Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Старите" лампи, или защо да (не) си вземаме такъв усилвател:?:

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: „Старите" лампи, или защо да (не) си вземаме такъв усилвател

Е нали и без него е така. А на местото на източника не правен опит с късо.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Брума няма връзка с входа. И при вход на късо го има. Кабелите от входа до селектора и потенциометъра, а от там и до предусилвателните лампи са нискокачествени и "оплетката" е само проформа, ама елиминирахме тая част. Големия кондензатор за захранването е 220uF 450V. Има и разни по-дребни, но ще умувам като дойде схемата. Всичките са китайски. При лампите има ELWA (сините на картинката) и май при предусилвателните лампи имаше някакви мънички електролити.

Общо взето бюджетно решение. И запояването не е съвсем силната част на изработващия го, но откровени простотии като по други техники не забелязах.

Иначе ламБовия звук си е там - дълбоките баси и ненатрапчивите високи, които не се губят при малко по-високо ниво. Всъщност на моменти басовете ми идваха в повече, но не съм съвсем сигурен че е от усилвателя, защото нито източникът, нито колоните, нито помещението са ми достатъчно познати, пък и не слушахме твърде дълго.

Ако проблема с брума се реши си е съвсем прилична система за цената си. Макар че лично бих направил много неща различно, ако аз правех тоя усилвател, без това да му вдигне цената драстично.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
        от какъв source му пускаш сигнал на усилвателя
        Въпросът ми беше не относно брум-а,а относно какво да се очаква като качество на звука...
        Cherokee WJ 4.0L- NP242
        Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

А, извинявай.
          Даника

Коментар

Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
            Въпросът ми беше не относно брум-а,а относно какво да се очаква като качество на звука...
            Към звука на първо четене сериозни забележки няма, със споменатите горе уговорки. За нормално слушане на музика в конкретното помещение и говорители като мощност е нормален. За джангър не става.

Пускахме му WAV и MP3 през звукова карта. Че даже и пряко сравнение между WAV и MP3 правихме. Ми чува си се, особено във високите.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Привет.
              Аз направих този усилвател за доктора, както му казвате.
              Схемата е двустъпална, SE, без ОООВ. Кондензаторна връзка между стъпалата с К42-У2 ,хартия в масло. Входни лампи 6н2п, чисто нови. Не са разработени още, така, че след няколко десетки часа работа, ще се разсвирят още. Крайните са EL84 TELAMP, нови. Кенотронно изправяне на анодното, псредством EZ81, CRCRC филтриране. Като тук ще спомена, че е възможно да не е достатъчно и затова доктора да е хванал лекото брумене. При мен , на моите колони не го хванах, за което му се извинявам публично тук, макар и да се чухме вече.

Ясно е , че ще има още въпросителни, но за сега толкова от мен.

Поздрави на всички.

Люси
              Моите творения http://eltehnoaudiodiy.blogspot.bg/

Коментар

Друга обща маса и окъсяване до крайното. Кондензаторите не са му малки, трансформатори и ориентация, но това не е голяма мощност. Да му се кефи доктора
                Даника

Коментар

Дублирано.
                  Последно редактирано от Primrouse; 25-10-16, 21:42.
                  It is easier to fool people than to convince them they have been fooled.
                  Mark Twain
                  https://www.flickr.com/people/195891565@N06/

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    Брума няма връзка с входа. И при вход на късо го има. Кабелите от входа до селектора и потенциометъра, а от там и до предусилвателните лампи са нискокачествени и "оплетката" е само проформа, ама елиминирахме тая част. Големия кондензатор за захранването е 220uF 450V. Има и разни по-дребни, но ще умувам като дойде схемата. Всичките са китайски. При лампите има ELWA (сините на картинката) и май при предусилвателните лампи имаше някакви мънички електролити.
                    Малките електролити на лампите шунтират катодния резистор и нямат отношение към брума.
                    Допустимия входен капацитет на CR... филтъра е 50 микро. 220 е твърде голям. Добре е да се замени с по-ниска стойност.
                    Mark Twain

Коментар

Първият кондензатор след кенотрона е 47uF, следва RCRCфилтър, по ред - 47Ом,68uF,47Oм,220uF. Изобщо не трябва да се сменя 220uF, а да се допълни с още един в паралел. Първият след кенотрона си е напълно в нормите, по даташийт е max 50 uF. Кенотрона съм написал вече какъв е.
                      Моите творения http://eltehnoaudiodiy.blogspot.bg/

Коментар

Брум 50Hz не е от захранването. Удвояването на последния капацитет няма да помогне - оптимизирай с psu2.
                        Mark Twain

Коментар

Така, с Ясен направихме редица допълнителни проби.

Изключихме напълно "standby" трансформатора, захранващ и декоративното осветление, без ефект върху „брум"-а.

В режим на работа, прекъснахме и двете клеми на отоплението на лампите, също не се постигна нищо.

По метода на изключването отиваме към възможен проблем с анодната верига. Предстои включване на допълнителен кондензатор в нея.

Оценката на Ясен за усилвателя превъзхожда тази на Спарки
                          Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
                          „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
                          LZ1EMS

Коментар

Поражение от кенотрон-а:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0-02-05-da4ef6e4f42bd1e1292c0114436db7d1b0743229ca0046d2b53eb4cb976b56ec_full.jpg
Прегледи:1
Размер:37.2 КБ
ID:5732352

Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
                            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
                            LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                              Поражение от кенотрон-а:

[ATTACH=CONFIG]888375[/ATTACH]

Е нали споменах по-напред:

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                              ...Хай-енда иска жертви...
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Primrouse Преглед на мнение
                                Брум 50Hz не е от захранването. Удвояването на последния капацитет няма да помогне - оптимизирай с psu2.
                                Не е 50Hz и не е чиста синусоида. Чува се жужене като от изправител, макар че подобен ефект се среща и не само в следствие изправител. То се поизясни къде е заровено кучето.

Относно оценката - аз съм си мрънкало.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X