Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оксижен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Оксижен

Аз експриментирам главно щото ми е забавно и не съвсем без значение , щото понякога се налага да се постопли нещо, а пропановите горелки не достигат такива температури.
    Пропановите горелки достигат необходимите температури (даже ги задминават, ама това е друга невероятна тема) и на теория имаш всички съпоставки да завариш два стоманени детайла, но.........на практика и теория заварка не се получава, щото в твърдия разтвор (сплавта на самата заварка), се вкарват газове . Само за пробата и гимнастиката си заслужава да пробваш, за да се убедиш сам. Ще завариш 2 детайла, но те ще са с различен електро-химичен потенциал, защото в самата точка на свързване те ще са с различна структура и потенциал.....т.е ще звънят яко и е въпрос на време да се разделят (сцепят)

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
      Пропановите горелки достигат необходимите температури (даже ги задминават......
      Имах в предвид горелка без допълнителен кислород - от онея за пърлене .... такава джеуезо не топи със сигурност.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        Имах в предвид горелка без допълнителен кислород - от онея за пърлене .... такава джеуезо не топи със сигурност.
        По друг повод твърдеше , че от курсове по заваряване и подобни глупости нема нужда , когато става въпрос за лаици .
        Сега гледам ,че си се запалил по експериментиране . Ами успех ! .... ти явно си от тия , дето преоткриват топлата вода по трудния начин

Само един съвет : внимавай когато разглеждаш горелка за газо-кислородно заваряване като пърлачка . Щото пърли наистина .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

За запояване на неръждаема стомана се ползва сребърен припой с 40% сребро (и повече). И много важен е флюса. Има един на Lottechnik с който става идеално.
          Има малък чалъм. Почистваш неръждавейката, нанасяш флюса, и много внимаваш да не я прегрееш (почерниш, прегориш....). Работи се с излишък на горим газ (дълга ядка).
          Сребърния припой с 40% сребро е с точка на топене около 700 градуса. Пърлачката на пропан вдига до около 750-780. С хубава човка (турбо завихряща) можеш да вдигнеш и до 810. С такава човка (тип пърлачка на пропан-бутан) можеш и да спояваш сребърни припои, или припой с точка на топене по-ниска от 750 градуса.
          Калаения припой (тинол) само с поялник, щото калая изгаря на открит пламък и нищо не става.

А ако този МАРР газ вдига температура над 2000 градуса, не виждам причина да не става за заваряване на железа (разни). Трябва да се пробва.
          Последно редактирано от aig; 14-06-13, 03:12.
          АИГ-Заваряване ООД
          Заваръчни апарати "DEL"
          http://www.aigwelding.com
          0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
            Ето една подсказка:

[ATTACH=CONFIG]596022[/ATTACH]
            С такъв генератор направен от казан за боя от старите с трите ключалки работих над 10 години . Много е икономичен . На времето ми го направи един стар заварчик в стария завод . Казана два пъти подминава покрива на къщата ама това по моя вина щото тогава нямах предпазни клапанчета на маркучите и редовно оставях суха водното защита . После ми подариха един чисто нов заводски от тези с шкафчето за калциев карбид с него поработих малко и спрях да работя с ацетилен . Сега ми е на село там работим с него като се наложи защото ми е нерентабилно да карам бутилки на 150 километра .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
              .....

А ако този МАРР газ вдига температура над 2000 градуса, не виждам причина да не става за заваряване на железа (разни). Трябва да се пробва........
              Търтея е пуснал подробен линк в Уикипедията .

Въпросния газ в кислородна среда развива почти 3000 градуса . Но н е в това е проблема .
              При изгаряне , концентрацията на водород в пламъка е значително по-голяма от тази при ацетилена . Което пък води до значително окрехкостяване на метала в шева . ...От там нататък си го знаеш
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                По друг повод твърдеше , че от курсове по заваряване и подобни глупости нема нужда , когато става въпрос за лаици .
                Сега гледам ,че си се запалил по експериментиране . Ами успех ! .... ти явно си от тия , дето преоткриват топлата вода по трудния начин

Само един съвет : внимавай когато разглеждаш горелка за газо-кислородно заваряване като пърлачка . Щото пърли наистина .

Не помня добре, но и не ми се вЕрва да се изкажа така категорично. Ако съм го направил - моля зя извинение. По принцип уважавам всички занаяти. А тоя е един от тези дето граничат с изкуството и науката. Че обичам да преоткривам по трудния начин е самата божа истина. Така запомням наученото. От четене малко ми остава в главата за постоянно.

И пак да кажа под пърлачка - не визирам газо-кислородно заваряване а обикновенна турско-китайска горелка на пропан за 10лв от пазара без втори маркуч за кислород.
                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Ей сега си спомних, че преди време някъде се описваше една "горелка на Степанов" с доста интересни характеристики. Ще взема да потърся статията и ще я сместя тук някъде.
                  Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                  Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                    Ей сега си спомних, че преди време някъде се описваше една "горелка на Степанов" с доста интересни характеристики. Ще взема да потърся статията и ще я сместя тук някъде.
                    Ако това:http://pirochem.net/index.php?id1=3&...ok=1968&page=1

То е с ток. То aко има навсякъде ток, по-добре да си ползва ВИГ-a
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

....Не помня добре, но и не ми се вЕрва да се изкажа така категорично.....
                      Съвсем случайно и по друг повод вчера влязох в темата "Как се заварява с аргон ( всъщност , толкова грешно заглавие , колкото и заглавието на настоящата тема) - първи стъпки" , та ми беше лесно да открия поста ти

....Колеги моля ви стегнете се! Някои хора сме пълни лаици и нямаме и представа за "висшия пилотаж" нито ще опреме до него някога. Влади ви задава въпрос "първи стъпки". Ако няма такива - кажете. Ако все пак има "АБ и В" опитайте се да ни подскажете без да си мерите ..... тапиите. Който е решил да става върхов заварчик вече е завършил нужните училища и курсове от по нам си колко хиляди. А ние четящите "първи стъпки" искаме да знаем как за зи завариме асмалъка като го бутне вятъра без да викаме академията на науките на помощ. Хляба си го вадиме с други неща.

......
                      Колко е категорично , ти прецени , но не е и съществено . По- съществено е следното : Един самоук "електроженист" може да се научи правилно да заварява , може и да не се научи . От опита ми ,по-вероятно е второто , но то е друга тема .
                      При това , от неправилна манипулация с машината , най-много да я изгори , да даде нещо на късо и не дай Боже - да си опърли веждите . С оглед на това , че сред днешните младежи епилацията е на мода - лошо нема.

Газо-кислородното заваряване е друга бира . Там наръчника - самоучител пак не върши кой знае каква работа , но наред с това как се държи горелката и допълнителния тел , много по-важна в сравнение с електрозаваряването е техниката на безопасност при боравене с горими газове. Затова по време на курсовете има и задължителен раздел за работа с ацетиленов генератор , като в изпита са включени и въпроси по пожарна безопасност .

Виждал съм гръмнали фабрични генератори . Виждал съм и гръмнали самоделки . Неправилното боравене с калциевия карбид е опасно . Аз затова казах , не правете това в къщи , или го оставете на професионалисти .. особено след този уникален пост от началото на темата :

Първоначално публикуван от DINI Преглед на мнение
                      ...Абе ацетилен се продава в бутилки и днес! Те са бели на цвят иначе изглеждат като тези на СО2! Попринцип е много удобно, но ако ти трябва за веднъж, купи си карбит, една вътрешна гума от камион и един стар развален пожарогасител от тези по-големите дето капака отгоре им се сваля с две врътки и газоподаването ти е готово! Недостатък е, че неможеш да си правиш когато и каквото си поискаш, защото трябва да киснеш карабита във вода и да чакаш..., а иначе отвърташ крана имаш оксижен, спираш го и нямаш! Да неговорим, че налягането е винаги постоянно...
                      4ао.....

Коментар

По въпросите с безопасното боравене сме на едно мнение. За карбида - също. Като деца сме хвърляли кофа за боклук над шест етажен блок. Та .... по-добре ми е без него щом не се налага. От там нататък пропан-бутан има и в къщи и в колата. Метан също. Би трябвало всеки осъзнат индивид да е наясно на какво са способни тези вещесва в комбинация с въздух и искричка. Който не е - нЕма да кара дълго време жив и здрав.

Препрочетох отново. Мерси за напомнянето. Може и да звучи малко остро макар, че аз не съм го мислил и не го мисля така. Ти си знаеш занаята - ние не. Как да го кажа. Като се учи човек да кара двуколесно има етапи. Първия - да запазиш някакво равновесие докато се движиш, втория да спреш без да паднеш ..... докато някой ден бекфлип може да завъртиш. Ама това всеки може да го види. А заваряването е ..... и да го гледаш пак не виждаш. Вие си знаете как се кара на задна гума и се препирате как се контролира по-добре с газ или спирачка .... докато ние се опитваме да запазиме равновесие в първите метри. И питаме - може ли човек да кара без да учи теория на вероятностите? Надявам се да съм разяснил позицията си.
                        0888932647

Коментар

...... И питаме - може ли човек да кара без да учи теория на вероятностите? ......
                          Без да учи теория на вероятностите може . Ако си изкарва хляба с математика - може и да не може.

Ама карането ми е любим пример : ) : Когато човек се качи за пръв път в кола , трябва поне да знае кое е геврек , кое е педал на спирачка , педал за газ ... както и да знае защо трябва да отдели съединителя , когато включва на скорост . Ако не знае последното - може да го научи "практически" : ръгаш на първа на запален двигател, без "натиснат " педал на съединителя . ... ама на собственика на колата в последния случай му се свива сърцето
                          Защото скоростната кутия слабо я грее оправданието на начинаещия , че карането ще му е хоби , а не занаят .

Така е и в заваряването . И във всеки друг занаят , разбира се .
                          Та мисълта ми е , че процесът на заваряване и на асмалък и на тръба , работеща на 50 атм. налягане се подчинява все на едни и същи закони .
                          Без никакви теоретични познания не става . То е все едно да заложиш мишена ф200 мм. на 50 м. разстояние и ...да я целиш с ТТ-то , ама в пълна тъмница
                          Затова "първите стъпки" е желателно да ти ги покаже можещ , а не от страниците със съвети .
                          Дано си разбрал и моята позиция.... с което съм далеч от мисълта за някакъв укор , нито пък за заяждане .

Коментар

Пословичното "капка тон държи, а две - половин" си важи с пълна сила. Наблюдавал съм самоуки домашни майстори, как стиковат и заваряват неправилно. Не знаят къде да заварят та да "държи" заварката . То не трябва само да се заварява, а и да се вложи мисъл и умение. Може и цял метър да има заварка и да е по-слабо от две-три точки. Поне малко физика трябва, да се знае за разлагането на силите и други такива подробности.......Самата технология едва ли ще им е от полза, освен ако не я разбират и не се занимават професионално със заваряване. Аз лично започнах направо с практиката, но последствие ми се наложи доста да почета за металообработването .

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                              Най-големия смях и същевременно най-големите фойерверки и най-големите сакатлъци , които съм срещал и чувал в заваръчния фолклор са свързани именно с измайсторени самоделки- генератори. Затова : умната ! ...или по-скоро : не правете това в къщи !
                              Така е . И аз имам доста спомени . На времето един комшия стар заварчик работеше с най простия вариант . Пожарогасител и вътрешни гуми от трактор с два винтила . Принципа е много прост . Пълниш до половината пожарогасителя с вода пускаш няколко бучки карбит и процеса започва моментално завиваш с двете перчатки капака и маркуча го вкарваш да пълни гумата . Понеже в началото реакцията е много бърза пълниш една две гуми а третата ползваш като буфер и работиш . Като спре реакцията прехвърляш маркуча на пълните гуми и така . Много пъти му казвахме че някой ден ще се взриви ама той си беше чепат човек . Беше есента работи си човека в гаража като в един прекрасен момент едната гума се взривява и детонира втората . Нито един здрав прозорец не остана на неговата и съседната къща а гроздето от асмата в двора тамън беше за бране опада из целия квартал а по асмата и дърветата нямаше останало нито едно листо Съседа му който кротко си спял на кревата се събудил като в Бейрут от взривовете и падащите стъкла сравнително бързо се осъзнал какво е станало по гащи като е от кревата скача в едни джапанки прескача през прозореца и по го почва . Ние докато притичаме добре го беше отупал . Тоя човек повече не го видяхме да пипне оксижен .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Искам да направя подарък на баща си, който постоянно си майстори разни неща в барачката на село Скоро се оплакваше, че нямал хубав оксижен и реших че това е перфектната възможност да го изненадам и с хубав подарък. Оказа се обаче че не било толкова лесно да избереш оксижен като хал хабер си нямаш от това . Та виждам, че има доста добре запознати специалисти с тази техника във този форум, та бих помолил за съвет. Какво точно трябва да гледам като вземам оксижен. Търсих из Интернет и видях от 100 до 1500 лв. и се чудя какво да правя. Харесах едно моделче в един сайт но се чудя дали си заслужава парите и дали мога да намеря нещо по добро от това .Това е
                                Благодаря на всички отзовали се на дребния ми проблем

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X