Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Формата на Земята

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Формата на Земята

Добс, невеж е първия ти пост, просто локум! Виж с втория ти, съм много съгласен, особено с послеписа! Нали темата ми е да намеря повече доказателства на истината (моето обяснение на думата "факт") за доводите в онова филмче.
    мисля, да зема а се замисля...

Коментар

Първоначално публикуван от evos Преглед на мнение
      Добс, невеж е предния ти пост, просто локум! Виж с последния ти, съм много съгласен, особено с послеписа! Нали темата ми е да намеря повече доказателства на истината (моето обяснение на думата "факт") за доводите в онова филмче.
      Доказателства за научни (било то и псевдонаучни) тези не се търсят по форумите, а по книгите и учебниците.
      Ако си се научил да боравиш с интернет преди да си разбрал, че сферичната форма на земята е НАУЧНО доказан факт, значи нещо сериозно се е объркало в образованието ти. Не търси доказателства за да оборваш тезите на разни конспиратори, чиято цел е да им кликаш на глупавите клипове. Тяхна задача е да си доказват тезите (както по-горе Ясен написа).
      Гледай си тук и не си губи времето с глупости - цък

Коментар

...Нека постовете, които не са свързани с някакъв отговор или обяснение се пренесат в теми за политика примерно.
        Нищо няма да се пренася.

Относно визуалния контакт на значително разстояние - миражите са отдавна изследвани и обяснени. Въздухът пречупва светлината. В зависимост от условията хоризонтът може да се вижда по-близо и по-далече от геометричното му положение, със съответния ефект върху видимостта предметите които са пред или зад него. Лятно време на сушата ефектът е толкова силен, че можеш да го изследваш на що-годе равен пътен участък без трафик. Или да видиш очевидните му проявления даже докато шофираш.

Морски човек да не се сети за местенето на хоризонта от метеорологичните условия е странно ама то зависи и как си го питал.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Horizon

Впрочем точно във Флота по ред причини са пределно наясно с формата на Земята - включително в периодите, когато плоската и неподвижна Земя е била официална доктрина.

Иначе не биха могли да си вършат работата.

Коментар

Първоначално публикуван от Вива ViRuS4eto Преглед на мнение
          Значи, прави впечатление следното: във Варна е по-плоска от на други места.
          Всъшност на северния полюс е най-плоска.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ясене, остави хоризонта, там ми е ясно! Как от кораб виждаш друг кораб на 150км с помощта на приспособление разбира се, след като земната кривина би трябвало да го скрие!? Строителното проетиране - също, не мога да си представя, как според техните твърдения, няма да се вземе предвид извивката на земята при изпълнение на обекти, като Суецкия канал в техния пример! Не вярвам някой циганин да е опъвал канап следвайки повърхността и след него да копаят! Звучи ми абсурдно! Не искам да се задълбава в самото проектиране, не ми е специалност, но при такъв проект, каква е опорната им точка! Не може да са го карали само по хоризонтала с теодолита примерно, на определен интервал, би трябвало да падат с някой друг градус под хоризонталата за да излязат на нула в краищата на двете морета!
            Последно редактирано от evos; 22-06-17, 12:03.

Коментар

Прочети пак линка който ти дадох и ще разбереш за кораба.

Суецкия канал е дълъг около 160 километра. Ей така по груби сметки грешката от не-отчитането на кривината на Земята е няколко метра от единия край до другия. Той просто не е строен с такава точност. Отделно че технологията за геодезични измервания с която тогава са разполагали не е осигурявала измервания с такава точност.

Коментар

Ясене, остави хоризонта, там ми е ясно! Как от кораб виждаш друг кораб на 150км с помощта на приспособление разбира се, след като земната кривина би трябвало да го скрие!? Строителното проетиране - също, не мога да си представя, как според техните твърдения, няма да се вземе предвид извивката на земята при изпълнение на обекти, като Суецкия канал в техния пример! Не вярвам някой циганин да е опъвал канап следвайки повърхността и след него да копаят! Звучи ми абсурдно! Не искам да се задълбава в самото проектиране, не ми е специалност, но при такъв проект, каква е опорната им точка! Не може да са го карали само по хоризонтала с теодолита примерно, на определен интервал, би трябвало да падат с някой друг градус под хоризонталата за да излязат на нула в краищата на двете морета!
                Ето бе човеко... стига глупости... и то на много по-кратко разстояние

Коментар

Строителното проетиране - също, не мога да си представя, как според техните твърдения, няма да се вземе предвид извивката на земята при изпълнение на обекти, като Суецкия канал в техния пример! Не вярвам някой циганин да е опъвал канап следвайки повърхността и след него да копаят! Звучи ми абсурдно! Не искам да се задълбава в самото проектиране, не ми е специалност, но при такъв проект, каква е опорната им точка! Не може да са го карали само по хоризонтала с теодолита примерно, на определен интервал, би трябвало да падат с някой друг градус под хоризонталата за да излязат на нула в краищата на двете морета!
                  "Хоризонтала" е по същество абстрактно понятие. Това нещо е права, само за частни случаи, като те си остават частни, въпреки че напрактика са 99,99% от фактическите казуси в бита (бит, в най-широк смисъл). Най-малкото, можеш да обърнеш внимание върху етимологията - хоризонталата е проекция на хоризонта (чиято геометрия мисля ти се изясни.), на различни нива. Отделно, дето най-устойчивите методи за установяване на хоризонтално положение, всъщност се основават на гравитацията (т. е. "мерят" разстоянието до центъра на земята, което е още едно от дефинициите и), дори и оптическите уреди в края на краищата се позиционират с либела, а визирната им линия е в такъв обвхват, та това, че светлината върви направо (то и това е отностелно), няма отношение.
                  Досега, на земята не е реализиран (няма и идеи) проект за инженерно съоръжение в такъв мащаб, та разликата между екваториалния и полярния и диаметри да има значение (и хоризонталата, разбирана като еднакво разстояние до центъра да не устройва нуждите). Когато такова нещо стане реалност, можеш да си абсолютно сигурен, че ще бъде отчетено.
                  Последно редактирано от davc; 22-06-17, 12:48.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
                    Ето бе човеко... стига глупости... и то на много по-кратко разстояние
                    Стига спами! Какво си пуснал, само ти си знаеш! И един филм вече обсъждаме, втори няма нужда!

Коментар

Стига спами! Какво си пуснал, само ти си знаеш! И един филм вече обсъждаме, втори няма нужда!
                      Еехехех, е аз спамя, на друг колега също се скара. Ако очакваше всички в един глас да запеем как земята е плоска, съжалявам, че сме опровергали очакванията ти. Клипа който пуснах си работи. Искаш оборване на "фактите" в твойто филмче. Ми ето ти. Не разбирам какво недоволстваш? В него е отговора на въпроса как земната кривина скрива обектите от хоризонта. Ето ти го пак, ако боравенето с контютър ти е трудно.

https://www.youtube.com/watch?v=_4Dq...layer_embedded

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                        ...
                        Досега, на земята не е реализиран (няма и идеи) проект за инженерно съоръжение в такъв мащаб, та разликата между екваториалния и полярния и диаметри да има значение (и хоризонталата, разбирана като еднакво разстояние до центъра да не устройва нуждите). Когато такова нещо стане реалност, можеш да си абсолютно сигурен, че ще бъде отчетено.
                        За това не си абсолютно прав. Хубави (но не единствени) примери са големите ускорители на елементарни частици.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          "Хоризонтала" е по същество абстрактно понятие. Това нещо е права, само за частни случаи, като те си остават частни, въпреки че напрактика са 99,99% от фактическите казуси в бита (бит, в най-широк смисъл). Най-малкото, можеш да обърнеш внимание върху етимологията - хоризонталата е проекция на хоризонта (чиято геометрия мисля ти се изясни.), на различни нива. Отделно, дето най-устойчивите методи за установяване на хоризонтално положение, всъщност се основават на гравитацията (т. е. "мерят" разстоянието до центъра на земята, което е още едно от дефинициите и), дори и оптическите уреди в края на краищата се позиционират с либела, а визирната им линия е в такъв обвхват, та това, че светлината върви направо (то и това е отностелно), няма отношение.
                          Davc, така е, абсолютно съм съгласен, че "хоризонталата" се ориентира по центъра на земята, за де е "хоризонтала" на всяка точка на земята. Но, твърденията във филма са, че нито един проект, като канала в техния пример, не е съобразен с това изменение на различни точки на земята. Ясене, от къде разбра, че отклонението за 160км е няколко метра!? Това което е в тяхната теза на 1 миля - 8инча, 2мили - 32инча, 3мили - 72инча...за 100мили ще е в облаците! Чак такава извивка не вярвам! Не се заяждам, ако има някъде достоверно инфо, различно от филмчета в ютуб - дай линк!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            За това не си абсолютно прав. Хубави (но не единствени) примери са големите ускорители на елементарни частици.
                            Всъщност да, покрай Суецкия канал, асоциациите ми за мащаб се насочиха в една друга (и по-първосигнална) посока.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Имам някакъв спомен, че Суецкия канал е бил почти прокопан още при Ксеркс. Ама, някакъв многознайко му казал, че Средиземно море е по- високо от Червено и ще залее половината страна.... та оня наредил да засипят изкопаното.
                              Не знам как са проектирали в тогавашния отдел "Хидромелиорации". Между другото има доста разпространени двуизмерни карти на Света, тип- "да обелим портокала".
                              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Davc, така е, абсолютно съм съгласен, че "хоризонталата" се ориентира по центъра на земята, за де е "хоризонтала" на всяка точка на земята. Но, твърденията във филма са, че нито един проект, като канала в техния пример, не е съобразен с това изменение на различни точки на земята. Ясене, от къде разбра, че отклонението за 160км е няколко метра!? Това което е в тяхната теза на 1 миля - 8инча, 2мили - 32инча, 3мили - 72инча...за 100мили ще е в облаците! Чак такава извивка не вярвам! Не се заяждам, ако има някъде достоверно инфо, различно от филмчета в ютуб - дай линк!
                                За 100 мили (дължината на Суецкия канал) ще е малко повече от 800 инча, т.е. около 20 метра.

Първият опит в новата история да се оцени разликата в нивото на двете морета е показал около 10м разлика в нивото, т.е. грешката в измерванията е била от същия порядък. От втория опит нещата потръгнали и разликата била сведена до метър и нещо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X