Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще спечелим ли ако приемем ЕВРОто или ще загубим

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение

Спарки, правиш ли разлика в наличието на дълг за държави с развита икономика, които благодарение на тази икономика могат да обезпечат този дълг, ако и да е голям процента към БВПто И държави (като нашата), които са икономически кухи и парите ще отидат за ахо-иху, ще бъдат откраднати и реалната ни икономика (доколкото и каквато имаме) няма и да ги помирише?
    Изначално част от тезата ми е че еврозоната значи повече правила и повече контрол. А за нас това е добре именно заради тия ни "качества".

И после следва повече предвидимост и повече доверие, от което следва повишен кредитен рейтинг, от което следва намалени разходи, включително и за вече изтегления дълг - все някога ше трябва да го рефинансираме с нови кредити.

На така любимите на Хлътев Норвегия, Швеция, Дания такъв контрол не им е нужен, а кредитния им рейтинг и без друго е АА или ААА. Ние без контрол го докарваме до фалит, вече няколко пъти.

Пак - имаше време, в което лихвите бяха отрицателни. И тогава не се набълбукахме. Точно толкова няма да се набълбукаме и сега.

Тезата че нямаме реална икономика е просто невярна. Износ на стойност половината от БВП не се прави без реална икономика. И изобщо не зачеквам темата че сивия сектор е миниум 30% (вероятно повече) - там публичен сектор няма, само реален.

Основния ни проблем като икономика е че няма работна ръка. За решаване на това краткосрочно има 2 начаина - или си внасяме, или вървим към икономика с по-висока добавена стойност. С евтиния труд се приключва. В дългосрочен - ще трябва най-накрая да вденем че образованието не е самоцел (учи, мама, за да не работиш), ами трябва да се пита бизнеса какво му трябва. Ето това винаги е било основния кусур на образованието ни - бълване на ненужни нукому специалисти, натъпкани предимно с теория и доколкото е имало практика, тя се е провеждала със средства, дето са назад във времето с минимум 20 години. Това е като в техникум по електроника да имаш практика по поправяне на лампов телевизор.

Аз лично съм бил на практики, на които се работи по такъв начин че нашето кълцане по 10 декара поляна 2 дена и още 3 дена "обработка" на резултатите, с нормални, дори не до там съвременни, методи, се върши за 2 часа. Какви резултати да имаме? В механотехникум на практика работех на машина, по-дърта от баща ми (изобщо не коментирам състояние, като милиметър биене на универсала), а ЦПУ изобщо не помирисахме, освен на хартия. По ВУЗ-овете масово на позиции бяха разни мухлясали старци (не е задължително и на възраст, а като мислене), написали си лекциите преди 30 години и не мръднали ни на йота от тогава. Това беше "адекватното" ни образование, само с "дребни" кусурчета (по Ежко), някога. И проблемът ни е именно че "старците" намаляват прекалено бавно, та старите навици оцеляват.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Изначално част от тезата ми е че еврозоната значи повече правила и повече контрол. А за нас това е добре именно заради тия ни "качества".

....
      На теория си прав.
      Реалността обаче показа , че не е така.
      И открадването на тези 32+ милиарда лева само ще задълбочи проблемите ни - ти добре ги описваш.
      Малка част от тези 32 милиарда ще отидат за повишаване заплати в 'държавния' сектор.

и когато тези пари свършат, а това ще бъде доста бързо, та когато свършат следва повишаване на данъците.
      Следва влошаване на живота на мнозинството - не тези с 6000 заплати, а тези с пенсиите, със заплати под 2000 лв - това не са малко хора.

КОГАТО техния живот се влоши - ще се влоши и живота на богатите - защото сме една периферна икономика.

а относно частушките ти за Русия - те реално искат България да приеме евро-то.
      Защото на тях им е по-изгодно - освен че държат (доказано) службите ни, те имат силни, много силни позиции в банките ни.
      И да сме в евро-зоната е страхотно улеснение за операциите им.
      Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 20-02-25, 18:47.

Коментар

• kbot
        kbot коментира
        Редактиране на коментар
        Идеята е - не мърдай, п влиза по на дълбоко?

• Гаврил Груев Хлътев
        Гаврил Груев Хлътев коментира
        Редактиране на коментар
        Идеята е - колкото повече даваш власт на някого (ЕЦБ) - толкова повече ще злоупотребява с нея.
        ЗАТОВА САЩ просперират - има много центрове на властта и си пречат взимно на злоупотребите.

СПАРКИ иска големия брат да ни оправи.
        той ще ни оправи - ама без вазелин и без съгласие и без да му пука

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Приспериращите САЩ за с дълг 120% от БВП, и всяка година около септември-ноември пускат печатницата. Последно, просперират, или са по-зле от нас?

Или твърдението ми че дълга няма нищо общо с битието на гражданите на дадена държава ще се окаже вярно?

Членството в еврозоната не е нищо по-различно от членството ни е ЕС - влизаме в общност на държави, които се справят по-добре от нас. Нещо повече - доказаха вече няколко пъти че се справят и с кризи.

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение

Не - не прави. Защото не иска.
      Вижда само каквото иска.
      с примера си за кашкавала САМО е пропуснал пенсионерите и живеещите по-бедно от него лично.
      Иначе потвърждава моите данни за инфлацията - но твърди, че това е ок.
      И моите, и на жена ми родители, още са на тоя свят. Преди 10 и повече години ми се налагаше да им помагам много пъти по-често от сега. Майка ми е на минимална пенсия.
      18 годишен ученик също издържам.
      Жена ми работи в държавно учреждение (не администрация).
      Аз не падам от небето, за разлика от някои тук пишещи.

И, Хлътев, инфлация не се смята само по кашкавала, а данните са публични. Бензина например спрямо татово време е поскъпнал 2 пъти и половина, заплатите много пъти по толкова.

Тезата ти е че еврозоната генерирала инфлация. Ми тсъ - данни за това не можа да представиш, нито ти, нито някой от другите застъпници.

Това че кашкавалът някъде се вдигнал за 2 седмици, за сметка на поевтиняването на телевизорите, нищо не значи. Изменение на цената на кашкавала и инфлацията не е едно и също. Вдени го най-накрая!

Цветен телевизор 2000г, тръгваше от 1000 кинта. Сега има и по 200. Тоест по твоите "гениални" разсъждение имаме 500% дефлация.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        1. Не съм казвал че и двамата са на минимална пенсия, а само че ми е добре известно за какво стига и не стига.
        2. От другата страна на улицата са цигани. С тях има по-малко проблеми, отколкото с други съселяни.
        3. София е на 15 минути, Перник на 5 минути. Старците наоколо всичките са на 80+ и си щъкат по дворовете. Аналогичните градски старци с медицинската помощ, доколкото са останали, висят по пейките и охкат по цял ден.

Кога и дали ще вземем пенсии няма нищо общо с еврозоната. Всичкия цивилизован свят застарява.

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Влизането в еврозоната има много общо с къде се "инвестират" пенсионните фондове. Което от своя страна има общо с колко лесно могат да се изпарят безследно. Ако родителите ти получават пенсии, то е защото с пенсионните фондове се е инвестирало в България. И колкото и да е разрушено и ограбено, все е останало нещо. Остатъчно население, от чиито данъци да им формират пенсиите например. А и изпонастроеното изисква време и разходи да се ограби и изнесе.
        ПС Описаното населено място е село, колкото пенсията на баща ти е минимална (или даже средна). И колкото имаш опит с намирането на склададжии. Боя се, че младежкият ти оптимизъм го чакат скорошни и неприятни изненади.
        Последно редактирано от ezhko; 21-02-25, 09:12.

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Пенсионните фондове, доколкото е имало такива, бяха ограбени на 99.99%. Пенсиите в България отдавна не са производни на пенсионните вноси, а се дофинансират от бюджета. Някакви натрупани пари има в частните фондове по ДЗПО, но месечна вноска от 5% може колкото си може.

Къде могат да инвестират пенсионните фондове се разписва в закон. Не ни се задава от ЕК или ЕЦБ.

И да, въпросното населеномясто не е на гъза на географията.

Пак - никъде не съм писал че пенсията на баща ми е минимална, нито някъде съм твърдял че пенсиите в Българя са адекватни. За някаква адекватност трябва да са примерно двойни.

През "Татов Златен Век" пенсиите на например работили цял живот в ТКЗС-то бяха не по-малко мизерни, примерно 40-50лв. Оцеляването на тия хора беше не заади пенсиите, а защото се гледаха собствени градини, животни, затваряше се зимнина. От магазин се купуваха захар, брашно и такива неща, невъзмоцни за домашно производство, а каквото можеше се мъкнеше от местата, на които всеки работеше. И тоя манталитет още не може да ни напусне - "Я го лъжем че работим, он ме лъже че ми плаща".

• https://offroad-bulgaria.com/forum/с...39#post6989639 Гаврил Груев Хлътев коментира
      Днес, 14:09
      И каква е твоята теза?
      Че 32+ милиарда изсипани накуп няма да вдигнат инфлацията?
      и корупцията

Бъдете подготвени, че като почнат да ни се изсипват парите на главите да не ви ударят... Това ми става втория любим шедьовър след притеснението от отварянето на страната ни за европейските мафиоти... като им вдигнем бариерата с премахване на необходимостта от превалутиране на мръсните пари...
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Малка част от тези 32 милиарда ще отидат за повишаване заплати в 'държавния' сектор.
        Там е работата че парите не отиват там, където на некадърниците и крадците им се иска, а в крайна сметка там, където знаят какво да ги правят.

По-високи заплати в държавния сектор значи повече покупатена способнст, повече продажби, повече заплати в частния сектор, повече печалби, повече данъци. Каквото и да ги правиш тия пари, те минават през икономиката и приключват минимум като осгигуровки и данъци, даже да си ги похарчил за 10 годишен купон нон-стоп. Толкова и по отношение на тезата на Тошко Африкански, Копейкин и компания по отноешние на ония милиарди от плана за въстановяване и развитие, които безвъзвратно загубихме заради предизборните им циркове в парламента.

Пак: Защо не се набълбукахме с кредити на отрицателна лихва? При всяко емитиране на дълг имаше заявки превишаващи нуждите ни в пъти. Това си е чиста печалба - държиш ги някъде, цоцаш отрицателната лихва, и след 10-20-30 години връщаш обезценената от инфлацията главница. Толкоз и за тая ти теза.

НИКЪДЕ от влизането е еврозоната не е имало нагативи! Това е простичкия факт! И до тук по никакъв начин не можахте да защитите бълнуванията си за нещо друго.

Коментар

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Набълбукай се с потребителски кредити, вземи си и ипотека, на стойност 4-5 пъти годишния доход на семейството си и се надявай, че като развиеш икономиката на банката, Кауфланд и сие, от техните данъци ще изучиш детето, платиш лекарствата и операциите на вашите, а и вие с жената ще живеете в разкош на социални помощи

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Не съм казал че някои е отменил глупостта или е спряла да ходи по хората. Но и съм имал контакти с хора с по няколко фалита, които хич не са се впечатлили от това и никак не са нещастни. Паднали, станали, продължили. Ние тук имаме някаква хипер фобия от кредити и за нас фалит е едва ли не края на света. А иде реч просто за финансова неграмотност.

Не на последно място, дали държавата ми е с 20% или 120% външен дълг, изобщо не ми влиза в работата. Все ми се струва че в доста държави с в пъти по-голям процент дълг от нас, бизнес се прави и по-лесно и по-добре.

Емблематична напоследък е емиграцията, дори на чисто български фирми, в Румъния. Що така? Нали почти бяха фалирали, нали са с няколк пъти по-висок дълг от нас? Май нещо друго има, а?

• Най-малкият проблем на влизането ни в еврозоната е инфлацията. Тя така или иначе се случва, поради други фактори и не от вчера. Даже бих казал, че в светлината на събитията от последните 3-4 дни, тези фактори скоро ще бъде изчерпани, а вероянто и тенденцията ще се обърне. Това неминуемо ще бъде използвано, като - ето, виждате ли, даже имаме дефлация и еврото става по-търсено, видиш ли по-силно сега. Освен това се използва за бягане от същинският фокус на казуса. Типична удобна пропаганда за хора, вярващи, че дефлацията е нещо много по-добро от инфлацията, и не чували за "стагфлация", която се задава. Но това ще са бели кахъри.

Много по-значимото, неприятното и необратимото при влзиането ни там е загубата на финансов суверинитет. Или с две думи - друг отвън ще управлява из основи нашата икономика и то както му е удобно на него. Истората е доказала, че това в средно и дългосрочен аспект винаги е било обратнопропорционално като изгода за нас. И все пак аз лично нямам нищо против еврото. Нека бъде официално разплащателно средство у нас, както в Черна гора например. НО да не се отказваме от наша национална валута. Само, че на бюрократите от Брюксел това не им е удобно и не им върши работа за целите, за които се гласятда ни ползват.

И отново в светлината на последите събития - едно момче(убеден съм, че вече е изключитлно недолюбван, неориентиран, копейка, ватник, путинофил и т.н.) трябваше да долети през Голямата вода и да им каже на тези същите, които се надявате, че честно и почтенно ще ни наглеждат и наставляват. Че са тотално пропаднали, тотални избягали от демокрацията, която проповядват. Че са един абсолютно никакъв и импотентен дискредитиран фактор. Тези същите, които отменят редовни и демократинчи избори, понеже не са им удобни и ще продължават да го правят ако се наложи. Тези същи, които спират фондове на някой, който им е неудобен. Тези същите, срещу които има дела в Брюксел и им търсят млрди. На техният фон, нашите кокошкари тук са като един агънца, като едни пеленачета, като едни недоносчета. И за да искаш да избягаш от "нашите"(как ли пък не, та те ще бъдат посредника в новата схема), за да им кацнеш на "онези", аз обяснение освен някакви от актуалните днес фобии и фобства(просто ей така - хак да им е на онези) не виждам.

Бих се радвал на обективен, обоснован, издържан и най-вече ЦЯЛОСТЕН коментар, е не вадене и опониране по контекст чрез клюцане изречение по изречение.
        WG 2.7 CRD

Коментар

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Еми, Хлътев, еврозоната дава точно стабилност и предсказуемост, тоест спазващи се закони, поне в частта, касаеща еврозоната. Защото се оказа че и във валутен борд можем да си организираме банкови фалити. И то при положение че и за кьоравия беше ясно че щом дадена банка дава лихви по депозити значително над нивото на останалите, нещо не е в ред. Толкоз и за банковият ми надзор.

• imarh
          imarh коментира
          Редактиране на коментар
          "СТАБИЛНОСТ и ПРЕДСКАЗУЕМОСТ", която много отдавна споменах, е необходима и изобщо не изключва "режисирана, управлявана, позната и удобна за САМИЯТ НЕГО корпуция", а иде реч точно за таква корупция - стабилна, ясна и предсказуема. В банановите републики много добре знаем, че върлуват дънди прешъси, чез-ове, веолии, вива венчъеси и подобни кръвопийци. Но там им разказват приказки, че са потекли реки от инвестиции и се прескачат един друг да им наливат пари. Но темата беше за друго.

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          ☝️

Прав е,и с по-горното написано е прав,но поне Европа е свикнала да е в ляво с мисленето и така се получава

Сега ще протече един лек рестарт и на тоя и на ония континент и ше видим след това дали на Европа ще и дойде акъла

• Финансов суверенитет нямаме от 1998-ма година, след като няколко пъти го употребихме за фалиране на държавата. А отмяната на валутния борд, да ме прощаваш, ама за мен е много по-непиемливо именно заради продажните тикви, които ни управляват.
        Последно редактирано от sparkybg; 21-02-25, 20:04.

Коментар

• imarh
          imarh коментира
          Редактиране на коментар
          Светвам те веднага.

Финансов суверенитет нямахме именно пред борда, защото на фона на онази раздържавяваща се индустрия, електроенергетика, фармацевтика, хим. промишленост и неизпълнено желание на всеки един отворен чичко от някое външно общество(или пък беше външен чичко от отворено общество, не помня) можеше с шепа жълтици и половин вагон спекулатни да се срине финансова система и икономика, като нашата за два уикенда. Финансовият суверенитет дойде след това, когато за такива чичковци стана много по-трудно да го правят. Дори и когато момчетата от европейската демократична цивилизована и огледало на законността и финансовият ред Данске банк, опита да ни атакува борда през 2009.

Сега. Незнам дали не се повтарям, но стопансво в една държава с икономика като днешната се управлява по два начина. Поне на макрониво.

Първо през фискалният лост - бюджети, данъци, такси, заеми. Специално днес това е наболяла тема, и за съжаление тук борд все още не е измислен или поне не е прилаган успешно.

И второ чрез монетарен лост - изцяло във функциите на централната банка. На първо четене това се случва чрез:
          - Промяна на МЗР. Ужасно мощен инструмент, оказващ непосредственно влияние. Не мисля, че е необходим повече коментар.
          - И да, БНБ определя основен лихвен процент. Дали е следствие или инструмент, това е въпрос на друга тема и въпрос на конкретен отрязък от време, когато ако не е инструмент, е следствие на друг вече приложен лост. Но НАШ лост, на НАША банка. Та този ОЛП определя цената(а от там скоростта и обема) на парите, които банките си прехвърлят една на друга.
          - Пари в обръшение. В нашият случай, заради борда левове в обръщение може да има толкова колко бнб има на депозит в евро така а се каже. По даден курс. Промяната на курса не означава падане на борда. Промяната може да стане освен както и чисто механично, чрез смяна на съотноешението, така и чрез смяната на "котвата" непример. А има и други начини. Но, при смянта на курса надолу да кажем, когато едно евро ще е равно на повече левчета и ако производителността на труда(реалната) се покачи и започнем да произвеждаме повече левчета, то ще имаме и пак толкова евро в джоба.

НО, има един тънък момент - На Ханс например, който се оглежда къде да направи следващият завод на VW да кажем и се чуди между еврова Румъния или левова България......и при равни други условия да кажем математиката му казва, че за там ще му трябват хипотетично 1М евро за заплати, земя, суровини за първите 5 години, а за у нас ще му трябват 2.5М лева, което например за него ще са 0.8М евро Ханс къде ще отиде според теб? Ами ако после завода прозивежда 1 автомобил срещу 10к евро в Румъния да кажем, и 22к лева у нас? Ами ако вследствие на изборът и инвестицийте му у нас тук започнем да произвеждаме 1.2 пъти повече автомобили от колкото в Словакия да кажем. То в задачата се пита Словакия изгубила ли си е своята конкурентноспособност и суверенитед, разполага ли все още с въпросният монетарен лост и не е ли това крайната цел // не е въпрос

С две думи. От борд се излиза и борд се преконфигурира когато, както и АКО изобщо искаш ТИ.
          Последно редактирано от imarh; 20-02-25, 16:04.

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          "Успешното" ползване на инструмента МЗР доведе до изкривен банков сектор, издържащ се от абсурдни такси, вместо от предоставяме на кредити.
          БНБ ОЛП не определя. Изчислява го на база реалните сделки.
          В резултат на това ОЛП просто следва със закъснение този на ЕЦБ, както и трайно е с между 0.5 и 0.75 пункта надолу.
          В резултат на всичкото това, понеже не са провеждат други нужни политики, взе да наднича проблем с необслужваемите кредити, заедно с процъфтяване на мутраджийсли фирми за бързи кредити и прочие полюции.

Един инструмент е полезен, когато се ползва правилно. Когато се ползвс за замазване на ефектоите от други грешни политики или липсата на такива, е борба с подледствията, а не с причините и ме решава проблема, а го задълбочава и отлага във времето.

МЗР в момента е на 10/12%, което е сбсурдна стойност, и със същите политики ще продължава да расте. Заради калпава инвестицопнна и бизнес среда фирмите не инвестират в разширения, а гражданите трупат депозити. И това МЗР няма да го спре.Само в един момент ще спре да работи. То вече е на границата да не работи.
          Последно редактирано от sparkybg; 21-02-25, 08:23.

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Банковите такси, съчетани с ниските лихви по влоговете са начин да се печели повече от депозитите и най-вече от разплащателните сметки. Защото няма индустрия, в която да се инвестира. Освен в строителството на жилища, но там пък трябва да го захранваш с приемливи ипотеки...

Финансов суверенитед нямаме от 1998-ма година, след като няколко пъти го употребихме за фалиране на държавата. А отмяната на валутния борд, да ме прощаваш, ама за мен е много по-непиемливо именно заради продажните тикви, които ни управляват.
        Имаме финансов суверенитет.
        Имаме определян от БНБ основен лихвен процент. И не само, и:

А като говориш за продажни тикви - нима един Макрон е по-добър или една Меркел е по-добра от 'нашите си' боклуци?
        За няколко години Макрон загуби всички военни бази в Африка и многохиляден контингент е сведен до нула, 0 бе.
        Икономически загуби - огромни.
        Щети за обикновения Човек от пенсионната му 'реформа' - огромни.
        Меркел наводни Германия с мигранти, затвори атомните , че и въглищните централи и внасяше газ ОСНОВНО от Русия. Докара германците да плащат най-скъпия ток в Света за гражданите....

Ти с кой акъл си мислиш, че западните корумпета и некадърници ще направят по-добре за България от нашите си?
        ако не беше трагично щеше да е виц

Хайде ти кажи какво добро за последните 30 години видяхме от конкретен западен политик?
        Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 20-02-25, 16:29.

Коментар

• sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Не, нямаме определен от БНБ основен лихвен процент. Изчислява се, следвайки пазара, а не му влияе.

• Като нямаме производство, в какво ще "инвестираме" освободените от влизането в еврозоната средства? Ами заемите, взети при "изгодна" лихва? Риторичен въпрос.
        По темата кой и как губи от въвеждане на еврото и доколко многото заеми са добра идея (за любителите на графиките):

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:0c1295fc1548af4101a36cda446ed0fb-395877772.png Прегледи:0 Размер:102.2 КБ ID:6989743

Коментар

• след 130 мнения и безброй коментари, май се обединяваме около тезата, че основната причина нашите полЮтици трепетно да желаят еврото, е освобождаването на валутния резерв.
          Е, някои участници мислят, че това ще е за благото на народа, но аз мисля че ще за благото на човека....... /знаете продължението на вица, нали/

Коментар

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            Да добавим, че благополучателят ще бъде изнудван впоследствие да ни набалбука със заеми за да си купим чертежи на реактори на 5-орна цена. Например.

• Аз не знам какви хора сте вие...Щом политици и техни медии ви казват, че ще спечелим, как въобще може да се съмнявате в това?Да са ви лъгали някога за 33 години?Аз не си спомням такова нещо...Само онези преди 89-та година лъжеха...Сега трябва просто да вярваме, и те ще ни водят по правия път.А и никой ни не пита

Коментар

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Не познахте.

Когато "икономически експерти" като Р.Геч (икономически министър в последното фалирало държавата правителство, сега евродупетат) и Деян Николов (мениджър на хъб на куриерска компания, сега общински съветник), ми казват че еврото е вредно са България, съм 100% сигурен че е точно обратното.

• krassitch
            krassitch коментира
            Редактиране на коментар
            Да де, точно така...Когато ти го казва политик, от който нищо не зависи, много ясно е, че не му вярваш.Обаче, когато ти го казва политик-фактор, то няма как да не е истина.Той, никога, никога, няма да подведе избирателите си.Честен и прям

• sparkybg
            sparkybg коментира
            Редактиране на коментар
            Не, когато ми го каже политик, участвал в правителство, фалирало държавата, не му вярвам. Особено на фона на всички реално работещи в икономиката експерти, никой от които не плямпа подобни щуротии.

Не, нямаме определен от БНБ основен лихвен процент. Изчислява се, следвайки пазара, а не му влияе.
          това, че не влияе на пазара - дори няма да го коментирам....

Хубаво е да четеш ТОВА което си написал.
          В България ОЛП в момента се определя спрямо нашия пазар.

Ти искаш и харесваш - да загубим този суверенитет и ОЛП в България да е това което е определено от ЕЦБ съобразно икономиката на Германия / Франция .

Пак да те питам: Ти с кой акъл си мислиш, че западните корумпета и некадърници ще направят по-добре за България от нашите си?

Защото не гледаш делата и резултатите , а поемаш пропаганда като суха гъба - вода? Или ?

Коментар

това, че не влияе на пазара - дори няма да го коментирам....

Хубаво е да четеш ТОВА което си написал.
            В България ОЛП в момента се определя спрямо нашия пазар.

Ти искаш и харесваш - да загубим този суверенитет и ОЛП в България да е това което е определено от ЕЦБ съобразно икономиката на Германия / Франция .

Пак да те питам: Ти с кой акъл си мислиш, че западните корумпета и некадърници ще направят по-добре за България от нашите си?

Защото не гледаш делата и резултатите , а поемаш пропаганда като суха гъба - вода? Или ?
            В момента ОЛП в България се изчислява по формула спрямо реалните сделките на пазара. Единственото, което БНБ прави е да го изчисли по тая формула и да го публикува какъв ще е за следваия месец. Това не е "политика", нито суверенитет. Това е просто регистрация на пазарен параметър. ЕЦБ провежда такива политики, които и сега ни влияят почти на 100% - като видиш кривите на нашия ОЛП и тая на ЕЦБ се вижда че.... са еднакви, с месец-два закъснение на нашата. Някаква намеса са въпросните МЗР и нищо друго. Само дето и те са стигнали предела си, защото се използват не по предназначение а за борба с последиците от нищовършенето на управляващите ни.

Западните корумпета и некадърници, под формата на ЕЦБ, са доказали че се справят по-добре от нашите. Толкоз. Няма нито една криза в държава от еврозоната, причинена от тях (ЕЦБ), затова пък има вече няколко преодолени, когато съответните правителства на страните с кризи са се оляли в някои си действия. И тогава се предричаше как еврозоната ще се срине и т.н., а нищо от това не се случи. За долара гледахме същия филм - загуби малко инерция и се чакаше апокалипсис, поне някоко пъти откак го има форума. И... нищо.
            Последно редактирано от sparkybg; 21-02-25, 20:00.

Коментар

• Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
              Като нямаме производство, в какво ще "инвестираме" освободените от влизането в еврозоната средства?
              Сега е модерно в армия, например.

А иначе класиката е образования, инфраструктура, енергетика и твакива разни нещица, дето помагат на бизнеса, макар и с отложжено действие.

И пак, износ, равен на половината от БВП, не се случва без производство. Данните какво и колко се произвежда не са секретни и в тоя смисъл с тия си твърдение съвсем се излагате. Дали е достатъчно - не е, дали може по-добре - със сигурност. Но в момента главния ни проблем е липсата на работна ръка, чак после бюрократщината и корупцията.

Някой горе се изцепи че на бизнесът му трябвала корупция. В нормална икономика най-важни за живота на хората са дребния и средния бизнес, а на тях корупция категорично не им трябва. Игричките на тия от голямото добр'утро на обикновения човек са му през инструмента. Само че нашето "голямо добр'утро" са кокошкари и нивото е ниско до степен всичко над микрофирма с 20 човека и някой и друг милион оборот вече да са им в целевата група. Това последното е реалния проблем на обикновения човек.

Коментар

• ezhko
                ezhko коментира
                Редактиране на коментар
                В армия ли? Или в чужди военни производства?
                В образование? Онова, което му "оправиха" бгмамата? Или в професионално обучение на шивашки и болногледачи за износ?
                Колко от износът ни е услуги, суровини и полуфабрикати?

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Може и в собствени военни производства. Стига да искаме.

Колкото до образованието - през професионалното обучение на онова "перфектното" образование съм минал лично, та не си познал къде ще ти минат опорките. Нивото на образованието ни още веднага след като Татовия Златен Век приключи с купони за хляб, беше назад с 30 години и продължи да е такова поне до края на 2010-те.

Колко ни е износът и какво изнасяме има публична информация. Намери си я. Толкова производство, колкото в момента имаме, не сме имали никога.

И не е важно в какво, а каква е добавената стойност. БВП-то ни е 5-6 пъти това от времената, за които ти е мъчно. И това не става без икономика и в частност, производство.

• ezhko
                ezhko коментира
                Редактиране на коментар
                И собственото военно производство, без собствени специални стомани, полупроводници и електроника, химическа промишленост и даже заварчици и склададжии как го виждаш.
                Изключението заради Украйна е на път да свърши.
                Тогавашната ни система за професионално образование сега е копирана в Швейцария, докато тук не достигат склададжии и медицински сестри.
                Колкото до сегашното ни БВП, по-добре сравни БВД и то по паритет на покупателна способност.
                Последно редактирано от ezhko; 21-02-25, 18:31.

В момента ОЛП в България се изчислява по формула спрямо реалните сделките на пазара. Единственото, което БНБ прави е да го изчисли по тая формула и да го публикува какъв ще е за следваия месец. Това не е "политика", нито суверенитед. Това е просто регистрация на пазарен параметър. ЕЦБ провежда такива политики, които и сега ни влияят почти на 100% - като видиш кривите на нашия ОЛП и тая на ЕЦБ се вижда че.... са еднакви, с месец-два закъснение на нашата. Някаква намеса са въпросните МЗР и нищо друго. Само дето и те са стигнали предела си, защото се използват не по предназначение а за борба с последиците от нищовършенето на управляващите ни.

Западните корумпета и некадърници, под формата на ЕЦБ, са доказали че се справят по-добре от нашите. Толкоз. Няма нито една криза в държава от еврозоната, причинена от тях (ЕЦБ), затова пък има вече няколко преодолени, когато съответните правителства на страните с кризи са се оляли в някои си действия. И тогава се предричаше как еврозоната ще се срине и т.н., а нищо от това не се случи. За долара гледахме същия филм - загуби малко инерция и се чакаше апокалипсис, поне някоко пъти откак го има форума. И... нищо.
              1. От 11.06.2013 до Юли.2022 - ЕЦП определя отрицателен ОЛП
              В България НИКОГА не е бил отрицателен.

Не го казвам за да те обидя, но изглежда отстрани, че си промит от пропагандата мозък.
              При това си сред най-интелигентните пишещи тук !?!?! WTF
              Ами ок - щом те кефи, твое право си е.

тази МАЛКА разлика межу ОЛП на ЕЦБ и този определен от БНБ по сделките на БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР - та това е разликата между 'неудобна' икономическа ситуация и унищожаваща икономиката ситуация.

Ти си за това хора с постиженията на Макрон , Меркел или Шолц ... Шрьодер - да ни управляват "щото се справят по-добре".

СЕГА - каква точно е разликата между теб и ватника дето иска РФ да ни управлява?

Прилика: И двамата искате България да я управляват МАКСИМАЛНО от вън.
              Разлика: Разбира се 'твоите' господари са добри, а неговите са 'лоши'.

ДРУГА РАЗЛИКА МОЖЕШ ЛИ ДА ФОРМУЛИРАШ ?

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 7 потребители онлайн. 4 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X