Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Старите" лампи, или защо да (не) си вземаме такъв усилвател:?:

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: „Старите" лампи, или защо да (не) си вземаме такъв усилвател

„Галетата" е функционално не-активна, когато директно „замасиш" входа на предусилвателя. Ще продължавам/е да се мъча/им.
    Последно редактирано от emanuilis; 26-10-16, 18:16.
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Не е задължително.
      Задължително не е... но е желателно. Всеки токов импулс в трафа става на звук ако продължи по веригата. Ламповите са особено чувствителни към това. Като няма земя и масата навътре е обща не виждам начин да няма бръм...

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
        Не че не ми е интересно онлайн дебъгването, но защо изделието не бъде върнато за изправяне на кривините? Авторът изглежда грамотен и със значително повече опит в ламповите усилватели. Вярно транспорта на такова нещо е гаден, ама и вероятността да тръгне като хората, мисля, е по-голяма.
        Предложих, току що...
        LZ1EMS

Коментар

Емануиле, не влизайте във филма да разглобявате трафовете. Ориентирани са както трябва, слушал съм ги със слушалки още преди началото на монтажа. Който се е занимавал с лампи, знае за какво иде реч.
          Няма проблем, ще го взема при мен да видя за какъв толкова брум говорите. Но пак казвам, при мен на моите колони го нямаше, или поне не съм го хванал да го чуя. Както и да е , няма проблем. Мисля обаче , че сгреших с избора на входните лампи. Ползвах 6н2п, а тя има много голямо усилване. Предлагам да я смените с
          6н23п/ecc88/pcc88 . Ще се наложи и коригиране на катодните ерове на 1,5к . Ако нямате такива лампи ще ти донеса. Ако не ти се занимава, пак казвам, няма проблем, взимам го при мен.

Забравих. Ето схемата както е вътре.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20161026_192553.jpg
Прегледи:1
Размер:46.7 КБ
ID:5732427
          Моите творения http://eltehnoaudiodiy.blogspot.bg/

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Много ми е любопитно как може да пострада един кенотрон от по-голям капацитет на изхода. Сигурно може де, щом са го ограничили.
            Но предвид че консумацията на цялото нещо е постоянна, аз бих поставил там някаква индуктивност. Примерно непосредствено след кенотрона, за да объркам сметките на захранващия трансформатор.

Извън това - държи се прилично и свири прилично. Брумът е подчертано слаб и всъщност Емо много му се впряга. Не си представям как може да се преодолее без стабилизиране на захранването, което аз не знам как се прави с лампи. Всъщност знам и не е лесно.

Но добре ще му дойде един транзистор точно за тая цел.

п.п. може да ми е отишъл някъде тембровия слух и брумът всъщност да е 100 херца ама не се сетих да го сверя с пианото.
            Големия капацитет след кенотрона му осигурява режим на импулсен ток надвишаващ максимално допустимия. В резултат се скъсява живота му. За конкретният ограничението е 50 микро при наличие на защитни резистори в анодните му вериги от 150 до 300 ома в зависимост от напрежението на трафа. Дросел 5 Н вместо първия резистор на филтъра ще се отрази много благоприятно.
            It is easier to fool people than to convince them they have been fooled.
            Mark Twain
            https://www.flickr.com/people/195891565@N06/

Коментар

@Eeltecno
              Размени 220 микро с 22. Входната лампа е по-чувствителна към филтрирането на захранването. Опитай с високоомен резистор анода на входната към земя.
              It is easier to fool people than to convince them they have been fooled.
              Mark Twain
              https://www.flickr.com/people/195891565@N06/

Коментар

Първоначално публикуван от Еeltehno Преглед на мнение
                Емануиле, не влизайте във филма да разглобявате трафовете. Ориентирани са както трябва, слушал съм ги със слушалки още преди началото на монтажа. Който се е занимавал с лампи, знае за какво иде реч.
                Няма проблем, ще го взема при мен да видя за какъв толкова брум говорите. Но пак казвам, при мен на моите колони го нямаше, или поне не съм го хванал да го чуя. Както и да е , няма проблем. Мисля обаче , че сгреших с избора на входните лампи. Ползвах 6н2п, а тя има много голямо усилване. Предлагам да я смените с
                6н23п/ecc88/pcc88 . Ще се наложи и коригиране на катодните ерове на 1,5к . Ако нямате такива лампи ще ти донеса. Ако не ти се занимава, пак казвам, няма проблем, взимам го при мен.
                Да повторя, не го чувам само аз.

Yamaha-та може да са твърде чувствителни, признавам.

Мембраната им обаче ВИБРИРА, тактилно.

Заповядай на гости, сам ще прецениш.

Може да го съчетаем и да направим заедно описаната преработка
                LZ1EMS

Коментар

Може да се увели и 22-та микро, да. Но мисля, че с есс88 ще е по-добре. В понеделник ще идвам до София и ще му донеса на доктора лампи. Ако не се справят, го взимам ампа при мен. Все пак мисля, че е по-коректно аз да му го дооправя, вместо да се занимава той и колегите.

ПП: Няма да имам време да ти идвам на гости. Иначе с удоволствие бих приел поканата. Знаеш че идвам по работа до София, чака ме цял бус със стока за разкарване по обектите.

Коментар

Първоначално публикуван от Еeltehno Преглед на мнение
                    Може да се увели и 22-та микро, да. Но мисля, че с есс88 ще е по-добре. В понеделник ще идвам до София и ще му донеса на доктора лампи. Ако не се справят, го взимам ампа при мен. Все пак мисля, че е по-коректно аз да му го дооправя, вместо да се занимава той и колегите.
                    Ще ни отнеме 1/2 час, да го направим заедно.

Имам почти всичко необходимо, без осцилоскоп.
                    LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                      Yamaha-та може да са твърде чувствителни, признавам.
                      За лампов усилвател така или иначе трябва да са чувствителни. Другите са за транзистори, дето в същата кутия ще побереш реални 2x200W и може да си позволиш колони с никаква чувствителност.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Малко е вероятно, но все пак да попитам - върху какво е сложен усилвателя? Има ли вариант брумът да се индуцира от друго устройство намиращо се в близост до него?
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                          Малко е вероятно, но все пак да попитам - върху какво е сложен усилвателя? Има ли вариант брумът да се индуцира от друго устройство намиращо се в близост до него?
                          Беше сложен върху стъклена маса, далеч от всякакви други устройства, при тестовете.
                          LZ1EMS

Коментар

Сега загледах схемата... Резисторът със стойност 560 ома, от решетката на втората лампа, към маса, да не е угрешен? Много "скромен" ми се струва?
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                              Сега загледах схемата... Резисторът със стойност 560 ома, от решетката на втората лампа, към маса, да не е угрешен? Много "скромен" ми се струва?
                              Грешно е изписан на схемата. 560к е. То при 560 ом , хептен нямаше да има душа ампа.

Коментар

Доколко е важно, не знам: отоплението на предусилвателната и крайна лампи не е по отделни кабели.

Срещнах някъде, че това може да предизвика брум"
                                LZ1EMS

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X