Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
    Сега може ли да има резултат когато ни фалират
    Ма аз не искам да има резултат, когато ни фалират. Искам да не ни фалират. Сеш'се? Искам да е невъзможно да дойде на власт някой, за пореден път да се осере до ушите с измишльотините, да ни изкара от валутния борд и да печати толкова пари, колкото му трябвад да си пробутва нелепиците. Единствен в момента начин да съм сигурен че това не може да се случи лесно е еврозоната. Друг няма.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Това пред фенове на д-р Блян Рибенов не е аргумент.

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Горкото глупаче не стана мултимилионер кат бат си Бойко

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Някой помни ли 'Доктрината Брежнев ' за "ограничения суверенитет"?
    Не, ама се сетих за Ганковото кафене по Вазов 🤯

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      За мен беше изненада да узная по повод тази тема, че има такава кохорта, направо легион фенове на доктор Блян Рибенов. Така, че темата не е безсмислена.

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Слабоватичък комсомолец. Не съм му фен.

• Абе все едно, че не познавате стила и "аргументите" на г-н Хлътев! Оти се потите?
    יעבור
    «И това ще мине»

Коментар

• Skorpion_BG
      Skorpion_BG коментира
      Редактиране на коментар
      Хлътев, чекай малко - никакви обиди, псувни и така нататък? Нищо подобно не съм правил, нали? Ако ти го възприемаш така, значи проблема си е лично твой!

• Гаврил Груев Хлътев
      Гаврил Груев Хлътев коментира
      Редактиране на коментар
      "лични нападки" - чети първия коментар - написано си е.
      това за псувните е за "групата на Шаро" - ти не си от тях - Извинявай - наистина така се разбира !!!

• KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      Той ХлътЮ си има и медицинско название. Ама неще да си признай :-)

• Източник:https://www.ecb.europa.eu/press/pr/d...5e4e21.en.html
    Цитати с превод:
    - Финансовите отчети на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2024 г. показват загуба от 7 944 милиона евро, което е сравнимо със загубата от 7 886 милиона евро, отчетена през 2023 г. преди прехвърлянето от резерва за покриване на рискове. През 2023 г. пълното освобождаване на резерва за покриване на рискове от 6 620 милиона евро намали загубата за същата година до 1 266 милиона евро, докато през 2024 г. никакви загуби не можеха да бъдат покрити от този резерв, тъй като балансът му беше нулев.

- ЕЦБ все още може да понесе загуби през следващите години.

- Чрез своята „Програма за пазара на ценни книжа“ Европейската централна банка (ЕЦБ) генерира милиарди печалби за държави-членки кредитори като Франция и Германия. Проучване показва, че близо 8 милиарда евро са били загубени за Гърция – което е довело до допълнителни прекалени ограничения. https://positivemoney.org/archive/ec...st-for-greece/

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      ВРГУ ("Великата Руска Глупост в Украйна")
      Убеден съм, че 10те милиона украинци напуснали Украина над и под земята няма да са съгласни с констатацията ти, както и руснаците взели едни 2/3 от ресурсите на същата тази злощастна държава.

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Ми, гърците си връшат кредитите и си вдигат БВП-тo. Дълг спрямо БВП намалява. Явно е успешно, не виждам и мрънкащи кредитори.

Ако Гърция и Ирландия не бяха в Еврозоната, освен фалита щяха да пуснат и печатницата за пари на високи обороти, което значи девалвация, което значи пладнешки обир на всички със спестявания, включително пенсионни фондове и т.н. и дива далавера за взелите кредити. Точно филмът, който гледахме тук.

Нещо повече - дори при валутен борд спящият ни банков надзор допусна КТБ, при очеизвадности дори за неспециалисти че там нещо не е в ред, при положение че се дават значително по-високи лихви за депозити на фона на всички останали банки. Дали са знаели - със сигурност. Просто поредните удобни човечета, назначени на правилните места, се направиха че нищо не виждат. Толкова са "добри" нашите и така им влияе "суверенитетът".

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      ...за да ги харижат на безценица на запад. Щото на изток няма да им осигурят нужния лукс

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Ма аз не искам да има резултат, когато ни фалират. Искам да не ни фалират. Сеш'се? Искам да е невъзможно да дойде на власт някой, за пореден път да се осере до ушите с измишльотините, да ни изкара от валутния борд и да печати толкова пари, колкото му трябвад да си пробутва нелепиците. Единствен в момента начин да съм сигурен че това не може да се случи лесно е еврозоната. Друг няма.
    Ясно е какво искаш. Но защо не виждаш реалността, а приемаш желаното за действително - това е загадка.
    Системата, която подкрепя Тиквата на избори и се снима с него.
    Системата , която въведе регулации заради които за първи път в историята ще се затворят автозаводи на ФВ в Германия.
    Системата, която не може от години да въведе "Европейска застраховка на депозитите"

Система зависеща от големите, каквито България не сме - ти ВЯРВАШ че ще НИ УПРАВЛЯВА както е добре и изгодно за нас ?!?!?!
    Ти логиката си използваш ли? Или живееш само в страхове породени от спомени?

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Мда. Ще ти напечатат хартийки и ще те пратят при арменския поп

• sparkybg
      sparkybg коментира
      Редактиране на коментар
      Ми там е работата че за да напечатат, трябва подкрепа. И такава не може да си осигури всеки поотделно, Франция и Германия включително, тоест трябва съгласие, включително с МВФ. А тук - идва бай копейчо, държавата го закъсва като резултат от "инономически им експерти" с връх в кариерата "мениджър на разпределителен хъб на куриерска компания", след което обвиняваме за всичко злият запад, дето първа задача му е да ни фалира, махаме борда, пускаме печатницата и.... "Хей живот! Здравей! Здравей!" ...докато пенсионериоте ни се събудят с 5 долара заплата.

Къртите!

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Имайки предвид разпределението на гласовете в ЕЦБ, подкрепата няма да е проблем. А МВФ няма думата по въпроса с печатането на еврата. Не че ще е против, де...

Да бе приятелю, против съм наши тикви безконтролно да могат да водят собствена финансова политика..
    Тоест не искаш нашите ЛОШИ , защото предпочиташ ЧУЖДИТЕ - щото са ДОБРИ.

Не знам дали ми вярваш но си един от малкото хора с робско мислене , които харесвам.

Няма такъв филм : добрия цар - лошия цар.
    Когато едно управление не зависи от някого - то го мачка ( виж Русия най-очевидно).

ЕЦБ и евро-то няма да зависи нищо от нас.
    БНБ и лева - дори да е малко но зависят от нас, от гражданите.
    Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 26-02-25, 23:13.

Коментар

• Е па прав съм!
      יעבור
      «И това ще мине»

Коментар

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Не керван. Стадо. И го водят към месокомбината.

• Гаврил Груев Хлътев
        Редактиране на коментар
        Skorpion_BG защото ти лично си написал: "Колкото и да не ми се иска, ама съм съгласен с Кольо! Покрай мен болшинството са за Путин и Русия, против еврото, за СССР! Баси, явно живея в лошо обкръжение! "
        Това, че аматьор, жертвал интелекта си под шапка десетки години е блокирал някого по IP не означава абсолютно нищо.

Ако нещо е Истина - да го обсъдим.
        Ама : "И защо си мислиш..." - Защото ти си го написал. Не си мисля - виждам го, чета го.

Това са факти, а не изкривено възприятие. Както чавките правят

• Skorpion_BG
        Skorpion_BG коментира
        Редактиране на коментар
        Едно виждаш ти, едно аз! Не виждам смисъл да спорим!

• Къде го чукаш къде се пука https://www.youtube.com/shorts/_K13Ql7jc3I
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        В Грузия го пускат по всички телевизии с мотото вие протестирате за да влезете в ЕС българите за да излязат .

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Мхм, така работи системата от опорки.

Сега нормалния човек ще се поинтересува какво наистина се случва, че няклко дни по-късно "протеста" пред парламента им беше тотална смешка и че дори при мижава избирателна активност взимат толкова, че от тях нищо не зависи. Ще се опинтересува и че всички останали 2 дни подред им показват среден пръст.

Връзващия се на опорки ще търси дали зларния им резерв не е навън да го сменят с фалшиво злато.

• Гаврил Груев Хлътев
        Редактиране на коментар
        sparkybg - Спарки добре е описал как действа пропагандата. Факт - той не се поддава на рашистката пропаганда.
        Но друг факт - той се поддава на проевропейската пропаганда.

Където има пропаганда - там се скрива обективната Истина , за да бъдат заблудени хората.
        (Около 70% - са склонни да приемат информация, която отговаря на техните предразсъдъци, дори ако тя е манипулативна или невярна..) ?Спарки ?
        Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 27-02-25, 14:49.

Тоест не искаш нашите ЛОШИ , защото предпочиташ ЧУЖДИТЕ - щото са ДОБРИ.
      Да, доказано са по-малко лоши от нашите.

Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
      Няма такъв филм : добрия цар - лошия цар.
      Когато едно управление не зависи от някого - то го мачка ( виж Русия най-очевидно).
      Мдам, ЕС е същото, НАТО е същото. Да излизаме, или?
      Царе ти се привиждат на теб. Сравнението с Русия е показателно.

ЕЦБ и евро-то няма да зависи нищо от нас.
      Няма да звиси точно толкова, колкото не зависи от останалите 20 члена.

БНБ и лева - дори да е малко но зависят от нас, от гражданите.
      Да бе, разбрах че "свободата" да махнем борда и да си фалираме държавата за пореден път ти е много важна. Пак - НЕ, БЛАГОДАРЯ!!!

И да, искам да си загубим суверенитета като останалите 20 члена на тоя валутен съюз, от които нищо не зависи. И които, незнайно защо, във всякакви класации (освен негативните) са все пред нас. Щот сме много умни и красиви и си пазим суверенитета.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Доказателствата кой е по-лош сочат точно обратното. Добре, че родните ни компрадори показаха забележителна некадърност и вместо да помагат за ограбването, главно рушаха. Затова и напъните да ни вземат на ръчно "управление". И то тези, които загубиха Мали от руснаците. 😀

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Да, да, знаем. Целокупния западен свят ни рушнал икономиката, на нас умните, кадърните и работливите. После ни принудил, разбираш ли, да си съхраняваме златния резерв навън, където го сменят с фалшиво злато и като си го искаме, не искат да ни го върнат.

Верно изплисквате легена и плоскоземците бледнеят пред полюциите ви. Веднъж да съм съгласен с Хлътев.
        Последно редактирано от sparkybg; 27-02-25, 10:01.

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Привличате се. Като всички крайности.

Да, доказано са по-малко лоши от нашите.
      Това лесно можем да го сравним приятеля- ЛЕСНО.
      Ако ти излезеш прав - с радост ще призная, Лошото е че твоите аргументи са: "Щото така"

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Мдам, ЕС е същото, НАТО е същото. Да излизаме, или?
      Царе ти се привиждат на теб. Сравнението с Русия е показателно.
      Ето ти доказателство, че рецитираш пропаганда, а не мислиш.
      Никога и никъде не съм бил против ЕС и НАТО - те са жизненоважни за България.
      Но евро-то си е отрова за нас.
      Дания, Норвегия, Швеция и Полша - ЕС и НАТО, но не и евро.
      Те със сигурност са по-добри от нас. Гърците , испанците - не са.

Няма да звиси точно толкова, колкото не зависи от останалите 20 члена.
      Именно - почваш да го виждаш.

Да бе, разбрах че "свободата" да махнем борда и да си фалираме държавата за пореден път ти е много важна. Пак - НЕ, БЛАГОДАРЯ!!!

И да, искам да си загубим суверенитета като останалите 20 члена на тоя валутен съюз, от които нищо не зависи. И които, незнайно защо, във всякакви класации (освен негативните) са все пред нас. Щот сме много умни и красиви и си пазим суверенитета.
      А защо искаш загуба на суверенитет, след като Дания, Швеция, Полша, Норвегия показват, че без евро-то може да се просперира прекрасно?

И от ново рецитираш пропаганда: НИКОГА и никой не е говорел за махане на борда.
      Но борда може да се превалутира в $ или CHF или биткойн ако щеш (шега) .
      С У В Е Р Е Н И Т Е Т
      'За него те умряха,
      Един бе той достоен за тях'

България - това значи СУВЕРЕНИТЕТ.
      Отказ от него е отказ от България. Факт.

Отказ от лев - частична загуба на суверенитет - ерго частична загуба на България за народа й.

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
        Редактиране на коментар
        Стига де - тоз плосък аргумент дори Спарки не го ползва при целия си необективен уклон.
        Норвегия е член на ЕИП - демек - всички облаги от ЕС , без недостатъците.
        Не съм срещал някой да каже, че норвежците са глупави - виж нещастни - да.
        Ама нещастието е запазено за умните хора. Нещастен глупак е като бяла лястовица.
        Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 27-02-25, 15:10.

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Спарки говори в тая тема с цифри и проверими факти. Вие сте кът откъм аргументи.

Колкото до Норвегия че били нещастни, щото умни - Финландците ще да са страшно тъпи, щом оглавяват класациите и за щастие. Но иначе аз съм бил субективен.

В крайна сметка единственото, дето има значение, е кой колко е щастлив с начина си на живот. На мен северняшки начин на живот не ми допада - коклото и да са богати, подредени, пиещи като смоци и щастливи по техния си начин. Аз не изпитвам удовоствие например от това да пия като смок и предпочитам да ми пари на крачетата от пясъка на плажа, а не от печката или камината. И в посочените като "зле" Испания и Португалия бих се чувствал на порядък по-добре, откокото в Норвегия и Финландия.

ПП: И за норвегия конкретно - по-добре е от останалите около нея, щото.... газ. Без това нич нямаше да берат "всички облаги от ЕС без недостатъците", щото и те шяха да блажат фондове по необходимост, а не щото много им е кеф.

• Гаврил Груев Хлътев
        Редактиране на коментар
        не, Спарки не е така, ето ти самоубийствата :

Това лесно можем да го сравним приятеля- ЛЕСНО.
      Ако ти излезеш прав - с радост ще призная, Лошото е че твоите аргументи са: "Щото така"
      Някъде е имало пенсии по 5 долара, даже като някои фалираха? Къде това?

Ето ти доказателство, че рецитираш пропаганда, а не мислиш.
      Никога и никъде не съм бил против ЕС и НАТО - те са жизненоважни за България.
      Мда, някой декламира. Никъде и никога не съм пвърдял че си против ЕС и НАТО. Само натъртих че и там има едни големи, но там не ги наричаш господари, царе и т.н., а в ЕЦБ -да. Последно?
      Но евро-то си е отрова за нас.
      Да, видяхме. Аргументите ти са точно "Щото така!".

Дания, Норвегия, Швеция и Полша - ЕС и НАТО, но не и евро.
      Пак, Швеция го закъсва с тройна безработица спрямо тук. И от всичките никой не се е докарвал до валутен борд и пенсии по 5 долара.
      Те със сигурност са по-добри от нас. Гърците , испанците - не са.
      Мхм, Финландия също.
      И да, и в Гърция и в Испания се живее по-добре от тук. Щото... факти.
      И даже икономически са по-добре от нас - виж БВП на глава от населението, размер на заплати и т.н.

Именно - почваш да го виждаш.
      Ма аз отдава съм го видял - във всичките 20 членове на евро зоната се живее по-добре от тук, независимо колко са задлъжняли, колко са фалирали и т.н. На всичкото отгоре даже като фалират се възстановяват по-бързо от нас.

А защо искаш загуба на суверенитет, след като Дания, Швеция, Полша, Норвегия показват, че без евро-то може да се просперира прекрасно?
      За 9817979108901 път. Защото НИЕ сме доказали че без да ни бият през пръстите изпадаме в попълизъм, въздишане по "Татов златен век" или някой "освоодител" и приключваме с фалирала държава. Доказахме и че дори при валутен борд нямаме надежден банков надзор.

Колкото пъти ме попиташ, толкова пъти ще ти отговоря и все по един и същи начин.

И от ново рецитираш пропаганда: НИКОГА и никой не е говорел за махане на борда.
      Но борда може да се превалутира в $ или CHF или биткойн ако щеш (шега) .
      "oт ново" - борда може да се превалутира и в рубли или юани. Може да му се смени и курса. Може и да се махне. И това, дори да се случи по най-най-най умния и "на ползу роду" начин, няма да ни направи "остров на стабилност и просперитет", ако еврозоната го закъса. Нито Швеция и другите ти дъвки ще останат такива.

С У В Е Р Е Н И Т Е Т
      'За него те умряха,
      Един бе той достоен за тях'
      О! Откриваш нови таланти! Поздравления! Таз година тема във форум, догодина стихосбирка!

[B]Отказ от лев - частична загуба на суверенитет
      Ми, не. Отказ от хартийка, отдавна вързана за Еврото е частична загуба на.... начини поредните ни "умници" да опропастят за пореден път държавата. Пълна загуба за съжаление е невъзможна.

27 години фиксиран курс към еврото с прилежащите забрани и задължения за резерви, покриващи на над 100% (118% в момента) левовете в обращение (виртуални и реални), значи че отдавна нямаме суверенитет, а левът е точно това - шарена хартийка, която само води до разходи.

И не, за съжаление не сме застраховани и от глупости в еврозоната. Само че групова глупост се получава доста по-трудно и именно историята на еврозоната доказва това.

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
        Редактиране на коментар
        Ако на картата на самоубийства в ЕС наложим карта кой няма да приеме евро-то ... и кой го е приел .... лошо за Спарки май се очертава ?

Някъде е имало пенсии по 5 долара, даже като някои фалираха? Къде това?
      Миналия век, когато не е имало борд!

Мда, някой декламира. Никъде и никога не съм пвърдял че си против ЕС и НАТО. Само натъртих че и там има едни големи, но там не ги наричаш господари, царе и т.н., а в ЕЦБ -да. Последно?
      Последно ЕС си е развитие на Общия Пазар - силно изгоден икономически съюз.
      Показах ти - много страни просперират в него без евро-то.

Да, видяхме. Аргументите ти са точно "Щото така!".
      Ако 'мислиш' така - лошо за теб. Защото ще 'мислиш' така и за нещо важно и .... виждал съм резултата.
      Пак, Швеция го закъсва с тройна безработица спрямо тук. И от всичките никой не се е докарвал до валутен борд и пенсии по 5 долара.
      С това е несериозно - просто защото нашата % безработица се манипулира - ако не го знаеш - по-зле.

Мхм, Финландия също.
      И да, и в Гърция и в Испания се живее по-добре от тук.
      Последните 3 години работим с няколко гръцки фирми , които се пренесоха в БГ.
      ЗАЕДНО с гърците - и са доволни - ПО-ДОБРЕ не означава какво ти пее СТЪКМИСТИКАТА.
      Няколкото гърци, които дойдоха да работят в БГ и лично познавам са .... 'глупости' нали?

Щото... факти.
      ФАКти
      И даже икономически са по-добре от нас - виж БВП на глава от населението, размер на заплати и т.н.
      Пич ти наясно ли си например за БВП на Хавай и как живеят местните?
      БВП на глава не гарантира добър живот.

Ма аз отдава съм го видял - във всичките 20 членове на евро зоната се живее по-добре от тук, независимо колко са задлъжняли, колко са фалирали и т.н. На всичкото отгоре даже като фалират се възстановяват по-бързо от нас.
      Да, както живеят по-добре от нас и тези които няма да приемат евро-то.
      Това показва, че приемането на евро-то нищо не гарантира - освен загуба на суверенитет.

За 9817979108901 път. Защото НИЕ сме доказали че без да ни бият през пръстите изпадаме в попълизъм, въздишане по "Татов златен век" или някой "освоодител" и приключваме с фалирала държава. Доказахме и че дори при валутен борд нямаме надежден банков надзор.

Колкото пъти ме попиташ, толкова пъти ще ти отговоря и все по един и същи начин.
      Значи признаваш, че като 'тия дето въздишат за Татово" - живееш в миналото. Те в утопичното , ти в дистопичното.
      Не гледаш обективно каква е реалността СЕГА - всимчш решения заради страхове и изкривени спомени от минаалото.

"oт ново" - борда може да се превалутира и в рубли или юани. Може да му се смени и курса. Може и да се махне. И това, дори да се случи по най-най-най умния и "на ползу роду" начин, няма да ни направи "остров на стабилност и просперитет", ако еврозоната го закъса. Нито Швеция и другите ти дъвки ще останат такива.
      Тук грешиш - пишеш безмислици:
      1. Швеция, Дания, Норвегия и Полша поне още 10 години СЪЗНАТЕЛНО няма да се закопат с евро-то.
      2. Когато го закъса еврозоната (може и след 30 г) може борда да се превалутира в $ и НЯМА да има вреди за Бг.
      Земи спри с рия рубли и юани - излагаш се.

О! Откриваш нови таланти! Поздравления! Таз година тема във форум, догодина стихосбирка!
      Благодаря!

Ми, не. Отказ от хартийка, отдавна вързана за Еврото е частична загуба на.... начини поредните ни "умници" да опропастят за пореден път държавата. Пълна загуба за съжаление е невъзможна.
      Пееш пропаганда - свързана е с обезпечението на Борда. Утре може да се върже към друго. Извади си главата от пясъка.

27 години фиксиран курс към еврото с прилежащите забрани и задължения за резерви, покриващи на над 100% (118% в момента) левовете в обращение (виртуални и реални), значи че отдавна нямаме суверенитет, а левът е точно това - шарена хартийка, която само води до разходи.
      Пееш Пропаганда - показах ти, че ВИНАГИ имаме ОЛП СЪОБРАЗЕН с НАШАТА икономика.
      ако имахме евро докато беше на минус ОЛП на ЕЦБ - щеше сега да ревеш за лева.
      УЛОВКА - убием ли лева - няма съживяване.

И не, за съжаление не сме застраховани и от глупости в еврозоната. Само че групова глупост се получава доста по-трудно и именно историята на еврозоната доказва това.
      Настоящето показва точно обратното. Живееш в миналото - пълно с идеали, които не съществуват сега.
      Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 27-02-25, 15:12.

Коментар

Миналия век, когато не е имало борд!
        Отговаряш на въпрос, дето не е задаван. Въпросът беше "къде".
        Последно ЕС си е развитие на Общия Пазар - силно изгоден икономически съюз.
        Показах ти - много страни просперират в него без евро-то.
        ЕС е развитие на.... картел. Изгоден е защото защитава общи интереси. Еврозоната е точно същото - общи интереси.
        Много страни просперират и извън него, което нищо не значи. На нас не ни се отдаде да просперираме извън него, не ни се отдаде и да провеждаме успешно собствена икономическа и финансова политика. Та затова ни се налага да членуваме в съюзи, където някой друг ни налага спазването на правила.

Ако 'мислиш' така - лошо за теб. Защото ще 'мислиш' така и за нещо важно и .... виждал съм резултата.
        Да, мисля така аргументирано. И аз съм виждал резултата като някой подминава данни и факти, щото не му пасват на "мисленето".

С това е несериозно - просто защото нашата % безработица се манипулира - ако не го знаеш - по-зле.
        Несериозно е щото не ти изнася. Знаем. В България има див дефицит на кадри. Всякакви. Това го гледам всеки ден, щото... такава ми е работата. Случва се да видя колко свободни и какви позиции се мъдрят масово, просто защото такава ми е работата, от 25 години насам. Аз съм "в джаза" съвсем пряко.

Последните 3 години работим с няколко гръцки фирми , които се пренесоха в БГ.
        ЗАЕДНО с гърците - и са доволни - ПО-ДОБРЕ не означава какво ти пее СТЪКМИСТИКАТА.
        Няколкото гърци, които дойдоха да работят в БГ и лично познавам са .... 'глупости' нали?
        С Гърци работих и преди въпросните 25 години. Отвориха си бизнес тук. И на тях им беше добре, щото...лесно. С немци и англичани съм имал контакти - чудесно им е тук, щото... лесно и евтино и щото свобода, в сравнение с там. Само дето като се опре до работа и бизнес никой не ще да работи за български заплати и започва да мрънкат че ги разигравали и искали подкупи.

Последните няколко години обаче български фирми се изнасят от България, а чуждите инвестиции никакви ги няма. Просто защото последните 10 години не свършихме НИЩО.

Също факти.

И от началото на темата пиша - Не е важно в колко задлъжняла държава живееш, а колко си щастлив с начина си на живот.

Пич ти наясно ли си например за БВП на Хавай и как живеят местните?
        БВП на глава не гарантира добър живот.
        Хавай от свободия все повече заприличва на лигаво наркоманско сборище. Потвърждението че се случва и многото пари да не са решение.

Да, както живеят по-добре от нас и тези които няма да приемат евро-то.
        Това показва, че приемането на евро-то нищо не гарантира - освен загуба на суверенитет.
        Гарантра взимането на поне толкова адекватни решения, колкото и другите 20 члена вътре, всеки тежащ спрямо икономиката си.

Значи признаваш, че като 'тия дето въздишат за Татово" - живееш в миналото. Те в утопичното , ти в дистопичното.
        Не гледаш обективно каква е реалността СЕГА - всимчш решения заради страхове и изкривени спомени от минаалото.
        Ми, не. Живея в настоящето и само помня грешките на миналото. Гледам колкото зависи от мен да допринеса да не се повтарят и нещо да мърда напред.

Тук грешиш - пишеш безмислици:
        1. Швеция, Дания, Норвегия и Полша поне още 10 години СЪЗНАТЕЛНО няма да се закопат с евро-то.
        2. Когато го закъса еврозоната (може и след 30 г) може борда да се превалутира в $ и НЯМА да има вреди за Бг.
        Земи спри с рия рубли и юани - излагаш се.
        Пиша че ако 20-те (дамо 21 от догодина) в ерозоната го закъсат, на останалите в европа също никак няма да им е розово.
        На такива като нас, чиято икономика изключително зависи от тия в еврозоната, още повече нама да им е розово. Във или извън. Извън само ще имаме "суверенитета" да свършим поредните глупости.

Пееш пропаганда - свързана е с обезпечението на Борда. Утре може да се върже към друго. Извади си главата от пясъка.
        Обезпечаванвто няма нищо общо. Утре може както да се върже към друго, така и да се свършат глупости, като например да го отняма или да му се смени курса.

Пееш Пропаганда - показах ти, че ВИНАГИ имаме ОЛП СЪОБРАЗЕН с НАШАТА икономика.
        Аз пък ти показах чв ОЛП не е никакъв суверенитет, защото само регистрира реалностите по някаква формула.

ако имахме евро докато беше на минус ОЛП на ЕЦБ - щеше сега да ревеш за лева.
        Ако имахме отрицателен ОЛП, какъвто на ЕЦБ, щяхме да имаме банков пазар както в 20-те членки на еврозоната, вместо сегашния изкривен такъв, с банки, издържащи се от такси. Хората щяха да имат стимул да не си държат парите на депозит, щото съвсем очеизвадно щяха да се топят. Хората (и фирмите) щяха да имат стимул да взимат кредити и да вършат нещо с тях, за да живне икономиката.

УЛОВКА - убием ли лева - няма съживяване.

Да, убихме го 1997-ма година. И наистина няма съживяване.

Настоящето показва точно обратното.
        Някой е фалирал, щото останалите в еврозоната му наложили някакви политики? Кой това?

Като имаш твърдения - с цифри и факти, конкретно. До тук само общи приказки и заклинания.

Коментар

• За съжаление Булгарина е с мноооого къса памет, винаги като рече нещо се сме се осирали, като сме заставали на грешната страна. А и стига сте лягали на модерното щото като доиде време да ручаме лай.... насреща няма да има никой, тия дето най са лаяли ще лаят пак но пребоядисани.Тъжната действителност в Булгаристан.Та за еврото в тоя ред на словоизлияние я виже кои сега лаят па нека да видим дали ще ви светне лампата или и предното едвам сте запомнили ... айде наздраве че ракиено време.

Коментар

• Първо да поздравя sparkybg , че продължава да отговаря с факти и картинки.

И понеже горе видях някаква карта на самоубийствата, да кажа че прави впечатление, че дори в най лошия случай в Европата, достигат 25/100000, или отнесено към КМБ, 1500 човека на година. А на друга една карта, прави впечатление колко живеят останалите, дето не им е писнал живота. Не е пряко свързано с еврото, но е директно свързано със стандарта на живот, с корупцията и с кражбите. Всеки да си направи сметка колко точно живота са това за една година (аз я направих, изглежда стряскащо).

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot.jpg
Прегледи:93
Размер:149.4 КБ
ID:6990631

И понеже един определен съфорумник продължава да говори за СУВЕРЕНИТЕТ, не разбирам кое ни е суверенното да са ни пробити разузнаването и контраразузнаването от руски служби и генерала от ФСБ Решетников да ни избере президент. Има интервюта с него, в които обяснява какви са му здачите и как не може още първия мандат да ни отколони от Европа.

СУВЕРЕНИТЕТ, малийй само страшни думи и заучени фрази. Ужас!
            Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
            Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
              Редактиране на коментар
              Да омаловажаваш понятието суверенитет май ти е единствения 'аргумент'. Голяма изненада.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X