Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Околосветско пътешествие с джип.

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Околосветско пътешествие с джип.

    Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
    А между другото шапка и ласо имаш ли си ?

    Нещо само с това правя асоциация
    Венци, това ласо е известно по света като бич
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • От: Околосветско пътешествие с джип.

      Виновен ... за наказание ще изгледам всичките епизоди и ще чакам новите

      Коментар


      • От: Околосветско пътешествие с джип.

        Ааа, без масажистка накъде?!
        Идеята всеки джип да е профилиран не ми се струва добра. Аз като пресичам океан, първата работа ми е да се кача на коритото, да се огледам и да видя "без кое не мога". И да сведа това без което не мога до минимум. Всяка от колите би трябвало да може да продължи без да е зависима от другите. Просто защото няма да финишират и трите. Дано не съм прав и дано си ме разбрал какво искам да кажа.
        От мене имаш гъзарски елементарни фунии/филтри за гориво, прецеждащи вода и буклуци.
        Ако всичките машини са еднин тип гориво, измисли как да лесно да точиш двете и да сипеш в третата. Пристигаш до място за зареждане, всичкото останало гориво се прехвърля в един резервоар на една кола, поне го знаеш, че е читаво. Да не запецнеш и с трите.
        Ако говорим за нафта, може да измислим и малка инсталацийка за филтриране или поне гъзарски/елементарни филтри /има ги навсякъде почти, махат се за минута без инструменти, можеш и без тях/.

        Не знам при вас как е, но при нас да си карач не е толкова важно. Важното е да можеш да ремонтираш всичко с дъфка и с ластика от на Пена бикините /тя може и без гащи.../.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

        Коментар


        • От: Околосветско пътешествие с джип.

          Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
          Ааа, без масажистка накъде?!
          Идеята всеки джип да е профилиран не ми се струва добра. Аз като пресичам океан, първата работа ми е да се кача на коритото, да се огледам и да видя "без кое не мога". И да сведа това без което не мога до минимум. Всяка от колите би трябвало да може да продължи без да е зависима от другите. Просто защото няма да финишират и трите.
          ...
          Точно това си мислех преди малко, като четох приказките за екипа (най-сериозният и голям въпрос!). Какво става със специализацията, ако в един момент някой от екипа рече "Майната ви! Аз бях дотук" и си тръгне с единия джип?
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • От: Околосветско пътешествие с джип.

            Имам перфектния зъболекар.
            Обади се ако е необходимо!

            Коментар


            • От: Околосветско пътешествие с джип.

              Aко...
              http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=75556 - това момче обиколи латинска Америка с една раница на гърба. И се прибра заради баща си, че се разболял нещо.

              Коментар


              • От: Околосветско пътешествие с джип.

                Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
                Марто, поздравления за начинанието и смелостта /лудостта/, която ще ти трябва за да го направиш. След като осигуриш парите, а те са най важното за да мечтаеш за останалото, ще трябва да събереш екип. Според мен ще ти трябват хора специалисти в определени области и съчетаващи и по някои и други възможности.

                1. Специалист по комуникации и навигация, не само да работи с Джи Пи Ес и интернет, а да може да се свърже ако се наложи с някой от милионите радиолюбители висящи в ефира и винаги готови да помогнат с каквото могат. Включвам и навигация с карти и компас.
                2. Отличен автомонтьор запознат в подробности с машините, с които ще се движите. Това включва както механика така и електро.
                3. Отличен готвач, да може да приготви ядене от наличните продукти и дето се казва да може да направи от нищо - нещо. Нали няма да искаш да ядете 3г няколко еднакви манджи.
                4. Лекар, това е много важен човек за хора изгубени някъде сред пустушта и недай си боже да се наложи.
                5. Лингвист или хората от екипа да знаят поне няколко различни езика. Ще ви се наложи да комуникирате с най различни етноси по света и не може да очаквате всички да знаят английски.
                6. Специалист по оцеляване в крайно неблагоприятни природни условия, да може да ви измъкне от гадни ситуации, в които неминуемо може да попаднете.
                7. Добър фотограф/щом ще снимате забележителности/, всеки може да щрака с фотоапарат, но качествена снимка се прави с усет и знания.

                В екипа да влязат физически здрави момчета и с отличен зъбен статус. Не ми се мисли да сте на стотици километри от населено място със зъболекар и някой да го заболи зъб. Затова подготовката не трябва да касае само техниката , но и хората от екипа.

                Желая ти успех и съм сигурен, че целия форум ще е с вас през цялото време. Всички ще помагаме с каквото можем.
                Мисля, че на повечето неща съм отговорил докато си писал, но все пак....

                1. Военната ми специалност е "топография", така, че с карти, комапси, бусоли и т.н. се оправям повече от добре! С Джи-Пи-Ес няма как да имам проблеми (обидно елементарни ги направиха...). Нещото което задължително ще направя е радио любителски курс (1-ви клас) и закупуване на добра и достатъчно мощна радиостанция (КВ, а най-добре - комбинирано КВ и УКВ). Тук има много опитни хора в тази област и мисля, че ще вляза в час достатъчно бързо.

                2. Единствения друг сигурен член на екипа до момента е отличен автомонтьор - има собствен сервиз от доста време, а преди това е работил в BMW и на други места - в това отношение съм спокоен (мрази само да китва и да изчуква.... коли), а и моите ръце не са заврени в задника...

                3. Много хора които са ми яли от манджите (и съфорумци също) са казвали, че е време да спра да се занимавам с глупости и да си отворя ресторант...

                4. Смятам, че съм доста добре подготвен да окажа долекарска помощ (учил съм го във военното училище), но ще трябва да се подготвя допълнително - конкретно за местата които ще посетим! Чак лекар не мисля, че ще ни е нужен в екипа - няма как да ми извади апендикса на предния капак на джипа омазан в кал... Номера е да усетим, че апендикса е за вадене навреме и да потърсим адекватна и квалифицирана медицинска помощ - има си медицински застраховки за тази работа... Виж - задължително ще се ползва лекар при окомплектоването на аптечките и като консултант (да не дава Господ) по сателитния телефон.

                5. Полиглот няма как да вземем с нас, само защото е полиглот! Аз говоря два езика - английски и руски и се оправям що годе на още един-два (малко испански, малко италиански и немски)... Спътника ми владее добре арабски. Мисля, че с разговорници и жестомимичен превод ще се оправим все някак. Разбира се, ако се появи подходящ човек с необходимите умния и качества, ще бъде добре дошъл...

                6. Съмнява ме, че на тази планета има такъв специалист, който може да бъде полезен на шест от седемте континента на Земята. Или ако има такъв "универсален войник" няма да ни е по джоба... Най добрата техника за оцеляване е да избягваш ситуации в които ти се налага да оцеляваш - мислене и превенция му е майката... Така или иначе в едно 90% от пътуването ще трябват местни водачи (няма да ни трябват единствено в САЩ и Канада надявам се...). Смятам, че това ще е напълно достатъчно да оцелеем. Все пак не сме тръгнали на война...

                7. Надявам се с нас да тръгне един човек с когото съм работил дълги години - повече от отличен фотограф и оператор е! Аз също се справям относително добре и с видеокамерата, и фотоапарата...

                За физическата форма и зъбния статус - коментара е излишен...

                Коментар


                • От: Околосветско пътешествие с джип.

                  Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Точно това си мислех преди малко, като четох приказките за екипа (най-сериозният и голям въпрос!). Какво става със специализацията, ако в един момент някой от екипа рече "Майната ви! Аз бях дотук" и си тръгне с единия джип?
                  Ако някой от екипа стигне до това решение, единствения начин да го направи е да си хване самолета, ако наблизо има от къде да го стори! Ако много бърза да си тръгне (не може да дочака да стигнем до точка от която може да си тръгне безпроблемно) ще е свободен да го направи пеш, плувайки, пълзейки или както сметне за добре! Няма да изгубим джип, дори и ако се откажат половината от екипа - тогава в джип ще остане по един човек на първо време, докато не се освободим от вече излишния багаж и не решим какво да правим с колата/колите които са останали без водачи! Винаги съществува опцията и някой от вас да бъде поканен в движение да попълни екипа и да не се стига до драстични промени в първоначалните планове. Няма опция, някой да си тръгне с джипа или каквото и да е, което не е закупил сам - това ще е равносилно на кражба, а полиция има почти на всякъде по света...

                  Коментар


                  • От: Околосветско пътешествие с джип.

                    Аз пък си мисля точно за формата на това нещо. Всичките тези "сапунки" които ги гледаме по ТВ са със сценарии, огромен екип и всичко, което е оставено на случайността пак е по сценарии. Това, че 1 мъж и една жена сами в ... заеби...


                    Аз нямам никакъв личен опит, но пък умея да задавам въпроси. И така да започна с първия от многото:
                    1. От тези 300 000 км, които ще изминете мислили ли сте колко часа ще запишете и колко часа програмно време ще запълните? А дали ще бъдете интересни за гледане? Т.е. дали ще бъдете комерсиални, продаваеми?

                    Видях, че темата се развива бързо и почти сте отговорили на първия ми въпрос. Остава частта от него как може да се направи интересно за гледане, докато си пускаш прахосмукачката, или чоплиш семки?
                    Примерно от Хоби ТВ гледам само състезания с джипове и ендуро. И частично някое предаване за домашни любимци.
                    Последно редактирано от s_s1; 16-07-13, 12:32.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                    Коментар


                    • От: Околосветско пътешествие с джип.

                      За загубване на единия автомобил- имам 1001 идеи как може да стане. Елементарното- вие пристигате в Австралия, и двата джипа и те. Третия го смачкала фадромата, изтървал го крана, паднал му контейнер отгоре... избери си. На паркингите на дилърите в Австралия ги гледах- "палиш и караш, само за ценители...". Взимаш едно местно бръмчило и продължаваш. Ама, ако е профилирано...
                      Може и да не е кран или контейнер, може да е преляла река, да го откраднат, да даде на късо и да изгори, да ... до 1001.
                      Автономност и резервни варианти. Не ди ли хлъзгав като змия, все ще те гепи някой в тъмното...
                      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

                      Коментар


                      • От: Околосветско пътешествие с джип.

                        Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                        Аз пък си мисля точно за формата на това нещо. Всичките тези "сапунки" които ги гледаме по ТВ са със сценарии, огромен екип и всичко, което е оставено на случайността пак е по сценарии. Това, че 1 мъж и една жена сами в ... заеби...


                        Аз нямам никакъв личен опит, но пък умея да задавам въпроси. И така да започна с първия от многото:
                        1. От тези 300 000 км, които ще изминете мислили ли сте колко часа ще запишете и колко часа програмно време ще запълните? А дали ще бъдете интересни за гледане? Т.е. дали ще бъдете комерсиални, продаваеми?
                        Разбира се, че всичко е сценарий! Винаги!!! Имам достатъчно опит да направя един подобен епизод по формулата 1:3 - 25 минути в завършен вид от 75 минути суров материал. Смятам да оборудвам автомобилите с по 2-3 бордови камери (Go Pro), които да снимат нон-стоп, какво става вътре и извън тях! Така ако възникна чрезвичайна ситуация или се случи нещо интересно ще го заснемем от самото начало. Две камери и поне един хубав фотоапарат ще са на "стенд бай" през цялото време до ръката на оператора и до моята. Принципа е сравнително прост - като знаеш къде отиваш, общо взето знаеш какво да снимаш! Първо покриваш обекта или събитието, после коментираш в кадър, а на края когато се изгледа материала и се монтира грубо (видиш реално с какво разполагаш) се изгражда окончателния разказ с дикторски текст (глас зад кадър), който се покрива със подходяща картина. За мен е безкрайно просто, дано си/сте ме разбрал/ли...

                        Коментар


                        • От: Околосветско пътешествие с джип.

                          Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                          За загубване на единия автомобил- имам 1001 идеи как може да стане. Елементарното- вие пристигате в Австралия, и двата джипа и те. Третия го смачкала фадромата, изтървал го крана, паднал му контейнер отгоре... избери си. На паркингите на дилърите в Австралия ги гледах- "палиш и караш, само за ценители...". Взимаш едно местно бръмчило и продължаваш. Ама, ако е профилирано...
                          Може и да не е кран или контейнер, може да е преляла река, да го откраднат, да даде на късо и да изгори, да ... до 1001.
                          Автономност и резервни варианти. Не ди ли хлъзгав като змия, все ще те гепи някой в тъмното...
                          Прав си - могат да се случат 1001 неща, вкл. и след малко да се подхлъзна в банята и да си счупя вратът и да не замина никъде...
                          Мисля,че нещо грешно сте ме разбрали - като казвам профилиране на джиповете, нямам предвид стационарно (твърдо) монтиране на оборудването в тях! В 99,99% от случаите които си описал "филма" свършва за когото и да е, независимо колко е подготвен, освен ако няма кредитните карти на баровеца с яхтата който описа по-напред! Случили се нещо такова, дори и багажа и оборудването да са равномерно разпределени по колите, ако не можем да преглътнем или възстановим загубите, се прибираме безславно в къщи! Нямам възможностите на Дискавъри Чанел за да мога да си подсигуря, двойно или тройно снимачната техника или да вдигна един телефон и след три дни на най-близкото летище да кацне един Херкулес и от него да ми свалят готов подготвен джип със всичко което съм загубил в него... Случи ли се подобно нещо - преценяваме ситуацията, възможностите и шансовете си да продължим, и действаме според обстановката...

                          Коментар


                          • От: Околосветско пътешествие с джип.

                            2. ...

                            Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
                            ...


                            Може ли избора на марката автомобилите да бъде предопределен от това кой колко ще даде? Карам джип, харесвам джип, но тази тъпотия с Вранглера откровено ме дразни и насред серията си пусках Ви ейч уан или Ем ти ви рок.

                            А камерата дали да е Sony Action Cam, GoPro Hero, Sony Action Cam или друга?

                            Аз примерно не обичам нито слънце, нито студ, но бих си купил една, единствена хубава тениска, която знам че може стотици пъти да бъде изпрана и да държи на студ и пек, макар че карам с тези от 5 лв.

                            И така за всичко, което носите и ползвате...
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                            "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                            Коментар


                            • От: Околосветско пътешествие с джип.

                              Що не врътнеш един "трейлър" из Румъния по селата и чукарите далеч от цивилизацията.
                              На лице е гранда - сравнително екзотична машина за тия ширини, местният език е непонятен точно толкова , колкото в Конго,
                              имаш част от екипа.. 2 седмици глад, липса на баня, нормална тоалетна и т.н. ще поизчисти доста въпроси според мен.

                              Коментар


                              • От: Околосветско пътешествие с джип.

                                Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                                ...Видях, че темата се развива бързо и почти сте отговорили на първия ми въпрос. Остава частта от него как може да се направи интересно за гледане, докато си пускаш прахосмукачката, или чоплиш семки?
                                Примерно от Хоби ТВ гледам само състезания с джипове и ендуро. И частично някое предаване за домашни любимци.
                                Аз пък искам да разбера какво целите с тези въпроси? Смятате да се запишете да следвате кино и ТВ режисура или просто искате да знаете дали това което ще направим, ще става за гледане..?!! Ако е първото - кандидат студентските курсове струват пари и с удоволствие бих ви подготвил - допълвайки бюджета на пътуването за което е и тази тема!!! Ако е второто - ще разберете след като евентуално гледате готовите епизоди. Ако не на Вас, най-малкото на болшинството от хората на тази планета би им било интересно да попътуват пред телевизора. Надявам се, че от тук нататък въпросите ви ще са по същество и ще касаят пътуването, а не филма! С риск да прозвучи пресилено - не мисля, че някой от пишещите до момента в темата би могъл да ме научи на нещо в тази посока! Ако имате интересна идея - просто я споделете, но ви моля да не превръщате темата в интервю! Благодаря предварително за проявеното разбиране...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X