Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оксижен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Оксижен

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
    С пропан-бутан заварки не можеш да правиш,повярвай ми.
    Напълно съм съгласен. Ставаше дума за запояване с твърд припой. В друга тема из нета двама участника дълго спореха и се оказа, че не правят разлика между заваряване и запояване.

Колегите които цитират по-стари мнения да гледат датата - някои са 2008-2006год.

Коментар

Първоначално публикуван от TONI 1977 Преглед на мнение
      Напълно съм съгласен. Ставаше дума за запояване с твърд припой. В друга тема из нета двама участника дълго спореха и се оказа, че не правят разлика между заваряване и запояване.

Колегите които цитират по-стари мнения да гледат датата - някои са 2008-2006год.
      Ок,разбрах.За лепене на кюнци е ОК
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Що се занимавате с правене на домашни бомби.От толкова много време се предлага ацетилен в бутилки.Чисто , лесно , удобно,по-евтино от карабида и най-вече безопасно.
        RAV 4
        F650GS

Коментар

За резака знам - дори го ползвах. Генератора е заводски от едно време - не ползван/забравих да го снимам/, но запознати с това дело ми казаха да го изхвърля защото имал голям разход. Но пак да повторя с карбит не ми се занимава, ако ще правя нещо ще бъде с пропан бутан.
          п.п. В генератора има книжка като тази за горелките, като ходя до село ще я взема и сканирам.
          Разхода му е по голям но за сметка на това е много по безопасен . Аз също имам такъв на село защото там се работи много рядко и няма на близо от къде да взема бутилка с ацетилен а от София не ми се мъкне . С въпросното "ламбе" на времето поне 3 пъти гърмях въпреки водната защита гърнето с кошничката стигаше покрива на къщата и падаше някъде по двора С пожарогасител и гума от трактор един комшия си бутна всичките стъкла на къщата и гаража .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

За запояване на медни и стоманени тръбички става,за заваряване на черно си требе ацетилен,с пропан-бутана не се получава,прегаря заварката и става много шуплеста.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
              С пропан-бутан заварки не можеш да правиш,повярвай ми.
              Ей за това си прав ама много прав колега!

Коментар

Днес ходих до село и щракнах някоя снимка на генератора и книжката, която върви с него.
                Прикачени файлове

Коментар

Направи на тавата в която поставяш карбида две прегради(със около 1см по-ниски от двете крайни,херметични),за да станат три отделни камери.В горната част на преградите направи преливници,така ще се задействат последователно.Целта е да не протича бурна реакция (и да бълбука като за световно)а да се използва максимумът от карбида.Крана който пуска водата(задейства реакцията),трябва да е отворен приблизително на 1/4,ще го хванеш с проби.При неработеща машина,водата трябва да е не по-високо от 3-4см над балона,ако е повече издухва водата от предпазителя и газта отива по дяволите,ако е много ниско спира да действа.Карбида се поставя в умерено количество по 3-4 буци в камера(продава се на различни фракции,има го и на люспи-избягвай ги,реакцията е много бурна и неконтрилируема,най-добрият вариянт е като детски юмрук),при нормално дозиране на водата,почти няма да бълбука и осигурява от 1,30-2ч непрекъснат поток ацетилен,но трябва да му хванеш "цаката".Това е общо взето обслужването на генератора,водата в предпазителя трябва да е наравно с долното кранче,ако е много рискуваш да напълниш маркучите с вода,ако е малко ацетиленът отива в атмосферата.При всяко зареждане проверявай предпазителя и доливай необходимото количество вода в балона,генератора "мрази"открит огън,цигари и т.н.При работа с горелката,(ще се случва често докато задобрееш)понякога пука изгасва и се чува специфичен шум(започва да гори в маркуча,към предпазителя),трябва ВЕДНАГА да затвориш крана на ацетилена докато спре да се чува и после продължаваш.
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Благодаря, изчерпателна информация, но все още се чудя дали да се занимавам с ацетилен. Селото ми се намира на 20км. от Кюстендил и понякога се налага да се отстраняват повреди с такава апаратура и при положение, че имам почти всичко в наличност, като се наложи ме е яд, че не съм я пуснал в действие.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                      При работа с горелката,(ще се случва често докато задобрееш)понякога пука изгасва и се чува специфичен шум(започва да гори в маркуча,към предпазителя),трябва ВЕДНАГА да затвориш крана на ацетилена докато спре да се чува и после продължаваш.
                      Тоя проблем се решава с поставяне на маркучите на еднопосочни предпазни клапанчета . По принцип ги въведоха като задължителна предпазна мярка някъде около 1990 година но много малко хора ги ползват . Слагат се на 3 метра от горелката . Като е тихо и горелката ми пукне го чувам как клапанчето щрака . Едниня ми редуктор за ацетилен е Месер и на него заводски си беше завито и пломбирано еднопосочно клапанче .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                        Тоя проблем се решава с поставяне на маркучите на еднопосочни предпазни клапанчета . По принцип ги въведоха като задължителна предпазна мярка някъде около 1990 година но много малко хора ги ползват . Слагат се на 3 метра от горелката . Като е тихо и горелката ми пукне го чувам как клапанчето щрака . Едниня ми редуктор за ацетилен е Месер и на него заводски си беше завито и пломбирано еднопосочно клапанче .
                        Казват се Flashback arestor мисля, че имам комплект за ацетилен и кислород, но трябва dа проверя.

Коментар

Не съм запознат с терминологията на английски но предназначението им е да спират горенето в маркучите преди да е стигнало до бутилките . Беше някъде 1997 година в стария завод когато един ден пожарникаря (имахме си щатен) ми цъфна с една тяхна наредба от 1990 година в която тези клапанчета са описани като задължителни . Тогава се обадих в КЗУ и от там ни ги доставиха като в инструкцията за монтаж пишеше че трябва да са на 3 метра от горелката за да се осигури оптимално време за сработване на клапанчетата . Имам такива клапанчета и на двата оксижена и след като ги сложих не съм имал проблеми . Един стар колега който навремето е работил 12 години в Чехословакия каза че там са задължителни от преди втората световна война и ако хванели заварчик който работи без такива направо му взимали лиценза .
                          Последно редактирано от sek.1; 15-04-12, 07:12.

Коментар

http://www.redco.bg/public/files/groups/pdf/68.pdf Това представляват клапанчетата . Не бяха евтини някъде 25 лева бройката но работата която вършат няма цена .

Коментар

Първоначално публикуван от Нейчо Наков Преглед на мнение
                              Интересува ме откаде мога да закупя части за да си направя оксижен.Маркучи има навсякаде,но ми трябва горелка,бутилка за кислород и манометрите за бутилката.Чух също че вече ацитилена се продава и в бутилки като пропанбутана,вярно ли е и откъде може да се намери.Това ми трябва за лепене не за рязане
                              Наистина има бутилки за ацетилен под 1 атм. над това гърми.Много години работих със собственоръчно направен апарат затворена система руска разработка с контролен манометър./с един приятел го произведохме за един ден/С 3,4 буци карбит в кошницата цял ден заварки по колите на цели шевове-смяна на кошове,греди, ботуши,какво ли не, оставяли сме на коли само таваните с колонките, само сменявахме горелките-жестока машина -с такива са работили под земята по Руските подземни железници!Частите не са чак такъв проблем -1бутилка въздушна ЗиЛ,тръба Ф100,110 ,1фланец по вътрешния диаметър на бутилката и отвор по тръбата ,1винтов капак,врн1"с тапа отдолу за източване и воден предпазител може да се намери готов-качествена флуидна заварка с елжена и е готов за работа даже ако си пушач можеш да си пушиш до него!
                              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                                Наистина има бутилки за ацетилен под 1 атм. над това гърми.............................
                                Само дето бутилките са на 15атм.
                                Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X