Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Техника с която снимате

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Техника с която снимате

    През живота си не съм помирисвал такъв. Приеми го като никон д200 с по-малко реални мегапиксели, по-естествени цветове, много по-добра динамика, и много по-добро преливане от един цвят в друг. Едно време беше избора на сватбените фотографи, понеже беше много добър в изобразяването на различни оттенъци на бяло и трудно изпържваше булчинските рокли дори при нагло осветление.

    В сравнение с модерните апарати мисля динамиката е все пак по-зле. Също е по-бавен от д200, повече се тутка при записване, и май Фуджи го бяха благословили с кодирана батерия която е същата като формат като батерията на д200, но с различна електроника вътре и съответно работи само с нея. Малко като повечето панасоници.

    Като ценова база бих го борил на цената на никон д200, плюс минус някакви проценти според това колко го искаш. Добър избор е за портрети и хора.

    Иначе ергономиката и останалото са си д200, което означава много добро.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • От: Техника с която снимате

      Благодаря! А може пък за коледен подарък да се натоваря с едно 5Д, все пак имам нЕкой обектив за него.
      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
      Из "Златния телец"

      Коментар


      • От: Техника с която снимате

        Първоначално публикуван от darkrose Преглед на мнение
        В момента:
        ...
        Sigma 35mm F1.4 DG HSM - Това ми е фаворита и с него снимам почти всичко и навсякъде в последните няколко месеца.

        + Много много детаил и острота
        + Много качествена снимка и пак да се повторя - много детайлно е всичко
        + На много места казват, че е по-детайлен от Canon 35mm F/1.4 L - Не съм имал и двата за да кажа моето мнение.


        - не е много евтин за твърд обектив
        - Почти 700 гр. тежък
        - Доста е дълъг, като за 35 мм
        - Една част от обективите трябва да се калибрира спрямо фотоапарата, защото има разлики във фокуса, ако мога така да го обясня. Например моят фотоапарат поддържа Lens focus micro adjustment и открих че на стойност "-1" фокусът е най-остър с този обектив.


        Както забелязвате, повечето обективи са ми твърди(prime, без зоом).
        Не мога да кажа защо, но по-този начин ми харесва повече снимането.
        Някак си ако изкочи момента не губиш време да зоом-ваш, а просто снимаш.
        И повече мислиш преди да снимаш като нямаш зоом също така.

        Естествено имам да се уча още много години, но колкото повече снимам, толкова повече ми харесва.



        Поздрави,
        Калин
        Ти дни умувам да си купувам някакъв по-широк обектив.Разбира се търся нещо /дето принципно няма-евтино и хубаво.../.
        Та изчетох доста материали за много обективи,както и мнения.Понеже в бюджетния си вариант явно ще е някой ултраширок зоом на Сигма или Токина,основно получих доста инфо за двете марки.
        Едно не разбирам...
        1.За мен Токина винаги са били първи като качество безпроблемност на обективите си и след тях Сигма,а доста хора ми говорят друго..
        2.Проблема описан по-горе е доста често срещан/дори до момент в който нищо не може да се калибрира/,но ...само при Сигма!!!
        Това доста ме отказва от марката...бъркам или не?
        П.П.Да спомена,че има и доста мнения относно това,че ако пък придобиеш Сигма за Никон с такъв проблем,работата била почти безнадеждна...
        Дайте някакъв съвет!
        П.П.П.Насочил съм се или към Токина 12-28 f4/за която казват,че е наследник на 12-24f4-обектив с много добра слава и качества-проблем имало сам с по-големите нива на аберации.Това макар и поправимо софтуерно...всъщност разваля ли кадъра по някакъв начин или не?/,и евентуално Сигма като там се колебая между 10-24F4-5.6 или 17-50-f2.8,който в момента е някаква убийствена промоция/чак съмнителна промоция според мен-от 1579лв. на 859лв. -при него ме блазнисветлосилата и това,че принципно е обектив от висок клас и би трябвало да е по-качествена изработка и по-безпроблемен /
        С инфото обаче относно проблемите при фокусирането на Сигма ...направо не знам какво да правя,защото пък Токината е доста нов обектив и няма достатъчно инфо за него...
        Никорски обективи нещо не ми допадат...и 10-24 и 12-24 освен висока цена не са по-различни като качества от гореописаните/дори според някои са и по-зле/
        Дайте някакъв съвет
        NISSAN FOREVER
        -----------------------------------------------------------------------------
        Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

        Коментар


        • От: Техника с която снимате

          По въпроса за Сигма:

          - Много хора мислят че когато независим производител на обективи изкара обектив примерно за Никон - инженерите са направили обектива, после са се обадили на Никон и са казали "...пичове направихме обектива, я сега пратете api-то да го програмираме като хората и всичко да е цветя и рози...". Това далеч не е така. Софтуера на всяка фирма за фотоапарати е собствен, патентован, и в повечето случаи - зашифрован. Всяка независима фирма си пише софта за обективите сам самичка. Дори и да разшифроват оригиналния софт на оригинални обективи на фирмата произвела апарата - така или иначе могат само да се "вдъхновят" от него, но пак не могат да му направят копи/пейст.

          Съответно всяка фирма си прави собствен софт за обективите и го пригажда да работи с чуждите тела.

          - Сигма е фирма която винаги бута колкото се може по-напред. Философията им е "...Нещо повече". Дай нещо повече в сравнение с другите. Повече милиметри, повече увеличение, по-широк отвор - каквото се сетиш. Но обективите им винаги са върха на лай...ъъъ, върха на сладоледа. Като вземеш от Сигма "Бигма" (50-500мм), който като излезе преди много години беше чиста научна фантастика, и минеш през Сигмонстър 300-800mm та свършиш с 200-500мм 2.8 който дори си няма прякор, толкова е страшен :












          Този е втора ръка, затова е 20 бона а не 30 . Идава си със собствено захранване, зер батериите на апаратите са слаби. Та.

          Бидейки винаги с едни рога напред, Сигма си седи на ръба и що се отнася до концепция и програмиране. И тук идват изненадите.

          - Производителите на апарати (особено Никон) и те не седят на едно място. И нямат нищо, ама абсолютно нищо против обективите на конкуренцията да си имат някой и друг проблем. Примерно с фокусирането. Та да ти кажа че при всяко ново тяло на пазара пляскат по някоя саботираща рутинка в кода на програмата (която не може да прецака фокусирането на никонските обективи, понеже те си имат никонски софт - нали се сещаш - този който Сигма дори да открие, няма право да копира дословно) - няма да стигна до там, но ще споделя следния любопитен факт:

          - Обектив Сигма почти никога няма проблеми с фокусирането на тела (никонски или други) произведени ПРЕДИ обектива да е бил пуснат на пазара. Тоест - тези които са съществували в момента на проектирането на обектива.

          - Ако обектив Сигма има фокусиращи проблеми с тяло на друг производител почти винаги ще ги има с тяло произведено СЛЕД излизането на този обектив на пазара. Демек - стар обектив Сигма с по-ново тяло на друг производител.

          - Сигма ще обнови софта на обективите си в повечето случаи за доволно дълго време. Но за по-старичките обективи по някое време престават да вадят обновлени софтове, зер на тези обективи вече дори Сигма им е изкарала нова версия.

          Най-добрият пример е съвсем пресен: съвсем наскоро излезе Никон д5300 - е, оказа се че цяла една серия сигми има турбо проблеми да фокусира с него. Сигма вече извади новия софт за обективите си, но предупреждава че за най-старите обективи нов софт няма.

          - От миналата година Сигма изкара на пазара една гениална тапа, Сигма Док (Sigma Dock), който е като капачка на обектив с електроника, която връзваш към компютър. Слагаш я на обектива и пей сърце - има си софт на който можеш да регулираш всичко, основно - да направиш много по-фина настройка на фокуса отколкото би позволил апарат с опция "фина настройка на фокуса".

          С думи прости - ако си взимаш стар обектив Сигма, може за спокойствие да провериш дава ли проблеми с апарат с който смяташ да го ползваш. Ако е нов - свиркай си.

          Ще ме питаш "...Ама защо няма такива проблеми при другите производители като тамрон и токина ?..." - не е като да няма. Има. Просто като погледнеш моделите, истински интересните модели на тамрон и особено на токина са разни легендарни зверове които с супер оптически но не са като самолетоносач технически. Съответно се случва по-рядко.
          Последно редактирано от Goblin; 25-11-13, 17:28.
          Издъних се на Тюринг теста

          Коментар


          • От: Техника с която снимате

            Добре тогава бих попитал простичко...
            Като се вземе предвид по-горното/явно основно Сигмите/...за предпочитане кое е като производител-Токина или Сигма?
            NISSAN FOREVER
            -----------------------------------------------------------------------------
            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

            Коментар


            • От: Техника с която снимате

              Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
              Добре тогава бих попитал простичко...
              Като се вземе предвид по-горното/явно основно Сигмите/...за предпочитане кое е като производител-Токина или Сигма?
              Интересно...този въпрос навсякъде няма отговор...
              Да ви кажа странно ми е малко,защото тук вероятно има хора,които да ти отговорят с две думи коя марка къде и силата,къде са и проблемите/както например Гоблин е дал супер инфо за Сигмата/.Лутам се от две седмици и подскачам от обектив на обектив и тъкмо се запаля да заложа на някой и хоп...появи се някакво инфо/дори понякога и неясно/и аз се разколебавам.Разколебавам се,защото...не искам да изгоря с едни 1000-1300лв./които за мен са твърде много пари събирани и отделяни от нямането доста време/,а никой не се намира да направи едни разбор с 10 изречения за тези два производителя.И това не е само тук...и във фотофорума е така и на други места...
              Извинявам се,че ви занимавам с моите си проблеми и въпроси,ама ако не мога вас да попитам и да намеря отговор...кого тогава???
              Работя в бранша с авточасти за леки коли и ако при мен дойде някой и ми изреди 5 марки водни помпи и ме накара да му ги подредя по качество и надеждност ,за мен това няма да е проблем!
              Тук обаче явно е някакъв проблем,защото никой не дава подобно мнение...а чак пък толкова да няма хора способни да направят подобен разбор направо не ми се вярва!
              Както и да е...явно ще се справям някак си сам/щом таз вечер и ревюта на японски започнах да чета ,е...с гугъл преводачката де,ама си е тегаво.../
              Поздрави !
              NISSAN FOREVER
              -----------------------------------------------------------------------------
              Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

              Коментар


              • От: Техника с която снимате

                Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                Интересно...този въпрос навсякъде няма отговор...
                Да ви кажа странно ми е малко,защото тук вероятно има хора,които да ти отговорят с две думи коя марка къде и силата,къде са и проблемите/както например Гоблин е дал супер инфо за Сигмата/.Лутам се от две седмици и подскачам от обектив на обектив и тъкмо се запаля да заложа на някой и хоп...появи се някакво инфо/дори понякога и неясно/и аз се разколебавам.Разколебавам се,защото...не искам да изгоря с едни 1000-1300лв./които за мен са твърде много пари събирани и отделяни от нямането доста време/,а никой не се намира да направи едни разбор с 10 изречения за тези два производителя.И това не е само тук...и във фотофорума е така и на други места...
                Извинявам се,че ви занимавам с моите си проблеми и въпроси,ама ако не мога вас да попитам и да намеря отговор...кого тогава???
                Работя в бранша с авточасти за леки коли и ако при мен дойде някой и ми изреди 5 марки водни помпи и ме накара да му ги подредя по качество и надеждност ,за мен това няма да е проблем!
                Тук обаче явно е някакъв проблем,защото никой не дава подобно мнение...а чак пък толкова да няма хора способни да направят подобен разбор направо не ми се вярва!
                Както и да е...явно ще се справям някак си сам/щом таз вечер и ревюта на японски започнах да чета ,е...с гугъл преводачката де,ама си е тегаво.../
                Поздрави !

                Отговор кой по-точно обектив да си вземеш, можеш да дадеш само и единствено ТИ
                Но понеже явно много си хлътнал, реших да споделя скромното си Субективно мнение за всички (или почти) обективи който съм притежавал:
                -Тамрон 18-200 (не си спомням подробности беше преди много години за Канон) - Мазало, кривене... и все пак вършеше ми работа
                -Сигма 24-70 2.8 (предишният модел) на Никон тяло - Много съм доволен - НИКАКВИ Забележки, с нея са ми едни от най-добрите снимки!
                -Никор 70-300 VR - с нищо не блестящ обектив почти нямам спомени от него
                -Сигма 12-24 - Страхотен обектив! Но така и не се научих да го ползвам, имам Разкошни снимки в открити пещери (Проходна и още една дето снимаха филма и плашеха прилепите)!
                -Тамрон 70-300 Макро (и върху Сони и върху Никон тела) Най-доброто за парите си (това май е най-евтиният телефото обектив) Перфектен за цветя, портрети има дори и Макро режим! Не е най-качественият, но ми е Любим!
                -Никор 18-105 VR - Моят Любимец за Кропка - перфектният компромис, Цена/Качество - два пъти си купувам Никонски Кропки - два пъти си го купувам този обектив и имам около 50 Хиляди кадъра с него!!!
                -Никор 50 1.8 - непретенциозен - евтин, прекрасна алтернатива за по-тъмни ситуации (вечерни снимки)

                Имаше и още някакви (Сонита) от който нямам спомени.
                П.С.
                Правих и много тестове на Никор 105 макро, но не го взех, много хроматични аберации, а и определено аз не му разбирах и постигах Ужасяващи резултати, а при тази цена...

                Аз като взимах обектив първо изчитах няколко ревюта (за цвят), след това четях по форумите за реални мнения и накрая пробвах в магазина с моето си тяло!

                И още нещо - никога не съм имал проблеми с който и да е обектив на което и да е тяло (имам в предвид Сигма върху Никон, Тамрон върху Сони...)

                Коментар


                • От: Техника с която снимате

                  Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                  Добре тогава бих попитал простичко...
                  Като се вземе предвид по-горното/явно основно Сигмите/...за предпочитане кое е като производител-Токина или Сигма?
                  Понеже поставяш въпроса ребром - Сигма като марка, сто процента, когато нямаш конкретна информация за обектива.

                  Нататък - според нужния модел и конкретното споделено за него.
                  Издъних се на Тюринг теста

                  Коментар


                  • От: Техника с която снимате

                    Интересно,...и тук чувам че между двете марки Сигма е за предпочитана.аз пък винаги съм мислел обратното...
                    Гоблин,това устройство за връзка с компа и реглаж на фокуса е хубаво нещо,ама пусто...става само за определени серии обективи на Сигма и моите за които се колебая за съжаление НЕ са от тях
                    П.П.Ще извинявате ,че ви занимавам,просто исках да си отговоря на елементарния въпрос кой производител е по-добре Токина или Сигма.Разбира се,че аз след това ще си преценя какъв обектив да си взема според нуждите ми, и според конкретиката на всеки един обектив от набелязаните в частност.Както виждате...примерно за Тамрон въобще и не питам,защото според мен като цяло като производител/поне в ниския и средния ценови клас/ за мен си е с доста по-ниско качество и от двата за които се интересувам!
                    П.П.П.Алекс благодаря ти за включването.Споделения опит от практиката е доста ценен,дори и да не е конкретно за набелязаните обективи,а да дава обща представа.За съжаление...и при мен нещата са така.Гледам ревюта,чета по форумите/между другото доста разностранни мнения прочетох,и за това изпаднах в ситуация да се чудя накъде/,но най-големия проблем ми е...че нямам как да пробвам въпросния обектив на моето си тяло.Дори Сигмите ги няма налични в БГ...и като пристигнат ще са по една бройка от набелязаните от мен.Та ако река да пробвам...трябва да оскъпя обектива с едни 80-100лв./което хич и не е малко/,да яхна колата и да идвам в София да ги тествам.Да не говорим,че аз не разбирам твърде много и ще е добре да има с мен някой с повече опит,а това означава...да ангажирам още някой 1 ден и да го влача с мен.
                    Затова исках максимално да се приближа до истината,че иначе малко сложно ми идва!
                    Благодаря ви за включването!
                    NISSAN FOREVER
                    -----------------------------------------------------------------------------
                    Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                    Коментар


                    • От: Техника с която снимате

                      Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
                      ...примерно за Тамрон въобще и не питам,защото според мен като цяло като производител/поне в ниския и средния ценови клас/ за мен си е с доста по-ниско качество и от двата за които се интересувам!
                      П.П.П.Алекс благодаря ти за включването...
                      Сигурно си прав, НО специално за 70-300 Тамрона ми бе Препоръчан (срещу Сигмата) от Много хора при това доста разбиращи, имаха и много аргументи в подкрепа на мненията си, от които запомних само, че е по-здрав и по-остър Така, че пак си е до конкретен модел (защото първият ми Тамрон 18-200 беше Ужасен).
                      Виж с Токина нямам Никакъв опит, чувал съм добри думи, но не съм пипал.
                      Желая Успех при избора.
                      П.С.
                      100% усех няма, така, че мятай се, купувай, Снимай и му се радвай (на избраният), а не да се ровиш, След това и да съжаляваш, че май другият щеше да е По-Добре

                      Коментар


                      • От: Техника с която снимате

                        Аз пък взех да се захласвам по старовремски стъкла с ръчен фокус. Лично за мен като пълен лаик, ръчнофокусните обективи ми дават истинското чувство че снимам. Ще кажете - новите обективи също имат ръчен фокус . Е да ама има ли автоматичен почти всеки би избрал него. Абе нещо като ръчката и автоматика. Автомата върши работа и е супер удобство, ма за душевен кег си требе ръчка + усет = доста по -близък допир с машината. Та те и тука е така, пак казвам лично за мен. Наскоро взех един Тамрон 80-210 мм - ами във всички случай бих избрал него пред 18-55. Нищо, че е без стабилизация и автофокус. Рязкостта и букето са 100 пути по -добри. За неталния корпус да не говорим. Та виждания много. Зависи кой какво иска. Това е строго индивидуално - примерно както закупиването на автомобил, къща и тнт. Все неща дето са конкретни за всеки го .

                        Поздрави!
                        п.п. на някой да му се намира някое старо ръчно и твърдо стъкло

                        Коментар


                        • От: Техника с която снимате

                          Има, има:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SS854707.JPG
Прегледи:2
Размер:302.2 КБ
ID:5540173

                          Ма са на М42, а там Никоня ич го нЕма!

                          А те така си снима с дЪлгио дедо Канончо:

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0679.jpg
Прегледи:1
Размер:211.5 КБ
ID:5540174

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0681.jpg
Прегледи:1
Размер:105.3 КБ
ID:5540175
                          Последно редактирано от коко келеша; 27-11-13, 10:02.
                          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                          Из "Златния телец"

                          Коментар


                          • От: Техника с която снимате

                            СУпер.. такива техники ме връщат в детството ми. С баща ми, който е мераклия от училище си направихме домашна фотолаборатория в мазето . Първоначално имахме 2 Смени 8М, после абсолютно същия Зенит като твоя. Едвам намирахме цветни филми, проявител и разните там други химии. Ех.. прекарвали сме по цели вечери в "лабораторията", особено зимата, когато нямаше какво друго да се прави. Много ми напомни с тази снимка .
                            Де да знам, явно от тогава си ме влече към разните ръчни машинарии...

                            В прочем, за да не разводняваме темата, я който разбира от светкавици да хвърли едно Уко

                            Поздрави !
                            п.п. ноУ сняг Бе

                            Коментар


                            • От: Техника с която снимате

                              Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                              Сигурно си прав, НО специално за 70-300 Тамрона ми бе Препоръчан (срещу Сигмата) от Много хора при това доста разбиращи, имаха и много аргументи в подкрепа на мненията си, от които запомних само, че е по-здрав и по-остър Така, че пак си е до конкретен модел (защото първият ми Тамрон 18-200
                              В момента ги имам и двата,тамрона е най лошия обектив който съм имал
                              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                              Анатолий Пейчинов o8875о9815
                              https://dvrbg.com/

                              Коментар


                              • От: Техника с която снимате

                                Това можеш да го кажеш само ако си ги пращал всичките за настройка в сервиза. Иначе не се брои. То верно, че и сервиз като хората липсва, но все пак....
                                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                                Из "Златния телец"

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X