Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да, гадно е. Тече по различен начин и като се втвърди е гадно и матово. Това му е температурата, просто не е само тя в уравнението, но 30-40 градуса са си от значение.
    Дригото е например че понеже човката ти е с по-нискотемпературен припой по нея, в първия момент по-трудно прави термичен контакт за да започне да предава жегата на това, което искаш да стопиш.
    И не на последно място, има значение и електрониката на поялника. Казвали са ми че микропинсети, закачени на моя контролер, имат повече сила от когато са закачени към оригинална станция.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• И... подобни дейности се вършат съвсем безгрижно с вакуумния пистолет, без изобщо да ги усети.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Не беше наблизо.
        И се наложи да ползвам омразната ми оплетка за събиране на калай.
        Което няма връзка с факта, че калая им просто е някаква гнусна субстанция.

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
      Вчера приятел ме помоли да му сменя крайното стъпало на някакво китайско гомно, да се разбира авто-мултимедия.
      Нямах под ръка друго и се захванах с PINECIL а в раницата си стои дежурен и TS100.
      И двата на 20V което са към 60W се оказаха изцяло импотентни срещу китайското чудо.
      Тая многослойна платка на местата с големи полигони и гнусната субстанция, която чайниците ползват за пропой и двата са "чао".
      Между 300 и 400 градуса щом подуши нещо такова и двата свиват уши...
      Тънкостта не е само в мощността, а и в топлинния контакт на нагревателя към човката. Ако е лош, което е типично за евтините поялници и за китайските имитации на Хако, Велер и Трактористката марка, нагревеателя може да поддържа зададената температура, а човката да е по-студена от него с едни 50 целзия примерно.

А за припоите... Някаква част от тях имат свойството да си променят параметрите след спояване. Един от тях е точката на топене да се повишава.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Реално дори чайника с хако накрайник не беше около мен.
        Не съм настъпвал такава мотика с него а го ползвам от повече време.
        Иначе съм съгласен, просто до момента и с шишарката не бях влизал в такива задънени улици.
        И това с говняните предимно китайски припои не ми е голяма изненада.
        Тук просто се заформи комплекс от фактори.

П.С: Добре, черешката на тортата беше чипа, който трябваше да се постави.
        Беше запояван и собственика потвърди, че така му го били проводили чайниците.
        Бях чувал за такива случаи но за първи път видях с очите си.

Не си струваше припоя, тока нито даже времето изгубено по това изчадие.
        Враг усраине

Коментар

• Чиповете ги има във Farnell, Mouser, Digikey, понякога и Кomet. Гарантирано(доколкото е възможно въобше) не-ментета. Кво ще ти изпратят чайниците, дори да не е запоявано, е силно под въпрос. Вярно не си струва ни тока ни времето.

Коментар

• Единственото положително нещо беше отрезвящият ефект.
            Бях започнал да вземам шишарката пък и поялниците от този вид прекалено на сериозно.
            А защо е му трябвало да купува чеп от алиекспрес, при това прозт НЧ усилвател си остава загадка.
            Те и чайниците очевидно са му намекнали, че няма логика като няма и смисъл в тая работа по заобиколен начин
            Враг усраине

Коментар

• Поялниците от тоя вид са си съвсем сериозно нещо. Просто позлваш китайщини, правени да се продават в магазин за левче.

И преди съм споменавал - имам сигуррно 50-60 китайски човки. Хавата е... хазарт. Явно освен друго разлианите видове се правят в различни гаражи, защото и "качеството" е горе-долу едно и също между еднаквите като геометрия. ПОнякога се чуват интересни звуци при първо пускане, някои искат по-сериозно загряване за да започнат поне електрически да се държат що-годе адекватно, и всякакви такива.

Другото е.... няколко пъти китайци се пробваха да правят нови платки за моя проект. И така ги рутват, че после офсетите и шума са такива, че между двата канала може и над 50 градуса разлика да има, башка дето може и да не може да се калибрират.

Мултимедиите.... хубавите са с добър хардуер - обикновено и даковете и други нещица около тях са я на Analog Devices, я на някой друг подобен. Обикновено осират софтуера.

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                ...Обикновено осират софтуера.
                И да не е софтуера - те почти задължително осират нещо.
                От друга страна няма сила, която да произведе нещо че дори и да работи някакси на такава себестойност.
                Иначе знаеш, че не купувам от левчето почти нищо.
                Има значително по-евтини поялници на пазара.
                Направо трогателно евтини

Между другото казаха, че гомното е запалило и пак работи.
                Предвид начина по който чипа контактува върху цаменото шаси това няма да е прекалено продължително.
                Просо е пъхнат в кухина пълна с някаква бяла слуз от която се очаква да прави топлообмен.

Цялата им работа е такава - маймунска
                Враг усраине

Коментар

• Бялата слуз е стандартна едновремешна термопаста. Някога друго нямаше. А чипът е с достатъчно читави защити и не гърми, въпреки старанието на "конструкторите". И учудващо и за мен, доволно загрява радиатора, въпреки принципната си тъпота на изпълнение.

На моята не помня как е, но и при мен тоя чип го играе операционен усилвател, та грее колкото грее при откачени говорители, тоест само от токът на покой на AB стъпалата. Към каналите за говорителите е вързан фабричния усилвател. Така е вързан и на оригиналната музика - бях втрещен, впрочем, но се оказа честа практика в авто озвучаването. Лятото на припек цялата тая работа само от припекът се нагрява до 50-60 градуса. Още 30 от собствена жега и... почти можеш да си приготвиш кафе върху него.

И да, каквото и китайско да вземеш, винаги има нещо по-евтино и по-китайско от него. А мултимедии има и не лоши - аз към хардуера на моята нямам особени претенции. Само няма с истински модерни и бързи чипсети, ама това е положението. Похакерствах малко и сега и софтуера е приличен по отношение на изхода към усилвателя.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:mymedia.png
Прегледи:139
Размер:870.1 КБ
ID:6984744

Коментар

• Като ще сравняваме фекалиите на цвят и мирис
                    Иначе аз съм от поколението, дето вадехме тая паста с изстискване на германиеви транзистори, демек виждал съм.
                    Но не толкова сополива като тази.
                    И не съм гледал изобщо какъв е чепа - каквото ми дадоха това залепих, само защото обещах.
                    Следващият път обаче ще съм офлайн със сигурност

Прикачени файлове
                    Враг усраине

Коментар

• С газеника ли смени чипа?

И коментаторите...

Коментар

• Не с газовия а с “нафтовият” WSP80.

Големият зор беше с почистване на отворите от старите пинове и помията която чайниците ползват за запояване.
                        След това вероятно нямаше да има проблем и с модерните да се довършат нещата но не съм се занимавал.
                        Велера свърши работа открай - докрай.

Иначе си пазя и LR21 в другото вкъщи - и то гарантирано щеше да се справи.
                        Обикновено се върши работа с това, което е под ръка - TS100 в раницата или “шишарката”.

Обаче тая случай явно се оказа голямо изключение

Последно редактирано от Esper; 10-01-25, 06:06.
                        Враг усраине

Коментар

• Човката на WPS80 контактува с нагревателя зад нея на площ около четвърт квадратен сантиметър. Читава човка T12 на номинална мощност (60 ли 70 ли вата, не помня вече) с аналогична геометрия може поне толкова, JBC C245 го отвява с много във всяко отношение.

Или не ползваш каквато човка трябва, или не може да развие пълна мощност, или просто е калпава.

За да не съм голослове:

C245 (около 30 сек):

WSP80 (около 50 секунди)

JBC C210 (около 45 секунди) - това е като игла спрямо купа сено, сравнено с WSP80.

Китайско Т12 (Около 30сек, забележи геометрията на човката, ако с аналогична на Weller-а човка, вероатно ше му трябват около 40-45 секунди):

Та, за провала на китаеца определено си има причина, но тя не е концептуална, а някаква друга.

Това е без да е пусната функция "power boost", иначе казано компенсация на температурата спрямо консумираната мощност, за да се премахне до накъде разликата в температурата между върха на човката и мястото, където е датчика. Към него момент нямаше такава функция, сега е експериментална и не съм я публикувал. Ако е пусната, щяха да отвеят WSP80 с още повече.

Коментар

• WSP80 има конструктивни проблеми. Повърхността на която ляга човката с времето корозира и топлинния контакт се влошава.
                            В офиса има и такава бандура. През годините въпросната повърхнина е почиствана многократно с шкурка и със сигурност има поне едно челосване на струга...
                            А в днешно време тоя поялник вече има и китайски копия (ментета).

И коментаторите...

Коментар

• WSP80-ката от клипчето е почти нова. Надали има сумарно 2 часа работа, колкото да наглася параметрите и в контролера. Няма никаква корозия, съответно.

Впрочем, ако помня добре, е с платинен датчик - много блага работа за "четене". Просто съпротивление и толкоз.

Друго - само някои Weller-и и PACE имат датчик за студен край в дръжката, където му е мястото. JBC например нямат. Мисля че и Hakko нямат, дори в оригинал. Което идва да каже че никой не го е еня за някакви +/- 10-20 градуса заради позагряла дръжка.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X