Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо като синя лампа в багажника = 4 месеца без книжка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Нещо като синя лампа в багажника = 4 месеца без книжка

Първоначално публикуван от rosen700 Преглед на мнение
    В случая говорим за автомибил...
    По принцип автомобилите се използват, освен да закарат някого от т. А до т. Б, и за пренасяне на багаж и предмети от т. А до т. Б.
    Ако приемем че става дума за дискотечен аксесоар (синя лампа), то съвсем логично т. А би могла да е дискотека, а т. Б сервиз, или магазин-дискотека, или обратното, или още 330 варианта.
    Нали не се опитваш да кажеш, че след като е синя лампа, колегата Ясен трябва да я прекарва от т. А до т. Б пеша или с градския транспорт?

П.П. И както вече казаха другите: Не дължиш обяснение за съдържанието на багажника си, стига там да няма труп, дрога и други неща свързани с престъпление или специален режим на превозване.
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Аз като имам сигнални ракети в багажника кораб ли сьм?Имам и бейзболна бухалка от пласмаса и дунапрен,синчето млати една малка топчица с нея - на стадион да им приличам?

Тьпо заяждане , това е целия случай.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Няма логика да се пише акт, само ако е лежала кротко в багажника. Преди месец докарах на общината четири броя от Асеновград. Мога да си ги карам, но не и да ги използвам.
        Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
          По принцип автомобилите се използват, освен да закарат някого от т. А до т. Б, и за пренасяне на багаж и предмети от т. А до т. Б.
          Ако приемем че става дума за дискотечен аксесоар (синя лампа), то съвсем логично т. А би могла да е дискотека, а т. Б сервиз, или магазин-дискотека, или обратното, или още 330 варианта.
          Нали не се опитваш да кажеш, че след като е синя лампа, колегата Ясен трябва да я прекарва от т. А до т. Б пеша или с градския транспорт?

П.П. И както вече казаха другите: Не дължиш обяснение за съдържанието на багажника си, стига там да няма труп, дрога и други неща свързани с престъпление или специален режим на превозване.
          И аз съм се чудил понякога защо дори преди да ми поискат документите съм чувал "Отвори багажника за проверка!"
          Правя уточнение, че това се е случвало само в България.
          Иначе по принцип автомобила е лична собственост и нямат право да извършват обиск без заповед, защото това си е жив обиск, от друга страна в закона имаше нещо такова "Който откаже или не изпълни разпорежданията на контролен орган............."

Коментар

по принцип автомобила е лична собственост и нямат право да извършват обиск без заповед, защото това си е жив обиск, от друга страна в закона имаше нещо такова "Който откаже или не изпълни разпорежданията на контролен орган............."
            Автомобилът е лична собственост, но това не го приравнява към дома, като неприкосновеност. Той е на съвсем друг режим.

"Който откаже да изпълни разпореждания на контролен орган..." е нещо разтегливо. Законите уреждат една доста тясна рамка на това какво Органът може да иска и какво - не. Със сигурност ще откажа да се гръмна в главата, който и контролен орган да го иска от мен и няма съд, който да ме осъди после за това. Разбира се, има голямо поле за разногласия по въпроса какво органът може да разпорежда и тези разногласия може да се изяснят с арест и съд.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Автомобилът е лична собственост, но това не го приравнява към дома, като неприкосновеност. Той е на съвсем друг режим.

"Който откаже да изпълни разпореждания на контролен орган..." е нещо разтегливо. Законите уреждат една доста тясна рамка на това какво Органът може да иска и какво - не. Със сигурност ще откажа да се гръмна в главата, който и контролен орган да го иска от мен и няма съд, който да ме осъди после за това. Разбира се, има голямо поле за разногласия по въпроса какво органът може да разпорежда и тези разногласия може да се изяснят с арест и съд.
              А бе с две думи на простичък език, в крайна сметка винаги прецаканите сме ние.

Коментар

И аз съм се чудил понякога защо дори преди да ми поискат документите съм чувал "Отвори багажника за проверка!"
                Правя уточнение, че това се е случвало само в България.
                Иначе по принцип автомобила е лична собственост и нямат право да извършват обиск без заповед, защото това си е жив обиск, от друга страна в закона имаше нещо такова "Който откаже или не изпълни разпорежданията на контролен орган............."
                Ти не отказваш. Просто искаш "компетентни" да го отворят.
                Казваш да извикат такива и толкова. Това не е отказ. Може да се спори......но не отказваш.
                Имаш това право. Ако се съмняваш в добрите обноски или намерения на"органа".

А бе с две думи на простичък език, в крайна сметка винаги прецаканите сме ние.

За сега......
                При всяко спиране ВЕЧЕ задавам въпрос: Защо ме спирате? Извърших ли нарушение?
                Ако съм извършил - ясно.
                Ако не съм се започва.... "ами имаме акция......"
                Следва въпрос молба - дайте ми документ за акцията, моля! От кога и за какво е?
                За сега в 100% от случайте ми дават обратно документите и ... "приятен път".
                Явно и "ТЕ" знаят, че много-много нямат право да спират за щяло и нещяло.
                И дали сме прецакани зависи от нашите изисквания към закона ( и от спазването му , естествено).
                Ако си мълчим - прецакване, ако си търсим правата - нещата се подреждат.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                  Ти не отказваш. Просто искаш "компетентни" да го отворят.
                  Казваш да извикат такива и толкова. Това не е отказ. Може да се спори......но не отказваш.
                  Имаш това право. Ако се съмняваш в добрите обноски или намерения на"органа".

За сега......
                  При всяко спиране ВЕЧЕ задавам въпрос: Защо ме спирате? Извърших ли нарушение?
                  Ако съм извършил - ясно.
                  Ако не съм се започва.... "ами имаме акция......"
                  Следва въпрос молба - дайте ми документ за акцията, моля! От кога и за какво е?
                  За сега в 100% от случайте ми дават обратно документите и ... "приятен път".
                  Явно и "ТЕ" знаят, че много-много нямат право да спират за щяло и нещяло.
                  И дали сме прецакани зависи от нашите изисквания към закона ( и от спазването му , естествено).
                  Ако си мълчим - прецакване, ако си търсим правата - нещата се подреждат.
                  От всичките писаници до сега ЕТО ТОВА Е МНЕНИЕ! Изненада ме приятно колега, дано има повече водачи като теб!

Коментар

Темата е интересна и за мен. Относно проверките на ППС/МПС/ ще цитирам Закона за МВР:
                    ...............
                    Чл. 69. (1) Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица:

1. в случаите по чл. 61, ал. 1, т. 1, 2 и 4, чл. 62, ал. 1, т. 1 и 3 и чл. 63, ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7;

2. когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление;
                    3. в други случаи, определени със закон.
                    (2) (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 9.11.2010 г.) Проверка на превозно средство и на вещите, превозвани в него, може да бъде извършена, когато:
                    1. има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред;
                    2. има сигнал в ШИС за извършване на специфичен контрол.
                    .....................
                    Чл. 70. (1) За всеки случай на извършен обиск или проверка на вещи и превозни средства полицейският орган съставя протокол.
                    (2) Протоколът по ал. 1 се подписва от полицейския орган, от един свидетел и от съответното лице, на което се предоставя екземпляр от него.
                    (3) Обискът и проверката на вещи и превозни средства се извършват по начин, който не уронва честта и достойнството на гражданите.
                    .........................
                    Чл. 85. (1) (Доп. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 9.11.2010 г.) Полицейските органи за граничен контрол и охрана на държавната граница:
                    ..............................
                    6. (нова - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 9.11.2010 г.) извършват самостоятелно проверки в граничната зона на лица и превозни средства, както и на вещите и на стоките, които се пренасят или превозват от тях, включително и на тези, подлежащи на митнически надзор и контрол, като при констатирано митническо нарушение уведомяват незабавно митническите власти;

..................

Да уточня само, че граничната зона в момента е 30км. от държавната граница и включва градове като Кюстендил и Благоевград.
                    Работата ми е такава, че често извършваме проверки съгласно чл.85 ал.1 т.6 и като уведомя водача, че съм длъжен да му съставя протокол за проверката, в 90% от случаите същия се отказва.
                    Мнението на хората за тези проверки коренно се променя когато на някой нещо му изчезне - тогава се почва защо не проверявате колите, багажниците и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от TONI 1977 Преглед на мнение
                      Темата е интересна и за мен. Относно проверките на ППС/МПС/ ще цитирам Закона за МВР:
                      ...............
                      Чл. 69. (1) Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица:

1. в случаите по чл. 61, ал. 1, т. 1, 2 и 4, чл. 62, ал. 1, т. 1 и 3 и чл. 63, ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7;

2. когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление;
                      3. в други случаи, определени със закон.
                      (2) (Изм. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 9.11.2010 г.) Проверка на превозно средство и на вещите, превозвани в него, може да бъде извършена, когато:
                      1. има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред;
                      2. има сигнал в ШИС за извършване на специфичен контрол.
                      .....................
                      Чл. 70. (1) За всеки случай на извършен обиск или проверка на вещи и превозни средства полицейският орган съставя протокол.
                      (2) Протоколът по ал. 1 се подписва от полицейския орган, от един свидетел и от съответното лице, на което се предоставя екземпляр от него.
                      (3) Обискът и проверката на вещи и превозни средства се извършват по начин, който не уронва честта и достойнството на гражданите.
                      .........................
                      Чл. 85. (1) (Доп. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 9.11.2010 г.) Полицейските органи за граничен контрол и охрана на държавната граница:
                      ..............................
                      6. (нова - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 9.11.2010 г.) извършват самостоятелно проверки в граничната зона на лица и превозни средства, както и на вещите и на стоките, които се пренасят или превозват от тях, включително и на тези, подлежащи на митнически надзор и контрол, като при констатирано митническо нарушение уведомяват незабавно митническите власти;

..................

Да уточня само, че граничната зона в момента е 30км. от държавната граница и включва градове като Кюстендил и Благоевград.
                      Работата ми е такава, че често извършваме проверки съгласно чл.85 ал.1 т.6 и като уведомя водача, че съм длъжен да му съставя протокол за проверката, в 90% от случаите същия се отказва.
                      Мнението на хората за тези проверки коренно се променя когато на някой нещо му изчезне - тогава се почва защо не проверявате колите, багажниците и т.н.
                      Моите адмирации колега! Изясни доста неизяснени положения с това мнение!
                      Като гледам явно работиш в гранична полиция или се лъжа?

Коментар

На първите две страници с Куздов сме писали за проверките и прочее, ама кой да ти чете
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          На първите две страници с Куздов сме писали за проверките и прочее, ама кой да ти чете
                          Аз бях написал също, че по същество проверка на багажника в личното МПС си е жив обиск, отговора беше, че МПС били на друг режим, за това се зарадвах на предното мнение на колега. А и темата не е малка и се радва на интерес, което е много добре защото като водачи можем да добием известен опит в това как да се държим при проверка. И разбира се опирайки се на фактите изнесени тук можем да подкрепим поне морално потърпевшия колега. Съгласете се, но 4 месеца без книжка, за нещо за което не си виновен си е жива инквизиция!

Коментар

Като гледам явно работиш в гранична полиция или се лъжа?
                            Да работя в ГП, но не на ГКПП.

Коментар

Първоначално публикуван от TONI 1977 Преглед на мнение
                              Да работя в ГП, но не на ГКПП.
                              За това и написах "Гранична полиция", не "Митничар"

Коментар

...
                                Само веднъж са ми го казвали това и то беше преди доста години - около 15. Тогава на въпросния полицай му отговорих с контра:
                                "Защо да ви отварям багажника? Може пък да крия труп вътре..."
                                Полицаят веднага се поправи и каза:
                                "Не ме интересува дали ще отвориш багажника. Искам да видя: Триъгълник, аптечка, пожарогасител..."
                                После си духахме, актове започвахме и така докато ги викнаха "по спешност"... ама то е друга история вече
                                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X