Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо ми пращи СОто?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Защо ми пращи СОто?

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Дефинирай "опушва". Най-много се "опушва", когато решиш да икономисваш газ и машината започне да стреля ""на сухо".
    Ми примерно на шев в долно положение, две профилчета на "ладиика", 4 мм.Напрежението е 21 волта, телта 1мм е 6.3 м, газта Феролайн С18 е 10 л, материала е почистен до лъскаво.Широчината на шева е 8-10 мм.Опуши се леко, по краищата на заварката.Самия шев няма видими външни дефекти.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
      Има си към комплекта някакъв смотан. Даже и манометър няма. Бях сложил ама го строших и така си остана. Докарвам го на ухо. Нали съм профи.
      Темата става все по-интересна !
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Мисля, че си внушаваш разни неща. Нормално е от двете страни на шева материала да си промени цвета и да прилича на опушен. Ако все пак нещо те човърка, вземаш флекса и пилиш заварката. Ако няма вътрешни дефекти си свиркаш и продължаваш със заварките. Добре регулирана машина обикновено "шепне" при заварка, тоест жужи тихо и мазно. Ако "заеква", тоест има остър, пращящ и прекъсващ звук, регулировката куца и може да очакваш всичко като краен резултат. Това, което съм написал е по-вярно за трансформаторна машина. С инвертори нямам практически опит.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Темата става все по-интересна !
          Добре де, на вас ви е интересно, ама тук има и хора, за които заваряването не е основен занаят. Което не значи, че искаме да сме мърлячи.

На електрожен горе-долу имам представа кое как се случва. ЦО-то съм го ползувал основно за тънки ламаринки, до 1.2мм, щото моето видимо няма душа за повече. Или за прикапване, ако има нещо по-дебело и то далеч не всеки път успява да хване. От там нагоре си предпочитам електрожена, особено като се случи в магазина да попадна на правилен човек, който да ми продаде правилните електроди... че и там е имало интересни случки, от сорта на "Ма'ай с Вежен и да не ти пука", но да не отплесвам темата.

Ясно, че ЦО-то не е същото като електрожена, но 200А на 0.8 тел ми изглежда малко стряскащо. Има ли къде да се погледне някаква поне ориентировъчна таблица на каква дебелина и на каква тел колко ток е оптимален? И до колко дебел материал с каква тел е препоръчително да се заварява и от къде започва изпростяването?
          Знам, че въпроса звучи леко тъпо, но сте достатъчно професионалисти и достатъчно сте се наслушали на глупости - сигурен съм, че сте разбрали за какво питам
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            ......Добре де, на вас ви е интересно, ама тук има и хора, за които заваряването не е основен занаят.
            .....
            "Интересното" стана след откровенията за използване на машинното масло като средство за борба с пръските , както и използването на меко казано странен редуцир - вентил от Таргата А така не бива.

Всъщност , как трябва да е - машини , допълнително оборудване , както и настройки на режими за заваряване и т.н. - в раздела има писано много . Само дето иска четене .

А както писа Спарки наскоро по друг повод :
            "....На много хора им писна да обясняват едно и също по много пъти и започнаха да преобладават отговори от сорта на "чукча не читатель, чукча писатель", "потърси си сам" и т.н..."

На мен лично още не ми е писнало и затова все още пиша тук . Още повече , радвам се че поне този занаят още не е умрял у иначе умиращата ни държава и затова се мъча да помагам доколкото мога ( без никой да ме кара и без комерсиална цел) . А виждам и че не съм и единствен де.
            Дори когато чета това :

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            .... Което не значи, че искаме да сме мърлячи.
            .......
            ....виждам че има интерес , така че на въпроса :

- 200А за 0,8 тел не е никак стряскащо . По цял ден поне 2-3 машини ми работят на такъв режим , но това е друга тема.

- съществуват ориентировъчни таблици за избор на режим за заваряване , при които се отчита връзката между сила на тока ( респ. скорост на подаване на тела) , напрежение , дебелина на заваряваното изделие , дебит на защитния газ ( или газова смес) и пространствено положение.

Това е така да се каже "бърз избор" или отправна точка , база - за да не се настройва на сляпо на принципа "проба-грешка" . А след избора на подходящ режим , вече заварчика сам може да си направи и "фината настройка" .

Но понеже аз рядко използвам Гугъл-а за тези цели , ще изчакам някой колега да даде линк.
            Ако не - ще сканирам по-късно някоя от основните таблици . Не са големи и ги има във всеки справочник по заваряване.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Владо, нещо такова ли се търси

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:welding_parameters.jpg
Прегледи:1
Размер:107.6 КБ
ID:5600853
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                Владо, нещо такова ли се търси

[ATTACH=CONFIG]727786[/ATTACH]
                Да , от този род. Тази също върши работа , макар че е непълна.

Коментар

...така да се каже "бърз избор" или отправна точка ...
                  За това питах. Отправна точка. За да знам на какво да вярвам, като ми излязат резултатите в Гугъла

Как да го кажа ... като погледна в справочника за диоди примерно или за транзистори или за ОУ - знам какво да гледам, кое е "прах в очите" и кое точно ме интересува като параметър. За заваряването - трябва си помощ, иначе просто физически не стига времето.
                  Един линк към източник, на който може да се вярва, понякога е повече от помощ, отколкото десет часа ровене по произволни резултату в Нета.

Поздрави!
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                    [emoji2].....Темата наистина стана интересна.
                    Моят Сталверк е 200 А (реални), и си е хоби техника . Рядко се налага да използвам пълният капацитет на машината , но ги винаги си е хубаво да го има ...
                    VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

"Интересното" стана след откровенията за използване на машинното масло като средство за борба с пръските , както и използването на меко казано странен редуцир - вентил от Таргата А така не бива.
                      Нищо странно няма в редуцира. Дойде си със Струната комплект. Бях сложил манометър, но той показва само колко е налягането в шишето.
                      За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Сигурен ли си,че показва налягането?Аз такъв с един "часовник" дето показва налягане несъм виждал.Само разход,я щракни една снимка,ако не е проблем.
                        "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
                        Mark Twain
                        СтоЕнчA

Коментар

Утре.
                          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Нищо странно няма в редуцира. Дойде си със Струната комплект. Бях сложил манометър, но той показва само колко е налягането в шишето.
                            Е в шишето ми , къде другаде . Ама как да не е странно ?!

....Има си към комплекта някакъв смотан. Даже и манометър няма. ....
                            Сефте чувам за редуцир вентил без манометър .

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                              Мисля, че си внушаваш разни неща. Нормално е от двете страни на шева материала да си промени цвета и да прилича на опушен. Ако все пак нещо те човърка, вземаш флекса и пилиш заварката. Ако няма вътрешни дефекти си свиркаш и продължаваш със заварките. Добре регулирана машина обикновено "шепне" при заварка, тоест жужи тихо и мазно. Ако "заеква", тоест има остър, пращящ и прекъсващ звук, регулировката куца и може да очакваш всичко като краен резултат. Това, което съм написал е по-вярно за трансформаторна машина. С инвертори нямам практически опит.

Име:23072014077.jpg
Размер:118.4 КБ
ID:5600910

Ето една снимка за онагледяване... това което съм написал е положението в което съм заварявал, отдолу е режима-6.3 м/мин, при 20.1 волта, а стрелката е посоката на заваряване, като ченгелчето в края и означава, че съм теглил шева.Материала е 4 мм, Ст3, почистен е до лъскаво въпреки, че на снимката не си личи.

Име:23072014074.jpg
Размер:123.4 КБ
ID:5600913

Левия край на екрана съответсва на горния край на материала.Стрелката означава, че съм бутал.

Име:033690373-big.jpg
Размер:143.5 КБ
ID:5600917

Ето разрез, сниман на микроскоп.Аз поне не намерих дефект.

Име:033690376-big.jpg
Размер:211.2 КБ
ID:5600920

Ето и един с дефекти, но той не е от показаните в мнението образци.Причината предполагам, че е грешен ъгъл на ръкохватката, този разрез е от вертикал, на бутане, режима е като на другия по горе 3.7/18.4.

Име:033690374-big.jpg
Размер:202.6 КБ
ID:5600921

И накрая-заваряване на Ст3 към Ст45 (дясно на екрана).
                              Последно редактирано от Frysco; 23-07-14, 19:32.

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
                                ...Ми примерно на шев в долно положение, две профилчета на "ладиика".
                                Споко . Такова "опушване" е нормално за ъглови шевове , но то няма отношение към качеството на заваръчния шев . Което е видно и от снимките , които си приложил . Дължи се на повишената температура в зоната на термично влияние .
                                Направи си експеримент и на челни планки . Но зачисти предварително с флекса заваряваните краища до метален блясък , обаче всяка от ивиците да е 4 -5 см. Тъкмо ще видиш по цвета и зоните на изменение на температурата от шева навън в основния метал.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X