Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на телеподаващо

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Въпроса със сайта на АИГ е въпрос за 1к ойро!
    Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
    Най-добрите ми спомени са предстоящите!

    Коментар


    • Бутилка от метанова уредба на кола става ли за CO2

      Коментар


      • Теоретично е за по-високо налягане. На практика - има достатъчно бутилки на нормални цени, за да се правят цигании. Съвсем трета песен е, кой ще се навие да ти я пълни.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

        Коментар


        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Човека си има налична, що да дава пари за друга...
          Бутилка ли е? Бутилка.

      • Привет !
        Закупих си машинка DEL 200 “Synergic Control" . Благодарности за отзивчивостта и перфектното отношение от екипа на АИГ. 30 мин. от вземането от Еконта ,беше готова за бой , това днес. Започнаха пробите зле,директно на детайлите. След напътствията от Асен (ГОЛЯМ ЧОВЕК ), нещата се пооправиха донякъде. Стопих някви нещица отпред, бягах до магазин няколко пъти и така . Стъкмяването такова :100% аргон, Тефлонов кожух в шланга, Контактна дюза: 1.2мм, магн. алум. тел 1мм.,водеща ролка - точната , Дебита на газа е 12л.
        Да подчертая , че не съм пипвал никога CO2 ,камо ли и алумин. Учител нямам. От години ползвам услугите на аргончик и в опита ми да го помоля за помощ- остави нищо няма да стане. Много неща не са ми ясни и по точно - съотношението волтаж-телоподаване. Arl е със стойности от -5 до +5. Асен ме посъветва да са -5. Ind e от -5 до +5 , сложих го на -1. Другите настройки са си заводските. Защо заварките се натрупват не се разливат, без значение , че си играя с ампеража. Прилагам ималко снимки.
        ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

        Коментар


        • има и стари заварки ,но то е ясно че не са мои.
          Прикачени файлове
          ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

          Коментар


          • И аз да се похваля - също си взех телеподаващо на АИГ 145A Eco control, най-малкия модел.Препоръчвам с 2 ръце хората от АИГ, това е втора машина, преди тази поръчах AIG 200A eco control за приятел. Не съм заварявал с телеподаващо, направих 1-2 заварки (все още не съм си купил бутилка, та изпозлвах на приятел), ще трябва да попрочета за заваряването и настройките на телеподаващото, за сега го настроихме да пуска телта с добра скорост, поиграх си малко със напержението(тока) , може би бъркам терминологията на телеподаващите, че до сега само с електрожен съм заварявал. Приемам всякакви съвети относно заваряване и поддръжка. Видях, че има някакъв спрей за дюзата, за почистване, трябва да се снабдя с такъв.

            Коментар


            • коко келеша
              коко келеша коментира
              Редактиране на коментар
              За човката по-добре си вземи една кутия паста. При интензивна работа е по-добре от спрея. Него можеш да ползваш при самото започване на работа, за да не се лепят пръски докато се нагреят дюзите

            • Кольо
              Кольо коментира
              Редактиране на коментар
              Вярно, че пастата държи малко повече, но спрея е доста по-удобен за ползване. Като си купувах моята машина взех и една кутийка паста. Ползвам я от време на време, ама си стои почти пълна. За тези може би вече 6-7 години съм изразходвал поне 5-6 спрея, ако не и двойно, не ги броя.
              А и колегата май няма да работи кой знае колко, та спрей ще му върши отлична работа.

            • sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Кольо пастата върви много по малко . Горе колегата където всеки ден си заваряваше доста интензивно за десетина години една кутия не беше изпразнил . Моята е на Бинзел нямам спомен кога съм я купувал ама няма и 1/3 от кутията да съм изразходвал ама аз не съм критерий сравнително рядко заварявам през последните години .

          • Привет !

            Някой да има новата машина на Делтех SYNCHRO DPULSE 350 и да каже как се справя с алуминий.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20201220_143811-removebg-preview.png
Прегледи:1311
Размер:189.2 КБ
ID:6731398

            Коментар


            • Благодаря за отговорите, ще си взема спрей като за начало.

              Коментар


              • Да се похваля и аз с моята машинка.Взех си я от Бата Агро в Стара Загора.Исках да я представя с новата сгода която и направих за в гаража.Извинявам се на колегата I Stoyanov ,че съм му взел проекта за моята.Просто и в магазина да купувах количка щеше да е нещо подобно- много ми допадна.
                Ще се разберем да я патентоваме.
                Адмирации за екипа на АИГ Заваряване-много са търпеливи и отзивчиви.Закупихме си цели 2 машини!
                Предстои развиване на много тел.

                Коментар


                • Първоначално публикуван от SLAVIKA1980 Преглед на мнение
                  Да се похваля и аз с моята машинка.Взех си я от Бата Агро в Стара Загора.Исках да я представя с новата сгода която и направих за в гаража.Извинявам се на колегата I Stoyanov ,че съм му взел проекта за моята.Просто и в магазина да купувах количка щеше да е нещо подобно- много ми допадна.
                  Ще се разберем да я патентоваме.
                  Адмирации за екипа на АИГ Заваряване-много са търпеливи и отзивчиви.Закупихме си цели 2 машини!
                  Предстои развиване на много тел.
                  ЧЕстито, да ти служи вярно и да се изплати за норматив, аа и да почерпиш за идеята

                  Коментар


                  • Здравейте,
                    Искам да попитам каква е разликата между синергичното и обикновенното телоподаващо? Другия въпрос ми е свързан с това как се познава бутилката дали става за коргон или само за СО2?Каква е разликата в цената съответно в качеството на заварката?

                    Коментар


                    • bochkata
                      bochkata коментира
                      Редактиране на коментар
                      Звъниш на:https://www.aigwelding.com/Price%20L...All-In-One.pdf
                      и ще получиш подробно и ясно обяснение.

                    • aig
                      aig коментира
                      Редактиране на коментар
                      Ако колегата bochkata не възразява, ще споделя пред по-широка аудитория особеностите на телоподаващите, бутилките и газовете. ;-) Тези теми са ми едни от любимите. ;-)

                      Телоподаващото е заваръчен апарат тип Constant Voltage (CV). На български "постоянно напрежение". Напрежението по време на работа се влияе от условията в които протича заваръчния процес, като например разстоянието от дюзата до детайла, преминаване от почистен към непочистен детайл и т.н. По време на работа управлвнието на машината се стреми да поддържа напрежението на дъгата колкото е възможно постоянно, т.е. колото е настроено от потребителя - CV процес. Затова управлението на телоподаващото има два парметъра - напрежение на дъгата и скорост на телоподаване. Като резултат от стойностите на тези два параметъра е големината на заваръчния ток. Т.е. колото по-високо напрежение на дъгата се зададе, толкова по-голяма скорост на телоподаване е необходима и толкова по-висок ток протича. И обратното. Подходящото съотношение между напрежение на дъгата и скорост на телоподаване вкарва машината "в режим" - работа без пръски, ниско ниво на шум, добро разливане на шева и провар.

                      Класическия тип управление на телоподаващото има две отделни самостоятелни настройки - напрежение на дъгата и скорост на телоподаване.

                      Синергичния тип управление има само една настройка - заваръчен ток, като напрежението на дъгата и скоростта на телоподаване машината определя сама от заводски записани в "паметта" й стойности на напрежение и скорост, т. нар. "синергични линии". Оттам идва и името на този тип управление - синергично - синергия между напрежение на дъгата и скорост на телоподаване. Машината е винаги в "режим", от единствения потенциометър задаваме само големината на желания заваръчен ток. Това е в най-общи линии. За подробности - 0889 202 949. ;-)

                      Относно бутилките и заваръчния газ.

                      Въглеродния двуокис съществува в течна фаза, като равновесието между течна и гаообразна фаза е при налягане 60 бара. Т.е. колото и газ да има в бутилката, налягането в нея няма да превиши 60 бара. Това е при нормални условия, не е така обаче, ако бутилката с въглероден двуокис попадне в среда с висока температура, напр. огън. Тогава налягнето в нея започва да нараства "безкрайно" За да не се взриви, на крана на бутилката предназначена за въглероден двуокис има предпазна мембрана, която е тарирана да се скъса и освободи аварийно налягането при достигане на 100-120 бара.

                      От друга страна аргона и неговите смеси съществуват само в газообразна фаза и не са податливи на нарастване на налягането при загряване. Пълни се в зависимост от възможностите на зарядната станция на 150 или 200 бара.

                      От гореизложеното следва, че в бутилка с кран за въглероден двуокис не може да се зарежда аргон и неговиет смеси, защото ще се скъса предпазната мембрана, а в бутилка с кран за аргон е опасно (забранено) да се зарежда въглероден двуокис.

                      Иначе ЕДИНСТВЕНАТА разлика меджу дваете бутилки е само наличието на предпазната мембрана на крана на тази за въглероден двуокис.

                      Разлика има между количеството газ от единия и другия вид при зареждане "догоре". Количеството на въглвроден двуокис е около 2.5-3 пъти повече от аргона и неговите смеси. Причината е повечето газ намиращ се в течната фаза на въглеродния двуокис.

                      Разликата в цената за зареждане на еднаква бутилка с единия и другия газ е в рамките на проценти, не е в пъти. Въглеродния двуокис е по-евтин.

                      Предимства и недостатъци на аргоновата смес и чистия въглероден двуокис

                      - при ЕДНАКЪВ заваръчен ток, ТЕМПЕРАТУРАТА на дъгата е по-висока при аргоновата смес. Това дава малко по-дълбок провар при един и същ заваръчен ток.

                      - Аргоновата смес позволява машината да даде малко по-висок максимален заваръчен ток. Т.е. при една и съща машина настроена на максимум, токът който ще протече при аргоновата смес ще бъде малко по-висок в сравнение ако използваме въглероден двуокис.

                      - при работа с аргонова смес няма или почти няма пръски и разливането на заваръчния шев е по-добро.

                      - въглеродния двуокис е по-евтин и бутилката поради по-голямото количество газ "свършва" по-бавно от аргона ;-)

                      - и най-вече - станция за зареждане с въглероден двуокис се намира много по-лесно от станция за зареждане с аргонова смес. На много места аргона и неговите смеси не са достъпни за зареждане на бутилки собственост на потребителя. Решението е само с бутилка под наем от доставчика на технически газове, което не винаги е удобно поради предлаганата големина на бутилките.

                      Поздрави,
                      Георги

                      П.П. Електрожена е тип заваръчен апарат Constant Current - CC. На български - "постоянен ток". Тук управленивто на машината се стреми да поддържа заваръчния ток постоянен, затова и управлението има само един потенциометър - големина на заваръчни ток.
                      Последно редактирано от aig; 31-08-21, 22:38.

                    • Кольо
                      Кольо коментира
                      Редактиране на коментар
                      Голям поздрав за изчерпателния отговор.

                      Да допълня-газта в бутилката се измерва в кубически метра газ при атосферно налягане. В практиката като по-разбираемо се е наложило да казваме колко атмосфери още има в бутилката, което е косвен начин за определяне на количеството газ.

                      Ако колегата не е работил с двата газа, и започне със смес(коргон, или както другите производители са си кръстили продукта), и после пробва с въглероден двуокис-ще реши, че това не е газ за заваряване, или, че нещо машината му прави номера.

                  • Благодаря за изчерпателния отговор. Явно ще се наложи да потормозя колегата отново,че се бях спрял на DEL Eco Control, но ми се отвориха и други идеи, та може би синергичното ще е по-добре за моя случай пък са в един ценови диапазон. Дали правилно съм разбрал, че моята бутилка е за аргон, тъй като няма предпазен клапан, а само кран? Тоест за да я ползвам за коргон или СО2 трябва да сменя крана, тъй като с аргона нямам шанс да намеря къде да ми я напълнят.

                    Коментар


                    • aig
                      aig коментира
                      Редактиране на коментар
                      Привет.,

                      Не препоръчвам да се ползва бутилката от снимката, поради следните причини:
                      - доста амортизирана на външен вид, ако е влязъл в нея атмосферен въздух, предполагам същата амортизация ще установим и вътре
                      - ако не бъркам, работното налягане на бутилката е 100 бара, пиковото е 150 бара. Категорично недостатъчно за спокойна работа с аргон или неговите смеси (коргон, старгон и т.н.). Най-вероятно е била пожарогасител с въглероден двуокис, а после някой е сменил крана.
                      - пак ако не бъркам, бутилката е произведена преди около 30 години, в най-добрия случай. "Живота" по нормативи на такива бутилки е 40 години, при правилно съхранение и употреба.

                      "Аргон", "Аргон и неговите смеси", "Коргон" и т.н. са едно си също понятие в контекста на разказа ми за газовете. От другата "страна" стои въглеродния двуокис.

                      Коргона е смес от аргон 80% и въглероден двуокис 20%. За МИГ-МАГ заваряване чист аргон се ползва само за алуминий. За нисколегирани стомани (т.нар "черно") се ползва коргон, за неръждаема стомана се ползва друга смес, и т.н.

                      Предпазната мембрана е част от крана, стърчи като малко цилиндърче от противоположната страна на резбата за редуцир-вентила и обикновено е покрита с пластмасова капачка.

                      Най-добре е ако имаш възможност заповядай в магазина в София където да покажем и демонстрираме двете машини.

                      @Кольо: При добра машина разликите в заваръчния процес на коргон и въглероден двуокис са забележими, но не е драматични. ;-) Драмата настава когато опитваш да вкараш машината в режим със "Супер" сместа (92/8 ). ;-)

                      Поздрави,
                      Георги

                    • Кольо
                      Кольо коментира
                      Редактиране на коментар
                      В едната фирма в която работех сместа беше 96/4, като четворката е кислород.
                      В ТЕСИ пък имахме достъп до смесителя, и си врътвахме сместа както ни е по-удобно за работа, ама това в самото начало на най-новия им цех, сега вече надали работниците имат достъп. Тогава бяхме трима заварчика и двама общи работници, цеха се разработваше, та можеше всичко.
                      Като си усилех кислорода на 6-8% машината влиза в струен режим при тези токове които използвахме, и работата беше едно удоволствие.
                      То не, че заварявахме много де, в началото беше повече за приби и настройване на производството.

                    • Никола
                      Никола коментира
                      Редактиране на коментар
                      Снимай крана и от задната страна има някои с метален предпазен клапан, новите са с пластмасов в електриков цвят. Тозиизглежда да е за аргон. Забране е да се пълни въгледорен двуокис с такъв кран. Тая бутилка изглежда доста изтормозена.
                      Занеси я на водна проба да не те пишат при нещастните случаи...

                  • Голяма благодарност към колегата aig за подробното и разбираемо (за лаиците като мен) обяснение относно телоподаващите машини.
                    Правилно ли разбирам, че машина със синергично управление е по подходяща за начинаещ.

                    Коментар


                    • Първоначално публикуван от Loltar Преглед на мнение
                      Голяма благодарност към колегата aig за подробното и разбираемо (за лаиците като мен) обяснение относно телоподаващите машини.
                      Правилно ли разбирам, че машина със синергично управление е по подходяща за начинаещ.
                      Благодаря за добрите думи!

                      Настройката на машината и при двата вида управление е еднакво лесна, според мен. По-важното е работещия да се научи да усеща кога машината е вкарана в "режим". След това вкарването в режим и в двата варианта (синергично и ръчно управление) се постига еднакво лесно.

                      По-горе казах, че при синергичното управление теоретично машината е винаги в "режим". Независимо от това, съществува възможност чрез управлението на машината да се зададе корекция на напрежението в плюс или минус. Т. е. може да се прави фина настройка на синергичната линия. Работещия сам преценява в дадената ситуация дали синергичната линия дава най-добрия "режим", или се налага корекция. В повечето случаи корекция на се налага.

                      От друга страна свикването за работа с ръчното управление отнема не повече от 15 минути проба - грешка дори и при липса на какъвто и да е опит за работа с телоподаващо. Как се прави - 0889 202 949.

                      В заключение - и двата вида управление са еднакво подходящи за начинаещ. Въпрос на личен избор е дали да имаме контрол поотделно на скоростта на телоподаване и напрежението на дъгата или да работим със синергичните настройки.

                      Поздрави,
                      Георги
                      АИГ-Заваряване ООД
                      Производител на заваръчни апарати "DEL"
                      http://www.aigwelding.com
                      0889 522 036

                      Коментар


                      • Счетох за ненужно да отварям нова поредна тема за бутилки и телоподаващи и пиша тук. Дано бъда извинен.
                        Как стои въпроса с проба и заверка на стара бутилка за CO2 в София(или Пловдив)? Има ли някакъв живот на бутилката, след когото се бракува(тук-там по форумите се среща 40години, ама дали още е такъв норматива и дали изобщо има такова изискване)? Къде се извършват такива услуги?
                        На Орион не извършват...
                        Бутилката е старичка, но не изглежда изтормозена. С работно налягане 300Атм и максимално 450атм. Ако може да се мине проба(за мое спокойствие) и се зарежда без проблеми, ще е страхотно. Не ми се иска да я хвърлям, защото е удобна, ползвам е за CO2(5пъти по-ниско налягане от работното и над 6 пъти по-малко от максималното).

                        Коментар


                        • Никола
                          Никола коментира
                          Редактиране на коментар
                          Носи я на водна проба и ти я заверяват за 5 години. Тва за 40тте години досега никой не ми е потвърдил.

                        • коко келеша
                          коко келеша коментира
                          Редактиране на коментар
                          Пробвай във фирма Месер - ул. Димитър Пешев до депо Искър.

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X