Първоначално публикуван от Urko
Преглед на мнение
И после следва повече предвидимост и повече доверие, от което следва повишен кредитен рейтинг, от което следва намалени разходи, включително и за вече изтегления дълг - все някога ше трябва да го рефинансираме с нови кредити.
На така любимите на Хлътев Норвегия, Швеция, Дания такъв контрол не им е нужен, а кредитния им рейтинг и без друго е АА или ААА. Ние без контрол го докарваме до фалит, вече няколко пъти.
Пак - имаше време, в което лихвите бяха отрицателни. И тогава не се набълбукахме. Точно толкова няма да се набълбукаме и сега.
Тезата че нямаме реална икономика е просто невярна. Износ на стойност половината от БВП не се прави без реална икономика. И изобщо не зачеквам темата че сивия сектор е миниум 30% (вероятно повече) - там публичен сектор няма, само реален.
Основния ни проблем като икономика е че няма работна ръка. За решаване на това краткосрочно има 2 начаина - или си внасяме, или вървим към икономика с по-висока добавена стойност. С евтиния труд се приключва. В дългосрочен - ще трябва най-накрая да вденем че образованието не е самоцел (учи, мама, за да не работиш), ами трябва да се пита бизнеса какво му трябва. Ето това винаги е било основния кусур на образованието ни - бълване на ненужни нукому специалисти, натъпкани предимно с теория и доколкото е имало практика, тя се е провеждала със средства, дето са назад във времето с минимум 20 години. Това е като в техникум по електроника да имаш практика по поправяне на лампов телевизор.
Аз лично съм бил на практики, на които се работи по такъв начин че нашето кълцане по 10 декара поляна 2 дена и още 3 дена "обработка" на резултатите, с нормални, дори не до там съвременни, методи, се върши за 2 часа. Какви резултати да имаме? В механотехникум на практика работех на машина, по-дърта от баща ми (изобщо не коментирам състояние, като милиметър биене на универсала), а ЦПУ изобщо не помирисахме, освен на хартия. По ВУЗ-овете масово на позиции бяха разни мухлясали старци (не е задължително и на възраст, а като мислене), написали си лекциите преди 30 години и не мръднали ни на йота от тогава. Това беше "адекватното" ни образование, само с "дребни" кусурчета (по Ежко), някога. И проблемът ни е именно че "старците" намаляват прекалено бавно, та старите навици оцеляват.
Коментар