Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Да, верно не са ножове. Нож без коремче не реже. Тоя с две прави остриета под ъгъл - също. Пробива само. Башка дето през зимата ако си загубиш ръкавицата, освен без нея и без нож ще останеш и без ръка. Щото нямат чирени.
    Ама има интересни. Първото прилича на един руски инструмент, Нож на спасителя. Сече тенекия, катинари, пробива ключалки и ги върти, и не помня още какви други неща. Там изобщо въведоха нов клас - градски ножове, и освен тъпи гъзарии и втрещяващия предмет "нож за носене" (от джентълмените демек), има направо смайващи инструменти. Викторинокс нервно пуши в ъгъла.
    Дай някой линк, а?

Коментар

Първоначално публикуван от TRAPERA Преглед на мнение
      Кой е другият вариянт на Арсеналския Командо?Аз знам за един който е масов модел.Ще се радвам да сложиш снимка и също да споделиш малко данни-цена,дебелина и откъде може да се купи
      Аз също събирам ножове-предимно военни и бойни модели.За нож под 200-300 лева не съм съгласен-защото ако е само за колекция-става-но ако ще го ползваш не си сигурен дали няма да се повреди-е разбира се ако не е на Busse или Argonne Assault-но аз такива не съм намирал никъде до сега
      Май колегата има предвид това:
      Прикачени файлове

Коментар

Това са мойте бебчета и нямам оплаквания от тях.

Прикачени файлове

Коментар

Биват!... Особено сгъваемия.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от klasanov Преглед на мнение
            Май колегата има предвид това:
            Това е така нареченият юбилеен или подаръчен модел.Мисля че е с много по лошо качество от бойния си събрат защото този е предназначен да стои в витрина

Коментар

Привет на всички от този интересен форум!Ако разрешите ще се включа ,като един почитател на ножа. Какво да се прави, краста ! Та по темата:
              Видовете ножове едва ли някой може да ги изброй,но както знаем основните елементи са клин и дръжка.Според елементите на клина,тяхната геометрия можем да определим за какво ще се ползва ножа.Например ако острието е само с един скос-работата отива към "финският нож".Формата на клина може да бъде:утилити,спиер пойнт,без коремче,карамбит,рикърв и.т.н.Ама да не се отплесвамКой са предимствата на ножа...ами зависи за какво и какъв ползваш.Ако расъждаваме общо като оръжие-то предимствата му са твърде ограничени в сравнение други хладни такива.Той винаги е бил помощен атрибут/но не по малко опасен/на войните.Ако е за туристическо-домашни цели си е основен инструмент.Прочетох някъде по горе за Глога-ами това си е армейски образец на щик-нож.Тоест нападателно-отбранително оръжие-това е основната функция.За дране става само ако си закъсал .Щом един нож има гард,значи е направен при мушкане да не се приплъзва напред ръката, а при т.н.фехтовка да я пази.Много имат вграден гард,който е характерен за фул танг ножове.Самата пластина е така извита, че да го оформи.
              Но до тук спирам.Ако Ви е интересно мога да продължа или пък да почна отначало с елементите и за какво служат.Тогава вероятно ще може да се прецени на кой какъв нож му трябва и кой са недостатъците.Дано не съм Ви отегчил!
              Прикачени файлове

Коментар

Поне на мен ми е много интересно тъй че моля да продължите... Аз за съжаление излизам но по-късно ще ви напиша концепцията за нож(ове) която смятам за най-подходяща за моите цели...
                VPetrov.photography

Коментар

Ами да започваме!Клин! Състой се от острие,гръб,корем и връх!
                  Някой от основните показатели по който се определя формата на клина и режещите свойства:положение на върха спрямо централната ос на клина,форма на централната ос,форма на контура на режещия ръб,ъгъл на режещия ръб спрямо централната ос на клина и ъгъл на клина спрямо дръжката.
                  Дизайна,който е предпочитан е върха да е близък или да съвпада с централната ос на клина/клип пойнт,дроп пойнт спиър поинт/Той е по надежден при мушкане и работа с върха,защото оста на върха съвпада с централната ос на дръжката,респективно е в линията на захвата.Когато има разминаване на осите на върха и захвата е много вероятно китката на ръката да бъде контузена при силен пробождащ удар.
                  Върха на ножа може да е разположен по високо до линията на гърба на клина/утилити,извит за дране,традиционно танто/На други пък линията на върха е близо или може направо да съвпада с линията на режещия рък-клин с право коремче/без корем/.
                  Формата на централната ос също е важна.Ножовете с права ос и режещ ръб са най широко използвани поради лесна изработка и потдръжка.Американизираното танто е пример.Когато централната ос на ножа е извита нагоре към гърба на клина се предполага че ще се използва коремчето за рязане,дране-удължава се дължината на режещият ръб.Когато пък централната ос е извита напред/надолу/към режещия ръб върха се ползва за рязане и разпаряне/карамбит/
                  Ножовете режат в две посоки-на дърпане и бутане.Когато линията на режещия ръб е успоредна с оста на рязане ,имаме острие ефективно и за двата начина.Когато ъгъла е положителен/разтваря се към върха/например като ятаганите-реже на дърпане, а когато е обратно,като финките на бутане. Обаче има още един дизайн който съчетава и двете свойства и ги подсилва. Това е S-образното острие/рикърв/доближава се до това на прочутите ножове на Гурките.

Коментар

Тук искам да обърна внимание на уважаемите форумци за така наречения Фолс едж или скос откъм гърба на клина/горната част/Обикновено това се прави за да се подобри мушкащото свойство.Вероятно сте забелязали тази извивка на ножа нагоре.Дори и при Глок го има.Затова е щик-нож!Да обаче изтъняването на върха на ножа го прави по слаб.Понякога Фолс еджа може да е заточен.Аз лично не бих избрал такъв нож за мушкане,въпреки че това му е работата.Има опасност да не повториш удара, а то в повечето случай се налага!
                    Друго с което някой се бъркат са каналите върху някой ножове/blood grooves/за изтичане на кръвчицата.Всъщност функцията е много проста-олекотяване на по дълги и тежки клинове с цел баланс на целия нож.Точката на баланса е до гарда ,точно където стой показалеца при прав хват.Така се използва най -малко усилие при употребата на нож.
                    Гърба на клина обикновенно се използва да се постави другата ръка за допълнителен натиск.Има и и без гръб-ками,кинжали.Някой военни модели имат триони,серетирано заточване или пилообразно, но това е само за специфични операции или спасителни такива.
                    А пропуснах ,че има и едностранни гардове-те имат рогче от страна на показалеца.Сами се досещате,че ако някой Ви предложи" боен нож" с едностранен гард,няма да може да обясни как ще ти се предпази ръката ако някой почне да я дялка.
                    Е-е! Стига за днес,че запуши компа! Ще продължим с дръжките!

Коментар

Американеца Джими Лайл,разработва модела на кухата дръжка.Те придобиват популярност в разузнавателните отряди по времето на ВСВ.Сега е пълно с ментета оборудвани по съмнителен начин. Въпроса е за какво ни е този нож.Преди ножа е бил и инструмент и оръжие.Българския" каракулак" е служил за доста неща.Сега ножа е според предназначението:ловец,водолаз и.т.н.От там и дръжката се прави от различни материали.Петата също е според ножа.Някой предпочитат фул-танг конструкция,без куха дръжка,който си е определено по здрав.Съвремените материали от който се прави дръжката,различните покрития, не са изпробвани с времето,за да можем категорично да кажем ,че са добри.Но една дръжка от рога на бивол се е доказала във времето/каракулака/.Те и затова му казват така .Здрави са и говеждите рога.Нитовете са от меко желязо и рядко бронзови.Това е тук! Ако обърнем вниманието си на север-нордическите ножове пък са и с дървени дръжки.Не залепват от студа,лесно се почистват и формата е много интересна.Прилича на вретено,изключително удобно за ръката.Няма нитове,няма пети.Къс удобен за носене,от добра ръждясваща стомана,лесен за потдържане-нож без претенции, но вършещ много работа.Единично заточване/single bevel/ или плоско,без вторичен откос.

Коментар

Тук е мястото да теглим една черта и да си направим преценка за какво ни е този нож и да продължим.
                        1. Самоотбрана.Дълга и обширна тема,пълна със заблуди и фантазии.Бой с ножове,срещу ножове,с различни други предмети и ножове и.т.н.Бойни изкуства с ножове,против ножове и.т.н.Правила,законност,последствия,първа помощ.
                        2.Туризъм-видове,предназначение,функционалност.
                        3.Колекции-качество,стойност
                        4. Кулинарство,професионални
                        5.Домашна употреба
                        6.Бойни ножове и прочее.
                        С кое да се започна направо се чудя.Пък и никой не се включва

Коментар

Четем уважаеми колега..., а ето и моят избор към момента:

1. Комплект с брадвичка Fiscars с предназначение самоотбрана... (имам в предвид при пътувания извън България където не можем да носим никакво друго оръжие)

Задължителния инструмент без който се движа само в рамките на хола и кухнята...

И ножа с който винаги е с мен като втори... най-вече заради заключващото се острие което се отваря с една ръка, специализираното острие за рязане на колани и пластината за чупене на стъкла... И между другото е идеалния нож при дълги пътувания и къмпинг... става за всичко, реже и салата идеално и пържоли...
                          VPetrov.photography

Коментар

В тази връзка ще спомена че доскоро изборът ми за втори нож бе:

Подмених го с Victorinox rescue tool най-вече поради факта че в много страни с този нож (rescue tool) може да се мине "метър" докато другия се води боен с всички произтичащи от този факт следствия...
                            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от zito Преглед на мнение
                              С кое да се започна направо се чудя.Пък и никой не се включва
                              Като изключим сгъваемите ножки може би е хубаво да поговорим за някакво универсално острие, което да става за туризъм, лагеруване, самоотбрана, лов, риболов и т.н. или казано по-просто нож свързан с живота на открито. Иначе при ножовете за колекции, кулинарство и домашна употреба може би е по-лесно. Поне мен не ме интересува с какво ще нарежа хляба вкъщи.
                              Only after the last tree has been cut down,
                              Only after the last river has been poisoned,
                              Only after the last fish has been caught,
                              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

За съжаление след доста проучване и тестове стигнах до извода че универсален нож просто не съществува... Или поне аз не съм го намерил... Но търсенето продължава
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X