Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Съжалявам да го кажа но всичко е новодел.Даже канала отгоре е правен с флекс и са се опитали даже и Руски маркировки да набиват.

Коментар

Аз пък като тръгнах за кукри-то и споменах копис-а, поне да си доразкажа.

По дългият вариант на копис е меч. Нарича се Махайра http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...B9%D1%80%D0%B0

Във западна Европа, кописа е първообраз на "Фалката".
      http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...BF%D0%B8%D1%81

http://en.wikipedia.org/wiki/Falcata

Коментар

Ето едно традиционно тракийско Кукри:
        http://www.boinaslava.net/coppermine...lbum=34&pos=11

И още малко, че ставам досаден. Ромфеята е най-популярното тракийско оръжие с дълга дръжка. В повечето случаи тя е можела да се маха и е оставала само "Махайрата" известна още като "сика". http://www.pishtov.com/Cold_steel/romfeia/romfeia.htm
        Последно редактирано от Kamen13; 24-10-09, 12:44.

Коментар

За съжаление в днешно време е много трудно да се намери истинско ръчно правено кукри. И въпросът не е кога да е правено, мен по-скоро ме интересува как и най-вече спазени ли са традиционните техники и начин на закаляване... Едно от ценните преимущества на ръчно правеното кукри е начинът на закаляване... То е закалено само по режещият ръб... Според сериозни източници това се прави след изковаването чрез поливането на майстора по ръба с... чайник...

Има сведения, че високо в Непал все още има няколко майстори които произвеждат традиционни бойни кукрита... Един наш приятел в началото на следващият месец заминава за Индия, в плановете му влиза няколко седмично посещение на Непал и специално и нарочно издирване на тези майстори... Надявам се да успее...
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            Има сведения, че високо в Непал все още има няколко майстори които произвеждат традиционни бойни кукрита... Един наш приятел в началото на следващият месец заминава за Индия, в плановете му влиза няколко седмично посещение на Непал и специално и нарочно издирване на тези майстори... Надявам се да успее...
            Eto ги тук въпросните майстори:
            http://nepalesekhukuri.com/index.php...82d33e17916c02

ето и разни други линкове:
            http://www.gurkhas-kukris.com/khukur...3f64c072ced66d

http://www.himalayan-imports.com/khuk1.html

Коментар

Идеята е че нашият приятел ще иде да види, говори с майстора и провери доколко и какво... Че то рекламите хубаво, ама съм се нагледал как след това изделията са си "made in China"... Поне според информацията, която аз имам почти всичко е конфекция... Но все още има възможност за поръчка на истинско кукри... Ще видим...
              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                Идеята е че нашият приятел ще иде да види, говори с майстора и провери доколко и какво... Че то рекламите хубаво, ама съм се нагледал как след това изделията са си "made in China"... Поне според информацията, която аз имам почти всичко е конфекция... Но все още има възможност за поръчка на истинско кукри... Ще видим...
                Мой близък приятел ходи до Непал, откри истинското място с работилница и магазин и купи оттам няколко кукрита, едното вече е мое. Някъде по-нагоре в темата мисля бях дал инфо и линк за тия хора в Катманду - http://www.khukuriblades.com/ ето го.
                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                  Мой близък приятел ходи до Непал, откри истинското място с работилница и магазин и купи оттам няколко кукрита, едното вече е мое. Някъде по-нагоре в темата мисля бях дал инфо и линк за тия хора в Катманду - http://www.khukuriblades.com/ ето го.
                  Ти сърце нямаш ли ?!?! Жената вече ме заплаши че ще ме изхвърли от вкъщи, ако довлека още един нож, а ти пускаш такива линкове...
                  Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                    Ти сърце нямаш ли ?!?! Жената вече ме заплаши че ще ме изхвърли от вкъщи, ако довлека още един нож, а ти пускаш такива линкове...
                    Колеги поръчваха и пристигнаха на сносна цена. Става с кредитна карта.
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Някакви впечатления от конкретни модели ?

Аз засега си харесах 2 модела - този и това мини бебче (по точно харесах ги всичките, ама максимум 2 ще успея да контрабандирам в къщи). И двата ще ги купувам за ползване (туризъм), не за колекция, така че малко информация първа ръка от настоящ собственик би ми била полезна.

Благодаря предварително

П.С. Грубо колко излиза доставката от Непал ?
                      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                        Някакви впечатления от конкретни модели ?

Аз засега си харесах 2 модела - този и това мини бебче (по точно харесах ги всичките, ама максимум 2 ще успея да контрабандирам в къщи). И двата ще ги купувам за ползване (туризъм), не за колекция, така че малко информация първа ръка от настоящ собственик би ми била полезна.

Благодаря предварително

П.С. Грубо колко излиза доставката от Непал ?
                        Моя ми го донесоха на крака и не съм го ползвал, пазя го като скъп спомен, но при мерак мога да уредя да го видиш на живо. А по нагоре в темата някой беше поръчвал и описал цената.
                        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

. И двата ще ги купувам за ползване (туризъм), не за колекция,
                          Простете колеги, но хладните оръжия не са ми най-силната част. За какво по дяволите в днешно време реално може да се използува кукри ? С тази интересна форма нито салам можеш да нарежеш при някоя екскурзия, нито прасе да одереш при успешен лов, да не говорим че ако го дам на жената да дробне една салатка ще си пия гола ракия цяла вечер.
                          Съвсем сериозно питам каква е целта на тези извивки. Може би става за рязане на вражеско гърло, но 21 ви век сме все пак. Има и по-хуманни методи. Нека някой ме светне по темата.
                          Може би Злати. Но той е висш пилотаж на тема Нож, затова ако може с думи прости...........................
                          Тази земя, по която тъпча сега,
                          тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                          тази земя – не е моя земя,
                          тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Курито е изцяло боен нож и не става за нищо друго. Специфичнта извивка и дебелото, тежко острие действат отлично в ръцете на свикнал човек при ръкопашен бой и при нужда от сечене на нещо. Не случайно класическто кукри в канията отстрани има още едно малко право ножче за ежедневни привчни цели. Виж по горе в темата моите снимки на моето кукри и добавките му в комплекта.
                            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
                              Простете колеги, но хладните оръжия не са ми най-силната част. За какво по дяволите в днешно време реално може да се използува кукри ? С тази интересна форма нито салам можеш да нарежеш при някоя екскурзия, нито прасе да одереш при успешен лов, да не говорим че ако го дам на жената да дробне една салатка ще си пия гола ракия цяла вечер.
                              Съвсем сериозно питам каква е целта на тези извивки. Може би става за рязане на вражеско гърло, но 21 ви век сме все пак. Има и по-хуманни методи. Нека някой ме светне по темата.
                              Може би Злати. Но той е висш пилотаж на тема Нож, затова ако може с думи прости...........................
                              Примерно вместо мачете.Да си разчистиш местото около лагера от храсти,насечеш дръвца ей такива неща.

Коментар

е изцяло боен нож и не става за нищо друго. Специфичнта извивка и дебелото, тежко острие действат отлично в ръцете на свикнал човек при ръкопашен бой
                                Странни екскурзии ще прави в този случай колегата
                                windwarrior
                                Тази земя, по която тъпча сега,
                                тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                                тази земя – не е моя земя,
                                тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X