Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Ок.Лошото е че до 17-09-09 не съм на работа и не мога да го снимам и да ти кажа марката.Сигурен съм обаче че Castolin Eutectic имат такава тел.Официциалния им представител е фирма Ремотерм.Обещавам да се разровя и да пиша.
    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение

Ще бъда благодарен да споделиш какъв е този тел -марка ,производител и доставчик за България !Ако може и снимки ..
      Никога досега по специализираните магазини не съм намирал а и не са ми предлагали подобни продукти а ми се налага от време на време да заварявам мед ,месинг и подобни ...
      Има , ама зависи къде си търсил. . На ESAB : OK Autrod19.12 . Добавъчен тел за заваряване на чиста и нисколегирана мед. В Камартон може и да нямат в наличност , но ще ти я доставят по заявка. Има и електроди за мед , ама сега нали става въпрос за тел ...

ПС . А припоите ( както се спомена вече) нямат нищо общо със заваряването.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
        искам да питам нещо,защо електродите лепнат?
        значи електродите са стоманизирани емона/evb50/
        3.25,тока около 90-100ампера,дъгата трудно се държи постоянно лепнат или гаснат.
        къде е проблема-електродите,заварчика,машината?
        забравих да спомена ,че електродите ги изсуших на 350* за около 1час.
        Лепнат щото не четеш . Първо , недей да споменаваш повече термина "стоманизирани" , за да не излагаме занаята . Другите електроди да не са дървенизирани нещо . Метала и на едната Емона и на другата си е един и същ , различават се само по типа на обмазката .
        За базичните електроди ( EVB 50) ти трябва изправител , електрода е на "плюса" - демек : обратна полярност. За диаметър 3.25 ти трябват поне 120 А.
        То може и с променлив ток , но там вече става въпрос за висш пилотаж .
        А сушенето в случая не променя нещата . То се върши само за да не вкараш пори в шева.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Има , ама зависи къде си търсил. . На ESAB : OK Autrod19.12 . Добавъчен тел за заваряване на чиста и нисколегирана мед. В Камартон може и да нямат в наличност , но ще ти я доставят по заявка. Има и електроди за мед , ама сега нали става въпрос за тел ...

ПС . А припоите ( както се спомена вече) нямат нищо общо със заваряването.
          Тази тел На ESAB OK Autrod19.12 - не е ли за МАГ заваряване ? http://pdf.directindustry.com/pdf/es...0778-_366.html
          А за припоите .....аз години си заварявам с описните по горе припои и се получава добри резултати ... но щом има специални телове за ВИГ защо да не пробвам и тях ...

П.П. Нали американското GТAW беше ВИГ –ако е така значи марката на телта е - OK Tigrod19.12
          Последно редактирано от welderargon; 06-09-09, 21:35.
          https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
          https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Тази тел На ESAB OK Autrod19.12 - не е ли за МАГ заваряване ? http://pdf.directindustry.com/pdf/es...0778-_366.html
            А за припоите .....аз години си заварявам с описните по горе припои и се получава добри резултати ... но щом има специални телове за ВИГ защо да не пробвам и тях ...

П.П. Нали американското GТAW беше ВИГ –ако е така значи марката на телта е - OK Tigrod19.12
            http://products.esab.com/Templates/T041.asp?id=165636 но тук пък пише че се ползва за стомани а не за мед
            Различни търговски марки са , но не само това . Американското е за медно-никелови сплави , а това което посочих е от каталога на ESAB и се внася в Бг.
            Иначе мед не се заварява с МАГ . Само аргонова защита .
            А за припоите : ти години наред не заваряваш , а запояваш с описаните припои . А това че въпросното изделие има задоволителна якост , вече е друг въпрос . Бас държа обаче , че твърдия припой има по-ниска якост от завареното изделие

Коментар

Да -а...а .. доста полезна е беседата ! Като се поразрових ... тук http://esab.laselektrodenlasdraden.n...e7sosp0g6rmga2 открих доста интересни неща досега не съм срещал препоръчителен добавъчен материал за заварка на чугун... а имаше питане в някой от темите за зварка на чугун с ВИГ метод ..

Коментар

Да -а...а .. доста полезна е беседата ! Като се поразрових ... тук http://esab.laselektrodenlasdraden.n...e7sosp0g6rmga2 открих доста интересни неща досега не съм срещал препоръчителен добавъчен материал за заварка на чугун... а имаше питане в някой от темите за зварка на чугун с ВИГ метод ..
                А , защо ... за чугуна Кольо е пуснал тема с каталог на ESAB . Там има достатъчно информация . Друг е въпроса , че и електродите на Кастолин , Бьолер , Орликон и т.н. се справят достатъчно успешно с повечето типове чугуни.

ПС . За ВИГ заваряване на чугун по принцип съм доста резервиран . Не че не става , но защо да се мъчиш , след като има доста по-лесни чалъми посредством обмазани електроди.

Коментар

А , защо ... за чугуна Кольо е пуснал тема с каталог на ESAB . Там има достатъчно информация . Друг е въпроса , че и електродите на Кастолин , Бьолер , Орликон и т.н. се справят достатъчно успешно с повечето типове чугуни.
                  За електродите е ми е ясно- има много добри електроди ! Но въпроса беше за ВИГ .- защо да се мъча понякога става дори и по добре отколкото с електрод

Коментар

говорил съм с профи заварчици на тая тема,защо вместо да ползват аргон и заварката да стане по добра,ползват електроди.-и те не знаят защо,просто ги ползват,защото им е по удобно и е по практично.

Коментар

За електродите е ми е ясно- има много добри електроди ! Но въпроса беше за ВИГ .- защо да се мъча понякога става дори и по добре отколкото с електрод
                      Ами доста е условно . По принцип проблемите при заваряване на чугуна идват от две места : от една страна е структурата , което определя и различните типове : например сив , сферографитен , темперован и т.н. което пък от своя страна определя различната му крехкост . От друга страна е наличието на високо въглеродно съдържание . Към това като се прибавят и несъвършенствата при отливането му ( вътрешни напрежения , наличие на шупли и примеси) , става ясно че проблема при заваряването е внасянето на допълнителен метал , който да осигури определена пластичност на шева. А това най лесно става с обмазани електроди , които постигат горното чрез определени металупгични процеси . Т.е. : пластичен метал ( обикновено пръчката е с високо съдържание на никел ) , плюс обмазката . Използват се и триковете с нагряване и проковаване , буферни слоеве или набиване на железни шпилки и т.н.... Докато при ВИГ имаш един гол тел , обикновено от нисколегирана стомана , плюс пасивна защита от аргон . Ако използваш пък обмазан електрод в ролята на тел , тогава защо ти е ВИГ ? - ползвай си токоизправителя .

ПС Към Спароу : Това го кажи на "профи-заварчиците" , та и те да понаучат нещо

Коментар

Ами доста е условно.......
                        Докато при ВИГ имаш един гол тел , обикновено от нисколегирана стомана , плюс пасивна защита от аргон . Ако използваш пък обмазан електрод в ролята на тел , тогава защо ти е ВИГ ? - ползвай си токоизправителя .

ПС Към Спароу : Това го кажи на "профи-заварчиците" , та и те да понаучат нещо
                        Гледам тука има пак интересни неща : за заварка на различните метали са предвидени и съответни добавъчни материали дали условно или не за аргонодъгова заварака на чугун са предвидени добавъчни телове а не обикновен тел от нисколегирана стомана ...
                        Прикачени файлове

Коментар

Гледам тука има пак интересни неща : за заварка на различните метали са предвидени и съответни добавъчни материали дали условно или не за аргонодъгова заварака на чугун са предвидени добавъчни телове а не обикновен тел от нисколегирана стомана ...
                          Условно е , че имах предвид каква точно марка чугун ще трябва да заваряваш , плюс състоянието на изделието. То затова се подбира и подходяща технология. Значи например ако е отливка от темперован чугун с наличие на шупли и неметални примеси , ВИГ изобщо няма да те оправи - въпреки че тела е на никелова основа. По простата причина , че заваръчната вана изкрастилизира сравнително бързо и няма време да изплуват въпросните неметални примеси . В такъв случай гледаш как ваната просто кипи. В такъв случай по-подходящи са обмазаните електроди . ВИГ не е подходящ и в случай че е необходимо предварително подгряване... и ред други случаи. А това че продават телове е естествено.

Коментар

За добавъчния материал за мед - в РЕДКО има. Аз съм си взел от там. И определено не запоява, а заварява. В смисъл, топи си се заедно с материала на детайла, дето се заварява. Не се сетих да ги питам марка и модел, евентуално съдържание, но другия път ще се поинтересувам. По-късички са, както и добавъчния за месинг (който пак купих от там).

За неръждавейка с мед - опитвал съм и става. Надали съм направил кой-знае колко качествена заварка, но е факт че и черно, и неръждавейка се завариха с медния добавъчен материал (или запоиха де, нямам представа какво точно се получава). Опитах и с месинг, дори и с него става, само дето месинга по принцип си е гнус, особено за новак като мен.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              За добавъчния материал за мед - в РЕДКО има. Аз съм си взел от там. И определено не запоява, а заварява. В смисъл, топи си се заедно с материала на детайла, дето се заварява. Не се сетих да ги питам марка и модел, евентуално съдържание, но другия път ще се поинтересувам. По-късички са, както и добавъчния за месинг (който пак купих от там).

За неръждавейка с мед - опитвал съм и става. Надали съм направил кой-знае колко качествена заварка, но е факт че и черно, и неръждавейка се завариха с медния добавъчен материал (или запоиха де, нямам представа какво точно се получава). Опитах и с месинг, дори и с него става, само дето месинга по принцип си е гнус, особено за новак като мен.
                              Естествено че се заварява -при използването на ВИГ метода температура е много висока и при подходящия амбреаж просто няма как да не се получи заваряване т.е. топене на основния материал заедно с добавъчния пък и било то с припой ,за запояване може да говорим ако се ползва пропан-бутанова горелка която едва ли ще развие температура която да разтопи основния материал...
                              За неръждавейка с мед - изчаках някой от колегите да вземе отношение ...но естествено че става и се получават доста добри резултати, в неръждаеми водосъдържатели на бойлери и охладители съм поставял медни серпентини слава богу няма рекламации , наскоро обаче не се получи заварката на слънчев колектор пак неръждавейка с медни тръби но явно добавъчните материали които се опитах да ползвам не бяха подходящи или нещо в технологията на заварката съм сбъркал -та от там възникна идеята да задам въпроса за подобни заварки но се радвам че се получи дискусия за мен е доста полезна ...
                              За неръждавейка с черно просто няма смисъл да са хаби скъпия припой, става и с неръждаема тел ....
                              А за месинг и бронз естествено че е гнус не само гадните изпарения но и изпълнението на заварката е доста трудно дори мога да кажа че това е най трудния материал за заваряване ....

Коментар

Покажете някоя заварка на неръждавейка с мед? Нещо ми е съмнително...
                                in weld we trust

0878782224

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X