Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ха познайте магнитуда!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ха познайте магнитуда!

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
    По-тяхната скала,колко беше сегашното 5,8 по-Рихтер?
    Всъщност, корелацията между двете скали е косвена. Тази по Рихтер е обективна, тя отчита енергията на труса. Другата, доскоро популярна като Медведев-Шпонхоер-Карник, а сега е стандартизирана като Европейска макросеизмична скала се базира на фактическите разрушения и субективното усещане на населението т. е. при една и съща енергия на труса, при различно качество и тип строителство, имаме различни стойности по втората (това най-грубо казано - има обективни критерии и при втората). Според мен, в София степента на земетресението беше някъде 4-5, не повече.

Спарки, кажи нещо за тези сто километра хипоцентър де.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Всъщност, корелацията между двете скали е косвена.
      Между двете скали корелация няма. Например земетресение с магнитуд 8 в Австралия тук въобще няма да се усети.
      Скалата по Рихтер отчита единствено и само енергията на земетресението. MSK отчита усещанията и щетите на определено място и степента по нея е различна за всяко място.

Спарки, кажи нещо за тези сто километра хипоцентър де.
      Не мога да ти разбера въпроса. Дай по-конкретно.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Един въпрос към специалистите, примерно Спарки. Гледам сега за земетресението в Румъния. Било на дълбочина сто километра! Та то там земна кора ли е, не е ли вече мантията и ако е така - какво е това дето се "блъска"?
        Това ми е чуденката, ако там не е земна кора - "джуркането" на магмата ли усещаме!
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          В София - VI - VII. В Перник и околностите - VII - VIII. Поне според мен де.
          И аз съм на мнение, че на толкова може да се определи. С известното уточнение, че имаме рязка промяна на дебита на поне един минерален извор (с. Железница, поне двойно, тройно нагоре) така че може да се има предвид и още половин степен отгоре. Всички специалисти с които разговарях, бяха на мнение, че още малко по-силно и почваха сериозни разрушение, много конструкции бяха на ръба. Освен това, земетресението беше много странно, с различни по честота вълни, на практика повлия еднакво на различни конструкции (високи и гъвкави, ниски и твърди) сгради... което помогна енергията да се разпредели сравнително равномерно...
          VPetrov.photography

Коментар

Не познавам геологията в района, нито генезиса на тамошните земетресения, или по-точно - забравил съм. Иначе, земната кора на места е с 300 и повече километра дебелина, ако добре помня.

Ето груба карта:
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kora.png
Прегледи:1
Размер:1.29 МБ
ID:5378541
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ей ви предполагаем модел на Вранча:
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:figureK.jpg
Прегледи:1
Размер:275.6 КБ
ID:5378542

И текста към него:
              In Romania, near the southern end of the East Carpathians, is an area referred to as the Vrancea region. This region experiences many earthquakes which originate at intermediate depths. By studying the earthquakes' origin times, epicenters, and focal depths, a "picture" of a seismic body that was 60km long, 30km wide, and 160km deep began to develop. The highest activity was between 60km and 160km. Low activity occurred between 30km and 60km, and no earthquakes occurred below 160km.According to plate tectonic theory and the history of the region, this seismic body is a lithospheric plate that moved from the southeast and started to subduct about 18 million years ago. Roman calculated an average slip rate of 1.6cm/yr for the lithosphere and assumed this rate has been constant over time. If the above information is correct, then about 300km of lithosphere has been subducted. 160km of this lithosphere is still rigid enough to produce earthquakes while the rest of it has most likely melted. The positions of the P and T axes of the focal mechanisms reveal that the gravitational forces of the lithosphere causes the slip.
              Besides the seismicity evidence, gravity anomalies and the presence of andesites in the area validate the existence of the sinking lithosphere (Roman, 1970).
              Има "сеизмично тяло" широко 30км, дълго 60км и дълбоко 160км. (вижда се на втората картинка). Има ниска активност между 30 и 60км дълбочина, и най-голяма активност между 60 и 160км. Заметресения, по-дълбоки от 160км няма. Това "нещо" е започнало да потъва преди 18 милиона години, и в момента продължава със скорост 1.6см на година. Предполага се че до сега са потънали около 300км, от които горните 160км все са още достатъчно твърди за да са източник на земетресения, а останалото е най-вероятно стопено.
              Последно редактирано от sparkybg; 27-05-12, 13:30.

Коментар

Имаше тема за дълбочинни сондажи и мисля, че най-дълбоките и особено руския, който беше най-дълбок сякаш /ще прощавате, но не помня имена на нищо / беше довел до открития от типа на това, че нещата надолу изобщо не са така, както теорията говори.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                  Имаше тема за дълбочинни сондажи и мисля, че най-дълбоките и особено руския, който беше най-дълбок сякаш /ще прощавате, но не помня имена на нищо / беше довел до открития от типа на това, че нещата надолу изобщо не са така, както теорията говори.
                  Теорията в голямата си част е основана на наблюдения и интерпретации на сеизмични записи от земетресения и други източници, и е сравнително груба и обща. Когато реално "бръкнеш" там и извадиш туй-онуй - нищо чудно да излязат някои неочаквани неща. Всъщност познаваме планетата си много по-малко отколкото ни се струва.

Коментар

Жул Верн и разни други недостоверни източници твърдят, че земята е куха и вътре има цял свят и живот, които се захранват без проблем с енергия и светлина от ядрото, което пък играе роля на слънце. Както и с плоската земя преди няколко столетия, така и това сега недоказано, но не и задължително погрешно. За едно съм сигурен де, тази година ще има още доста земетресения, наводнения и разни други катаклизми...

Коментар

• Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                      така и това сега недоказано
                      Съвсем си е доказано. Такива неща няма и няма как да има.

Между другото, за "граница" на земната кора се приема "границата на Мохоровичич", и тя пак е установена по интерпретация на записани данни от земетресение.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%...87%D0%B8%D1%87

Ето информация за най-дълбокия сондаж (Колски свръхдълбок сондаж):
                      http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...B4%D0%B0%D0%B6

Сондажа е с 12262м дълбочина. И "изненадата", макар и наличе, не е чак революционна. Пък и сондажа е пробил едва 1/3 от земната кора в района, и то с няколко "рестартирания" и големи проблеми. От там надолу явно не сме в състояние да "бръкнем", та ще трябва да се задоволим единствено с геофизиката.
                      Последно редактирано от alex_markov; 27-05-12, 17:36.

Коментар

Относно корекциите в епицентъра (то и хипоцентъра) в последствие - колкото повече данни от сеизмични станции се използват за изчислението, толкова по-точен е резултата. Например в началото от трите страници, на които имаше информация, разликите в дължочината бяха значителни - от 2км до 16км.

Изобщо, въпроса с точността на определене и на положението (включително и дълбочината), и на магнитуда е малко или повече като определяне на координатите по GPS - колкото повече входяща информация (при GPS - сателити), толкова по-точен резултат. Бързите, автоматични методи понякога не дават най-добрия резултат, защото геологията не е проста работа и не всичко може да се отчете в конкретния алгоритъм, изчисляващ к'вото там, според наличните му данни. Едва след намесата на опитни интерпретатори се стига до крайния резултат, най-добре съгласуван с всички данни, както от сеизмичните станции, така и от познанията ни за геологията в района.

Коментар

Пратих фотографа Сергей Антонов да снима мястото на епицентъра или поне това, което дава като епицентър сайта на БАН. Ето го самото място: http://offnews.offroad-bulgaria.com/...o-zemetresenie
                          www.offnews.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
                            Пратих фотографа Сергей Антонов да снима мястото на епицентъра или поне това, което дава като епицентър сайта на БАН. Ето го самото място: http://offnews.offroad-bulgaria.com/...o-zemetresenie
                            Защо си го разходил бадева човека. То е ясно, че там си е гола поляна. Дупка ли е очакваше или кратер?

Коментар

Всъщност може да е и дупка, и кратер, и ново баирче.

Коментар

Ама те още на 23ти бяха там от някакви ТВ.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X