Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Говорите си за Хитлер тука, а дали някой знае каква е била ролята на Хитлер във ВСВ, като изключим т.нар. официални становища?
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Много добре синтезирана информация от уикито! Обърнете внимание на последното изречение:

След 1944 г. въоръжените сили на България започват бърза реорганизация по съветски модел и са преименувани на Българска народна армия. Москва бързо предоставя на България танкове T-34/85, СУ-100 самоходни установки, щурмови самолети Ил-2 и друга нова бойна техника. Тъй като страната е съветски съюзник, тя е част от Източния блок и се включва във Варшавския пакт като един от неговите основатели. По това време армията е разширена до над 200 000 души и стотици хиляди допълнителни войници резерв. Военната служба е задължителна. Специална защитна линия, известна като Отбранителна линия "Крали Марко", е построена по протежение на цялата граница с Турция. Тя е силно укрепена с бетонни стени и куполи на танкове Т-34, Панцер III и Панцер IV и др. По време на управлението на Тодор Живков е създаден значителен военнопромишлен комплекс, който произвежда бронирани машини, самоходна артилерия, леки стрелкови оръжия и боеприпаси, резервни части. България изнася оръжия на Алжир, Йемен, Либия, Ирак и Сирия, както и изпраща военни съветници в някои от тези страни. Военна и медицинска помощ е предоставена на Северен Виетнам по време на Виетнамската война. През 70-те години на XX в. ВВС са в апогея на своята мощ, притежаващи най-малко 300 модерни бойни самолета в състава си. Обучението в Българската народна армия е изтощително дори за съветските стандарти. През 1989 г., когато Студената война е към своя край, армията наброява най-малко 152 000 редовни войници. ВВС на България са получили общо над 220 изтребителя МиГ-21 между 1960 и 1989, 40-45 Ми-24 и други модерни (за онова време) самолети като МиГ-23 и МиГ-25. Доставките на бронетанково въоръжение също са били в огромни количества — над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 000 МТ-ЛБ, около 800 БТР-60 и други. Българската народна армия е имала и далекобойни ракети.
      В годшните на НРБ, обобщено, въоръжените сили на България (армия, вътрешни и гранични войски и др.) са над 200 000 души плюс няколкостотин хиляди запасни редовно свиквани на обучение. Армията е въоръжена с над 2000 танка и над 2000 бойни бронетранспортьора. В Ракетни войски носят бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 км въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 "Елбрус" (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 "Луна" с обсег 70 км с възможност за поставяне на ядрени глави, 18 комплекса 9К79 "Точка" (SS21) с обсег 70 км с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно-ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 км 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 км, общо 20 мобилни установки СА-75 "Влохов" с обсег до 43 км и СА-75 "Двина" с обсег до 29 км, 20 мобилни компекса 2К12 "КУБ" с обсег до 24 км, 24 мобилни ЗРК "Оса" с обсег до 13 км, 30 мобилни установки С-125 "Печора" с обсег до 12 (модернизираните до 2 км , 20 мобилни комплекса 9К35 "СТРЕЛА-10СВ" с обсег 5км. ВВС имат 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета от които над 220 изтребителя. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки - минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия батареи 130мм и 100 мм водени от радиолокационни станции, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини, парашутно-десентна и водолазна част, батальон морска пехота. Мирновременият състав на армията към 1989 г. е над 153 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже.

При население от 8,5 млн, души излиза, че България е могла да мобилизира и въоръжи до зъби една четвърт от населението си, което отнесено към дължината на южната ни граница е огромно насищане в жива сила и техника! Не ми се вързва, че някой може да прегази за 24 часа 2,1 млн. човека и всичкото това стрелящо желязо описано по-горе

Коментар

E даде ,ама само 2 г. след 89 започна войната в Персийския залив . Какво се получи - Ирак коита си бяха "съветски възпитаници" бъкани със скъдове , танкове и самолети изядоха хурката! Просто врагът ни до 89г е имал доста по-различна стратегия за водене на война от нас ! "Умни бомби " , и тн. Аз съм служил в 32240 -Бургас , и то 80, 81 ,82 , е голем смях беше. Зимата шофьорите спяха с 20 л туби топла вода, ние пък с дрехите и пушкалата- това ако имаше тревога да налеят на джугана той да запали, ние да се натоварим и т.н.- голяма стратегия , а да не почна със стрелбите...

Коментар

Първоначално публикуван от caribi Преглед на мнение
          E даде ,ама само 2 г. след 89 започна войната в Персийския залив . Какво се получи - Ирак коита си бяха "съветски възпитаници" бъкани със скъдове , танкове и самолети изядоха хурката! Просто врагът ни до 89г е имал доста по-различна стратегия за водене на война от нас ! "Умни бомби " , и тн. Аз съм служил в 32240 -Бургас , и то 80, 81 ,82 , е голем смях беше. Зимата шофьорите спяха с 20 л туби топла вода, ние пък с дрехите и пушкалата- това ако имаше тревога да налеят на джугана той да запали, ние да се натоварим и т.н.- голяма стратегия , а да не почна със стрелбите...
          Аз съм служил 86, 87, 88 и да ти кажа - имаше си подразделения, където се служеше не проформа.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
            Аз съм служил 86, 87, 88 и да ти кажа - имаше си подразделения, където се служеше не проформа.
            И аз така 76-78 в Елхово и не беше на майтап. Сега, като го осмислям, си беше пълен та...к. Нама н.
            Имаше един филм - "граница" - много неща са истина, ама имаше и доста гадости дето ги няма във филма.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
              Не ми се вързва, че някой може да прегази за 24 часа 2,1 млн. човека и всичкото това стрелящо желязо описано по-горе
              Марто, олекваш.
              Тази цифра си е чисто статистическа, не вярвам да има възможност да се осигури материално такава армия от малката ни държавица.
              Освен това, при нападение над южната ни граница не можехме да противопоставим за 24 часа даже и 10% от тези милиони войници. Даже и 1 процент май е много.
              Да не говорим за състоянието на техниката... Бях танкист, и най-добрите машини бяха учебни-за да няма ежедневни ядове по поддръжката им. Калпавите бяха в парковете-за в случай на война... Веднъж ни вдигнаха по голяма тревога, всичко предварително планирано, отработено на няколко занятия, та "тайния ден и час" си бяха много добре изтренирани. И какво-вместо за час-два да сме на рубежа който би трябвало да сме заели за това време-се точихме на другия ден до вечерта. То не бяха загрявания на двигатели, свършили горива(резервоара пълен, ама с вода), неможещи да запалят машините си новобранци(не знаят къде е стартера на джугана), и ред други пародии. После техниката я прибираха в поделението над седмица...
              Нека да бъдем реалисти, вчера четох в една тема как се извършваха прегледите на СТО...
              Само да допълня-механик водачът на танка в който командир е командира на батальона с-на Жеков(Жеко баницата...) имаше такова шкембе, че не можеше да влезе в танка. Съвсем сериозно...
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Възможно е. Аз за 24 месеца съм изкарал близо 30 учения (тревоги). От тях около 10 - т.нар. планови, останалите си бяха изненадващи. Имахме случай по средата на едно учение ни дигнаха на бойна тревога, а не на учебна. Тъй че - "и тако-и вако"...

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Марто, олекваш.
                  Тази цифра си е чисто статистическа, не вярвам да има възможност да се осигури материално такава армия от малката ни държавица...
                  И ти не си съвсем прав наборе. Държавицата ни се пънеше безмерно и общо-взето - насмогваше. От теоретичните разчети - една трета до половината поне, реално беше изпълнимо. Друг е въпросът, че онова пънене сега ни е през носа и точно в негов резултат, в момента имаме два годни "хвърчикоптера" и половин стадион армия, а масрафа ще тежи и на внуците ни. Трети пък е въпросът, че въпросният разчет за 2,1млн мобилизационен потенциал се основава на общия брой население, задължителната масова служба и възрастовия профил на населението. Всичките тези фактори, със абсолютно същата стойност важат и за Турция, която - обаче - е седемдесет и пет милиона (`айде тогава да е била седемдесет), а по третият параграф ни превъзхожда сериозно, така че смятано по аналогичен алгоритъм, е в състояние да мобилизира над двайсетина милиона! А четвърти вече е въпросът, че в някакво противостояние със тази държава ние сме бивали единствено по силата на последствията от руската окупация и произтеклата зависимост на държавата ни - през цялото време откак тази държава съществува (та и малко отпреди това) ние сме били съюзници с нея...
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Е, имаше и "истински" поделения, и елитна част, но те не дават облика на армията... В големия процент армията си беше пародия.

А май и сега е така... Като в допълнение имаме доста по-малко въоръжение, и хора на разположение за първоначална реакция.

Да не дава Господ...

Коментар

Нека да бъдем реалисти, вчера четох в една тема как се извършваха прегледите на СТО...
                      .
                      Аз писах понеже цялата ми служба като завършил ДВГ мина почти основно на ВАРЕМ и в парка в поддръжка на техниката та добре знам какъв сапунен мехур беше една голяма част от армията ни . А уж бяхме елитно поделение .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                        Държавицата ни се пънеше безмерно и общо-взето - насмогваше. От теоретичните разчети - една трета до половината поне, реално беше изпълнимо.
                        Да де, пънеше се и едва смогваше да поддържа редовна войска в размер 130 000 човека. Да предположим, че за цифрата 2,1 милиона армия е имало техника(поне калашници имаше)-тази армия си иска тил. Който пък си иска финансирането, че 2 милиона гърла искат да ядат по 3 пъти на ден, че на гладно борба не става...
                        Според мен тази цифра показва колко хора можем да изправим като войници, ама не едновременно. Както Марто се размечта

Коментар

Служил съм в Сливен в диверсионно разузнавателния полк на трета армия,много добре подготвено поделение беше и въобще не се побира в представата за :сапунен мехур.Стрелях ме до втръсване а пък занятия имах ме бол.Нямаше по-голямо занятие през тия 2,3 г.където да не съм били -вражи диверсанти и да не са тичали по-нас безброй бойци,само халосняците ,които трябваше да изстреляме по-преследващите ни са сигурно един камион(на всяка игра мъкнех ме по 5 пълнителя отделно картончета)

Коментар

Да де, пънеше се и едва смогваше да поддържа редовна войска в размер 130 000 човека. Да предположим, че за цифрата 2,1 милиона армия е имало техника(поне калашници имаше)-тази армия си иска тил. Който пък си иска финансирането, че 2 милиона гърла искат да ядат по 3 пъти на ден, че на гладно борба не става...
                            Според мен тази цифра показва колко хора можем да изправим като войници, ама не едновременно. Както Марто се размечта
                            Коле, като те чета и оставам с впечатление, че искаш да сменяш професията с писателството! Първо - армията имаше (и все още има) достатъчно леко въоръжение и боеприпаси да въоръжи всичките тези хора! Второ - армията имаше достатъчно въшкарници и чепици да облече и обуе тези хора! Трето - държавата имаше (и все още има) "държавен резерв" и "военно времеви запас" да изхрани всичките тези хора! Четвърто - армията имаше изградена организация (сигурно и още я има) за събирането на всички тези хора, която се нарича "План за всеобща мобилизация", който е в състояние да свърши тази работа в рамите на 24-48 часа (не го бъркай с викането в запас)! Що се отнася до това - дали сме могли да изпратим всичките тези хора едновременно в бой - много зависи от това как би ескалирал конфликта... Невъзможно е една държава да бъде нападната абсолютно изненадващо и да бъде хваната неподготвена от съседите си, защото за тая работа си има разузнаване! За да започне една армия ефективни масирани бойни действия е необходимо време за предислокация и съсредоточаване на бойните и формирования, за заемане на изходни позиции за атака! Още на това ниво имахме план за противодействие, като част от това бе взривяването на язовири на наша територия и заливането на определени участъци на наша и турска територия - лишавайки турската армия от плацдарм за бързо настъпление. На този етап трябваше да се намесят и едни ракетни комплекси дето първо тях нарязахме преди време... Самото твърдение, че тогава някой е могъл да ни прегази за 24 или 48 часа е нелепо само по себе си - за толкова време военните колони на комшиите не могат да преминат планините по южната ни граница дори да не им се оказва съпротива - пътищата са прекалено тесни и стръмни за бързо настъпление (един танк да закъса и всичко след него спира - няма къде да се извлече)! Виж - за същото това време със сигурност щеше да има румънски и руски войски на наша територия (руснаците по суша идваха за 52 часа ако не ме лъже паметта)! Та като обобщение - няма война която да започва внезапно, нито има как да се скрие подготовката за нея! В тоя ред на мисли - могли сме да съберем, облечем, въоръжим ,да организираме в бойни подразделения, и разпределим (кои в резерв, кои директно на предни позиции и т.н.) всичките тези хора! В този ред на мисли и когато е трябвало - и всичката техника щеше да е наред, и в резервоарите щеше да има нафта и бензин вместо вода, и дебелия фатамак много бързо щеше да са научи да влиза в танка както си е дебел, защото нямаше да има друг избор (а бе щеше да има но неприемлив - куршум в тила, щото военновременните закони са малко по-други и много чувствителни на тема "саботаж" и "дезертьорство")... Аз не мечтая Коле, а разсъждавам много трезво от гледната точка на познанията които имам в тази сфера, а не преразказвам какво са ми разправяли "старите" на две ракии... Не твърдя, че сме имали шанс да победим сами Турция и Гърция, а ефективно и успешно да защитим територията си! Оставям настрана плановете за настъпление до Босфора, които са си абсолютно истински и съществуваха в касите на щабовете! Там нещата са съвсем друга бира...

П.П. Да не забравяме и, че Турция и бившия СССР имаха обща сухопътна граница, и ние далеч не бяхме най-големия им евентуален проблем в една война...
                            Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 20-06-12, 09:03.

Коментар

Мисля, че нивото на бойна готовност на БНА си беше напълно адекватна. Имаше поделения с много високо ниво на бойна готовност- ПВО, ВВС, ГВ, пехотните поделения от Трета армия в "триъгълника на смъртта". Останалите бяха малко по-мудни, но имайте впредвид, че война не става от днес за утре. Трябва врагът да съсредоточи войски и тилово осигуряване преди да нападне. Американците се съсредоточаваха месеци преди да нападнат Ирак.
                              Апропо преди 15-ина години гледах по телевизията документален филм за обединението на двете Германии. Там един немски военен от ФРГ сподели, че след обединението, когато видяли нивото на бойна готовност на армията на ГДР направо им се изправили косите! ФРГ-ейскските военни(част от тях професионалисти) си спели по домовете, ползвали всеки уикенд отпуск и т.н. и не можели да се съберат за по-малко от денонощие- две, докато ГДР-ейците можели да вдигнат поделенията си за няколко часа.
                              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                                Мисля, че нивото на бойна готовност на БНА си беше напълно адекватна. Имаше поделения с много високо ниво на бойна готовност- ПВО, ВВС, ГВ, .
                                ГВ бяха към МВР. Защо ли?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X