Лично благодаря за линка (връзката). От този сайт може да се научи повече за ножовете отколкото от книгите които имам...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ножове - видове, предимства и недостатъци...
Свий
X
-
Може ли някой да качи снимки на строшен, разглобен или срязан от към дръжката нож Glock или въобще някой на който му е извадена душичката. Който беше споменал, че имало и рентгенови снимки на ножа, моля да даде повече инфо.Only after the last tree has been cut down,
Only after the last river has been poisoned,
Only after the last fish has been caught,
Only then will you find that money cannot be eaten.
Коментар
-
Re: Ножове - видове, предимства и недостатъци...
Прочетох внимателно темата, и искам да изразя мнението си. Та моето най грубо определение за нож е : подострено парче стомана с удобна за хващане дръжка. Наблюденията ми досега сочат че обикновенно цената на ножа е обратно пропорционална на количеството и качеството на работата ,която върши. Едва ли някой професионален касапин ползва нож по-скъп от 5-6лв. Тези които аз съм срещал досега ползват съвсем обикновенни кухненски ножове (поне 3 вида по размер) които честичко заточват с точилото висящо от другата страна на колана им. Тези ми наблюдения са от местната кланница преди години, предполагам че нещата не сасе променили!
А иначе за оцеляване в гората по-голямо значение има не цената и качеството на ножа а неща от сорта на това кой носи ножа, къде и как го носи. И най скъпия и хубав нож няма да ти свърши работа в критичния момент ,ако го носиш в раницата или на кръста под дългата шуба или грейка. Също и ремъчето за закрепване към ръката върши работа само ако използваш ножа за нападение ( и то планувано), а иначе едва ли ще имаш време да си пъхнеш ръката в ремъчето пък и то само се закача насам натам когато се опиташ да извадиш ножа бързо.
Понякога е по добре острието да може да се огъне и след това даси го изправиш и пак да го ползваш, отколкото да се счупи когато не трябва и да останеш с голи ръце. Например чел съм че сабите ,които ползват матадорите в коридата, се огъват ако не бъде уцелен бика на точното място, след което матадора я изправя от коляното си и прави следващ опит да прободе бика смъртоносно. А какво ли би станало ако тази сабя е от високовъглеродна стомана и се счупи в тялото на бика пък той вземе че остане жив? Тогава май за матадора ще остане само дръжката!!!
Та за мене най важно е ножа да ми върши работа в реални ситуации, а те са: рязане на различни хранителни продукти, клони и др. (ама не и винкели) ; отваряне на консерви ; и (не дай си Боже) за самоотбрана срещу диви животни. За дране си трябва отделен нож, а за рязане на винкели, телове и др. си има металорежещи машини и инструменти!!!"Do not correct a fool, for he will hate you;
Correct a wise man, for he will appreciate you."
Коментар
-
Я и аз да се намеся.Та значи първо да поравя колегата щото нещо се е заблудил
Първоначално публикуван от TRAPERA Преглед на мнениеСтава дума за този нож-моделът е Командо/Арсенал Командо/-имам такъв нож и е много добър според мен

Ножът е изцяло метален с куха дръжка с капачка накрая-може да се използва и като чук,трионът от горната страна на острието също е функционален и реже добре
Първоначално публикуван от TRAPERA Преглед на мнениеНожът на Арсенал е 5 мм дебелина на острието-
за съжаление не мога да намеря други снимки
Дължината му е 32 см - 19 см острие и 13 см дръжка. Тежи около 450 г. Стоманата нямам представа каква е, но доколкото четох е с твърдост 57HRC. Широчината на режещия ръб е около 2.5 см. Захващането на острието към дръжката е посредством два нита с диаметър 3 мм.Дръжката е куха и е с дебелина поне 7 мм, завършваща с тежка метална капачка (100г), която може да се използва като чук,самата капачка е на винт.Острието се крепи на 2 нита с дебелина около 3 мм които почти не се виждат освен ако не се загледаш да ги търсиш,гарда е заварен към дръжката,и самото острие влиза на нещо като тапа която е на винт към самата дръжка и после е занитена.Т.е ако се счупи острието-може да се развие и смени.Ножа е покрит с някакво тефлоново покритие, върху което лесно оставят следи при рязане. Стоманата не ръждясва. Тествал съм го 2 часа във вода, извадих го , оставих го да изсъхне и няма и петънце ръжда. Дръжката е херметизирана, вътре не попадна вода.За мен ножа си е идеален-още повече че е Българско производство,цената е достъпна и качеството е добро.Наистина може би не става за дране и други касапски работи-но като цяло е хубава и здрав нож на който може да се разчита в гора,планина и др.
Триона е напълно безмислен и нефункционален ако става въпрос за рязане.Зъбите са в една редица адски тъпи(и в буквалния и преносенсмисъл) и малки но това не е най-лошото ))) лошото идва от профила на триона-ножа, ако се загледате на снимката "триона" е отделен с един профил(ако мога така да се изразя) самите зъби примерно са 2мм. дебелина а ножа 4мм. режейки дърво вие правите разрез с 2мм дебелина и половин сантиметър дълбочина защото там където свършва този така наречен профил(под зъбците) ножа става 4мм. и какво се получава имаме едни зъби имитиращи трион ))))глоговия тип трион е трион.Два реда зъби като ги пипнеш боцкат,а ако се захабят заточвашЕто и лека схема за "по-тъпите"(майтап бре хораа)))))

А относно дали хваща ръжда -хваща -нямам фото под ръка иначе ей го тука пред мен стои и има яко ръждица(е вярно цяла зима навън седя)))
Иначе аз от ножлето съм доволен, в преходите из пущинака е незаменим(поне за мен ) Тежаста позволява без усилие да отрежеш разни клони които ти се пречкат по пътя - абе ползвам го успешно като мачете.Пак заради тежастта става и да нацепиш подпалки - абе не е лош но не е и перфектен.Подлежи на заточване (на ръка не става много е твърда стоманата)но трябва да се внимава да не го прегрееш на шмиргела че мъ отиде закалката)))След това на ръка само подържаш остротата.Заводски ъгъла на заточване е много голям и с първото резване се тъпи затова при едно допълнително такова това трябва да се оправи, а и при глоговете заводското заточване е така но как да кажа двата ножа са в различни категории и не могат да бъдат съпоставяни директно.LR DISCOVERY I, 1989 / 2.5TDi
Коментар
-
Според мен този трион на ножа въобще не е мислен за рязане на дърва. Може би трябва да се използва като сатър например, за грубо счупване или накълцване на нещо.Първоначално публикуван от cop187 Преглед на мнениеЯ и аз да се намеся.Та значи първо да поравя колегата щото нещо се е заблудил
Триона е напълно безмислен и нефункционален ако става въпрос за рязане.Зъбите са в една редица адски тъпи(и в буквалния и преносенсмисъл) и малки но това не е най-лошото ))) лошото идва от профила на триона-ножа, ако се загледате на снимката "триона" е отделен с един профил(ако мога така да се изразя) самите зъби примерно са 2мм. дебелина а ножа 4мм. режейки дърво вие правите разрез с 2мм дебелина и половин сантиметър дълбочина защото там където свършва този така наречен профил(под зъбците) ножа става 4мм. и какво се получава имаме едни зъби имитиращи трион ))))глоговия тип трион е трион.Два реда зъби като ги пипнеш боцкат,а ако се захабят заточвашЕто и лека схема за "по-тъпите"(майтап бре хораа)))))

А относно дали хваща ръжда -хваща -нямам фото под ръка иначе ей го тука пред мен стои и има яко ръждица(е вярно цяла зима навън седя)))
Иначе аз от ножлето съм доволен, в преходите из пущинака е незаменим(поне за мен ) Тежаста позволява без усилие да отрежеш разни клони които ти се пречкат по пътя - абе ползвам го успешно като мачете.Пак заради тежастта става и да нацепиш подпалки - абе не е лош но не е и перфектен.Подлежи на заточване (на ръка не става много е твърда стоманата)но трябва да се внимава да не го прегрееш на шмиргела че мъ отиде закалката)))След това на ръка само подържаш остротата.Заводски ъгъла на заточване е много голям и с първото резване се тъпи затова при едно допълнително такова това трябва да се оправи, а и при глоговете заводското заточване е така но как да кажа двата ножа са в различни категории и не могат да бъдат съпоставяни директно.
Не знам какво ще е това дърво дето ще го режеш с триона на Глок-а. По-скоро той е направен да нанася по големи порезни рани при намушкване. Е разбира се при по-голям ентусиазъм може да среже всичко. ;-))))
За рязане на дърва Глок са предвидили такъв инструмент в дръжката на лопатката която предлагат.
http://www.glock.com/english/index_outdoor.htmПоследно редактирано от blackfirefly; 06-04-07, 09:12.Only after the last tree has been cut down,
Only after the last river has been poisoned,
Only after the last fish has been caught,
Only then will you find that money cannot be eaten.
Коментар
-
Доколкото знам такива "триони" са предназначени за чистене на люспите на едри риби, чувал съм че стават и за рязане на сухожилия и трошене на кости (за да не се поврежда и изтъпява излишно основното острие). За конкретния показан нож обаче не коментирам, защото никога не съм работил с такъв! Имам ,и съм работил с други ножове с "трион" ,на които зъбците са малко по-едри!"Do not correct a fool, for he will hate you;
Коментар
-
Здрвейте колеги. Бих искал да ви занимая и аз с един въпрос - има ли правило как се заточва нож от дамаска стомана. Днес така пътьом, купих един нож, защото просто ми хареса, "пасна" ми в ръката. Ножа е руски, 27 см, острие - 15,5 см, дръжка 11,5 дървена. Много лек. Довечера ще пусна снимка и ще помоля някой от колегите за коментар. това е единствения нож с такова острие, който имам за сега и не ми се иска да го съсипя с неправилно заточване.
ПоздравиТодор Томов
=============================
Не е страшно да се родиш тъп,страшно е да си умреш тъп!!
Toyota LJ70, 1KZ,+++, pics TУK
Коментар
-
И така направих няколко снимки
Въпросът беше как се заточва такова острие. Докато разглеждах ножа установих, че не знам много за този материал. Бих помолил и за малко инфо за характерни белези на дамаската стомана. Относно теглото - не повече от 200 - 250 гр. и ми се вижда странно - твърде лек е за моите представи за нож.
ПоздравиТодор Томов
Коментар
-
Ако говорим за класически технологии, дамаската стомана се "клепе", т. е. кове, това е директно предпоставено от технологията на получаването й изобщо. Когато става въпрос за практическо прилжение, а и като се има предвид, че това е само съвременно-технологичен аналог на въпросната стомана: точи си го най-нормално. Аз конкретно го правя на шкурка върху твърда равнинна основа, почвам с № 300-350 и завършвам с № около 1000-те, на края: "каиш".Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Колега, я сподели от къде го купи този нож
Коментар
-
До сега съм ползвал само масат и много фин брус. Ръката ми е свикнала и с масата и бруса и успявам да спазвам ъглите, но шкурката не знам - ще пробвам първо сдруг нож.Благодаря за съвета колега.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеАко говорим за класически технологии, дамаската стомана се "клепе", т. е. кове, това е директно предпоставено от технологията на получаването й изобщо. Когато става въпрос за практическо прилжение, а и като се има предвид, че това е само съвременно-технологичен аналог на въпросната стомана: точи си го най-нормално. Аз конкретно го правя на шкурка върху твърда равнинна основа, почвам с № 300-350 и завършвам с № около 1000-те, на края: "каиш".
Интересува ме и друго - знам че има релефна и гладка дамаска стомана каква е разликата?
ПоздравиТодор Томов
Коментар
-
На ъгъла на Раковска и Московска /от страната на дондуков от дясната страна, по наклона на горе/ се намира един от най старите ловно -рибарски магазини в Сф. Слиза се по няколко стълби надолу но от тротоара се вижда малка витрина с разни стари ножове - един от тях ме накара да вляза, но купих друг. Продавача е симпатяга.Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнениеКолега, я сподели от къде го купи този нож
ПоздравиТодор Томов
Коментар
-
След като си свикнал с масата и бруса относно ъглите, значи: не би трябвало да имаш никакви проблеми с шкурката. Имай предвид, че масата и бруса, класифицирани "като шкурки" са около № 180-200, а шмиргеловия диск - №40 така че резултата е несравнимо по-добър!Първоначално публикуван от T.T Преглед на мнениеДо сега съм ползвал само масат и много фин брус. Ръката ми е свикнала и с масата и бруса и успявам да спазвам ъглите, но шкурката не знам - ще пробвам първо сдруг нож.Благодаря за съвета колега.
Интересува ме и друго - знам че има релефна и гладка дамаска стомана каква е разликата?
Поздрави
Гладка "дамаска" стомана е именно съвременно-технологичният аналог, която притежаваш, релефна е оригиналната: антикварни уникати, или откровени "ментета".Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Уф уф тоя нож направо ми разтупка сърцето! Жалко че сега не мога да отделя време и пари за такава покупка, обаче си записах адреса и при първото ми пътуване до София ще го посетя тоя магазин."Do not correct a fool, for he will hate you;
Коментар
-
Значи имам или уникат или менте /откровно или не/. По острието се усеща релефа при плъзгане на пръста по повърхността. Възможно е и да става дума за "реплика" - в други случаи това се практикува от самите производители - оригинални копия на оригинала, по евтини разбира се.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
Гладка "дамаска" стомана е именно съвременно-технологичният аналог, която притежаваш, релефна е оригиналната: антикварни уникати, или откровени "ментета".
Остава да намеря начин да разбера кое е оригинал и кое не - доста трудна задача. ако някой знае моля да каже.Ако разбера аз - ще пиша.
ПоздравиТодор Томов
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар