Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дайте съвет за компресор.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дайте съвет за компресор.

Ще си взимам поредния балтон за копчетата.

Понеже ще си купувам плазмен резак, ми трябва компресор. На резака му трябва компресор 120л/мин при 5 атмосфери.

Сега, идеята е да може да се ползва и за друго - дребни бояджилъци и други такива.

Ориентирал съм се към такъв с 25 литрова бутилка. Има такива на цена 250-450лв. Обаче не знам кои са читави, нито какво повече да гледам, освен литрите в минута, максималното налягане и евентуално мощността на двигателя - от 1.5HP нагоре, най вероятно някъде към 2HP ще да е. Ще ми се с алуминиево тяло и бутала, за да е по-лек.

До колкото гледах тук и там из интернет, много от производителите имат по няколко класа компресори, и примерно един и същ го слагат на няколко размеро бутилки. Идеално за мен, понеже на мястото, където го ползвам най-често, ако бутилката ми е малка, ще си набавя някаква, дето да си стои стационарно, а пък когато ми се наложи ще пренасям само кампресора с неговата си малка бутилка.

Та, дайте някакви идеи/предложения за марки/производители, от които сте доволни, защото аз никога не съм смятал че и такова ще си купувам, и съотвенто не съм се интересувал.

Само да добавя че трябва да е монофазен. Трифазен ток нямам навсякъде.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Дайте съвет за компресор.

Според мен купешкия компресор трудно ще достигне правения пък и ако имаш средства и инструменти ....
    Ето една моя сметка за компресор ,който е наистина добър и меко казано вечен.
    Компресора е от камион ИФА.
    Ако нямаш в мобиле.бг гледам отвреме на време се появява някой ИФА на части.
    Аз взех такъв за около 50лв. лекичко разбит ремотна му до сега е 50лв. за бутало,клапани и лагери.Втулката на болта/буталния/ е от стартер на КАМАЗ лекичко престъргана.
    значи..
    компресор -50лв.
    мотор /монофазен/най малко трябва да е 650вата.. незнам каква им е цената..
    бутилката-от Шкода ~безплатно/стара / или 120лв. нова от магазина.
    пресостат ,материали и чаркалаци~60лв.
    Така ,че ако имаш мотор и някой ти подари бутилка компресора ти възлиза на ~100-200лв.

И имаш гаранция,че си си го правил и няма да сдаде багажа като купешките.
    На купешките най-често срещания проблем е самия компресор или мотора познавам човек ,който си купи един такъв за 100тина лева и остана разочарован яко.
    Така че за мен правения компресор е по добър.
    Дебита на ИФ-овия комперосор е 8кубика/час.Което не е никак малко но за дребни нужди е доста добър може да помпи до 10бара.
    Това е от мен помисли хубаво какъв компресор си взимаш.
    Или си правиш или си купуваш професионален ,който е маса пари и пак няма гаранция колко е добър.!

Коментар

+1
      Моят само, че го правих от ЗИЛ от склад за скрап. Двуцилиндров, задвижвам го с 2KW двигател и спокойно качва 8 атм.
      Само се затваря отдолу за да може да се налее масло в картера на компресора.
      Бутилката е от нещо си - 60л. Тя е и носеща конструкция
      Правил съм го преди години и съм много доволен.
      Само трябва да направя пробка на бутилката, за да изтакам конденза.
      Недостатък - тежък около 100кг
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
        +1
        Моят само, че го правих от ЗИЛ от склад за скрап. Двуцилиндров, задвижвам го с 2KW двигател и спокойно качва 8 атм.
        Само се затваря отдолу за да може да се налее масло в картера на компресора.
        Бутилката е от нещо си - 60л. Тя е и носеща конструкция
        Правил съм го преди години и съм много доволен.
        Само трябва да направя пробка на бутилката, за да изтакам конденза.
        Недостатък - тежък около 100кг
        Един въпрос, а охлаждане на главата как си се оправил.Аз сега права един и мисля да сложа една бутилка с вода да циркулира
        Three witches watch three Swatch watches.
        Which witch watch which Swatch watch?

Коментар

Значи нашият преди беше пт някакъв камион пак, ама блокирва поне 3-пъти та все го правехме...
          Последният път блокира тамън като почвахме да боядисвахме колата на един познат та да не ви казвам колко бързо отидохме до мотро и вземахме компресор за 200лв. колкото да закърпим положението с боядисването (той и за боядисване не смогва, че не може да направи дебита на пистолета които не е от най професионалните, ако се работи със Сата например, няма да може да се пръсне и един детайл със света, че ще свърши нялагането в бутилчицата) пък и да имаме резервен ако пак се наложи. След това вземахме двуцилондров алуминиев (само компресора- главата) за 400лв от Агромаркет (май така се казваше) точно до Дарик радио на моста Чавдар малко на вътре в една уличка и го приспособих на мястото на срария и си позлвахме двигател и бутилка заедно с още 2 бутилики и всичко го пълни от 0 до 8 бара за 2 мин (това са си над 200литра като се замисля). Вече 1-2 години никакви ядове, само маслото сменихме скоро. А пък този малкият го ползвам чат пат в другият гараж за помпане на гуми (само)... ама вече почна да издъхва, усещам как почва да мирише на изгорял лак от към двигателя и да грее (прегрява) главата (самият компресор) само след като го пусна и си направи второто пускане да си направи максималното налягане (8бар. а спада до 5.5бара). Тъй че по-добре ако си намериш бутилка и двигател си вземи само глава, ама да е читава, че двигател по-лесно ще намериш пък и за по-малко пари (и имаш само лагери да му сменяш от време на време) а компресора няма да е за по-малко от двигателя. Нашият компресор ако си го бяхме взели с бутилката и двигателя (абе комлект) ще е 1200лв. ама след като си имаме другите неща минахме само с 400лв. без да даваме други излишни пари

П.П. Със старият компресор когато се работи съседите не можеха да спят, с новият почтни нищо не се чува
          Последно редактирано от Ivanko; 29-07-08, 20:44.
          Моите снимки...
          https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
          https://500px.com/ivankoo

Коментар

Първоначално публикуван от sergej Преглед на мнение
            Един въпрос, а охлаждане на главата как си се оправил.Аз сега права един и мисля да сложа една бутилка с вода да циркулира
            Не му се налага - не работи в непрекъснат режим. На практика и след час, час и нещо работа главата е леко топла. Мислех за охлаждане, но установих, че не се налага при начина на употреба, на който го подлагам. Все пак го ползвам любителски. (продухване, помпане на гуми, боядисване, гайковерт)
            Монтирах му само въздушен филтър от мотор.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanko Преглед на мнение
              Значи нашият преди беше пт някакъв камион пак, ама блокирва поне 3-пъти та все го правехме...
              Блокирал е защото повечето хора, които приспособяват камионски компресори игнорират мазителната им система.
              Камионските би трябвало да са по-надеждни.

Коментар

Нашият стария нямаше никякво охлаждане а новият на самата шайба ребрата са изработени като перка и духа постоянно в него когато работи. Иначе си има въздушен филтър на входа и освен това имаме поне 2-3 кондензоуловителя от камиони ама пак на при старият компресор излизаше масълце на пистолета (много рядко но са се появявали капки на боята) а с новият нямам такива проблеми, само капчица чат пат, ама това ще го управя скоро време, че направих колектор от пожарогасител и утайник и ще сложа и кондензоуловител от новите (модерните) а не от камион на 30-40години.

П.П. АМи чат пат сме му сипвали масълце, ама каквото намерим де
                Моите снимки...

Коментар

За сериозно професионално боядисване не бих си и помислил за камионски. Сравнително евтини и добри компресори има на доста места. Другият вариант е много масло и кондензоуловители и редовно изтакане на бутилката.
                  За моите цели правеният си е повече от добре.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Понеже ще си купувам плазмен резак, ми трябва компресор.
                    Усещам че се заформя някаква маняшка работилница!

Коментар

Ми ние в началото почнахме не толкова професионално ами чат пат и си беше екстра с този компресор... ама леко по леко се разрастна занаята и компресора се оказа, че не е подходящ за тази цел (той сам си се предаде де).
                      Иначе другата окомлектовка може да си я направиш с полиамидни тръби за пневматика (до 20-25бара издържат по-тесните) и са много лесни за монтаж-демонтаж (в завода всичко е с такива тръбички на въздуха и си пее) както и да имаш една пневмоподготвяща друпа (кондензоуловител и редуцир, без подаването на масло) и ако искаш и инструменти да подкарваш с него ще трябва отделно да си вържеш и подаване на маслото (да не минава през същите маркучи през които ще минава въздуха за плазмата, боядисване и пр. кадето се изисква чистота на въздуха)
                      Моите снимки...

Коментар

ЗИЛ-овите компресори мисля,че си имат една цилиндрична бутилка в която цирукулира охладителна течност.
                        Иначе компресора от ИФА-та тежи ~10кг. само колелото му е 5
                        Мотора ми е трифазен от помпа в бензиностанция ~10кг.
                        и бутилката е 15кг. = ~40кг.
                        Така че се получава сравнително лек вариант.
                        И на мен бутилката е носеща.
                        Хубаво е отворите на компресора да съвпадат с тези на двигателя ,че да може всичко да се хване на два цели винкела.
                        Утре ще щракна моя да видите да не се чудите за конструкция )

Коментар

В моя случай охлаждане категорично не се налага. Просто не загрява.
                          Електромоторът е монофазен на 1500 синхронни оборота. Шайбата на компресора е 2 пъти по-голяма, респективно оборотите на компресора не са повече от 700. Вярно, че не вдига много бързо налягане, но за целите за които го използвам си е ОК. При налягане, около 5атм. обаче тръгва трудно. (Двигателят е 2kw)

Коментар

Спаркибой, попаднах на този форум случайно защото детенце ми порасна и ме обзаведе със зет, той пък в знак на благодарност ме обзаведе с внучка и една купчина червена боя с четирилитров мотор и автоматични скорости която някога е била jeep cj 7, вече много време се правя на Христос Спасителя и искам да и вдъхна живот ама за по-малко пари :-(
                            Щом ще купуваш резак рано или късно ще почнеш да боядисваш, после ше ти се прииска и пясакоструй и т.н.....първото си лично 4х4 (исузо трупър 1) го взех през 98г. пътя съм го минал.
                            Малките компресори за които говориш се правят като цял агрегат електромотор и компресорна част, ако ги подкараш да работят яко след година две се скапват и никой не иска да ги оправя.За това първо търси компресор с отделен двигател и компресорна част! Както и във форума много колеги са писали пясъкоструят "яде" 250-300л/мин въздух на 6-8 атм. резака по-малко , ама и той е лаком, същото е и за бояджийските пистолети. мотора който може да ти ги осигури трябва да е поне 1кw но по-добре 1.5 Едноцилиндровия компресор при определени размери колкото и да го товариш също зорлем ще ти докара съотношението дебит/атмосфери дори ( отговарям на горни колеги за охлаждането ) да сложиш до него за да го охлажда принудително обикновен домашен вентилатор и накрая бутилката колкото по-голяма, толкова по-добре 100 л. и нагоре (има повече натрупан въздух под налягане и не ти се налага в най-отговорния момент да спираш за да навакса компресора. Аз съм монтирал върху 25л. бутилка 1.5kw двигател + малък двубутален компресор от стар климатик, но не съм доволен-това съоръжение с висок център на тежеста не е съпер удобно за местене, а като сложиш ВСИЧКИ (вкл. гориво и време) разходи по създаването му се вижда че е по-добре да си купиш голям готов компресор. Ако има нещо звъни (0877 17 07 27) ще ти помагам където мога.
                            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от Andro_Pajero Преглед на мнение
                              Усещам че се заформя някаква маняшка работилница!

И аз видях че аргомаркет продават и само глави/резервни части.

Има и 2-3 фирми, слагащи едни и същи глави на различни бутилки - от 25 до 200л.

Ще се ползва рядко и за любителски цели. Нама да си вадя хляба с това, но човек никога не знае утре какво ще му се случи.

Ще взимам някакъв готов, поради липса на време да направя мой си. А и плазмения резак вече пътува насам, а като дойде, ако нямам компресор, ще ме хванат триста дяволи докато си набавя.

Какво мислите за българските HELA? Правят ги в Казанлък.
                              Ето им сайта: http://helabg.hit.bg/
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X