Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв рутер?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Привет колеги, да не повдигам нова тема, кажете отзив конкретно за този рутер: TP-Link WiFi Router Archer AX50 AX3000 WiFi 6, дали е добър избор, особено ако го сравним със сегашния ми TP link N 300 mbps?

    Ползвам в момента оптика 100 мегабита с опция да си я увелича на 200 мегабита, така да мога да използвам възможностите на конкретния рутер, също така имам и много устройства свързани безжично чрез wi-fi direct, принтер HP, смарт тв, смартфоните и два лаптопа.
    Последно редактирано от Еделвайс; 20-01-21, 06:08.

    Коментар


    • Къде се намира рутера - в "гъсто населен " с рутери район - блок, .... или е в самостоятелна къща и "няма жив рутер " на поне 100м от него?

      Коментар


      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Блок, тухла, със сегашния ми стар рутер tp link N 300 mbps, постига чрез wi fi скорост 75 Mbps при 100 Mbps по оптика. Така че с новия въпросен рутер би трябвало да е поне два пъти по-добре?

      • stefsab
        stefsab коментира
        Редактиране на коментар
        Като цъкнеш на компа "търси мрежи" - колко мрежи намира около теб?
        Това 300 mbps на рутера е при свободни съседни канали. Отделно това е общата скорост на канала - симплекс + излишъка за кодировки.
        При кабел/оптика 100 Mbps e отделна за двете посоки и "служебния" излишък е много малък.
        Ако "хванеш" 4-5 комшийски мрежи, забрави за по-висока безкабелна скорост на 2.4 GHz.

        Твойте устройства поддържат ли 5GHz обхват? При него още не е много населено, и имаш по-голям шанс, при къси разстояния.

      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Мрежите около мен са много над 10, само единия ми лаптоп поддържа 5 GHz с wi fi 6, но пък въпросния рутер поддържа 2.4 и 5 та би трябвало да работят и двата сигнала едновременно или не става?

    • Той, рутера ще си работи и на двете, ама комшийските на 2.4Г няма да му "дадат думата" да говори по-бързо. На 2.4Г, технологията за 150-300М е в използване на няколко радио канала едновремено. Като комшиите са ги заели, можеш да си сигурен,че техните рутери са на макс мощност, т.е. твойте джаджи "чуват" слабо твоя си рутер. Естествено ако не са в обща стая и на малко разстояние.
      Пробвай с лаптопа на местата на джаджите, коя мрежа с каква сила се хваща. Ако на тези места, твойта мрежа има слабо покритие, нямаш шансове за подобрение на 2.4Г

      Коментар


      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря за изчерпателните отговори, при това положение май няма смисъл да купувам нов рутер, аз съм си доволен от сегашния, но понеже е старичък и си мислех че е време за нещо по-добро, излиза че съм късметлия че tp linka ми за 35 лева върши такава хубава работа, странно ми е рутер за 150 лева, ново поколение wi fi 6, да не се справи с комшийските мрежи на 2.4 по-добре, спрямо стария ми рутер.

        Така и иначе ме убеди, един вид според мен че че няма смисъл да купувам друг, поне докато ми работи задоволително добре стария ми рутер.

      • stefsab
        stefsab коментира
        Редактиране на коментар
        При така посочените цели за подобрение и дадености (комшийски рутери) можеш да очакваш незначително подобрение на 2.4Г.
        Направи си анализ на трафика - имаш ли джаджа, на която й е недостатъчен канала? Коя колко ползва реално?
        Някои рутери имат вграден анализ на трафика през WiFi - виж при теб как е.

        И рутер с голяма мощност да сложиш, отговора от джаджите си остава немощен - рутера може да ги чува слабо и да свали скоростта....

        "...странно ми е рутер за 150 лева, ново поколение wi fi 6, да не се справи с комшийските мрежи на 2.4 по-добре...." - кабел за 40-50ст. метъра се справя отлично!

        Вкъщи Дядо Колeда донесе на ученика настолен комп. Казах му да си разтреби стаята и да му опъна кабел. Естествено го домързя - взе си ВиФи супер дупер карта.
        На втората седмица ме изненада с разтребена стая и строени инструменти.....

      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        По кабел определено е най-добре, но лаптопа го местим минимум по 5 пъти на ден от едно на друго място, просто ни е малко мястото и определено не става за кабел в нашия случай, карай, ще си караме със старото рутерче, докато има живот и прилична wi-fi скорост
        Последно редактирано от Еделвайс; 20-01-21, 16:54.

    • Новите рутери с много антени ОПРЕДЕЛЕНО се справят по-добре в пренаселен ефир. Ако антените са външни - по-добре.

      На 5 гигахерца определено е по-спокойно засега ама там има друга тесла - радарната съвместимост. Заради нея нормално използваемите канали са колкото на 2.5 или малко повече. На горните канали в София има чести прекъсвания - рутерът внимава да не пречи на радарите и като усети нещо което му прилича на радарен импулс - млъква или се мести на друг канал.

      Коментар


      • Натиснете снимката за да я уголемите  Име:archer_ax11000.jpg Прегледи:0 Размер:35.6 КБ ID:6698361
        Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Новите рутери с много антени ОПРЕДЕЛЕНО се справят по-добре в пренаселен ефир. Ако антените са външни - по-добре.

        На 5 гигахерца определено е по-спокойно засега ама там има друга тесла - радарната съвместимост. Заради нея нормално използваемите канали са колкото на 2.5 или малко повече. На горните канали в София има чести прекъсвания - рутерът внимава да не пречи на радарите и като усети нещо което му прилича на радарен импулс - млъква или се мести на друг канал.
        Ясене, значи ако си взема този рутер по метода на "Мечо Пух" ще спра сигналите на всички съседи около мен

        Коментар


        • Еделвайс
          Еделвайс коментира
          Редактиране на коментар
          p.s. Реално погледнато дори този геймински рутер с многото антени и струващ почти 800 лева, не би ли бил ефективен на 100% спрямо всички други рутери с по две антени, като сигналите от рутерите при съседите да не са му пречка да излъчва у нас по-стабилна връзка, изобщо има ли рутер който да е истински ефективен от най-висок клас, па макар и на тези доста високи цени?
          Последно редактирано от Еделвайс; 21-01-21, 20:37.

      • Една от хитрините на многото антени се нарича beam forming - предава се сигнал в ограничена част от пространството, най-общо в посоката на потребителя. Слуша се също само от някаква посока, а не изобщо.

        Така хем своите потребители получават по-силен сигнал, хем чуждите - по-малко смущения.

        По-хитрите рутери могат да обслужват 2,3,4 (и май напоследък и повече) потребителя едновременно на един честотен канал без те да си пречат помежду си, предавайки и слушайки в съответните посоки.

        Разбира се, тези технологии си имат ограниченията, например ако два потребителя са близо един до друг (от гледна точка на рутера) ще си делят капацитета който рутера може да осигури в тази конкретна посока. Ако пък в същата посока има източник на смущения (друг рутер или чужд потребител работещ на същата честота) и не може да се избяга на друга честота - пак няма щастие.



        Обобщено, с хубав модерен рутер с много антени не само няма да ти пречат съседите, но и ти на тях ще пречиш много по-малко.

        Кои са читавите които не само обещават но и реално вършат работа е един по-сложен въпрос на който аз не съм готов да отговоря, защото съм поизостанал от темата.

        Но нещо ме подтиква да проуча.

        Коментар


        • Еделвайс
          Еделвайс коментира
          Редактиране на коментар
          Ясене, когато разучиш, драсни ред кои марки и модели рутери стават, независимо от цената им.

      • Аз съм за mikrotik. Няма забиване за 3 години ползване, няма антени, голям е почти колкото цигарена кутия и има адски много визможности за настройки. Сега ми сложиха от а1 някакъв хуавей, ми нищо общо. Не можело да ползвам моя. Може само ако първо е техния,изключват му уифито и след него моя. 240лв го платих, имат магазин в младост 4
        WH GRAND CHEROKEE HEMI 5.7 LIMITED

        Коментар


        • Ясен
          Ясен коментира
          Редактиране на коментар
          Разбира се, че можеш да ползваш твоя.

          Но по възможност не ползвай А1.

      • Където живея има 4-5 комшийски рутера - виждам ги през лаптопа.На моя рутер често забива и се налага рестарт и скороста пада.Рутера е сравнително нов - отпреди 2 години не повече.Така като ви слушам излиза че основния ми проблем е че просто ефира е пренаселен? И не ми е проблема в рутера?

        Коментар


        • Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
          Където живея има 4-5 комшийски рутера - виждам ги през лаптопа.На моя рутер често забива и се налага рестарт и скороста пада.Рутера е сравнително нов - отпреди 2 години не повече.Така като ви слушам излиза че основния ми проблем е че просто ефира е пренаселен? И не ми е проблема в рутера?
          може на първо време да смениш канала с някой свободен, моите например съм ги преместил на 13-ти

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ruter.JPG
Прегледи:247
Размер:192.2 КБ
ID:6705088
          ________________________________________________
          Subaru OUTBACK 2,5
          Hyundai TUCSON 2.0

          Коментар


          • Теоретично в България няма 13 канал.

            Освен това има много други устройства на 2.4 GHz (охранителни камери, бебефони, блутут устройства) които няма да излязат на такава диаграма защото работят по други протоколи и от гледна точка на WiFi са просто шум.

            Единствен начин да разбереш дали те бави WiFi е да се свържеш с кабел и да сравниш.

            Възможно е доставчикът да е прекалил с обещанията.

            Коментар


            • добре де, не е 13-ти канал, нещо друго 13-то е, но идеята е ясна - да няма друг рутер на същото нещо като моя.... ето в момента на 6-то нещо са 3 комшийски рутера

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ruter.JPG
Прегледи:223
Размер:153.7 КБ
ID:6705387

              ________________________________________________
              Subaru OUTBACK 2,5
              Hyundai TUCSON 2.0

              Коментар


              • Не е нещо друго 13-то ами незаконно ползваш 13 канал. Ама всички го правят така че все тая.

                Коментар


                • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled.png
Прегледи:168
Размер:318.8 КБ
ID:6707035

                  При тази картинка, какъв рутер може да ми помогне ?

                  Коментар


                  • p-pleven
                    p-pleven коментира
                    Редактиране на коментар
                    няколко рутера във всяка стая и роуминг или powerline

                  • Ясен
                    Ясен коментира
                    Редактиране на коментар
                    4 канал е свободен

                • Кабелен.
                  Или такъв бачкащ и на 5 GHz. Докато и там не се запълнии.
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

                  И коментаторите...

                  Коментар


                  • Въпроса е по-скоро риторичен, че по блоковете е такава боза. Всеки доставчик предоставя безжичен рутер - и какофонията е пълна.
                    Хубавите картинки в рекламите на рутера са в самостоятелни къщички и не е толкова "бозаво".
                    В интерес на истината, при тази боза, настоящия дърт рутер "вдига" до 130 Mbs на 2.4Г. На 5Г е тихо, но още не съм опрял до ъпгрейд.
                    Мен ме устройва, защото WiFi ползвам за поща и ровене в нета. За всичко друго си има кабел !

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X