Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиции "Българи зад граница"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Експедиция до другата България

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
    Ами тогава да "кандидатствам" за една станция от Явор-Vromos.com,
    да ми сподели марка-модел и да ходя да си купувам специална гарнитура за шлем, която да пробвам да напъхам в моя. Но мога да карам в група дисциплинирано и мисля, че и без станция ще се оправя.
    Имам слушалки и микрофон ще ти ги дам.

А който иска да си купи хубава станция да звънне на Пламен 0878446590

Коментар

Първият кашон с учебници е вече при мен, обещаха още 2 ! - много запазени учебници/направо нови!/
      По отношение на радиостанцията - нямам, не мисля да се охарчвам допълнително за такава/няма да ми трябва толкова/ и ще помоля да ме имате в предвид за 1 , която ще ми трябва само до Измаил в едната посока. Нали след това продължавам самостоятелно турнето си из Украйна.... Сдобих се от Общината и с двете обещани знамена - нови в целофанови пакети!

Коментар

Имам няколко въпроса.

Предполагам за Молдова и Урайна трябва зелена карта за автомобила? На границата ли е по-добре да се изкарат или е по-удачно да си ги вадим тук от засрахователите?

За радиостанциите какви изисквания ще поставим? Задължително с CTCSS и/или DCS кодировки или обикновени РМR446 с отворени канали?
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

За Молдова и Украйна се плаща на застрахователя (от когото ни е полицата "Гражданска отговорност") по 40.00 лева на държава, за да ги добави в зелената карта. Сигурно има начин там на място да се измисли нещо по евтино, но това най-малкото ще ни забави.
          За радиостанциите - Явор ще каже... Аз засега съм без...

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
            За радиостанциите - Явор ще каже... Аз засега съм без...
            Ако няма да ползваме кодиране, то и тези дето имаш от бензиностанцията ще свършат работа(стига да не са с нелегални за Европа честоти, защото и такива продават). За това и питам.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ами ние като излезем извън България, ще говорим достатъчно кодирано за околните....

Коментар

Ами ние като излезем извън България, ще говорим достатъчно кодирано за околните....
                То кодирането в случая не е за секретност . Идеята е, че на отворения канал хващаш всичко що се говори около теб на същия, а те на евтините модели са само 8 и често не може да се намери свободен около градовете, чуваш всякакви строители, охрана, склададжии и т.н. Като използваш кодировка радиостанцията реже всичко, което не е с нея и се чуваш само с твойте хора, без преплитане на сигналите . Даже да се засечете случайно с някой може да се смени, комбинациите вече са стотици или хиляди, в зависимост от модела. Също така обикновено и по-сериозните модели, които имат кодировки, са и с доста по-голям обхват. В случая обаче май ще пътуваме предимно извън населени места, така че може да си позвалим да ползваме всички налични радиостанции. Мощност няма да ни трябва, ако се движим в сравнително стегната колона по открити пътища.

Коментар

Опа... Всъщност на тази експедиция ще е по-добре да забравим за радиостанции във всяка кола, пропускаме, че там не е ЕС .Сега си направих труда да проверя. В Украйна условията за ползване на PMR446 са същите като за СВ и се изисква радиолюбителски лиценз, ако си чужденец трябва да се пише молба до "Укрчастотнагляд", че преминаваш от там и искаш да използваш наличните си радиостанции на тяхна територия, а четох коментари, че бюрокрацията била голяма...

Единствено LPD с мощност до 0.01 W са разрешени за свободна употреба. Аз поне такава нямам, а се съмнявам и въобще да съберем достатъчно...

Естествено в Румъния можем да ги ползваме, а по-голямата част от пътя е през нея. Въпросът е, ако имаме и без друго проблеми на митниците, дали искаме да имаме и полунелегални за там радиостанции из колите...

Коментар

Поправка. И в Румъния не можем да ги ползваме свободно.

Коментар

оставаме на моите уоки-токи-та.... Едното в пилотната кола (т.е. в мен) Другото в последната кола.....

Коментар

оставаме на моите уоки-токи-та.... Едното в пилотната кола (т.е. в мен) Другото в последната кола.....
                        И те са или PMR446 или FRS. И в двата случая нелегални в Румъния и Украйна... Айде в първия случай полунелегални, в Румъния са забранени 1, 2, 7 и 8 канал, а останалите имат някакво ограничение в ползването. В Украйна се иска лиценз или временно разрешение, за да се ползват. Във втория са абсолютно забранени. С колко канала са? Ако са с 8 най-вероятно е PMR446, ако са с 14 тогава са FRS.

Коментар

8 канални са. В Румъния съм ги ползвал много пъти за координиране движението на повече от една кола.
                          В нашия случай, сега - пътят през Румъния е толкоз кратък и еднотипен, че освен за забавление - за друго няма да ни се наложи да ги използваме. Пътят през Молдова е 1 км, а през Украйна до Измаил - 70 км. Когато пристигнем в Украйна, можем да си вземем GSM карти за жълти стотинки и да си решим проблема с комуникацията

Коментар

8 канални са. В Румъния съм ги ползвал много пъти за координиране движението на повече от една кола.
                            В нашия случай, сега - пътят през Румъния е толкоз кратък и еднотипен, че освен за забавление - за друго няма да ни се наложи да ги използваме. Пътят през Молдова е 1 км, а през Украйна до Измаил - 70 км. Когато пристигнем в Украйна, можем да си вземем GSM карти за жълти стотинки и да си решим проблема с комуникацията
                            Е, то за работене ще си работят . Казвам само до колко са легални. То FRS например са абсолютно забранени в България, но се ползват масово. В Румъния наистина едва ли ще имаме проблеми, особено ако избягваме напълно забранените 4 канала. Въпросът е дали искаме да рискуваме с такива в Украйна, особено така обилно натоварени с български знамена и дарения.

Коментар

Застраховки за колите:
                              Сетрификата (зелената карта) се дава различно при всички застрахователи. Сега имам следната информация пред мен:
                              Булстрад: зелената карта е включена в цената на гражданската. Ако се
                              плаща на вноски трябва да внесеш цялта сума и тогава ти дават хартийката. Важи навсякъде (и извън ЕС).
                              ДЗИ: същото като описаното по-горе.

Застраховки за участниците:
                              Имам много близък роднина, който работи в застрахователен брокер. Тъй като за гореописаните страни има нужда от задължителна медицинска застраховка на лицата предлагам да направя една групова (една седмица преди пътуването (когато ще знаем кой точно ще пътува). Сега погледнахме застраходката на 4овек (за целия период) е около 5-6 лв. Каот се сключи групово има някакви отстъпки...

Допълнение: Ще проверя в понеделник как седи ситуацията за зелените карти в другите компании.
                              Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                                Е, то за работене ще си работят . Казвам само до колко са легални. То FRS например са абсолютно забранени в България, но се ползват масово. В Румъния наистина едва ли ще имаме проблеми, особено ако избягваме напълно забранените 4 канала. Въпросът е дали искаме да рискуваме с такива в Украйна, особено така обилно натоварени с български знамена и дарения.
                                ...че къде видя да се чудя дали работят... То остана вълните в Румъния да минават два три метра и да падат обезсилени от разпоредбите... Коментирах, че съм ги ползвал из румънско без да съм запознат, дали честотите им са разрешени....... Както и да е... Ако ни потрябват си ги включваме и ползваме....

За застраховките - всеки да си пита застрахователя, защото е различно. На зелената карта в квадратчетата трябва да ви зачеркнат UA и MО .... Не знам къде е безплатно за страни извън EU, но на мен ми взеха на квадратче по 40 лева за двете страни извън EU + 5 лева за самия зелен талон. Медицински осигуровки на никоя граница не са ми искали, така че който има желание да си направи за собствено успокоение.....
                                Чийто автомобил не е на негово име, задължително да си носи нотариално заверено пълномощно, ще го искат и на молдовската и на украинската граница.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X