Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо ми пращи СОто?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Защо ми пращи СОто?

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
    Споко . Такова "опушване" е нормално за ъглови шевове , но то няма отношение към качеството на заваръчния шев . Което е видно и от снимките , които си приложил . Дължи се на повишената температура в зоната на термично влияние .
    Направи си експеримент и на челни планки . Но зачисти предварително с флекса заваряваните краища до метален блясък , обаче всяка от ивиците да е 4 -5 см. Тъкмо ще видиш по цвета и зоните на изменение на температурата от шева навън в основния метал.
    Благодаря...

За челните ще трябва да чакам следващия разкрой, тъй като тези парченца са по принцип фира и ми останаха малко.Образците и разрезите им са ми самоинициатива, един вид.А иначе чистенето е стандарт, те и образците от снимките са чистени, но на шмиргела, че са много малки за флекса.Може би и затова не им личи много.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:033693772-big.jpg
Прегледи:1
Размер:157.3 КБ
ID:5600955

Ето го разкроя, откъдето идват и квадратчетата.

Коментар

Квадратите да не са вадени с плазма?

Коментар

С лазер.

Коментар

С каква машина са правени горните проби ?
          Предполагам тези шевове са правени с въртелививи движения, понеже шевът не е изпъкнал и е доста широк за това напрежение .
          Един въпрос към Владо, има ли разлика при еднакви по ширина шевове, но единия изпълнен с въртеливи двичения и по-малък ток , а другия с по-голям и линейно движение на горелката ?
          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
            Благодаря...

За челните ще трябва да чакам следващия разкрой, тъй като тези парченца са по принцип фира и ми останаха малко.Образците и разрезите им са ми самоинициатива, един вид.А иначе чистенето е стандарт, те и образците от снимките са чистени, но на шмиргела, че са много малки за флекса.Може би и затова не им личи много.
            [ATTACH=CONFIG]727899[/ATTACH]

Ето го разкроя, откъдето идват и квадратчетата.
            Това с такава машина ли е рязано ?

0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Опушването вероятно се дължи именно на разкройването на матеиала. Пробвай да завариш същият материал , но срязан примерно с флекс. При мене , като заварявам детайли срязани с плазма , колкото и да ги зачиствам , осещам разлика в работата на машината. Може би структурна промяна в матерала, вследствие на температурата при рязането.

Коментар

Първоначално публикуван от stilnik Преглед на мнение
                Опушването вероятно се дължи именно на разкройването на матеиала.
                Е тука и на мен вече ми става безкрайно интересно !
                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Добре де , ти не си ли заварявал детайли , рязани с плазма? Ако отговотът е положителен , кажи тогава как работи машината.

Коментар

Машината е Кемпи Кемпакт 323А, а шевовете съм ги изпълнявал с зигзагообразно движение.Лазера е обикновенно ЦНЦ, с него само дупките изрязахме, профилите са накълцани на лентоотрезна.Иначе няма разлика в опушването, но по принцип има логика в думите ти, защото среза се окислява (или окалява може би е по правилно...) също.Аз гледам където е възможно да пипна и среза леко с флекса, но без да се престаравам, да не ми избяга размер.Това обаче би било проблем при челни съединения, а тук са само ъглови.На челните така или иначе им правя фаска... може да е милиметър-два, но предпочитам да ги фаскосам, барем има повече провар.

Ето още два примера:

Име:033693775-big.jpg
Прегледи:1
Размер:93.6 КБ
ID:5601005

Този вертикал е с неудачен режим-бутах шева, обаче е с много тел, ваната се дърпа от материала и набъбва в центъра.Обаче няма опушване и почти няма пръски.

Име:033693777-big.jpg
Прегледи:2
Размер:112.3 КБ
ID:5601006

А този таван е ок откъм режим, има леко опушване и малко пръски.
                    Последно редактирано от Frysco; 24-07-14, 06:42.

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                      ....
                      Един въпрос към Владо, има ли разлика при еднакви по ширина шевове, но единия изпълнен с въртеливи движения и по-малък ток , а другия с по-голям и линейно движение на горелката ?....
                      Зависи от широчината на шева и от това дали ще успееш да напълниш заваръчната междина само с праволинейно движение .

Впрочем , в други теми е описван , че и онагледяван начина на водене на горелката .
                      Имат си и различно приложение . Дали движението е праволинейно , зигзагообразно или кръгово примерно , зависи от дебелината на детайлите - на колко слоя се заваряват , пространственото положение и дори вида на материала. Но за тези случаи може да поговорим отделно , щото те са важни по принцип.

...Опушването вероятно се дължи именно на разкройването на матеиала. Пробвай да завариш същият материал , но срязан примерно с флекс.....
                      Опушването в буквалния смисъл се дължи на дебита на защитния газ ( или смес) , както и на състава и чистотата му .
                      В резултат се получава некачествен шев , изпъстрен с газови пори - понякога изглежда като френско сирене.

Аз затова в конкретния случай сложих опушване в кавички . Начинът на разкрой в случая няма общо с опушването.

ПС. Frysco , погледнах ти и снимките на лична . Ами поздравления ! Ако и структурата на шева е като външния им вид , вече имаш пълното право да работиш със самочувствие .
                      Последно редактирано от Vlado_Ts; 24-07-14, 08:54.
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                        Това с такава машина ли е рязано ?

...
                        Красота....

Коментар

Добре де Владо. Аз не съм професионалист, за това пак питам - материал срязан с плазма и почистен , защо се държи по-различно от материал срязан с флекс примерно. Осезателно машината "пращи " , независимо от количеството газ и настройки. И това се случва винаги , когато е работено с плазма. Дай ако обичаш някакъв съвет.

Коментар

Добре де Владо. Аз не съм професионалист, за това пак питам - материал срязан с плазма и почистен , защо се държи по-различно от материал срязан с флекс примерно. Осезателно машината "пращи " , независимо от количеството газ и настройки. И това се случва винаги , когато е работено с плазма. Дай ако обичаш някакъв съвет.
                            Е не знам защо и как пращи при теб Особено тук от клавиатурата , подобно на Таргата .
                            При мен 50-60% от разкроя е на плазма и не пращи ни на трансформаторните машини , ни на инверторите .

По принцип при термично рязане изгарят част от легиращите елементи в стоманата ( ако има такива) в пренебрежимо малък диапазон от повърхността на детайла . При заваряване този "недостиг" се компенсира в заваръчния шев посредством легиране на допълнителния тел . Затова телът се избира такъв че съдържанието на манган ( за нисковъгрлеродни стомани примерно) е поне в процент повече , отколкото в основния метал .
                            Подобно е положението и с всички останали легирани стомани - били те "черни" или неръждясващи.

Също така в зоната на среза съществува структурна промяна на метала ( уедряване на зърната в най-общия случай, за да не изпадам в подробности - те са обект на металознанието) , което пак не влияе в общия случай ( има и изключения , но за определени класове стомани) на качеството на шева.

Всички тези неща обаче не оказват влияние на капкопренасянето и образуването на заваръчната вана . Т.е. не би трябвало да пращи .
                            Единствено , което ми идва на акъла в подкрепа на "пръщенето" е окисляването на метала в зоната на среза , наличие на заводска окалина или просто мърсотии от омазняване . Това последното - за любителите на смазка против пръски

Аз проблема го решавам с форсирани режими . Т.е. заваряване с максимално възможния за случая ампераж . Но тук доста хора се стряскат от 200 А за тел 0,8
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                              Но тук доста хора се стряскат от 200 А за тел 0,8
                              Не се стряскам . За малко и аз си работя с тел 08 на 200+ ампера и с 150 амперовия шланг . При повече работа на високите ампери предпочитам тел от 1 мм нагори просто работи по добре .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Масло не ползвам. Но имам чувството , че в зоната на среза металът е изгорял, като че ли му е променена стуктурата. Да не би пък моята плазма да го гори така?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X