Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Мислех в по-практична посока,но това е проблем на сегашния век.
    Вярно,че за тия народи това не са просто вещи и оръжия,значат много повече.
    Благодаря

Коментар

Здравейте, някой има ли информация(по възможност и снимки) за индонезийският нож
      ПАРАНГ?Дори не съм сигурен дали е нож или меч.Доколкото разбрах от някакъв форум
      острието на различни места е заточено по три различни начина.От Гугъл разбрах, че
      освен като оръжие Паранг се ползва и като сечиво(като мачете и брадва), но друго
      нищо не намерих.Можеби не съм търсил както трябва.

Коментар

Парангът,както мачетето и африканската панга са инструменти.Използвани са и като оръжие,разбира се-от нямане на друго.Както по нашите краища косите и вилите.
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

Коментар

Ето нещо от фирма MORA ! Наскоро го докопах,това ножле!Не потъва във вода!
          Прикачени файлове

Коментар

http://www.ragweedforge.com/SwedishKnifeCatalog.html
            Като дете пътувах с бащами в Скандинавия и помня тези ножове. Струваха жълти стотинки, бяха предимно с червена дървена дръжка и раждясваха лесно.
            Доста спомени изплуваха
            Поздрави!

PS: Ако имаш идея как мога да се сдобия с подобен.....

Поздрави!
            VARADERO SD2

Коментар

Мен пък ме хвана амбицията и прочетох много нещо за кукрито.Чудех се защо ми стои неудобно в ръката,а то си имало причина.Значи първо:кукритата се делят на 3 породи-бойни,представителни(парадни) и домашни.Общото между тях е качеството на материала-с това компромиси няма.На бойното кукри извивката е една идея по-плавна и е заточено на дълбок клин(подобно на Боуи).Дебелината му е 4-5 мм,не повече от 10 мм(на око) плоска част и оттам тръгва клинът.(не знам градуса,но не е трудно да се сметне).Още:заточката не е с еднаква ширина-по-широка е в широката част и надолу се стеснява-очевидно за да не се отслаби ножът като цяло от клина.Домашното кукри,което е инструмент,прилича доста на бойното,но:при него извивката е класическата,клинът е много по-голям(в смисъл,че плоската част е не повече от 5 мм) и най важното-то е много по-дебело,стига до 10 мм.Оттам е по-тежко,което го прави удобно за дялане,заостряне на колове и т.н.Парадното кукри има формата на домашното,дебелината на бойното,но не е заточено на дълбок клин.Плитка заточка на около 45 градуса до около 5 мм.Разбира се е подходящо украсено,съответно и канията.
              С две думи,кукритата които се продават тук отговарят на последното,без украсата.Лично аз съм решил да намеря някъде заточна машина и да му направя клин като на бойно.Ако не стане-в кофата.
              Не ми стои удобно в ръката,защото си има начин на държане(според един руски сайт),освен това явно е въпрос на навик.Това го има в Гугълчо.
              И последно:има си и начин за носене.Ако го носи десняк-на левия хълбок,като дръжката е леко завъртяна към корема.Най-важното-винаги с наточената част напред,явно за да може да се нанесе светкавичен сечащ удар отдолу нагоре,още с изваждането.Има вариант да се носи на гърба.Канията има халка или ухо в долния край,което се превързва към крака.Това улеснява ваденето на ножа и се избягва люлеенето и закачането при тичане из храсталаци.
              Веднъж наточено на правилния ъгъл,кукрито се поддържа с парче твърда стомана(то трябва да си върви към него),като масат и с парче фин брус.
              Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
              имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от rosslan Преглед на мнение
                Като дете пътувах с бащами в Скандинавия и помня тези ножове. Струваха жълти стотинки, бяха предимно с червена дървена дръжка и раждясваха лесно.
                Доста спомени изплуваха
                Поздрави!

Поздрави!
                Аз го взех от един пенсиониран моряк.Действително ръждясва скорострелно.Изключитeлно удобна дръжка.Реже прекрасно.Може би по ел.борси и магазини ще се намери нещо .Ако открия или пък ми попадне отнякъде ще те имам в предвид.Май ще започна да събирам и финки-много са хубави.http:www.northerner.com/html/
                Поздрави!

Коментар

Oт доста време с интерес следя темата. Но докато добия права да качвам сними, докато снимам моята колекция мина време докато се наканя да представя моите, да ги нарека, out door ножове.

От ляво на дясно първи е обикновен Victorinox Officier Suisse. Имам го от 24 години и е изтърпял какво ли не. Това е нож, който напрактика е винаги с мен. Губил съм пинсетата веднъж, а клечката за зъби поне 3 пъти. Чирените са доста очукани, но макар че се предлагат замени, го предпочитам в този му боен вид. Най-голямото му щета се се случи при отваряне на Българска пластмасова бутилка с кетчуп, вероятно продукт на конверсията на военната ни индустрия

Вторият е по-голямо издание, което при всяко излизане сред природа е с мен. Има ножовка и пила за метал, както и добре познатия трион. Ползвал съм и трите-представят се добре. Обърнете внимание на малките отвертки със сиви дръжки навити на тирбушоните. Продават се отделно и са много полезни. Ползвах такава като основен инструмент за сменя backlight лампата на notebook.

Третият подред Nieto ми е го подариха преди 15 години. Добре балансиран, твърда стомана 440С трудно се точи, но и трудно се затъпява. Тежък и е подходящ за сечене на клони до 5 см като нямаш друго под ръка. Назъбването на задната страна на острието е абсолютно ненужно и дори опасно защото е доста остро. Поради липса на друг нож съм клал и драл прасе и агне с него - мъчение!

Четвъртия е водолазният ми нож, дибидюс нов за 10 пари от кварталния магазин. Не струва, но като загубих стария Е това беше нож, 35 см с лята дръжка, кило и половина, правен от Български циганин по времето когато и те работеха.

Набора 6-7 ножа в кухнята не ги показвам. Понеже от години не се занимавам с касаплък оставих и тях в България. Но следващият път като си идвам се заричам да намеря място за брадвичката, Ленинград за 3 руб и 20 коп. и за наследствената сапьорска лопата.

За точене ползвам 3 различни бруса. Имам един на Victorinox, който освен абразива има в единия край две керамични пластини под 30 градуса. Не е кой знае какво, но е удобен и лек за носене.
                  Другият брус е по-груб и подходящ за оформяне на ъгъла на режещият ръб. Третият е много фин и го ползвам за окончателно оформяне, придава много приятен сатенен блясък на острието.
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от yossarian; 27-02-08, 21:55. Причина: Корекция на латиница

Коментар

Колеги, до неделя в Изложбения център на Цариградско има изложба Лов и свободно време. На нея са дошли от официалния вносител на Трамонтина, една пловдивска фирма, за която писах. Цените на наистина добри мачетета са от 11 до 17 лева, Ако някой иска, да отива там. Аз този път взех и адреса на фирмата в Пловдив. А на щанда на Джоралти, тия дето правят кобурите, има много интересни шведски риболовни ножове, тип финка, по 18 лева с отличен ряз и добро качество в оранжеви пластмасови кании. Купих си един за колата.
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Колеги, може ли някой да ми вземе от изложението едно мачете на Трамонтина, ако представлява нещо като това от снимката долу/и за предпочитане около 50-те см/ , и да ми го прати с наложен платеж?

Ако се навие някой , нека ми пише да му дам адрес и тел за връзка...
                      Последно редактирано от Тихомир; 11-04-08, 15:43.

Коментар

Тихомире, за съжаление аз няма да ходя повече, уикенда ще съм извън София, но вече им имам координатите на вносителите. Това конкретно струва 17 лева и може да си го вземеш като имаш път до Пловдив. Фирмата е Булит 2000, телефона 032/960202.
                        Моля поста ми де не се счита като реклама, нямама нищо общо с фирмата, просто насочвам интересуващите се към официален вносител и ниски цени. Разни прекупвачи продават същото мачете на цени между 25 и 40 лева.
                        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                          Тихомире, за съжаление аз няма да ходя повече, уикенда ще съм извън София, но вече им имам координатите на вносителите. Това конкретно струва 17 лева и може да си го вземеш като имаш път до Пловдив. Фирмата е Булит 2000, телефона 032/960202.
                          Моля поста ми де не се счита като реклама, нямама нищо общо с фирмата, просто насочвам интересуващите се към официален вносител и ниски цени. Разни прекупвачи продават същото мачете на цени между 25 и 40 лева.
                          Колега, благодаря ти за адреса. Намерих сайта им. Дано работят с куриери.

Коментар

Първоначално публикуван от rosslan Преглед на мнение
                            Доста спомени изплуваха
                            Поздрави!

Поздрави!
                            Търси на http://flagmedia.eu/mora/

Коментар

Горе посочения адрес не се отваря ( поне при мен не става ) за Тези ли става въпрос ?....
                              Land Rover Discovery:
                              - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
                              Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

Коментар

За тези! Фабрично производство!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X