Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Значи нас накурса ни учиха... колкото е дебел електрода, толкова разтояние оставяш... по корен с еправи предимно с 2,5мм... с 3,25 много рядко.
    Палиш го и почваш... на нас ни показваха 2 начина на курса.... единия е както е описано на снимката,-на горе връщаш на доло и отиваш към другата планка и отново на горе и така отвново и отново (без да прекъсваш шева, с базични не се прекъсва, че и трудно пали после... за разлика от рутиловите, там не пречи толкова, защото не са за толкова отговорини заварки, пък и си палят по-лесно) Или другия е като правиш кръгови движения (говоря за вертикала) като когато отиваш на горе за да завъртиш виждаш как скосението (нали ако е дебела планката се прави скосение така, че челните краища да са към 2-3мм. дебели) да се стопяват и да успяваш да ги запълниш добре а не да правиш дупки (това вече се познава по шлаката и по какви душки правиш)... е тогава имаш провар. И след тов следва декорацията (за дебелини над 4мм. под 4мм. само на един шев)
    Иначе за 2-3мм. дебелини пак оставяш луфт колкото електрода и започваш като на дебелото... нагаждаш си тока и скороста с която се движиш така, че да виждаш как от двете планки изчезва метала точно малко преди ваната и ти го запълваш това разтояние с електрода без да правиш дупки на метала...ако правиш или силен ток или се движиш бавно или е голям луфта за тези дебелини
    Това е в общи линии, до колкото мога да го обясня само с писане и накратко. Надявам се да не съм объркал нещо в обясненията
    Моите снимки...
    https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
    https://500px.com/ivankoo

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanko Преглед на мнение
      Значи нас накурса ни учиха... колкото е дебел електрода, толкова разтояние оставяш... по корен с еправи предимно с 2,5мм... с 3,25 много рядко....

Това е в общи линии, до колкото мога да го обясня само с писане и накратко. Надявам се да не съм объркал нещо в обясненията
      В общи линии са ви учили правилно . Има една тънкост : при дебела планка ( многослойно) е така . Но ако заваряваш 2 мм. ламарина , топлоотвеждането е доста интензивно и при междина равна на диаметъра на електрода , в долно положение вероятността от изтичане на ваната е доста голяма . Така че там луфта е малко по-малък , но все пак задължителен !
      Впрочем , я кажи кой те е учил , че ми е любопитно
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
        ....
        значи на дебела ламарина,го правя точно така,скосявам и заварям,обаче точно от нея не ми идва провара..
        Увеличи междината.И остави притъпление на крайщата около 2мм., както казах по - горе не се страхувай от луфта !
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

а при тънката ламарина,нали като се заваря примерно две планки,като почнеш от едната страна и като стигнеш до другата междината се е увеличила доста,тука като е кръгла бутилката/окло 400мм/ как да подхода или от край до край?

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
            а при тънката ламарина,нали като се заваря примерно две планки,като почнеш от едната страна и като стигнеш до другата междината се е увеличила доста,тука като е кръгла бутилката/окло 400мм/ как да подхода или от край до край?
            Абре ей юнак , ти оправи правите шевове , та мина на окръжности !

Тренирай първо на планки - долно положение , вертикал и таван . После минавай на тръбата . За там ше ти кажа как да направиш прихватките .... Има си последователност , посоки ... дори обратностепенно и т.н. ...ама всичко с времето си

Заваряването е като кормуването и плуването ... за критерий се счита , когато го работиш да си мислиш за мацки , а шева да се "лее" сам Те тогава си майстор ....

Коментар

А бе снощи нали ти обяснявах
              Против измятане има няколко метода.
              Аз обикновено ползвам най-лесния-прихватките по-нагъсто.
              Но има опасност когато минаваш върху прихватката да не можеш да изкараш провар. Най-доброто според мен е с мостови прихватки(парчета П-образен профил, заварени в долният край на "П"-то за двете половини на бутилката. Така няма кое да ти пречи в зоната на шева. Ама при теб си е почти неизпълнимо, не можеш да докараш съосност на двете половинки. Всъщност може, но е излишна заигравка. Слагай отначало по-нагъсто прихватки, и като доближиш до следващата режеш с шлайфа, и продължаваш.
              Или отначало правиш три шева по на 120 градуса, и после зваряваш между тях.
              Ама нека и специалисторите се изкажат. Ако беше да заварявам бутилка за мой компресор щях да карам по метода със 120 градуса.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                ....Аз обикновено ползвам най-лесния-прихватките по-нагъсто.
                Но има опасност когато минаваш върху прихватката да не можеш да изкараш провар. ...
                ...Това приятелю е при СО-то . При РЕДЗ е задължително прихватките да се проваряват - и става !

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  ...Това приятелю е при СО-то . При РЕДЗ е задължително прихватките да се проваряват - и става !
                  Да, ама точно когато се качваш върху прихватката, и когато слизаш от нея има опасност да "изтървеш" провара.
                  Снощи му казах на Спароу-да занесе бутилката на майстор, че да не стане бум, но момчето е мераклия.
                  Само, че ако не се завари както трябва, може и да струва човешки живот. Все пак не е асмалък или врата на двора...

Малко извън темата, ама да попитам-какви са съдовете под налягане от клас 1?
                  Разглеждах сайта на фирмата в която ще започвам в Понеделник, и там пише, че са сертифицирани за производството на такива изделия. Явно е нещо сериозно, щом се хвалят с него, но какво е?

Коментар

нали ти казах,ще има водна проба,се пак това е доста опасно,виждал съм на актрос как му се разцепи бутилката за въздух..

Коментар

Ако има само водна проба без снимки за провара можеш да бъдеш спокоен и да не излезе на всякъде не е фатално важното е заварката да е добра и да държи ... е вярно съвета не е най правилния редно си е всичко да си е направено както трябва но го казвам за твое успокоение .....защото съм имал случай по обекти заварките на снимките са ОК но после при надуването се пука я некачествено коляно, преход или нещо друго ...
                      Интересно ми е щом ламарината е 2 мм защо избра точно със електроди да заваряваш ...?
                      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Той не знае коло е точно, предполага само. Бутилките са две от ифа, иска да направи една по-голяма. Сноще в чата му обяснявах кое как. Но му казах, че 100% провар е задължителен, макар и неравномерен...
                        Сега ти казваш, че не било фатално?
                        В ТЕСИ имат една практика за изпитване на бйлерите-циклично натоварване. Пълнят се бойлерите с вода, и с помпа се надуват и изпускат няколко хиляди пъти-така се имитирала рабитата на бойлера за няколко години. Не е съвсем точно, но върши работа. И бойлерите с непровар дефектираха първи. Това именно заради цилкичността, и микродвиженията на ламарината когато се надува и изпуска.
                        При компресора имаме същата цикличност, и непровареният шев може да се сцепи. А това може да има и лоши последствия...

Коментар

Да под водна проба имах това в предвид пълни си с вода и се надува ....!А за провора ти по знаеш работил си все пак в такава фирма ... Аз съм заварявал бойлери предимно от неръждавейка слагам дъната допирам ги към цилиндъра т.е. не оставям луфт за провар е вярно ламарината не е била повече от два мм. Но досега няма дефектирали -моя е на повече от 12год.!!

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                            ...Впрочем , я кажи кой те е учил , че ми е любопитно
                            Ами миналата година бяхме на курс за аргон тази година за електрожен, точно срещу КАТ София, има една сграда от горе й пише с голями букви "Монтажи", е там... ама не им помня имената с точност... май Славе и Киро да бяха (баща и син)
                            Иначе като казахте за бойлерите на ТЕСИ, тези неръждаемите от по 80-100литра знам колко се пукат... в завода имаше един такъв нов и поне 3-4 пъти съм го заварявал на аргона шев по 10-тина см. и се пука все на различни места... Също и един правих се беше поцепил на много ситни места... Явно е, че им е тънка ламарината и шева не е одстатъчно дебел ли и аз незнам... ама не държат добре на температура и налягане когато за заедно
                            Моите снимки...

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanko Преглед на мнение
                              Иначе като казахте за бойлерите на ТЕСИ, тези неръждаемите от по 80-100литра знам колко се пукат... в завода имаше един такъв нов и поне 3-4 пъти съм го заварявал на аргона шев по 10-тина см. и се пука все на различни места... Също и един правих се беше поцепил на много ситни места... Явно е, че им е тънка ламарината и шева не е одстатъчно дебел ли и аз незнам... ама не държат добре на температура и налягане когато за заедно
                              Че в ТЕСИ неръждаеми правят ли !Аз мисля че са черни с покритие....?
                              Даже и да е тънка ламарината ако са заварени добре не би трябвало да има проблем.. ако са заварявани без материал или с по малко такъв се пукат най много на вертикалния шев там явно е слабото място при надуване и свиване т.е. при затопляне и охлаждане явно се получават пукнатините .. сега да кажа как ги лекувам такива които са от по тънка ламарина – веднъж един човек ми донесе такъв неръжд. бойлер (не съм питал къде е правен) спукан точно на вертикалния шев –вика ми момче това е втория път които го свалям искам вика да го направиш така че да не го свалям никога вече – аз му изкарах целия шев от край до край а не само на пукнатината – а той ми вика само това ли е не може ли да се направи нещо друго че да съм напълно сигурен че няма пак да си играя да го свалям... тогава взех че му сложих една лента върху шева, заварих от я от двете страни на цяло та да се успокои за цял живот човека!!!

Коментар

Ами по мой спомен и двата бяха на ТЕСИ но със сигурност беше неръждавейка
                                Иначе единия кадето го правих също беше по вертилакния шев, ама другия беше избил потапие от горе и от доло на поне 6-7 малки места. Ама вертикалата ннаистина е най-слаба шри този тип бойлери
                                Моите снимки...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X