Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ха познайте магнитуда!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ха познайте магнитуда!

Хайде стига! От една тема за баене на боб, заради информационно затъмнение тип - СОЦ, създадохте популярен учебник по строителни конструкции и сградостроителство накуп. И това склопено в равнината на българското национално съзнание.
    Осцилациите изчезнаха Резултати вече дават на всеки половин час.
    За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Един въпрос към специалистите, примерно Спарки. Гледам сега за земетресението в Румъния. Било на дълбочина сто километра! Та то там земна кора ли е, не е ли вече мантията и ако е така - какво е това дето се "блъска"?

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
      ...
      Приятелю, вярно стига вече - а.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
        Тук ще дам един инвеститорски подход, който е много меродавен и показателен: "Тоя /проектантът/ токова арматура е нахакАл, че половината ш'е я мААна". Толкоз.
        Не всички инвеститори, имат този подход!
        Обаче мен ме изуми точно този подход, от отговорните инстанции в общината и без да влизам в подробности ще цитирам техните думи : "Тези твоите проектанти и конструктори,или много те мразят и искат да те набутат с желязото ,или нищо не разбират, дай да ти го преизчисля и ти гарантирам, че ще ти излезе наполовината като количество и цена. Такива железа не слагат и на 10 етажните блокове, а ти за къща на 2 етажа слагаш"!?!
        Естествено не се съгласих,а проектантите и конструкторите които ми правиха проекта, бяха на всеки етап от строителството и съблюдаваха всичко да се прави и влага точно както е по проект, изчислено за 9-та степен!
        По новите изисквания, за територията на София, изискванията са за 9-та степен!
        Може и да има някакво презастраховане,от страна на конструкторите /те носят цялата отговорност/, но аз бях инвеститора и сметнах това за правилно!
        / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

Коментар

Момчета, не искам да ви се бъркам, ама стига вече с тоя спор. Щом строиш къща, слагаш каквото са ти казали проектантите, те за това са учили.
          Я си представете за момент как (недай Боже) лежите на операционната маса и давате акъл на хирурга преди да ви е хванала упойката.
          Който е толкова велик разбирач, да си прави къщата сам, па утре като му падне на главата - негов си проблем.
          Аз един комин правя,(падна от земетресението) уж е просто, ама се обадих на специалист да се посъветвам какво и как.
          Дайте всеки да прави това от което разбира, че иначе, те го резултата: пожарникар - премиер.
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            ......

Приятелю, вярно стига вече - а.
            Davc, с теб започваме не за първи път тази дискусия, и все не я завършваме.Помолих те учтиво, да се аргументираш как ти виждаш строителната структура,след твоята реакция, на мойто твърдение ,че всеки обект-от ремонт до МОЛ,трябва да се ръководи от технически грамотно лице или фирма,но те са обирджии.Ми не мисля че съм обирджия.Не виждам как иначе да опазим доброто си име на бранш. Интереса ми е съвсем добронамерен.Да, тук не е съвсем правилното място за това.Позволих си да дам контрааргументи за коментарите ти.Моля, да дадеш своите аргументи ,на друго място. Аудиторията ще има възможност да прецени при необходимост как да действа.

Първоначално публикуван от emicha1 Преглед на мнение
            .........По новите изисквания, за територията на София, изискванията са за 9-та степен!
            Може и да има някакво презастраховане,от страна на конструкторите /те носят цялата отговорност/, но аз бях инвеститора и сметнах това за правилно!
            Не за първи път инвеститор се съмнява в това което са му предписали.Стигало се е и до независими преизчисления.Нещо като второ лекарско мнение.Само дето правилните хора за това не са в общините.Намирането на баланса е много тънка задача, присъща на конструктори с много голям опит,гъвкаво мислене и способни да се усъмнят в компютърните данни.В днешно време , това са проектантите които имат опит и преди компютърните програми.Ако ги викнеш на обекта за някакъв проблем,са в състояние и ръчно да направят сметките и дадат решение.Но при нас,водещ проектант обичайно е архитекта и възложителите много често виждат очите на конструктора накрая,ако въобще ги видят.Това е положението-с човека на който плащаш за стабилитета на сградата,може и да не се запознаете.Тези хора първо ги привикват при мащабен инцидент и носят огромна отговорност.После е надзора,строителя /ако го намерят/ също разбира се.
            Поздравления,че си постъпил отговорно към собствената си сграда.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
              ...Моля, да дадеш своите аргументи ,на друго място...
              Къде?

п п И никъде не съм дори намеквал, че трябва да се строи от технически неграмотни лица, а именно категорично противното.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

След дни люлеене, прегледахме апартамента - доста (3-4) повърхностни пукнатини в боята. Лоша шпакловка, слягане на новият блок (завършен е 2008-а и още от тогава се появи една дребна пукнатина) или кофти място и сме уцелили някакъв максимум на труса?

П.С.
                Вярно ли сградите в София се строят да издържат 9-а степен? И това реалистично ли е? Дано не ни се налага да проверяваме

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Къде?

п п И никъде не съм дори намеквал, че трябва да се строи от технически неграмотни лица, а именно категорично противното.
                  Уфф, прегледай си пост №413 и първото си изречение .
                  Къде-където прецениш,ако искаш и тук, но може да станем досадни.

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                  След дни люлеене, прегледахме апартамента - доста (3-4) повърхностни пукнатини в боята. Лоша шпакловка, слягане на новият блок (завършен е 2008-а и още от тогава се появи една дребна пукнатина) или кофти място и сме уцелили някакъв максимум на труса?

П.С.
                  Вярно ли сградите в София се строят да издържат 9-а степен? И това реалистично ли е? Дано не ни се налага да проверяваме
                  Вярното на 100% е ,че нормите са за 9-та степен.Блока така е проектиран,щом е завършен 2008г.С мъъъничко по-голям риск от неточност, това може да се твърди за съответствието на конструктивните проекти към проектите.Казвам го,защото сме хващали разни дребни и нетолкова, пропуски.
                  И вече допуска при изпълнението става може да стане в недопустими размери,без собственика даже и да разбере.Причините и решенията започнахме да ги чоплим последните страници.Малко са строителите ,които знаят как се монтира щурца над вратата, а точно той е,който трябва да ви предпази при земетръс .Такива са и официалните инструкции-да бягате под касата.Ма каква е точно Вашата каса. Как се изпълнява този щурц, преди 22 години се учеше само във висшето инженерно образование и то в свободноизбираемата дисциплина за земетръсните норми.Така че смятайте,кой колко знае,като се има предвид и кой полага усилия да чете изменения и допълнения към нормите.
                  Нагледал съм се на издънки по цялата верига, и не мога да твърдя ,че дори и сградите с изрядни актуални проекти,ще издържат на планираната съответна степен за районите в България.

Коментар

Само да внеса едно малко уточнение, строителните норми са за девета степен, но не по скалата на Рихтер...
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                      Само да внеса едно малко уточнение, строителните норми са за девета степен, но не по скалата на Рихтер...
                      Добро уточнение, давай и нататък
                      По коя скала? Че 9-та по Рихтер звучи като края на света

Коментар

По "другата" скала, по която оценката е спрямо усещания на населението и щети по различни видове сгради.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medvede...r-Karnik_scale
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          По "другата" скала, по която оценката е спрямо усещания на населението и щети по различни видове сгради.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medvede...r-Karnik_scale
                          По-тяхната скала,колко беше сегашното 5,8 по-Рихтер?
                          0осем9осем7шест0осем7едно
                          Миро

Коментар

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
                            По-тяхната скала,колко беше сегашното 5,8 по-Рихтер?
                            Ти прецени за себе си. За мен беше VII
                            LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

В София - VI - VII. В Перник и околностите - VII - VIII. Поне според мен де.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Туй според уикито, значи нещо като това, което каза Спарки:

I Микроземетресения Не се усещат
                                II Много леки Усещат се случайно
                                III Леки Усещат се от чувстивтелни хора
                                IV Умерени Усещат се в затворено помещение Прозорците вибрират
                                V Сравнително силни Усещат се на открито Мазилката се напуква; леките мебели се местят; висящите предмети се клатят
                                VI Силни Предизвикват страх Повреди по комините и зидарията Изолирани пукнатини
                                VII Много силни Хората напускат жилищата си Комините падат; сериозни повреди по леките постройки Изолирани свличания
                                VIII Разрушителни Паника Срутвания на леките постройки; повреди по напоителните канали промени в дебита на минералните извори; срутвания на камъни
                                IX Унищожителни Обща паника Сериозни повреди на нестандартните постройки; прекъсване на подземните водопроводи Пукнатини; пясъчни измятания; големи свличания
                                X Опустошителни Повсеместна паника Разрушения на тухлените постройки Изкривявания на жп линиите; срутвания по речните брегове; формиране на нови езера
                                XI Катастрофални Малко постройки остават частично здрави Широкоразпространени дислокации; цунами
                                XII Тотални Наземните и подземни постройки са напълно разрушени Геологически размествания: цунами

The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X