Като не слуша и не ще да омеша аргона с хелий , така ще е !
Само хелий става ли? Ако ползвам бутилка която е била пълна със CO2+ Ar проблем ли е?
Готов съм да продължа експеримента , въпреки ,че цената на хелия е бая височка
Само хелий става ли? Ако ползвам бутилка която е била пълна със CO2+ Ar проблем ли е?
Готов съм да продължа експеримента , въпреки ,че цената на хелия е бая височка
Става и само с хелий или само с аргон . Само че ако продължаваш експеримента в същия дух , снимките ( за съжаление) ще са подобни .
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Възможно ли е от снимките на заварките които съм постнал някой от вас да предположи кой от всички ще е подходящ?
Ако ли не просто на късмет ще взема някакъв за експеримента.
Предварително благодаря за компетентните съвети
А относно другите съвети и аз ползвам чичо Гугъл
....Мисля да поръчам от тук добавъчен материал щото както съм я подкарал ще свърши основния :
...
Значи преди да си хвърляш парите на вятъра :
1. Че това чудо не е от чист титан , не е .
2. Че не е " неръждавейка + титан" (при целия ужас на този термин ) - не е .
3. Че подлежи на заваряване е ясно .
4. Следователно по логика отиваме на сплав на алфа- титан с алуминий . Не за друго , а защото тези сплави имат най-добра заваряемост от всички алотропни форми на титана и сплавите му .
..... и : до тук със боба !
С други думи : преди да е известна марката на сплавта си играеме на "тука има - тука нема"
Като знам къде и как може да се изследва тръбата за установяване на химсъстав .... майка плаче .
Така че аз си мисля за следното : колега , след като си купил трайка от Литва , няма ли начин да се свържеш с хората от които си го купил и да те светнат по въпроса каква марка е ? После вече е лесно . Още по-лесно е ако ти кажат и с каква марка тел са го заварили
Иначе по принцип , капризния момент при заваряване на титанови сплави е предварителната подготовка по отношение на химическата чистота на повърхността на заваряваните краища . Затова се процедира подобно на очистването на алуминия и алуминиевите сплави . .
Последно редактирано от Vlado_Ts; 15-01-15, 21:49.
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
4. Следователно по логика отиваме на сплав на алфа- титан с алуминий . Не за друго , а защото тези сплави имат най-добра заваряемост от всички алотропни форми на титана и сплавите му .
Благодаря колега Vlado_Ts. Стъпвайки на предположението,че е сплав с алуминий и тази таблица:
...... А като е сплав, няма да е титан с мед или цинк, щото ще е същото говно.....
Само за протокола :
- сплав на титан с цинк не знам някъде да е опитвано , но пък легирането на титан с мед ( плюс още някои елементи) е нормална практика.
И не . Хич не е говно , а напротив !
- идея нямаш какви чудеса върши медта като легиращ елемент . Само прост пример : от гледна точка на якост алуминият си е чисто лайно( сори за фекалийният изказ , ама влизам в тон ) . Добавянето само но 4% мед обаче създава сплав ( наречена дуралуминий , както ти е известно) , равна на среднояка стомана , но три пъти по- лека от стоманата.
- подобно е положението и с легирането на титан с мед : сплав , равна на високояка стомана , но 2 пъти ( грубо казано) по- лека от стоманата. Така че смисъл има.
1. Да продължиш сам с експеримента . В тази ситуация ( понеже трудно ще нацелиш точните режими , въпреки указанията , получени тук - и още някои , които ще са ти необходими) , може и да не ти стигне матерала за рамката . Освен ако нямаш резервни тръби.
2. Да се свържеш , както те посъветваха с Асен или Джо , или другите хора ( предполагам , че съвета за тях не са празни приказки) и да ти свършат работа . Щото зора беше в липсата на добавъчния тел . Диаметър 1,6 мм. в случая е подходящ за целта.
Последно редактирано от Vlado_Ts; 16-01-15, 10:58.
1. Да продължиш сам с експеримента . В тази ситуация ( понеже трудно ще нацелиш точните режими , въпреки указанията , получени тук - и още някои , които ще са ти необходими) , може и да не ти стигне матерала за рамката . Освен ако нямаш резервни тръби.
2. Да се свържеш , както те посъветваха с Асен или Джо , или другите хора ( предполагам , че съвета за тях не са празни приказки) и да ти свършат работа . Щото зора беше в липсата на добавъчния тел . Диаметър 1,6 мм. в случая е подходящ за целта.
- сплав на титан с цинк не знам някъде да е опитвано , но пък легирането на титан с мед ( плюс още някои елементи) е нормална практика.
И не . Хич не е говно , а напротив !
- идея нямаш какви чудеса върши медта като легиращ елемент . Само прост пример : от гледна точка на якост алуминият си е чисто лайно( сори за фекалийният изказ , ама влизам в тон ) . Добавянето само но 4% мед обаче създава сплав ( наречена дуралуминий , както ти е известно) , равна на среднояка стомана , но три пъти по- лека от стоманата.
- подобно е положението и с легирането на титан с мед : сплав , равна на високояка стомана , но 2 пъти ( грубо казано) по- лека от стоманата. Така че смисъл има.
Е тук яко ме изненада с тая мед. Я кажи къде намира приложение тази сплав, е ми е меко казано странно?
За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.
Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
Е то кои "други подробности" по-точно ? По едно време му даваше акъл да го заварява с "неръждавейка" .
Владо, ти това ли чете. Ако е това го прочети го пак.
Ако можеш да кажеш каква е сплавта (дори и приблизително), номер, код или нещо подобно, ще мога да ти помогна от разтояние. Ако е легирана с алуминий то ще трябва предварително подгряване до към 400-500 градуса. За добавъчен материал ползвай 309L (едва ли ще намериш подходящата тел в БГ, а и не се сещам в момента каква трябва да бъде)
Аааааа и неръж легирана с титан има бол .
Заварявал съм немалко титанови сплави легирани с алуминий. Тогава нямаше такива екзотични телове и болидите ги заварявахме с 309 или мед/сребро без фосфор, в редки случаи и с двете. 309 е преходен тел, знаеш ли......
Коментар