Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идеалният сервиз за джипове - логическа игра.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Идеалният сервиз за джипове - логическа игра.

Сега видях темата и реших и аз да се включа като собственик на няколко авторесвиза.
    Признавам, не съм прочел всички мнения.
    Кънчо, първо ще ти кажа: От автосервиз НЕ СЕ ЗАБОГАТЯВА!
    За да наемеш хале на точното място ти трябват доста връзки. Но това не е най-малкия проблем. Идва оборудването на сервиза. Няколко примера:
    1. Ще слагаш лебедки, ще ти трябва достатъчно архитектурни и инжинерни познания. Както и оборудване, а то е: телоподаващо на което може да се разчита. Това са едни 2000лв. (Трябва и да знаеш как се работи с него). Надежден стругар и апкант (Много трудно, ако не ряботят за теб).Малък и голям ъглошлайф, средна обща цена 1200лв.
    2. Ще монтираш окачвания, трябва ти инструмент. Ако е за европейски автомобили добре. Една количка със сравнително добър китайски инструмент 1500лв. Истински инстромент за общо ползване около 4000лв. Един гайковерт, който да ти върши работа средна цена 600лв. Да не говорим за останалия набор от около 5-6 пневматични инструмента със средна цена по 500лв. Добри познания по английски език, за да разчиташ упътванията. Компютърс интернет, за да може да разглеждаш как го правят хората, това са още едни 1000лв.
    Тук идва малката уловка с американските и японски автомобили, за които трябва специализиран инструмент. Една количка със сравнително общ "инчов" инструмент около 6000лв.
    Тук ще трябва и подемник, или канал. Цените варират!
    За да може да даваш официална гаранция, а не само на думи за извършената работа ще трябва да си сертифициран автомонтьор. Средно курс за получаване на Немски сертификита TÜV са едни 1000лв.
    3. Ще правиш реглаж и настройка на окачването. За да си конкуренто способен ти трябва добра техника. Крик и стенд тук става въпрос за едни 100 000лв.
    И естественно добре подготвен човек!

В един момент идва време за помощник, да ама не.
    Трябва ти майстор, а не хигиенист. Е да ама за да дайде да работи за теб, той ще иска поне 30% от труда.
    И какво се получава:
    Ти плащаш инструмента. Облеклото му, защото винаги идват "голи". Всички месечни разходи, отопление, ток, вода, амортизаций, реклама, цялото оборудване, и още куп работи.
    И така това всичкото е от твойте 70%. А той идва г-н автомонтьора и ти става автоматично садружник с 30%. Ако сметнеш, ти ще взимаш по-малко от него. А той идва гол и бос, но уж с желание за работа. Получава своята доквалификация. И в един момент ти казва: Аз напускам!
    Ти започваш от начало с търсенето на работна ръка.

Кънчо, моя съвет към теб е:
    Поработи първо в някой оторизиран автосевиз и попълни свойте професионални умения. И ако прецениш, че имаш възможност за реализация като собственик на автосервиз се хвърял в дълбокото.
    LZ1HKW
    Реглаж на преден и заден мост
    My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
      То е като при самолетите, ниският полет те кара да следиш ландшафта, да се съобразяваш с дреболиите. Аз не искам ниски полети. Не съм ниска топка !
      Ама го има и другия момент - на високо се лети лесно. Трудното е в ниското, а ти, Кънчо, тръгваш от ниското. Летежа на ниско го могат малко хора, за добро или за лошо.

От високо всичко изглежда малко и незначително, и лесно се забравя че точно от него зависиш, поне в началото.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
        Кънчо, моя съвет към теб е:
        Поработи първо в някой оторизиран автосевиз и попълни свойте професионални умения. И ако прецениш, че имаш възможност за реализация като собственик на автосервиз се хвърял в дълбокото.
        Видно е, че идеята на Кънчо е да има свой сервиз, а не да ходи някъде гол за 30%.
        Ако има уменията добре, но ако ги няма ще бъде поредния неблагодарник след възможността да работи и да заработва добре да се прави на велик - единак. Историята познава много такива. Има и успели. Но повечето само преживяват.
        Истината е, че за съжаление трябва да се почне от чиракуване. Занаят не се учи на книжка.
        Ако обаче Кънчо иска да е шеф, да дръпне, според Влади (не оспорвам защото не знам), едни 150 хилки кредит. Да си открадне готови майстори от конкуренцията. Знаем, че майсторите си вървят с клиентите. Обаче малко са майсторите, които не работят за себе си. Пак сме в трудна ситуация. Ех Кънчо... и твойта не е лесна
        Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
        Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
          едни 150 хилки кредит.

Ех, преди година и половина щяха да му поискат само 120% обезпечение . А сега колко?

Или да пуснем тема "Да Подарим Сервиз"
          - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
          - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
            А той идва г-н автомонтьора и ти става автоматично садружник с 30%. Ако сметнеш, ти ще взимаш по-малко от него. А той идва гол и бос, но уж с желание за работа. Получава своята доквалификация. И в един момент ти казва: Аз напускам!
            И не му се плаща последната заплата, макар и символична, тъй като напускащият нямал заработен цял месец. А пък осигуровки - здравни и социални, да забрави. В тези автосервизи нямало такива.

Коментар

Мога да споделя пътя на един мой приятел който в момента има малък сервиз с два подемника. Първо човека има зад гърба си две технически образования "Вилхем Пик" и ТУ София ДВГ след това бизо десет години стаж в фирмените сервизи на Пежо и Ситроен. Започна преди 7-8 години с един подемник в едно хале в циганската махала и след около година работа се премести (нае) хале на подходящо място. След още няколко години купи и втория подемник голям хидравличен. Той се е насочил в нишата с поддръжка на лекотоварни автомобили (бусове и баничарки) на относително малки фирми които имат по 5-6 автомобила и поддръжката във фирмените сервизи им идва скъпа. Работи само с оригинални части и дава гаранция за извършените от него ремонти. Работи той с още един монтьор има и едно младо момче нещо като общ работник който обикаля с една служебна баничарка за части из София. Това му е бизнеса на човека определено не е забогатял. Пенчо защо не помислиш за съдружник някой като повечето от нас във форума хора с техническо образование и голям опит в подръжката и тунинговане на разни машини човек който за двайсет и кусур години е събрал инструменти и обурудване за един малък сервиз но и той като тебе няма финансова възможност да инвестира толкова пари кеш. Вярно ще трябва да делиш на половина но ще имаш човек който да движи техническата страна на нещата в която ти нямаш опит а ти да тичаш по организационни въпроси реклама набиране на клиенти и други.
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
                И не му се плаща последната заплата, макар и символична, тъй като напускащият нямал заработен цял месец. А пък осигуровки - здравни и социални, да забрави. В тези автосервизи нямало такива.
                Не му се плаща,защото няма едномесечно предизвестие,ако има такова,няма законово основание да не му се изплатят парите,но това е ако има договор.Щом не му се плащат о-ки,значи и договор няма......вината си е в него че не си търси договора.
                Друг е въпроса,след подписване на договор в който е опоменато,че квалификациите и обучението се поемат от фирмата/сервиза и майстора няма право да напуска 3 год. например,ако все пак го направи дължи обещетение на фирмата за нанесени щети като пропуснати ползи в размер на 36 работни заплати
                Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
                  Не му се плаща,защото няма едномесечно предизвестие,ако има такова,няма законово основание да не му се изплатят парите,но това е ако има договор.Щом не му се плащат о-ки,значи и договор няма......вината си е в него че не си търси договора.
                  Друг е въпроса,след подписване на договор в който е опоменато,че квалификациите и обучението се поемат от фирмата/сервиза и майстора няма право да напуска 3 год. например,ако все пак го направи дължи обещетение на фирмата за нанесени щети като пропуснати ползи в размер на 36 работни заплати
                  Това възможно ли е на практика, и би ли издържало в съда?
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    Това възможно ли е на практика, и би ли издържало в съда?
                    Ако договора се обработи от адвокат да ,друг е въпроса дъли Кънчо ще накара кандидатите да разпишат подобен обвързващ договор.
                    Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      И най-високо летящите пилета първо ги пускат от някой по-нисък клон...
                      Ясене, това не се отнася за пилетата на орлите. Виж, ако ще е за тези на кокошките, там е друга бира...

Влади333 уби розовите мечти на Кънчо...

Ник, методът е интересен, но в България, точно в това време, а и не само, май е безполезен...
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
                        Ако договора се обработи от адвокат да ,друг е въпроса дъли Кънчо ще накара кандидатите да разпишат подобен обвързващ договор.
                        Не съм съвсем сигурен дали такъв договор не противоречи на КТ, или нещо около него.

В тоя смисъл, трябва много внимателно да се формулира в отделен договор, защото не съм сигурен че подобни клаузи могат да присъстват в трудовия такъв.

...а съвсем друг въпрос е дали ще намериш човек, дето да подпише такъв договор. Май по-скоро не. Поне не и механик. Не и в малък сервиз. Просто повечето не желаят да носят такива задължения и отговорности. Лично съм бил свидетел как човек, постоянно мрънкащ заради ниската си заплата, отказа дръжност на друго място с двойна заплата поради подобни причини, макар че беше кандидатствал и го бяха одобрили, а и със сигурност беше в състояние да върши работата, при това добре.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Кънчо Каза : Благодаря на Влади 333 за споделения опит. Съгласен съм с всичко , казано от него и го приемам за урок. Както е прието да се казва в нашия форум +1 .
                          Така че Влади333 + 1 = Влади 334 !

По въпроса за чиракуването !
                          Вярно е ,че всеки войник трябва да носи в раницата на мечтите си Маршалски Жезъл !
                          Обратното твърдение, че всеки Маршал трябва да е бил обикновен войник - не е вярно.
                          По моя преценка, повечето сервизи в момента куцат именно от към менажерски персонал !
                          А от един техничар, трудно става ръководител !
                          Я да видим пример с най добрия менажер в света за последното 50 летие - Бил Гейтс. Освен дето е преписал операционната система на PDP 1134 и я нарекъл MS DOS, май друго не е пипал.

По въпроса със забогатяването !
                          Никъде не съм казал, че искам да забогатея. Искам достоен, справедлив живот и здрав сън !
                          Последно редактирано от Nik Nikolov; 20-10-09, 11:22.
                          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Опита показва че има една сфера в автоуслугите където се печели добре при определени условия. Номера е Кънчо да се сети коя е тя.
                            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                              Опита показва че има една сфера в автоуслугите където се печели добре при определени условия. Номера е Кънчо да се сети коя е тя.
                              Е Джамбазов супер си ! Не издавай, остави нека Кънчо сам се сети, и разбира се колегите да му помагат !

Аз Ники Николов, също не знам коя е печелившата сфера на дейност.
                              И да кажа още, нормалното технологично време за изготвяне на един бизнес проект е 3 месеца. Така че колеги, въоръжете се с търпение. Около Нова Година, трябва да сме готови с резултата - Живот и Здраве.
                              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                                Обратното твърдение, че всеки Маршал трябва да е бил обикновен войник - не е вярно.
                                По моя преценка, повечето сервизи в момента куцат именно от към менажерски персонал !
                                И така, има ли Кънчо мениджърски опит? Освен не особено успешния във фирма "Търчи-Лъжи" ООД?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X