще му тегля един бой(освен ако не е по-як от мен), и ще си изремонтирам сам возилото. Ако съм нейкадърен да си го поправя сам-в сервиз. И за такива случаи се прави каското. Ако те е страх, че христо блондина ще те отнесе, а няма да можеш да си оправиш колата-каско. А ако въпреки това не си направил и каско-чешеш се по главата, и псуваш сам себе си защо не си направил застраховката. Но в случая изборът е твой. И ремонта на колата...Н е вярвам някой да кара като първия човек само заради мисълта, че има ГО, и ако нещо стане-той няма да плаща. Досега не съм видял някой да не се ядосва, че е ударил, или че са му ударили колата. Чак след разправиите( и сбиването понякога) идва ред на въпросите за застраховките и кой има, и кой няма.
      Още нещо-ако ГО не е задължителна, но знам,ч е ако направя белята ме чакат няколко години две за три- май ще внимавам сериозно да не увредя нечие имущество. Това като плюс към мислите ми за незадължителността на застраховките.
      Продължавам да поддържам тезата си, че ако не беше задължително-нямаше да правя ГО. Каско-може би, по-скоро не...
      Даже ако контрола върху застраховките не беше толкова сериозен-щях да си позволявам да карам без застраховка. Така или иначе нищо не плащат...
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        ...
        Даже ако контрола върху застраховките не беше толкова сериозен-щях да си позволявам да карам без застраховка. Така или иначе нищо не плащат...
        Грешката е че гледаш застраховката от гледната точка на "Застраховката е за да ми плати щетите". Идеята на ГО е да плати чуждите щети.

Теорията ти "Имам пари, ще си платя", можеш да разгледаш косвено в събитията около BP с петролния разлив последните месеци. И те са били на тоя акъл - имат пари, сега си плащат. Ама като гледам как плащат - може да се разлеят и те. Три милиарда зелени, и брояча още цъка, понеже "застраховката" (някакви клапи за осемстотин хиляди и някакви проверки за сто и дванайсет хиляди) не били задължителни.

Ти петролен разлив не можеш да направиш, но си представи (да не дава Оня Горе) - пукаш гума, губиш контрол, удряш боклуджийски камион, камионът губи контрол и изскача на жп прелез, там пък за беля - един влак с бентлита, и да вземе да дерайлира право в петролната рафинерия...

Така ти се вижда майтап, примерът е карикатурен, но подобни неща се случват. Изкарай от пътя един добре натоварен със скъпа стока тир по твоя вина, и си назад с няколко милиона. Забий се в едно ново пътно електронно табло, направи едно Комацу на тоталка, обърни камиона да излети в една луксозна автокъща... Възможности много.

Че няма да имаш пари да ги платиш - няма да имаш, но животът ти ще стане ад. За разлика от теб, застрахователната компания няма да се умори да те гони. Те ще се редуват и ще си почиват, ти ще си все един.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
          Кольо, а осигуровки плащаш ли си, ти или работодателя ти?
          Работодателят ми плаща. Защото е задължен. Иначе ще му спрат бизнеса. Работата с осигуровките е подобна с тази за застраховките, само дето е замаскирана под държавния параван.
          Като земеделски производител съм длъжен да си плащам някакви осигуровки, но докато не ме принудят със сила( не физическа разбира се)-ще има да вземат. В НОИ е още по-голяма мафия, и аз не искам моите вноски да потъват незнайно къде. Когато ми направят лична партида в някоя банка по мой избор, и ми дадат гаранции, че парите набрани по сметката ми ще се използват единствено и само за моята пенсия( а в случай на смъртта ми-като наследство за семейството ми)-тогава ще започна да внасям осигуровки. И ще го правя с радост. Сега парите изкарани от мен с труда ми отиват И за покриване на нуждите на мангалите. За което съм твърдо против!

Първоначално публикуван от peppy
          Това е така, защото все още има некоректни ЗК. Но и това скоро ще се промени, впрочем вече започна.....
          !
          Не вярвам в близкото, и даже в малко по-далечното бъдеще това да стане. Мафията(банкери, застрахователи, производители на лекарства, наркотърговци, автовносители, зърнопрекупвачи, и вся остальная сволоч) е така срастнала с държавата, че няма оправия. Винаги ще намират начин да ни залъгват, и да ни карат да повярваме за момента, че това което правят е за наше добро. Всъщност има стар поговорка-"Няма значение какво ти говорят-знай,ч е винаги става въпрос за пари" И никога не става въпрос за моите пари. Всъщност да-точно за моите, но как да ми ги вземат...

Коментар

Коле; прочети какво пише в оная хартиика. Нещо се споменават некакви милиони за некакви души.
            На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Грешката е че гледаш застраховката от гледната точка на "Застраховката е за да ми плати щетите". Идеята на ГО е да плати чуждите щети.

Теорията ти "Имам пари, ще си платя", можеш да разгледаш косвено в събитията около BP с петролния разлив последните месеци. И те са били на тоя акъл - имат пари, сега си плащат. Ама като гледам как плащат - може да се разлеят и те. Три милиарда зелени, и брояча още цъка, понеже "застраховката" (някакви клапи за осемстотин хиляди и някакви проверки за сто и дванайсет хиляди) не били задължителни.

Ти петролен разлив не можеш да направиш, но си представи (да не дава Оня Горе) - пукаш гума, губиш контрол, удряш боклуджийски камион, камионът губи контрол и изскача на жп прелез, там пък за беля - един влак с бентлита, и да вземе да дерайлира право в петролната рафинерия...

Така ти се вижда майтап, примерът е карикатурен, но подобни неща се случват. Изкарай от пътя един добре натоварен със скъпа стока тир по твоя вина, и си назад с няколко милиона. Забий се в едно ново пътно електронно табло, направи едно Комацу на тоталка, обърни камиона да излети в една луксозна автокъща... Възможности много.

Че няма да имаш пари да ги платиш - няма да имаш, но животът ти ще стане ад. За разлика от теб, застрахователната компания няма да се умори да те гони. Те ще се редуват и ще си почиват, ти ще си все един.
              За всичко си прав. Само да ти кажа, че преди около месец щяхме да се сбием с един колега( а аз съм на 40 и се имам за уравновесен и неконфликтен) защото му обяснявах разликата между ГО и каско. Оня смяташе, че след като има ГО застрахователя е длъжен да му плати счупеното огледало, след като той сам си го е счупил при маневра. За това коя застраховка какво покрива-толкова.
              Относно вероятността да избурам тир със стока за милион(примерно)- толкова е малка, че не си заслужава писането.
              Но все пак-ако стане-нека да си нося отговорността, и нека да ме гонят застрахователите до дупка. Каквото съм си надробил-това ще сърбам. Но пък ще внимавам повече. Не, че може да внимавам повече от сега-просто не разчитам на никаква застраховка да ми оправи бакиите, и се стремя да карам безопасно, но някой пък може да се замисли, че няма кой да му плаща за безотговорността.
              Може би ще започна да правя застраховки с удоволствие когато се убедя, че има смисъл от застраховката.
              Досега не съм чул случай застраховател да плати скъпото лечение на обездвижен от катастрофа човек заради задължението вменено му като застраховател.
              Какво стана с Мануела Горсова? Май не беше така името, ама спря да се шуми около нея. И забравихме за случая. Нима Фигуристкото п...че е нямал ГО? И нали застрахователя покрива неимуществени вреди до някакви милиони? Защо лечението не се пое от застраховката на фигуриста, а се налага да се събират помощи в банка? И дали застраховката на фигуриста е била на по-високото ниво на обезщтяване? Защото има няколко нива-до 5 милиона, от 5 до 10 , и от 10 до 50. Примерно. И с покачването на нивото премията за застрахователя става по-голяма. Ако е имало по-висока застраховка-добре за съвестта на Стависки(чак сега се сетих как се казваше). И ако е имало такова по-високо ниво-защо се налага да се събират средства по сметка? Даже по-ниско ниво да е било-пак трябва да се дадат тези пари, а те биха били достатъчни за лечението. Май се спрягах адоста по-малки суми.

А повишаването на застрахователните лимити(това е израза) се използва като оправдание от страна на застрахователите за повишаване на цената на застраховката. Майната им, както казах- ако държават ане ме натискаше да си плащам застраховката-няма да видят и стотинка от мен!

Коментар

Коле; милионите май се плащат при смърт.
                На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Не съм сигурен, но май и при сериозни травми обезщетението е сериозно.
                  Не знам, може и да са платили нещо, но е далеч от това което могхат да дадат при добро желание. Ама къде ти, тяхното добро желание е само да вземат. КАто опре до даване-донасят от девет кладенеца вода за да ти докажат, че не са длъжни с плащането.

Коментар

Фигуристчето караше доказано пияно. Не съм съвсем сигурен, но мисля че при употреба на алкохол застраховката си измива ръцете. В останалите случаи - заплащането на лечението би трябвало да е работа именно на застраховката на причинителя. Поне тук е така. Ако в България застрахователите са намерили вратичка да не плащат лечението на потърпевшите - влизаме в съвсем друг свят.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Всъщност, няма такова нещо. Фигуристчето карало пияно, застрахователят плаща и точка. Това че е било пияно дава право на застрахователя да му пусне регресен иск за неспазен договор и да си иска парите от него. Така е по закон. Друга тема е, че когато тази беля стана, застрахователните тавани бяха много ниски и каквото даде застрахователя, не стигна доникъде.

Я оставете тая тема. ГО точно в България си има кривици, но е най-добрата (не идеална!) защита от идиоти, която имаме. По света, даже са премахнали някои от кривиците. Ако можеше и тука, ...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Я оставете тая тема. ГО точно в България си има кривици, но е най-добрата (не идеална!) защита от идиоти, която имаме. По света, даже са премахнали някои от кривиците. Ако можеше и тука, ...
                        Може, трябва само малко обществен натиск. Ибо тия дето плащат са много. Е трябва и нещо, което е трудно постижимо - обща воля за действие (иначе казана гражданско общество)

За мен най-разумният вариант за нас е ГО да се направи на водача, вместо на колата и населено място, и да е обвързано със стаж, предишни катастрофи и точки в книжката.
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          ... За мен най-разумният вариант за нас е ГО да се направи на водача, вместо на колата и населено място, и да е обвързано със стаж, предишни катастрофи и точки в книжката.
                          На няколко пъти я виждам тази теза из форума. Наистина наг пръв поглед лошо няма застраховката да върви с водача, НО искаш ли да се хванем на бас, че, ако вземат та въведат такова нещо, ще има писъци до небесата.
                          По простата причина, че сега сключваш една застраховка и колата може да я кара всеки, на когото я дадеш. А, ако стане това, дето го искаш, във всяко семейство, в което има 1 кола и повече от 1 шофьор, всеки един ще трябва да сключи отделна застраховка. Я да вдигнат ръка мераклиите да плащат по 2 или повече застраховки за да могат членовете на семейството им да употребяват семейната кола, когато потрябва?

А какво ще кажеш, ако ти поставят като изискване за постъпване на работа да си сключиш застраховка ГО, за да можеш да караш служебна кола?

Май нещата не са толкова прости?
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

За можене може, но за покварен от математиката човек като мен проблемите на ГО са по-други. В частност, именно точките в книжката и стажът нямат никаква работа в определянето на премията, колкото и "справедливо" да е то според застрахователите, хем и КАТ им приглася. Като проследи човек веригата от интерес, веднага вижда дългосрочния проблем.

А дали собственикът или водачът се застраховат - строго погледнато, и двете са приблизително еднакво досадни, и двете си имат предимства, и двете ги има реализирани по света.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                              По простата причина, че сега сключваш една застраховка и колата може да я кара всеки, на когото я дадеш. А, ако стане това, дето го искаш, във всяко семейство, в което има 1 кола и повече от 1 шофьор, всеки един ще трябва да сключи отделна застраховка. Я да вдигнат ръка мераклиите да плащат по 2 или повече застраховки за да могат членовете на семейството им да употребяват семейната кола, когато потрябва?
                              По широкия свят и върху това е помислено-караш си само ти колата-ниска премия,караш ти+женати 10% оскъпяване(примерно),добавяш синчето/щерката със стаж зад волана три месеца,аиде още по-висока премия.
                              Даваш на съседа Гошо да иде на две преки,до бензиностанцията/бакалията и той прави беля-всичко за твоя сметка-щото Гошо го няма в полицата.
                              Ясно е,че при всички вариянти има + и _,но определено е по-добре със ГО.
                              Колкото,до размисли от типа "на мен,това не може да ми се случи" ,забравете ги,на пътя колкото и да си внимателен,все има изненади и някои не свършват добре.
                              Последно редактирано от giorgio; 17-07-10, 06:28.
                              Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Много хубава тема за събуждане.
                                На места се смях от сърце а Ясен пак позна...
                                Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Застрахователите по определение са боклуци, ......
                                Не знам дали са само българските или всички, но това е истината.
                                За последните 20 години съм сменил поне 4 фирми и вЕрно са боклуци.
                                Без значение за какво става въпрос, застрахователите се отнасят с клиентите си като с врагове.
                                Откровенната неграмотност и липса на размисъл у дилърите е като даденост.
                                Последно смених ДЗИ с други защото отказаха да ми платят един мигач, след като 4-5 години плащам като тарамбука за 3-4 автомобила каско и не съм искал нищо от тях.
                                Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                                Вальо. О888 557Ч7Ч
                                Silverado 1.3 i

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X