Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Брадви за цепене

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Брадви за цепене

    Някой има ли впечатление/мнение за някоя от тея брадви


    Bahco, като това е повече чуковидно

    Другата е Husqvarna



    Като цени са близки, т.е. около 70-тина лв

    За Хускварна някъде бях чел, че главите били Wetterling до колко все още е така незнам, понеже като гледах из ebay Wetterling са по-скъпи от husqvarna. Има го момента с името и репутацията, но на сегашните нямало щампа на Wetterling

    И незнам защо, ама така си се е загнездила у главата тая на фискарс. В ebay се намират на по-добри цени от тукашните, само незнам с доставка как (евентуално) ще случа и дали ще има някое мито или ня'ви такива разправии.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

  • #2
    От: Топор ( брадва), засега само на руски.

    До едно време наистина Wetterling правеха брадвите на ХускВарна и беше страхотна възможност за покупката им на много добри цени... Но това време мина, макар все още тук там да се срещат такива по магазините на дилърите... Вече си имат друг доставчик, чието качество е на порядък два надолу... Впрочем Wetterling имат нова мениджърка, която много неща промени и в момента са в много добра кондиция...

    Фискарс е добра брадва, за къмпинг и ако няма да я ползвате често... Иначе каквато и да е брадва с пластмасова дръжка не става за сериозна употреба, предават се много вибрации през дръжката и много изморява...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      От: Топор ( брадва), засега само на руски.

      Мога,смело да заявя че тези брадви в гората не вършат почти никаква работа в нашите условия.Преди години закупих ме и ние такива,но резултата е че това са брадви с клиновидно острие за цепене на нарязани дърва.Ако ти се наложи да окастриш нещо или да прережеш паднало дърво на определена височина над земята се убеждаваш колко са непрактични,а да отрежеш дърво от корен,им е много къса дръжката и много малка площта на острието.След като няколко пъти старците със стари български брадви ме направиха смешен,си поръчах една обикновена секира,която добре,изклепана е на космически години от това нещо.Не случайно българските секири имат такава форма,можеш с тях да закачиш клон,да го придърпаш ,от неудобна поза,15-20см,острие почти винаги уцелва дървото а с такава брадва,от5 удара ,поне 2 са с дръжката под него.

      Коментар


      • #4
        От: Топор ( брадва), засега само на руски.

        Пределно ясно е че това е брадва за цепене, то и въпросът ми е за такава.
        Темата избяга леко у лево заради въпроса за цепене.
        Става на въпрос за инструмент за вкъщи, имаме си една голяма щил-ка за донарязване и ми трябва нещо по-подходящо за цепене. Типичните за нашия регион "Г"-образни брадви са добри, ама при цепене доста често се заклинват и отнема време и усилия да я изкараш от дървото. Та от тая гледна точка, мисля ще е по-удачно да се ползва такъв тип брадва. Все пак толкова години сечене, блъскане по дърветата, хората са се понаучили кое как по-добре работи и затова и толкова видове глави за брадви .

        Ей тук http://www.arboristsite.com/firewood...ment/81221.htm изчетох доста мнения и като основен негатив на фискарс-а е малко късата дръжка, като това е условно и зависи кой е зад брадвата, обикновено на по-едрички типове не пасва добре. Но пък имаше и такива дето били забравили и не ползват хидравличната цепачка (незнам точно как се водя), други обмисляли покупка на машина за цепене, но си го спестили със закупуването на въпросната брадва и т.н.

        п.п. Понеже темата "избяга" повече към "брадва за цепене" (не че има много изписано в нея), ако някой модератор прецени, че е добре да е отделна тема, може да я оформи като таква
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

        Коментар


        • #5
          От: Топор ( брадва), засега само на руски.

          Специализираната брадва за цепене, няма как да бъде заместена с брадва или топор за сечене. Характеризира се с много по-голямо тегло и характерна форма (като клин). Но категорично въобще не става за общи дейности, кастрене и сечене... Има си инструмент за всичко! Брадвите за сечене са предназначени за работа в къщи, лагер или въобще място с постоянно установяване. Тежки са, не могат да се носят на гръб, не стават за нищо друго...

          Колкото до дръжките, понеже по-горе видях, че колега е писал, че професионалистите ползват пластмасови. Твърдя че няма такова нещо, няма професионалист дървар по света, който да предпочете пластмасова пред дървена дръжка. От дървото по-добър материал няма, едва ли скоро и ще се появи... Съветвам да погледнете и т.н. състезателни брадви, където компромиси няма в нито един елемент... на съответната цена разбира се... Там има само един вид дръжка: от хикория...
          VPetrov.photography

          Коментар


          • #6
            От: Брадви за цепене

            Единственият кусур на нормалната "Г-образна" нашенска брадва е това, че товари конзолно възела на връзката със дръжката и като така я поврежда (дръжката). Иначе си има брадви с "бузи" специализирани за цепене, такива с изтънен клин за сечене, а също така и ексцентрични за дялане (та даже и ляво- и дясно-ексцентрични, съответно за левичари и десничари). Друг е въпросът, че онези хора си развиват традицията и производството, продължават да експериментират с нови и нови конфигурации, стомани, дръжки (материали и форми), а тук вече ги няма и циганите клепачи. Дори се предлагат "някакви изделия", които са поскоро мотики, нежели брадви.
            А относно традициите - тукашните не са нито "по-плитки" по отношение на времето, нито в резултат на по-малко интензивни занимания с дървесина. Като трябва да се отчете, че дървесните видове, на които се основава тукашната традиция са много по-твърди, възлести, неправостволи, жилави и пр и пр. и повечето традиционни скандинавски и под. сечива са неособено адекватни при нашите условия. Това разбира се, при положение, че със инструмента ще се работи, а не ще се показва: "Виж к`во имам` а пък да знаеш и колко струва...".
            Последно редактирано от davc; 25-06-12, 10:21.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #7
              От: Брадви за цепене

              Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              ...... Като трябва да се отчете, че дървесните видове, на които се основава тукашната традиция са много по-твърди, възлести, неправостволи, жилави и пр и пр. и повечето традиционни скандинавски и под. сечива са неособено адекватни при нашите условия. Това разбира се, при положение, че със инструмента ще се работи, а не ще се показва: "Виж к`во имам` а пък да знаеш и колко струва...".
              Това за дървесината си е сериозен въпрос за размисъл

              И по ножарските форуми се е случвало да попадам на разни мнения относно стомана, закалка, профил на режещия ръб и т.н., като са споделяни проблеми при сечене с някой по-голям нож, ако пък се добави/отчете факта минусови температури нещата може да станат и по-зле.

              При скандинавците преобладават (май) предимно иглолистни дървета, чиято дървесина е по-мека и лесна за работа.
              Да не пускам пак линка от по-горе посоченият форум, там изчетах цялата тема и има доста видове като дървесина която ползват за огрев. Сега не съм запознат и незнам до колко едно и също дърво (като вид) разтящо тук и (май за щатите се говори, като и там по различните щати преобладават различни дървесни видове, съответно и различна твърдост) и там, но се споменава за maple - ясен, cherry, elm - бряст, ash- ясен (ненам каква им е разликата maple), red oak -червен дъб, pink oak, black oak, birch - брезичка, hackberry- някаква дива череша ,black willow - върба има пердполагам и други видове, ама прегледах набързо до средата на темата и не ми се кьорави вече .

              Е не е като да нямат проблеми хората, явно не само нашите дърва са чепати и трудни за цепене

              Originally Posted by hoot gibson
              i have read alot of this , but to keep me digging deeper , how well does this axe work on harder to split wood . like elm ? h



              Good question. I've got some 8-10" rounds of American elm just cut that the Monster Maul just bounced off of. I was going to saw them up into smaller pieces but will try the Super Splitter first. I'll be surprised if it can split elm. That stuff is impossible. Glad I don't have much of it.

              Originally Posted by max2cam
              Good question. I've got some 8-10" rounds of American elm just cut that the Monster Maul just bounced off of. I was going to saw them up into smaller pieces but will try the Super Splitter first. I'll be surprised if it can split elm. That stuff is impossible. Glad I don't have much of it.



              The fiskars in dry oak will stick and I had some black oak that was giving it more problems then worth the effort. For the first time since I bought the fiskars I put the monster maul to the wood and the same blocks were splitting with 2 to 4 well placed swings. I imagine the fiskars will not split elm any better then the monster maul.
              If I could only have 1 it would be the fiskars. Most of the green wood I split , with the fiskars it was much less effort on my part with significantly less impact on my body through the handle. It stashes in the vehicle with out the bulk and it is comfortable to reach over and grab it to pull out of the truck or tool box with 1 hand any where on the tool.
              I haven't come close to cutting into myself . I try too keep my legs apart which puts me closer to the ground (I'm 6') and my feet farther away from the proposed striking area. Would like to try a longer handle myself as I believe it would have advantages.
              It may have been mentioned already , but I will confirm I myself have hit a few knotty green pieces hard and the axe head bounced back within 6 inches of my forehead so use caution when hitting tough pieces at high speeds.
              (съжалявам, че е на английски )

              Последно редактирано от mohera; 25-06-12, 14:05.
              Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
              И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
              вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

              Коментар


              • #8
                От: Брадви за цепене

                Не ми се вярва да върши работа като нашите, но все пак - нов модел брадва:

                Коментар


                • #9
                  От: Брадви за цепене

                  Като гледам, май цепи някаква бреза или .... абе със сигурност е нещо доста лесно за цепене. Да, изглежда добре, ако разполагаш и се топлиш с такава дървесина. Вероятно е по лесно от това да мааш с брадва, въпреки, че ако толкова лесно се цепи дървото, единственото преимущество би било да не се осакатиш с брадвето .

                  Това за нашите явор,цер,габър и т.н. ще има да се набираш на тая "гега" , че даже и неподострена ми се види .
                  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Брадви за цепене

                    Ето това е истината.. Само първо трябва да постои ден два потопена във вода за да се разшири сапа и е доживотна..
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:131063.jpg
Прегледи:1
Размер:17.0 КБ
ID:5386389

                    Коментар


                    • #11
                      От: Брадви за цепене

                      Хах, това прилича на център за бургия, на същия принцип е явно, но ми е доста интересно ако се помъчиш с някой изсъхнала круша например.
                      Последно редактирано от mirodo; 25-06-12, 14:28.
                      [SIGPIC][/SIGPIC]

                      Коментар


                      • #12
                        От: Брадви за цепене

                        Първоначално публикуван от mirodo Преглед на мнение
                        Хах, това прилича на център за бургия, на същия принцип е явно, но ми е доста интересно ако се помъчиш с някой изсъхнала круша например.
                        Или пък габър
                        Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Брадви за цепене

                          Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                          ...за maple - ясен
                          Маплето - мейпъл, мисля че е клен (даже май съм сигурен ).



                          Първоначално публикуван от Десислав Добрев Преглед на мнение
                          Ето това е истината.. Само първо трябва да постои ден два потопена във вода за да се разшири сапа и е доживотна..
                          Дръжката, доколкото мога да видя от снимката е салкъм/акация, което е една много подходяща дървесина за целта. Това с мокренето, обаче, не е много добра идея. Изобщо "закисването" е една палиативна мярка за закърпване на положението докато се приключи започнатата работа. При накисването, дървесината се раздува интензивно и неконтролирано, дървесните влакна се смачкват в ухото и деструктурират, след изсъхване започва да "хлопа" още повече, а и механичните параметри вече съвсем не са същите, като след един-два цикъла вече за нищо не става. Просто изначално материалът, с който се работи трябва да е добре изсушен - като "минимален минимум" за широколистните видове - пет години, независимо дали е минавала през сушилня, каквото и да ви разправят търговците, изработката трябва да е достатъчно прецизна, за да няма никакви луфтове без допълнителни мерки. В краен случай може да се набие клин -метален, или дървен, като ако е дървен, клина трябва да е от по-твърда и жилава дървесина от тази на дръжката.
                          Последно редактирано от davc; 25-06-12, 21:37.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • #14
                            От: Брадви за цепене

                            В крайна сметка поръчах Bahco-то от първият пост. Главата е 2.5кг, имаше го като избор и с дървена дръжка, но по телефона ми казаха, че я нямат в наличност и че повече взимали с фибро дръжката и никой не се бил оплакал. Като един вид компенсация, че не могат да изпълнят това което искам и правя компромис с избора, ми свалиха цената (понеже тази е по- скъпа)

                            Днес нарязаха дръвцата и скоро ще влезе в употреба.

                            Нещ като ревю или как се е представило брадвето - по-нататък.
                            Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                            И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                            вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Брадви за цепене

                              Днес сутринта към 9 часа ми пристигна брадвето

                              Сега "лошата" новина, трябваше да пътувам към 10:30, та лично не можах да изпробвам брадвата.
                              Баща ми беше спазарил едно момче да цепи дърва за днес, той беше почнал сутринта със старата нашенска "Г"-образна брадва.
                              Аз трябваше да скокна до офиса на Еконт да си взема брадвето, та това стана към 9:30 и право при дърварчето. Даже не можах да я огледам обстойно, мога да кажа че заводски не беше заточена кой знае колко, имаше и "косъм" ама момчето я вкара в работа и косъма падна. Гледах го за кратко време, на мен ми се видя, че с голяма лекота се цепят, като това и той го потвърди. Нищо общо с нашенската, тя доста заклинвала, зор докато извадиш и въобще тромава и изморителна работа.
                              Сега да не си помисли някой, че сами се цепят

                              Ето няколко снимки на двете брадви







                              Старата миналата година покрай това, че заклинваше и от време на време млатех отгоре първо с един чук , после като забелязах пораженията отзад и биех с едно подходящо дръвце, ама късно е либе за ..... как беше..

                              Та към 17:00 часа се прибрах, имаше стока за сваляне и разни други неща, та към 17:30 отидох да видя до къде го е докарал и върви ли работата, всъщност момчето се гласеше да си ходи.
                              Но ето какво беше направил





                              Като това са 50 кубика дърва.

                              Е има и такива които нямат нужда от цепене, или поне не на тоя етап.



                              И горе-долу това е останало





                              Пак да кажа, не е от личен опит, ама според мен брадвето си заслужава от всякъде.

                              За вида дървесина не съм сигурен, и за да не излъжа, ще питам бащата каква е и ще допълня.
                              Беше ми мерак да направя и едно клипче, ама като гледам колко е останало, а сутрин си имам работа, незнам дали ще мога да спретна едно клипче.
                              Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                              И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                              вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X