Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Може ли и аз да кажа нещо. И Аз си имам глог, и нож и таковата , и от двете съм предоволен. С арсеналския нож както съм писал по нагоре, може се скълцаш винкел, обаче на дали ше одереш нещо? По вероятно да го строшиш, докато си правиш нещо по джипа, примерно! Victorinox имам около десет, обаче са за други работи. НО, най - много си ползвам един нож още от дядо ми, най обикновен софийски готвач, който е знаел и нещо за месото ! Иначе за направата на глога явно е ползван много и различен опит.

Коментар

Ще си позволя като бивш металург и технолог да взема отношение.
      Прав е В.Петров,че от неръждаема стомана не може да се изработи
      качествено острие.Причината е в това,че неръждаемата стомана по
      състав е нисковъглеродна.Тя е твърда благодарение на хрома (минимум
      12 или 13 % за да е неръждаема) и донякъде еластична поради никела.
      Но острие с ниско въглеродно съдържание дори и да се заточи перфектно(т.е. на машина) се захабява много бързо.Затова хубаво острие
      се прави от стомана,съдържаща въглерод 0,4 до 0,6 %.Ако въглеродът
      премине 0,6 % става чудесно острие,но то се кове много трудно,защото се закалява на въздух и трябва много често да се връща в огнището.
      Иначе се пука и летят отломки.Ако сте опитвали да ковете ресорна или
      пружинна стомана (0,6-0,65 % въглерод) легирани със силиций или ман-
      ган,знаете колко е опасно това.
      Ножовете на Арсенал не са отливки,а горещи щампи от високовъглеродна
      стомана.Затова те се точат добре и се захабяват трудно.Освен това реже-
      щият им ръб излиза направо от щампата и точенето им(с фин силициев
      карборунд) е само крайна обработка.
      Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
      имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
        Бе що се занимавате с глупости? И с реклама на производители на сапунерки и гребенчета? Глок и армейско опъжие, няма що. От отключващи се посред изстрела затвори до ножове, които освен другото сигурно имат в упътването минимално допустимо приближаване на носителя до печката. Щото после се стапя и клюмва. И пистолетите клюмват, става като в истински рисуван филм.
        Аман от ментета. Изделие, на което рекламата е наистина по-голяма от него.
        Е Стефан си се изказва както винаги. Аз обаче този нож го имам от 10-на години и досега не съм видял по-удобен и добър освен един GERBER но той струваше 850$ и за разликата в цената не ви се видя практичен. А иначе си купих още докато имаше от арсеналските но не вариант РАМБО като по-горе на снимката а този който е за слагане на калашник със кания с която се прави ножица. Хубав нож но класи по-неудобен от Glock-а. А за разтопяването да ви кажа още не ми се е случвало пък и на ножа не му е мястото в огъня... най-малкото защото какъвто и да е след това не става за нищо и с дръжка и без нея...
        VPetrov.photography

Коментар

Той не се топи в огъня. Той отстрани до него. Просто в джоба на якето. На което нищо му няма на толкова от жаравата.
          Чакай че пак се разхилих. Рядко съм виждал толкова глупаво объркани мутри, колкото собствениците на такива неща веднъж) Тогава такъв пищов струваше 2 000 лева, а ножовете изобщо бяха чудо невиждано. Още никой не внасяше комична ширпотреба за оръжие. И тъкмо беше постигнато задълбочено разбиране къв буклук е моя Макаров. Тогава имах такъв, и верно ме беше срам от слабия патрон)
          И какво и е удобното на тая ръкохватка? Тя е просто за бой. И то пет за четири. За испанско мушкане например е гола вода. Би ставала, ако острието беше стилет. Или кинжал, и то трудно. Ръкохватките за дялкане са съвсем други. За дране трети. За кормене четвърти. И изобщо, ръкохватките на ножовете за работа са съвсем други, че да не отмалява ръката. А тая е от десантен боен нож, разработван посред войната. Когато целия десант е живеел броени часове. И е открадната от мизерикордията, която пък изобщо за нищо не се е използвала никога. Мушнеш веднъж в гръцмуля, и я прибираш.
          Да му бяха врътнали на струга барем едно дръвче вместо фирмените си глупости, можеше и да говорим за това като за нож. А така направо го фърляй дет хора не минават да не се излъже некой, и си носи ножицата щом я имаш. Та да ти е мирна главата.
          Не е прашка, не е лък,
          той е правен в Казанлъъъъ-ък ...
          Ай наздраве.

Да бе, сега се сетих. Канията на ножицата е удобна за наместване веригите ако не ти се трошат пръстите.

Коментар

Той не се топи в огъня. Той отстрани до него. Просто в джоба на якето. На което нищо му няма на толкова от жаравата.
            Както споменах имам го от десетина години, даже и тази година на пътешествието бях с него, ако помниш имаше и голям огън и нищо не му се стопи. За справка снимка на огъня:

Може би ножа не става за пожарникари, не знам, но нищо му няма покрай подобни огньове проверено е. И въобще Стефане хубаво е да се дават съвети които включват опит от първо лице единствено число. Както по-горе съм написал това са моите впечатления от този нож. За моите цели той е най-доброто което съм срещал. Нямам претенциите че той е най-добрия в тази част от галактиката и затова си пишем тук, кой, какви впечатления и от какво има. Тъй че вместо да ми обясняваш колко ми е зле ножа, би могъл да опишеш тези които ти използваш, защо и какви са им предимствата и недостатъците. Че иначе си правим една смешна дискусия колкото да се намираме на работа.. А, забравих да спомена не съм го използвал и за бой срещу петима и затова нямам впечатленията на Стефан...
            VPetrov.photography

Коментар

М..., бях писал за мойте, не мисля че е толкова интересно за някого.
              Клаческо германско острие, вярно необичайно тясно. Дръжката е от пръстенчета, наистина универсалната - елиптична. Така че да знаеш къде е острието и къде гърба без да го гледаш. Средно дълъг, не обичам дълги ножове. Това е строго въпрос на лично удобство и нищо друго, даже в армията те оставят да избираш ако имаш такава работа. И 5,45 щик-ножица, български. 7,62 ми харесва много повече, особено първите руски, ама нямам. И да имам - скъп е за такива работи, вече са чисто колекционни. Имам 7,62, ГДР, мод. 2. За вкусовете не се спори, ама тоя е направо отвратителен. На вид.

Коментар

Тази ножарска тема ме връща в 1984 г.Тогава работех в ЧЛК-Ихтиман и
                веднъж отивам с колегите на гости в Костенец.Там в кръчмата още след
                първото шише каменарка започна спорът кой какъв нож има и кой е по-
                добър.Като се заизваждаха едни калъчи,кой правен,кой купен,кой вно-
                сен.Най-много бяха правените.Аз станах за смях и трябваше да почерпя,
                защото от около 15 души само аз не носех нож(и сега не нося).Но думата
                ми е за друго.Железните шопи признаваха един единствен критерий за
                качество:на двамата спорещи се вземат ножовете,прави се залог(Х-броя
                бутилки каменарка) и остриетата се удрят силно едно в друго на кръст
                по режещата част.На единия нож винаги остава дълбока резка и той губи
                Обикновено загубилият повече никога не показва този нож,защото това
                е нещо като клеймо на балъка.
                Разказвам тази история във връзка с споменатия от В.Петров нож за 850
                долара.Не знам дали ще ми стигне кураж ако имам толкова ценно нещо
                да го подложа на шопския тест.Ами ако загуби?
                Въобще шопите са племе,та знае ли се.
                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                имат право да гласуват на избори.

Коментар

Гениално просто!

Снимка на моята представа за универсален нож:

За мен ножа трябва да има солидно тегло, при добре балансирания нож се получава едно интересно завъртане, много улеснява рязането!

Коментар

Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Аз съм голям любител на хладните оръжия и се интересувам много от ножовете.Предпочитам нож който е изработен от цяло парче стомана или изцяло метален.Армейският нож на Глок също е много добър като качество и изработка според мен.
                      Ето един руски нож който е армейски нож за оцеляване-има много полезни и необходими неща,става на ножица,метална разглобяема кания за най-различни нужди,компас,и ред други неща:

За съжаление не мога да го намеря никъде да се продава
                      А колкото до твърдост и издържливост на нож-Венцислав Петров е напълно прав че нож който е от неръждаема стомана не е с най-доброто качество.
                      Ето едни ножове от серията EXTREMA RATIO-които са признати като едни от най-добрите бойни ножове:
                      Един от тестовете на Екстрема:

Снимките говорят за твърдостта на ножовете.
                      Ето и част от ножовете на Екстрема-която ми е любима марка-за съжаление имам само два от тях :

Ножовете са изключително здрави-58 Рокуела твърдост,с многофункционални каний които позволяват носене на различни места по тялото.
                      Ето и някой компактни сгъваеми модели:

Снимки от други тестове на ножове-:
                      http://www.badlandsforums.com/faq/ExtremaStrider.shtml

Коментар

А бе кой и кога изобщо е говорил за ножове от неръждавейка? Единствените за които изобщо съм чувал, са за отваряне на писма и прочее красоти "за бюро" от миналите векове. Имало е такава категория луксозни вещи. В музеите разни съм виждал цели зали на тая тема. Тогавашната снобария прочее, е била много по-високо художествена от днешната.
                        Най-доброто което съм виждал от толкова сложните май се казваха Оса и Трансформер. Дръжката е от две пластини, на шарнир по средата на пластината с остриетата. Заключва се за бойната или работната половина. В Русия не се продават без разрешително за оръжие, затова и няма шанс да се уредим. От пет години хленча на кой ли не - нищо.
                        И в тия от снимките - заради едната гъзария - груби глупости. Половината свършват като самурайските ножове. Такова острие, от две прави линии под ъгъл НЕ реже, става само за пробиване. Значи ножа остава чисто боен.

Коментар

Пък аз може ли като лаик да попитам - на някои от тези ножове дето са на ЕКСТРЕМА се виждат по острието някакви У-образни "шарки" (особено при тия модели, дето приличат на мачете. Или на бумеранг, зависи от кой континент си ).
                          Та тия работи имат ли някаква идея или са просто за визуален ефект ?
                          Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Пък аз може ли като лаик да попитам - на някои от тези ножове дето са на ЕКСТРЕМА се виждат по острието някакви У-образни "шарки" (особено при тия модели, дето приличат на мачете. Или на бумеранг, зависи от кой континент си .
                            Та тия работи имат ли някаква идея или са просто за визуален ефект ?
                            Не съм спец по хладните оръжия, но ми прилича на опит за камуфлиране. Основната цел май е да придаде "мачо имидж" на изделието
                            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                            No wahalla.

Коментар

Това е Кукри. Ножът на гурките. Такова изкривяване извънредно много усилва сечащия удар. Не знам дали картинките значат нещо и влизат в епоса им, тия които съм виждал нямаха. От полкът им в английската армия пълзят насам - натам. Подаръци от побратимявания. Униформените са си черни, тия които си носят в индийско били лъскаво желязо със шарени дръжки. Украсяват ги с някви кончета и пискюлчета.

Коментар

Ммм... Мерси за отговорите. Ще се поинтересувам допълнително.
                                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X