До: Как да спрем "войната" по пътищата
Съжалявам, че не можах да се влюча по-рано. Прочетох много внимателно всеки пост и виждам, че предложението ми е предизвикало доста дебати и в общи линии неодобрение.
Все пак се придържах към принципа за конкретни предложения, без да разтеглям и без това дългия пост с обяснения защо. Но сега ще уточня някои неща. За начало, НИКЪДЕ не съм предлагал поставяне на камери в личните автомобили. Камерите са за полицейските коли. Останалите технически средства са основно за следене поведението на пътя, но не и на самите шофьори като личности! Повечето от предложенията са в насока антикорупция и антизлоупотреба! Защо ги анатемосахте?! Примери:
Няколко думи относно така защитаваната "свобода на личността". Объркахме я със слободия! Безредието и демокрацията са много различни неща! Каква ви е ползата от свободата, ако утре някой пиян кретен, каращ като луд ви убие на тротоара и остави децата ви сираци-примери от реалния живот колкото искате! Дори не си помислям да дам пример, в който се случва нещо на детето ви, че сигурно веднага бихте забравили за правата на виновния и бихте искали да му прегризете гръкляна... Ако познавате такива нещастни хора, питайте ги относно ироничното предложение за автоматичната екзекуция-сигурно биха казали, че и това е малко!
Поведението на пияните шофьори бих определил нагледно така: Застанал в средата на кръг човек с револвер в ръка. Около него трима души. Той се върти и стреля напосоки. Колкото повече е алкохолът, толкова по-близо са хората от него и шансът да убие някого-по-голям. Подобна интерпретация е приложима и за скоростта. Дори е още по-точна. Ако имаме и двете заедно, то револверите са два. Хазартна игра със залог много животи-на мъртвите и на нещастните, които остават след тях...
Жестоките наказания са единствения начин за рязка промяна в общественото поведение. Това по пътищата е война, като я определят всички, а и настоящата тема. Не забравяйте, че едно от общите неща за всички общества е, че груповата сигурност е над индивидуалната! Всеки трябва да изтърпи полагащата му се част от това бреме, за да се оправи нещо. Иначе само ще си говорим и пожелаваме ред, а накрая ще мачкаме каскетите по погребенията на близки, убити от такива дето си търсят “правата” пренебрегвайки чуждото най-важно за всички право на живот! Обществото боледува от безотговорност и терапията е май шокова...
Съжалявам, че не можах да се влюча по-рано. Прочетох много внимателно всеки пост и виждам, че предложението ми е предизвикало доста дебати и в общи линии неодобрение.
Все пак се придържах към принципа за конкретни предложения, без да разтеглям и без това дългия пост с обяснения защо. Но сега ще уточня някои неща. За начало, НИКЪДЕ не съм предлагал поставяне на камери в личните автомобили. Камерите са за полицейските коли. Останалите технически средства са основно за следене поведението на пътя, но не и на самите шофьори като личности! Повечето от предложенията са в насока антикорупция и антизлоупотреба! Защо ги анатемосахте?! Примери:
- Ситуация, при която ви изпреварват и веднага след това натискат спирачките. Правят го много от пътните хулигани.( Аз лично едва съм избягвал удар няколко пъти!) Следва удар отзад. Свидетели няма. Думите 1:1 на вас и “колегата” ви. Фактите-удар отзад. Изводът-неспазване на дистанция. Вие сте виновни. Ако има “черни кутии” те биха регистрирали в продължение на няколко секунди по-висока скорост на изпреварващия автомобил, последвана от внезапно спиране. Това би ви оневинило!
- Ситуация втора: Мой приятел излиза от Плевен. След града по пътя за Ловеч има едно село(не си спомням как се казва). Ограничение на скоростта. Той намаля 30-40 метра пред ограничнието, но го спират и му пишат акт. Не помагат протестите му, че е спазил ограничението. Радарът го е засякъл пред знака, но-иди доказвай! Ако полицейската кола имаше камера, на нея щеше да се види промяната на скоростта в съответната част на пътя. Толкова лошо нешо ли е дублирането на информацията?
- Ситуация три: Пътувам на автостоп от Калотина до София с ТИР. Нощ е. Водачът през цялото време се оплаква как платил 1000 евро глоба във Франция и колко неподкупни са полицаите там. На околовръстното на София кара с 80 при някакво ограничение 50. Спира го КАТ. Полицаят се представя и допълва с усмивка ”Какво сега, ограничението вече не важи ли?” После поканва водача да слезе. Последният се връща усмихнат само след 30-40 секунди, запалва и през смях казва: ”Абе от тук до Унгария никой не ми е отказал 20 евро”. Въпрос 1: Щеше ли полицаят да се лигави така, ако знаеше, че го снимат? Въпрос 2: Щеше ли да пусне нарушителя, ако всичко беше документирано? Въпрос 3: Шофьорът щеше ли да пренебрегне ограничението, ако знаеше, че няма да се измъкне с явно малката за него сума от 20 евро? Ако “да” -колко пъти щеше да го пренебрегне при предлаганата от мен схема на наказване, преди да си остане да си харчи еврото вкъщи вместо да ни излага в чужбина?
- Ситуация 4: Бях с приятел, на когото съставиха акт за “паркиране на разстояние по-малко от 3 метра от маркировка, забранена за пресичане”. Маркировка нямаше-метър също. Изглежда, че и този полицай смяташе, че техническото средство не е нужно в случая, нищо че е ДЛЪЖЕН да покаже откъде докъде мери. Вместо това просто написа акта, държа се арогантно, отказвайки да даде каквото и да било обяснение на действието си. Няма снимки, няма нищо! Актът все пак “свалихме”, но с цената на много нерви и разправии. Дори мой комшия полицай направи умното изказване, че е трябвало веднага да му се обадим, за да оправи нещата на място, вместо “да се правим на мъже и да пишем жалби”. Тук по-добре изобщо да не коментирам, че ми се повръща!
Няколко думи относно така защитаваната "свобода на личността". Объркахме я със слободия! Безредието и демокрацията са много различни неща! Каква ви е ползата от свободата, ако утре някой пиян кретен, каращ като луд ви убие на тротоара и остави децата ви сираци-примери от реалния живот колкото искате! Дори не си помислям да дам пример, в който се случва нещо на детето ви, че сигурно веднага бихте забравили за правата на виновния и бихте искали да му прегризете гръкляна... Ако познавате такива нещастни хора, питайте ги относно ироничното предложение за автоматичната екзекуция-сигурно биха казали, че и това е малко!
Поведението на пияните шофьори бих определил нагледно така: Застанал в средата на кръг човек с револвер в ръка. Около него трима души. Той се върти и стреля напосоки. Колкото повече е алкохолът, толкова по-близо са хората от него и шансът да убие някого-по-голям. Подобна интерпретация е приложима и за скоростта. Дори е още по-точна. Ако имаме и двете заедно, то револверите са два. Хазартна игра със залог много животи-на мъртвите и на нещастните, които остават след тях...
Жестоките наказания са единствения начин за рязка промяна в общественото поведение. Това по пътищата е война, като я определят всички, а и настоящата тема. Не забравяйте, че едно от общите неща за всички общества е, че груповата сигурност е над индивидуалната! Всеки трябва да изтърпи полагащата му се част от това бреме, за да се оправи нещо. Иначе само ще си говорим и пожелаваме ред, а накрая ще мачкаме каскетите по погребенията на близки, убити от такива дето си търсят “правата” пренебрегвайки чуждото най-важно за всички право на живот! Обществото боледува от безотговорност и терапията е май шокова...
Коментар