Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Презареждане???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Презареждане???

Въпросителна:
    Зарядното (купешко) ми бълва 12 волта. В началото на зарядката започва с 2,5 - 3 - 4 А, зависи колко е изтощен акумулатора.Изобщо токове от по 5-10 А не са му се случвали никога да зарежда. След 10 часа на (65Ач акумулатор) вече сваля ампеража на 0,5. Меря с мултицет акумулатора както е със закачено зарядно на него - 14.4 волта, само на клемите на акумулатора -13,6 волта.
    Докога аджеба да го зареждам -докато зарядното свали тока почти до нула или да меря с мултицета до някаква стойност?
    Зарядното е "Kende" - ако има някакво значение.
    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Зависи от акумулатора. Ако е херметичен (бил той течен или гел) откачай, можеше и по-рнао, още на 14.2 или на колкото пише на етикета му. Ако е течен и отворен - 14.4 е добре, а в зависимост от зарядното и акумулатора, токът може да спадне или да не спадне повече.

Коментар

Като го откача и след минута две спада с 0.2 показанието и там си стои. "Окото" на акумулатора обаче продължава да си е черно (за заредено го дават зелено).

Коментар

Разклати го малко и ще позеленее.

Коментар

Стана но при 15 волта. М/у другото на какъв принцип са тези черни и зелени шашми?

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
              М/у другото на какъв принцип са тези черни и зелени шашми?
              Поплавък с определена плътност. Като се сгъсти достатъчно електролита, зелената топчица изплува нагоре, където се вижда, а като спадне нивото, пречупването на светлината в разтвора изчезва и виждаш бялото екранче вместо дъното на акумулатора (тъмно)

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                Това откъде го измисли?! С един акумулатор карахме по 10 години! С електронните колко?
                Не е това. Тогава акум. бяха истински.
                За да не споря ,поствам един копи пейст и отивам да спя ! Практиката ми също потвърждава написаното !

Реле – регулаторът е важен елемент в електрооборудването на автомобила. От способността му да поддържа постоянна стойност на отдаваното от генератора напрежение до голяма степен зависи нормалната работа и дълговечността на всички електрически апарати и консуматори, особенно на лампите и акумулатора. Засега най – разпространени (1985г.) са електромеханичните регулатори на напрежение, които са по евтини, но притежават следните съществени недостатъци:
                1. Наличието на електрически контакти, подложени на износване, замърсяване и чувствителни към вибрации, налага често обслужване и регулиране.
                2. Нестабилност на параметрите и ниска чувствителност, дължащи се на факта, че задаващ елемент е пружина, която с времето си и под влиянието на температурата променя еластичността си.
                3. Малък обхват на регулиране, определен от отношението на максималния към минималния ток, който може да осигури регулиращият елемент. За съвременните механични реле – регулатори той достига 12, като по – нататъшното му разширяване води до увеличено искрене на контактите и съответно до по – бързото им износване.
                Тези, както и накои по – второстепенни недостатъци наложиха замяната на механичните регулатори с електронни, които се регулират по – лесно, по – рядко се нуждаят от обслужване, експлоатационно са по – надеждни и имат по – стабилни характеристики.

п.п Подарявам един чисто нов такъв !Ако някой му трябва пращам за негова сметка от другата седмица обаче !
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

Коментар

И аз не споря.
                  Ако се скапе електронен регулатор не е ли застрашен акумулаторът?
                  И за едните, и за другите си иска контрол и поддръжка.
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Зависи от акумулатора. Ако е херметичен (бил той течен или гел) откачай, можеше и по-рнао, още на 14.2 или на колкото пише на етикета му. Ако е течен и отворен - 14.4 е добре, а в зависимост от зарядното и акумулатора, токът може да спадне или да не спадне повече.

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    Джипа си го купих с нов "Банер". След 3-тата год. взе да сдава багажа. Обадих се на вносителя и от там ми казват, че е невъзможно да се е скапал, казаха ми да заведа джипа на майстор. Напрежението на заряд е 14.3-14.4 волта. Казаха ми да сменя електрониката, която държала акум. разреден и че аз съм бил прецакал акум... И че да пробвам да го съживя, като го държа на зарядно поне до 16 волта в студено помещение. Зареждах го до около 15.5 волта както си беше на джипа навън на студа. И започнах да си търся какъв нов акум. да си купя...
                    Да, ама според Банерци не е така. При 14.2 бил ужасно разреден...

На мой познат на АТВ поларис регулатора поддъжа около 15.5V. След като му гръмна /буквално/ 1 неоригинален акумулатора той си поръча нов блок за управление на заряда. Той също поддържаше 15.5-15.7V. Така усмърти още 1 акумулатор. Говорих с вносителя на поларис и той ми каза, че така било по менуъл, защото било спортна машина и 2-та блока били изправни, а акумулаторите били ментаци, и затова гърмели. Моят човек просто трябвало да си поръча оригинален за двеста и много лева и нямало да има повече грижи.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Абе той въпросът не е прост и е толкова по-малко прост, колкото повече го разглеждам.

На 14.0 волта и ток спаднал под с/100 всеки 12в оловен акумулатор е зареден докрай, но оттук почва интересното.

1. "обслужваем" акумулатор (старата технология с антимонова сплав) при това напрежение забележимо бълбука от отделяните газове. Правиш, струваш - тези газове са разложената вода, която трябва да се долива. Те, и без да ги зареждаш, бавно отделят мехурчета и затова след 2 месеца там няма никакъв ток, но за сметка на това електролитът е винаги добре размесен.

2. "Необслужваем" акумулатор (широко рекламираната технология калций-калций) при същите 14.0 волта не е отделил и едно мехурче, също не отделя и при престой. Бонус - вода не се долива и след 1 година все още има ток, малус - няма кой да размесва електролита. Течността се разслоява - горе разредена (слабо участва в процесите, склонна да замръзне), долу концентрирана (електродите бързо стареят и се ронят). Нормално работи само в средата. Решението - повишава се напрежението до степен ВСЕ ПАК да се отделят някакви мехурчета, а това според батерията става при 14.5-15.5 волта. Ако зарядната система е много умна, напрежението се държи такова периодично за кратко време (примерно 1-2 минути след старт или веднъж седмично или по друга схема), после се сваля на 13.8-14.0 волта, за да не се губи пък излишно вода.

3. Гелови батерии - при тях разслояване няма, за сметка на това някои от тях издържат и до 15 волта, преди да започнат бързо да губят вода и това може да се използва за ускоряване на зареждането. Някои от тях пък не издържат до 15 волта и напрежението трябва стриктно да се контролира. За сметка на това, като загубят достатъчно вода, това е окончателно и батерията се бракува.

А за да е мУката по-голЕма, тия напрежения, за които разказвам, зависят от температурата по много неприятен начин, който при над 50 градуса прави thermal runaway (високата температура ускорява процеси, при които се отделя още топлина и от това още се повишава температурата). При ниски пък температури (-25 и надолу) стават други бели.

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                        И аз не споря.
                        Ако се скапе електронен регулатор не е ли застрашен акумулаторът?
                        Не е същото,механичното реле експлоатира акумулатора неправилно за разлика от електронното , да го кажем по правилата !Когато се скапят то е ясно,моят опит докъто строших от каране две лади показа че,налагаше се да имам 3-4 механични релета в багажника ,мине се ,не мине фаровете ми ту се усилват ту намаляват ,наличие на високочестотни шумове в радиото и смяна на акумулатори преди да са достигнали края на гаранционния си срок,електронното от една сериозна фирма сложи край на всички премеждия особенно с фаровете,радиото и акумулаторите!
                        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                        Анатолий Пейчинов o8875о9815
                        https://dvrbg.com/

Коментар

Явно си без късмет. Не знам колко такива релета съм поправял (от съвсем скапани) и регулирал. На кола не е удобно. Вкъщи на ст. изправител ги слагах на 14.5 волта и повече не се е налагало да ги пипам. Всичко си беше точно. Ами, по онова време всички коли бяха с такива. Ако са се скапвали през ден, щеше да има революция. После започнаха да предлагат електронни за замяна - имаше и руски и български. Слагал съм и такива, но не бях очарован - даваха много повече дефекти.

Коментар

Въпросът за системата динамо-акумулатор, най-редовно се подхваща през година две. Влязох в тоя форум, търсейки нещо друго, но попаднах на темата и ме засърбяха пръстите.
                            Първо не бъркайте ток и напрежение.Някога колите имаха предимно амперметри. Тогава приоритета беше акумулатора.
                            Нормалните акумулатори понасят напрежение на зарядния ток до около 14.4 В. Съобразно средното за акумулаторите съпротивлени, това напрежение при зареден акумулатор е функция на 1/10 от номиналния ток на акумулатора.
                            Преведено на човешки език- акумулатора не кипи.
                            Всяко напрежение над 14.4-14.5 води до презареждане.
                            Може ли съвсем изправен релерегулатор да дава превишено напрежение.
                            Може!
                            Първо да уточня, че динамата , които имат реле-регулатори, които се захранват от самото динамо, обикновенно с три диода, те нямат проблема презареждане. При тях проблем обикновенно е недозареждането. Тоест по-ниското напрежение, особено на по-старите модели Бош със селенови диоди, на които ще се върнем по-късно.
                            Всички релерегулатори, които не се захранват директно от динамото или акумулатора, с течение на времето започват да презареждат.
                            Всичко е много просто , стига да се замисли човек.
                            При такива схени, тока тръгва от динамото, минава през акумулатор, клеми, табло бушони, контактен ключ....
                            Там навсякъде има пад на напрежението и регулатора го компенсира.
                            На практика не сравнява напрежението на акумулатора или на динамото, а на някаква виртуална точка, която винаги е погрешна.
                            Решението е допълнително обикновенно реле, което да захранва регулатора директно от акумулатора. Така при всякакво натоварване, което е в границата на динамото ще имаме стабилно напрежение.
                            Разбира се, най-лесно е да се каже, че японските автомобили са си с такова напрежение и да вдигнем ръце,а решението е за два лева.
                            За температурните регулатори!
                            Такива няма.
                            Ако някой види да ми ги покаже.
                            При старите бошови динама диодите не са силициеви, а селенови. Точно за това в началото напрежението е сравнително добро, а после пада до 13.5-6 В, като позагреят.
                            От там идва и мита за температурната корекция на реле-регулаторите.

Коментар

Първоначално публикуван от mordohy Преглед на мнение
                              При такива схени, тока тръгва от динамото, минава през акумулатор, клеми, табло бушони, контактен ключ....
                              Там навсякъде има пад на напрежението и регулатора го компенсира.
                              На практика не сравнява напрежението на акумулатора или на динамото, а на някаква виртуална точка, която винаги е погрешна.
                              Това е единственото точно изказване. (Има и противници. Въпросът е разглеждан преди време) Всичко друго подлежи на коментар и то не в твоя полза. Недей да говориш с такава убеденост, защото от тук тръгват всички "модификации" и съмнения на тема акум. и зареждане.

Коментар

Първоначално публикуван от mordohy Преглед на мнение
                                При старите бошови динама диодите не са силициеви, а селенови.
                                Моля те, дай пример за употреба на селенови диоди където и да е в автомобила, на който и да е етап от развитието на автомобилостроенето. Много ще ми е интересно, защото се разминава със скромните ми познания в тази област.

Също, дай логично обяснение, как напрежението зависи от поведението на диодите в схема, чиято обратна връзка е от точка СЛЕД изправителя.

Температурната компенсация на зарядния режим не е никакъв мит, ами си е въпиеща необходимост на много места.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X