Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
    ...И двата ще ги купувам за ползване (туризъм), не за колекция, така че малко информация първа ръка...
    Влад, човека ще може да си почисти храстите около палтката, да среже някои дървета, да нацепи подпалки, да нацепи ребрата за печене на порции. Нормални турстически дейности, за които кукрито става, та сигурно затова му е мерак. За салата и пъстарма ще си носи и втори нож.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
      Влад, човека ще може да си почисти храстите около палтката, да среже някои дървета, да нацепи подпалки, да нацепи ребрата за печене на порции. Нормални турстически дейности, за които кукрито става, та сигурно затова му е мерак. За салата и пъстарма ще си носи и втори нож.
      Кукрито е готино нещо. Да заколиш някого.

Иначе за всичките тия туристически неща и освен това да може да нареже и салата си има чисто български нож (нищо че е с турско име) каракулак.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Така е, ама кеф цена няма, пък и екзотиката....
        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
          Така е, ама кеф цена няма, пък и екзотиката....
          А естествено - аз имам сумати ножове дето са уж безполезни.

Просто ако ще го ползва за работа да си вземе нещо по-практично.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Виждам че съм предизвикал сериозна дискусия със иначе съвсем невинният си въпрос

По принцип на планина винаги нося със себе си минимум 4 ножа:

1. Кукри (имам S&W) за по-тежките дейности - сечене на дърва за огън, клони за постелка, разчистване на храсталаци и т.н. Повечето хора ползват мачете за тази дейност, но на мен лично формата на кукрито ми е значително по-удобна и затова си го мъкна него.

2. Тежък нож - универсален - Becker Campanion, S&W Search and Rescue или един ловджийски тип "Боуи" наследство от дядо ми

3. Фолдър - за по дребните неща - храна, дялкане.

4. Викторинокс - отварачка за консерви, чоплене на зъби и т.н.

Доста често нося и още 1 нож (някоя нова придобивка за тестване).

Със сигурност мога да се оправям съвсем добре и само с един нож и не е нужно да мъкна цялата тази железария със себе си, просто си харесвам ножовете и си ги мъкна с мене. Кило-две допълнително в раницата/на колана не ме притесняват чак толкова (аз съм 197 см/105 кг) а приятелите вече ми свикнаха и не ми се смеят... Всеки луд с номера си

А и както правилно отбеляза zzlatev - кеф цена няма !
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

А и както правилно отбеляза zzlatev - кеф цена няма !
              [/QUOTE]
              Това важи в пълна сила за всички, които сме в тоя форум. Тука всеки си "ГО ДРЪПА МИАЛКО" в някаква посока, а както все повече се убеждавам някои /включително и моя милост/ си ги дръпа на разни стрАни.
              Въпросите ми за кукрито бяха с цел самообразование с ваша помощ. Но като слушам за какво го използувате си мисля, че с моята брадвичка ще съм по-ефективен и в разчистването на храстите, и в цепенето на подпалки, пък ако има и ребърца за скарата ще ги начукам за нула време.
              Следващият ми въпрос е що за нож е цитираният по-горе "каракулак" и защо е типично български а е с такова нетипично име ?

П.С. И аз като съм в планината, било на лов, на риба, или за друго си нося по няколко ножа, но от по-простите, дори имена си нямат горките, ама пък как режат....и дерат.....когато има слука....ееех мечти.
              Тази земя, по която тъпча сега,
              тази земя, която пролетен вятър пробужда,
              тази земя – не е моя земя,
              тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Това важи в пълна сила за всички, които сме в тоя форум. Тука всеки си "ГО ДРЪПА МИАЛКО" в някаква посока, а както все повече се убеждавам някои /включително и моя милост/ си ги дръпа на разни стрАни.
                100% съгласен

Въпросите ми за кукрито бяха с цел самообразование с ваша помощ. Но като слушам за какво го използувате си мисля, че с моята брадвичка ще съм по-ефективен и в разчистването на храстите, и в цепенето на подпалки, пък ако има и ребърца за скарата ще ги начукам за нула време.
                И тук съм съгласен, просто формата на кукрито лично на мен ми пасва повече. Може и на мен нещо да ми е сбъркано, но с брадва или мачете ми е по-неудобно.

За каракулака - в тази тема има няколко мнения.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Истинския някогашен каракулак няма почти никаква закалка(Че то желязо закалява ли се) и следователно е доста мек.Така че ако някой иска да го ползва като мачете не става.Бързо се подбива.

Коментар

Първоначално публикуван от Немезис Преглед на мнение
                    Истинския някогашен каракулак няма почти никаква закалка(Че то желязо закалява ли се) и следователно е доста мек.Така че ако някой иска да го ползва като мачете не става.Бързо се подбива.
                    Колега Немезис, извини ме - истинския някогашен каракулак се е ковал от двукомпонентен материал - режещ ръб на острието от "челик"(стомана-примерно до 1/3 от ширината на клина), и от "демир"-меко желязо-останалите 2/3 и дръжката.А са се събирали двата матрЯла на ковашка заварка:
                    http://sa4mo.snimka.bg/hobby/hand-ma...168274.5166161
                    Острието на горната снимка е на не по-малко от 130 години(верно-за каракулак е малко големшко,но е типично като технология).Освен това съм го пробвал точно като мачете - работи ,та се кИне,със здраве!

Коментар

Каракулак - името, черни уши, идва от специфичната форма на дръжката. Както се сещате - черна и с уши.
                      Другото интересно е специфичната крива на острието.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        Каракулак - името, черни уши, идва от специфичната форма на дръжката. Както се сещате - черна и с уши.
                        Другото интересно е специфичната крива на острието.
                        ..да допълня..имало е и с бели(кокалени) чирени - на таквиЗи са им казвали "аккулак"(букв.-"бяло ухо")

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
                          Колега Немезис, извини ме - истинския някогашен каракулак се е ковал от двукомпонентен материал - режещ ръб на острието от "челик"(стомана-примерно до 1/3 от ширината на клина), и от "демир"-меко желязо-останалите 2/3 и дръжката.А са се събирали двата матрЯла на ковашка заварка:
                          http://sa4mo.snimka.bg/hobby/hand-ma...168274.5166161
                          Острието на горната снимка е на не по-малко от 130 години(верно-за каракулак е малко големшко,но е типично като технология).Освен това съм го пробвал точно като мачете - работи ,та се кИне,със здраве!
                          Да.Така са се правили ятаганите навремето

Коментар

Тези всичките че и доста други са от желязо.Режат не че не режат и секат (но са далече от твърдост) Може и да има от оно време някое и друго изключение.Примерно някой учил занаят от чужди майстори тюфекчии прилагал го у нас на практика и така нататък.Но основното е това.Навремето (че то и сега)основната част на населението е била от хора сиромаси.Стоманата е струвала пари и така.То и сега има и нож и нож.А болшинсвото от сегашното населението нали знаете и с какви ножове разполага.Ножове правени от синовете на небесната империя

Коментар

Първоначално публикуван от Немезис Преглед на мнение
                              Тези всичките че и доста други са от желязо.Режат не че не режат и секат (но са далече от твърдост) Може и да има от оно време някое и друго изключение.Примерно някой учил занаят от чужди майстори тюфекчии прилагал го у нас на практика и така нататък.Но основното е това.Навремето (че то и сега)основната част на населението е била от хора сиромаси.Стоманата е струвала пари и така.То и сега има и нож и нож.А болшинсвото от сегашното населението нали знаете и с какви ножове разполага.Ножове правени от синовете на небесната империя
                              Снимките в предните постове си ги виждаш обаче само ти.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Снимките в предните постове си ги виждаш обаче само ти.
                                Вярно ли.Щот не ми се снимаше а преди време ги бях бях пускал в един форум и ги копирах от там.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X