Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Едва ли нападащата страна която и да е тя би нанесла първа удар по язовирите превръщайки сама в непроходими пътищата по които евентуално трябва да настъпва. По скоро би си осигурила евентуален контрол над тях чрез В.Д.В. Дори и двайсет години по късно при един по силен порой или снеговалеж цели части от България са непроходими дори и за най проходимата верижна военна техника а ударното испускане на цели язовири е стотици пъти повече вода . Втората евентуална заплаха е че при всеки разрушен мост се образува тапа която е идеална мишена за щурмовата авиация и голямите ни по онова време ракетни войски. Така че е напълно реално този сценарий да е успешен въпреки голямите щети за нас.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
      Ами да . Щото в противен случай ( ако са били наясно и въпреки това решат да се гмуркат в язовирите) , ще си ги помисля за абсолютно малоумни.

Съгласен , ама в такъв случай уточни си темата : За Военна доктрина при СоциализЪма ли говорим , или за

....освен ако между едното и другото не правиш разлика . Ако е последното , то темата няма да е "серьозна" и олеква .

.... и още нещо : Тези дето сме изстреляли по малко повече пълнители с Калашников , ТТ, Макаров , плюс някоя и друга граната и освен това сме командвали по някой и друг звод , имаме ли право на глас , или само да четеме?
      Разговора взе да навлиза в областа на догатките и да предобива лек уклон на мерене на - сещате се кое...!!!
      Както каза и Стефан в началото, идеята за използването на наличните водни запаси при евентуално нахлуване на чужди войски у нас от юг е само част от общата фортификационна концепция от онова време (на въпроса ти дали говорим за социализъма отговора е в заглавието на темата)...! Не твърдя, че ни е било по силите сами да надвием почти три милионна армия (Турция и Гърция взети заеедно)! Не твърдя и, че това е била задачата на армията тогава! Това което твърдя е, че изказвания от рода, че щели да ни прегазят за 12 часа са пълни глупости... Правя разлика между "военна доктрина" и "водене на бой с конвенционални оръжия"! Примера който дадох в началото е само една малка част от цялата картина. Нито ние, нито турците и гърците имахме стратегически оръжия и системи. Те имаха (и имат) тактически боеприпаси за артилерията си, ние имахме тактически установки СС 23 и впечатляващо количество тактически ракети Р-11, Р-17, а и Р-300 в последните години, познати на широката общественост под натовското им наименование "Скъд" (Облак), чиято обща огнева мощ и обхват бяха достатъчни да изпепелят (обгазят, отровят) континенталните (европейски) части от териториите на Турция и Гърция, на които те нямаха реално никакво противодействие! От демонстрираното в темата до тук, виждам, че познанията на тези които са командвали по някой друг взвод са останали на ниво: истрелването на малко повече пълнители с Калашников, ТТ, Макаров, плюс някоя и друга граната...!!! Всеки има право на глас, както и да се изложи в следствие на което (вкл. и аз)

п.п.- По данни към 1985 г. при всеобща (пълна) мобилизация, България е разполагала с приблизитено 850 000 души армия (между 18 и 50 години), като оръжейния ни запас (резерв) е бил достатъчен да се въоръжи три пъти по-голяма армия. Както виждате, дори и съотншението на живата сила не е било чак толкова фрапиращо в тяхна полза.
      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 06-06-10, 15:58.

Коментар

To нов Паисий си има нужда...
        Кво било тогава...
        А сега какво е?
        УРААААА!!! ... чалга и 2 бири през оградата. Кво друго му трябва на човека?
        Ротния ми вярваше, че ако имало жени при войниците, нищо друго нямало да им липсва и щели да служат по желание! От ония великите командири.

Някои от братята по оръжие не щяха да се уволняват, че видиш ли кой щял да ги храни навън. От ония жертвоготовните!

Добре, че вече само по желание се ходи да се гледа оня цирк...
        истребителната ни авиация е наброявала приблизително 700 бр. Миг 17...
        Малииии!!!
        p.s. да не бъда разбран погрешно - не отричам, че някога сме имали по-силна от сегашната армия. Но нито сме били фактор за когото и да било, още по-малко сме сега.
        Последно редактирано от Rabin; 06-06-10, 21:48.

Коментар

По границата всяка застава си имаше опорен пункт.В случай че гърците ни атакуват ние предварително минираме целия район с противопехотни и противотанкови мини и се оттегляме на опорния пункт и там дочакваме противника.Друг вариант не се разглеждаше няма отстъпление назад .
          Само да не ни нацелеха както си бехме всеки ден употребили нищо чудно да пренесехме бойните действия на територията на противника....
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            To нов Паисий си има нужда...
            Кво било тогава...
            А сега какво е?
            УРААААА!!! ... чалга и 2 бири през оградата. Кво друго му трябва на човека?
            Ротния ми вярваше, че ако имало жени при войниците, нищо друго нямало да им липсва и щели да служат по желание!
            Някои от братята по оръжие не щяха да се уволняват, че видиш ли кой щял да ги храни навън.
            Добре, че вече само по желание се ходи да се гледа оня цирк...
            А, и летящи чинии!
            ТЪЙ ВЯРНО!
            p.s. да не бъда разбран погрешно - не отричам, че някога сме имали по-силна от сегашната армия. Но нито сме били фактор за когото и да било, още по-малко сме сега.
            Нали знаеш къде е военно-историческия музей в София..?!! Вземи децата (ако имаш) и се разходи до там (аз ще почерпя с билетчетата)! Гледай, слушай, образовай се и ми спести простотиите на ротния ти... Та там в музея ще научиш още много интересни неща освен бройката на Миговете през шейсетте и седемдесетте години... Хайде по-конструктивно по темата или да я заключват модераторите и кой от къде е! А какво е сега, е съвсем друга тема! Ако искаш можеш да я постнеш да чуем, какво друго ти е казал ротния в КЕЧ-а...?!

П.П. Братята ти по оръжие с лилави венци ли бяха..?!

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
              По границата всяка застава си имаше опорен пункт.В случай че гърците ни атакуват ние предварително минираме целия район с противопехотни и противотанкови мини и се оттегляме на опорния пункт и там дочакваме противника.Друг вариант не се разглеждаше няма отстъпление назад .
              Само да не ни нацелеха както си бехме всеки ден употребили нищо чудно да пренесехме бойните действия на територията на противника....
              А на тези от строителни войски лесно ли им беше..?!! По две години и кусур със задръжките буквално в тила на врага...

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                Нали знаеш къде е военно-историческия музей в София..?!! Вземи децата (ако имаш) и се разходи до там (аз ще почерпя с билетчетата)! Гледай, слушай, образовай се и ми спести простотиите на ротния ти... Та там в музея ще научиш още много интересни неща освен бройката на Миговете през шейсетте и седемдесетте години... Хайде по-конструктивно по темата или да я заключват модераторите и кой от къде е! А какво е сега, е съвсем друга тема! Ако искаш можеш да я постнеш да чуем, какво друго ти е казал ротния в КЕЧ-а...?!

П.П. Братята ти по оръжие с лилави венци ли бяха..?!
                Сетих се, въртеше ми се из ума и не ми дава мира.
                Храбрият войник Швейк!!!

Коментар

Винаги като си спомням службата в БНА се сещам за ЗКПЧто ни понеже служих в периода 1988-1990 година 10 ноември ме завари в казармата както викахме тогава демокрацията дошла ама не я пуснаха през портала . Та тогава имаше само и единствено две ефирни телевизий и по един единствен телевизор в ППСто (политическа просветна стая) та като дойдеше време за новините ЗКПЧто тичаше в трафопоста и гасеше тока в подделението да не разбираме къкво става по площадите в София без много да му идва нещо в тъпата глава че имахме толкова мощни късовълнови радиостанций на които спокойно си слушахме Дойче Веле и Свободна Европа. Толкова му беше ъкъла на човека . И като се замисля такива некадърници като него трябваше да ни мотивират да се биеме за родината. Добре че нищо не се случи първи щяха да избягат или да посрешнат врага със свалени гащи .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Сетих се, въртеше ми се из ума и не ми дава мира.
                    Храбрият войник Швейк!!!
                    Иване от с. Миндя - Великотърновско! На колко години беше ти, когато България все още имаше армия, казармата беше казарма, и въобще ако си служил къде и за колко време беше това, при положение, че ако не бъркам в момента си на 30 години, от които по-голямата част си изкарал пред компютъра като програмист..?!! Въобще нещо което се държи в ръце и гърми, освен на кино и в игрите дето ги бичиш на компа, виждал ли си..?!!

Коментар

Прав си да ми се сърдиш, но аз не нападам теб. Мисълта ми беше, че с кухи фрази и заблуди не се ходи на война. Или поне не се воюва успешно.
                      Военните поне не се насилваха да се правят на велики, което им признавам!
                      Последно редактирано от Rabin; 06-06-10, 22:30.

Коментар

Прав си да ми се сърдиш, но аз не нападам теб. Мисълта ми беше, че с кухи фрази не се ходи на война.
                        Кого нападаш (и защо) и какво имаш предвид под "кухи фрази"...?!! И какво знаеш за войната, макар и чисто теоритично..?!! Вместо безмислено да спамиш темата, вземи и научи нещо ново за теб, но изстрадано и преживяно от други.

Коментар

ОК, спирам да спамя, нека другите да се изкажат.
                          Не смятам, че е редно да конкретизирам реални мои наблюдения за армията.
                          Няма лошо да си патриот, но е добре да се има реална представа.

Коментар

Повидимо темата олекна .За съжаление .
                            Такива като мен , дето не са надскочили длъжност "командир на взвод" - кучета ги яли ! Аз поне съм доволен от себе си , че правя разлика между тактически , оперативно-тактически и стратегически нападателни системи ... Все пак и по мое време имаше сводки на разузнаването . И за шести флот и за ракетния дивизион "Онист Джон".
                            Но по-лошото е че аргументи като "пилешки сърца" , "лилави венци" , "хора , които са изстреляли по няколко патрона" и "резили" - някак не се връзват с понятието "Военна доктрина" .
                            Още повече , че произнесени от устата на момче - връстник на 10 ноеври , пишещо с правописни грешки и говорещо за времето , когато такива като мен са изпълнявали воинския си дълг към тази държава , в минало-преразказано време (с форми л , ла , ло , ли) ...някак не могат да убедят "наборите" ми , живяли и препатили по това време . Още повече , че щом и "взводните командири " за него не са фактор , то остава в тази тема да пишат май само командири на съединения и обединения .? Стига въпросния ... сержант (офицер ли ?!) , поставил темата да знае пък това що е ?! А и не знам колко такива има във Форума .

...та предложението ми е , за да не се излагаме повече вкупом - някой от модераторите да сложи кагинара на тази тема ... може би друг път и по друг повод може да има и по-конструктивен диалог ...
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Абе защо като чета тая тема ми се струва, че алкохолът не прощава никому?
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                Повидимо темата олекна .За съжаление .
                                Такива като мен , дето не са надскочили длъжност "командир на взвод" - кучета ги яли ! Аз поне съм доволен от себе си , че правя разлика между тактически , оперативно-тактически и стратегически нападателни системи ... Все пак и по мое време имаше сводки на разузнаването . И за шести флот и за ракетния дивизион "Онист Джон".
                                Но по-лошото е че аргументи като "пилешки сърца" , "лилави венци" , "хора , които са изстреляли по няколко патрона" и "резили" - някак не се връзват с понятието "Военна доктрина" .
                                Още повече , че произнесени от устата на момче - връстник на 10 ноеври , пишещо с правописни грешки и говорещо за времето , когато такива като мен са изпълнявали воинския си дълг към тази държава в минало-преразказано време (с форми л , ла , ло , ли) ...някак не могат да убедят "наборите" ми , живяли и препатили по това време . Още повече , че щом и "взводните командири " за него не са фактор , то остава в тази тема да пишат май само командири на съединения и обединения .? Стига въпросния ... сержант (офицер ли ?!) , поставил темата да знае пък това що е ?! А и не знам колко такива има във Форума .

...та предложението ми е , за да не се излагаме повече вкупом - някой от модераторите да сложи кагинара на тази тема ... може би друг път и по друг повод може да има и по-конструктивен диалог ...
                                Та другарю взводен командир! Секретни сводки има и сега! И като и преди от основно значение е кой ги чете и колко ги разбира (не визирам вас конкретно)! Ракетния дивизион се казва "Онест Джоунс", а не "Онист Джоунс" - който е музикант, а най важната част от ударната група на 6-ти американски флот не може да премине Босфора, защото дълбоко газещите му съдове са малко големи за него (протока е плитък на места само 36 метра)! Това за изтреляните патрони го написахте вие, др. взводен командир, а аз само ви цитирах иронично! "Момчето" е на 37 години и ще ви черпи една бира на националния събор за комплимента (на 10-ти ноември бях в армията), ако има възможност да се запознае с вас... Не искам да убеждавам наборите ви в каквото и да е, както и вас самия! От взоден командир до взоден командир има разлика от небето до земята! Виждал съм такива (за съжаление) които имаха задници по-широки от раменете им, и с толкова ръждясали капси на кобурите, че не можеха да ги отворят (надявам се, че не сте бил от тях)... Що се отнася за правописните грешки - вижте последния си пост и замълчете....! Та дайте да видим сега какво невярно нещо съм написал в тази тема и кое с кое съм объркал..?!
                                Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 06-06-10, 23:21.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X