Обява

Свий
Няма добавени обяви.

В България НЯМА "гражданска отговорност"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: В България НЯМА "гражданска отговорност"

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    Гражданската отговорност е идеологически неправилно поставена застраховка. Трябва да бъде обратното - всеки гражданин ПО ЖЕЛАНИЕ да плаща своя лична застраховка ...
    Едно време имахме едни преподаватели, дето трябваше да ни обясняват кое е идеологически правилно и кое не. Нещо май все натам те дърпа.

Я сега да чуя един идеологически правилен отговор на въпроса "Какво правиш, ако с твоя таралясник потрошиш солидно някоя скъпичка кола и нямаш застраховка ГО?"
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Я сега да чуя един идеологически правилен отговор на въпроса "Какво правиш, ако с твоя таралясник потрошиш солидно някоя скъпичка кола и нямаш застраховка ГО?"
      Всъщност има известна логика да нямаш лесен начин за измъкване от такива "леки" произшествия. Ако знаеш, че алтернативите са съдия-изпълнител или "място за превъзпитание и отработване" на щетата, сигурно ще си доста по-внимателен. В сегашната ситуация рискуваш само административно наказание и лишаване от правоуправление за известно време.

Мисля си, че гражданската е повече за защита интересите на пострадалите, а не какво ще правиш ти без гражданска. Затова е задължителна.

Коментар

Влизам в затвора защото нямам пари да се откупя, но по-интересното е какво става със скъпичката кола? Опа, тя не получава нищо, защото аз не съм платил застраховката?!? Евентуално едва ли не от затвора съм щял да изкарам някакви пари и да изплатя щетата - да ама не. Не е ли собственика на скъпичката кола изключително прецакан - неговата сигурност е поверена на отговорността на други хора, от твоя пример - на мен, граждански безотговорния.

Не, по-добре е и моята и сигурността на собственика на скъпичката кола да са си наши, лични. Имал си лична застраховка - найс брадър, обезщетен си напълно. Нямал си - студена вода. А другия да си гние в затвора и да бачка за обществото!

А отговорността към "трети лица", които нямат финансова възможност да се застраховат (социално слаби, инвалиди, деца, пешеходци) - те от солидарен фонд като сегашната ГО... Ама не в ръцете на мутрите, а държавен.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp
          ...Ама не в ръцете на мутрите, а държавен.

Коментар

Фил, на колко си години?

Коментар

... Не е ли собственика на скъпичката кола изключително прецакан ...
              Най-вероятно няма да е. По простата причина, че (пак най-вероятно) ще си е направил "каско" на скъпата кола и застрахователите ще му поемат разходите. Но пък след това те може би ще поискат ти свалят на тебе гащичките ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                Фил, на колко си години?
                Набор 83

Най-вероятно няма да е. По простата причина, че (пак най-вероятно) ще си е направил "каско" на скъпата кола и застрахователите ще му поемат разходите. Но пък след това те може би ще поискат ти свалят на тебе гащичките ...
                Естествено така е - такава е системата.

Това, което предлагам впрочем не е по-различно от сегашното положение - просто гледната точка е различна. И сега каското (личната) застраховка е пожелателна, а солидарната (ГО) е задължителна. Само, че аз желая:

А. ГО да не ходи в частните фирми, защото солидарния фонд няма място там - той си е чисто и просто данък, а с данъците трябва да се разпорежда бюджета;
                Б. ГО да не покрива щети на МПС-та и други участници в движението, а само и единствено на пешеходци, т.е. хора, които нямат отношение към автомобилното застраховане.

Коментар

Е, ти пък. С варианта препоръчан от Филип по-горе - Държавата ще плати
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Досега аз поне не съм чувал на някой ГО на виновния да му е платила щетата. Не казвам, че няма и не съм навътре в тия неща. Просто не съм чувал.
                    Но, един приятел удари едно момиче, и едва плати лихвите само. От забавянето на ГО. Ако нямаше ГО би било просто немислимо, плащат се умопомрачителни суми.

Коментар

Б. ГО да не покрива щети на МПС-та и други участници в движението, а само и единствено на пешеходци, т.е. хора, които нямат отношение към автомобилното застраховане.
                      Да не предлагаш всеки да може да прави бели безнаказано?
                      Кой да поеме стойността на щетата, която ти си направил? Моята застраховка ли?
                      Или искаш да имаме задължително "каско"?

Коментар

ГО да не покрива щети на МПС-та и други участници в движението, а само и единствено на пешеходци, т.е. хора, които нямат отношение към автомобилното застраховане.
                        Какви са ти взаимоотношенията със спиртните напитки ?
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Според мен не трябва да има задължителни застарховки. За каквото и да е. Ако искаш да си върнеш щетите по колата от евентуален удар-каско. Ако се страхуваш, че може да се наложи да заплащаш щетите някому-гражданската отговорност. Но не и да ме карат насила да се застраховам. Ами ако съм достатъчно богат(финансово) за да мога да покрия щетите по увредените от мен хора и коли-защо трябва да се застраховам.
                          Съгласен съм, че за пешеходци и хора неучастващи в движението трябва да има фонд за обезщетение, но той не трябва да е в частни ръце.
                          А ако повредиш чуждо имущество, и нямаш застраховка-плащай!
                          Но да ме задължават да давам пари на мутрите, и да впрягат държавата да следи дали съм си платил рекета-не съм съгласен.
                          Може застрахователите и да изплащат някакви обезщетения, но тези разходи са по-скоро в графата"рекламни". Че ако съвсем не плащат-зер никой няма да се застрахова.
                          Аз естествено си правя застраховките, ама това е защото под репресията на държавата нямам избор. Иначе нищо на света не може да ме накара да си направя застраховка при нашите застрахователи.
                          Когато мистър Лойд е започвал бизнеса си е имало съвсем друг морал. И понятието "мутра" не е съществувало. Освен бизнес интереси е имало и джентълментство...
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            И ако те отвее "христо брюнета" с 30 годишното жигули и няма трица никъде, какво правим.
                            Ти лично, пиеш изворна вода.
                            Ако му играеш един джек да е послушен и внимателен другия път- домочадието и то минава на водица,а ти на държавна издръжка/два за три/...
                            В случая с ГО се съгласявам с максимата за "необходимото зло", за презастраховане и спокоен сън/отчасти понякога/-каско.
                            Лично мнение.

Коментар

Бе,и аз не хресвам задължителните неща,но ГО е по-добре от нищо....И за пострадалия и за виновния.
                              Пострадалия получава мъничка помощ да си оправи МПС-то,виновния не го дърпат,да купува останките на нечия кола,на цената на нова такава.
                              Днес минах през банката и за два детайла за боя,и ремонт на броня,и основа на броня,ми бяха превели щедро 175 лв.Ако трябва да вкарам колата в сервиз,щи трябва да добавя още горе-долу толкова.Но като се има впредвид,че парите са изплатени от нищото и това е добре.
                              Нещата ще се оправят,според мен,когато ГО е за водача,а не за МПС-то.Внимателен водач,с малко или никакви нарушения,без причинени от него щети=ниска цена на ГО.
                              От друга страна-кварталния Фитипалди с 10 бракувани гОУфа,бутнати два съседски дувара и 4-ри контролни точки останали в талона=1000 и отгоре лв. за ГО.
                              Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                                Според мен не трябва да има задължителни застарховки. За каквото и да е. Ако искаш да си върнеш щетите по колата от евентуален удар-каско. Ако се страхуваш, че може да се наложи да заплащаш щетите някому-гражданската отговорност. Но не и да ме карат насила да се застраховам. Ами ако съм достатъчно богат(финансово) за да мога да покрия щетите по увредените от мен хора и коли-защо трябва да се застраховам.
                                Съгласен съм, че за пешеходци и хора неучастващи в движението трябва да има фонд за обезщетение, но той не трябва да е в частни ръце.
                                Но да ме задължават да давам пари на мутрите, и да впрягат държавата да следи дали съм си платил рекета-не съм съгласен.
                                Може застрахователите и да изплащат някакви обезщетения, но тези разходи са по-скоро в графата"рекламни". Че ако съвсем не плащат-зер никой няма да се застрахова.
                                Аз естествено си правя застраховките, ама това е защото под репресията на държавата нямам избор. Иначе нищо на света не може да ме накара да си направя застраховка при нашите застрахователи.
                                Когато мистър Лойд е започвал бизнеса си е имало съвсем друг морал. И понятието "мутра" не е съществувало. Освен бизнес интереси е имало и джентълментство...
                                Кольо, а осигуровки плащаш ли си, ти или работодателя ти?

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
                                .....
                                Днес минах през банката и за два детайла за боя,и ремонт на броня,и основа на броня,ми бяха превели щедро 175 лв.Ако трябва да вкарам колата в сервиз,щи трябва да добавя още горе-долу толкова.Но като се има впредвид,че парите са изплатени от нищото и това е добре....
                                Това е така, защото все още има некоректни ЗК. Но и това скоро ще се промени, впрочем вече започна.....
                                А относно обезщетението ти, пиши жалба, след като парите не стигат, платил си и си в правото си да те обезщетят с необходимото!
                                Последно редактирано от cveti; 17-07-10, 11:31.
                                LZ1PER

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X