Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
    В коя част от изкривената ви визия отново се намериха американци да ви стрелят ?
    В същност, българските войници в Ирак отнесоха последствията от една война, която, както и ти си отбелязвал, беше започната от един мераклия да довърши несвършената работа на тейко си, но която в никакъв случай не беше "българска" война.
    Така че, в този смисъл, нашите момчета там си бяха точно пушечно месо с цел запълване на дупки и създаване на фасада на широко международно участие.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Участието в мисии зад граница не беше ли на доброволен принцип ?
      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

В коя част от изкривената ви визия отново се намериха американци да ви стрелят ?
        На нащте помияри нали се американците са виновни
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Частите ни под крилото на НАТО са именно пушечно месо. Не се сещам за български интерес в Афганистан, или на другите места на които имаме изпратени войници.
          Тези войни са си американски, а те бидейки царя на света ни карат да участваме в тях и да защитаваме техния интерес. Щото си плащат.
          Ама и това ще свърши, тогава ще се наложи сами да си вадят кестените, и май ще се окаже, че не могат. Това което сега правят е да карат другите да ги вадят, и да се гордеят,ч е могат да вадят горещи кестени от огъня. Да, ама друг ги яде...

Изобщо-на всички е ясно, че американците наглеят яко защото имат може би най-силната и здрава икономика, а оттам и сериозна армия. Само дето армията може да се окаже куха при сериозен конфликт. Дано да не се налага да се проверява де.
          От друга страна-няма разминаване, и колкото по-рано гръмне балона-по-слаб ще е гърма...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            ... ... ...
            Не знам, не съм бил там и не мога да дам компетентно мнение. В балъшкия ми мозък хората ни там са доброволци, никой не ги е ритал да ходят. Отишли са там като пълноправни членове на една коалиция която, колкото и да е измислено присъствието и там (за Ирак, понеже Афганистан е съвсем друга бира), и май имат съвсем същите права и задължения като на другите войници в тази коалиция.

Разбира се, ако доставя някому удоволствие да се изживява като пушечно месо, то няма начин да не се превърне в крайна сметка в такова. Американците са глупави 'орица, и приемат декларациите за чиста монета. Ако им кажеш "аз съм пушечно месо" - ще спазят святото ти право на самоопределение .

Не знам какво толкова удоволствие ви доставя да се самозабивате по всякакъв възможен начин. Но сигурно греша - предполагам че всъщност българските войници в коалиционните сили изрично са били сложени на най-опасните и неблагодарни места, и англосаксонските генерали вечер на чайче са решавали "абе, Джон, я кажи утре къде да сложим тия балъци българите, да ги изпозастрелят малко", по силата на заветното отмъщение на мътната Албион, дето ни се сърди от сто и двайсет години че сме и пресекли експанзията не знам къде си.

Баси тия англосаксонци, баси тия американци, кви зли копелета бе, как така са първи дружки с южноафриканците дето им разпраха задника в незнам колко поредни бурски войни, как са първи дружки с всичките си бивши колонии, пък само тая България как са я нарочили за няколко засрамвания увековечени в мемоарите на рой форумни корифеи .

Отделно - не знам дали щеше да има български войник от по-ново поколение да знае що е изтрел другояче освен по Нова Година и по сватби ако не участвахме в тия измислени коалиции.
            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Въпросът не е в това дали са стреляли, или по тях е стреляно.
              По-важно е ЧИЙ го търсят там. За обикновените войници-ясно-за пари, все пак армията ни е "професионална" демек наемна, а наемника се бие за пари. Това и правят американците-наемат други да се бият(пушечно месо ако се наложи), а те обират каймака. Но така са си послали-така ще легнат. Въпрос на подготовка и имане на пари.
              По темата-кое в БЪЛГАРСКАТА военна доктрина налага пращането на българи да защитават американския интерес в напечените точки по света? В които точки все САЩ имат пръст в разпалването, и изобщо, ама никак не е зашщото в Ирак имало нефт, в Афганистан мак, и други подобни. Нали все тръбят как Пхенян били гнездо на злото-защо не наложат демокрация там? Просто е-щото няма далавера, келепир... Къде къде по-доходоносно е да освобождаваш Ирак...

Това наглеене се вижда от всички по целия свят, и на всички им е писнало, ама засега не могат да мърдат. Все едно кварталния бабаит да тероризира бакалиите и кръчмичките в махалата, и да няма кой да му се опре. Ама всеки накрая си намира чалъма...

Това със задължението да помагаме щото сме в един съюз и трябва да сме солидарни не играе. Докато имат нужда от нас-ще ни го натякват като довод. Ако се наложи ние да поискаме адекватна помощ(недай Боже)-според зависи, ама по-скоро ще намерят доводи да ни откажат. Щото от нас няма келепир...

Каквото и да ти говорят-винаги става въпрос за пари...

Коментар

Тая легенда с обирането на каймака е точно толкова легенда колкото останалото. Технически - баш са примрели американците да им се пречкат в краката някакви коалиционни партньори, ша знаиш. Направо са припаднали от задушаваща нужда.

Каква работа имаме там - в Ирак никой нямаше работа. Мнението ми по въпроса е известно.

В Афганистан - хайде холан. Много сте късопаметни. Можем до утре да си бълбукаме кой кого докарал, кои американци докарали талибаните през 90те, па кои руснаци осрали държавата преди това - факт е че Афганистан като държава не е виждал бял ден от 79та насам, изключая времето между ранната пролет на 2002ра и нахлуването в Ирак през 2003та.

Много обичам да викам колко всеки народ трябва да има право да си спазва обичаите и традициите, баш два пъти повече не обичам някой изведнъж да реши че тия обичаи и традиции да изискват унищожаването на хилядолетни паметници на културата защото не са мюсюлмански, и забраната до жените да се докосва доктор мъж (както и забраната жените да ходят на училище, та да станат докторки и да лекуват другите жени, щото някъде НЯКАКЪВ задник е изтълкувал че НЯКЪДЕ било написано че така трябвало да бъде.

Само че това съм аз, с моите си виждания на циничен хуманист.

А глобално и технически - ако не виждаш опасност в това някъде по света, в държава която не е разделена от България с водна преграда, да се отглеждат цели поколения бързо плодящи се, здрави и млади мъже които не знаят НИЩО друго освен биене на глава уземи, стрелба с автомат и оцеляване на кози дърдонки и водица цял живот (че и при това - с кристално чиста визия по кого трябва да ползват тези автомати) - аз виждам. Виждам голям проблем дори.

Виждам и какъв интерес има България там. И България, и всяка друга страна в която има течаща вода, асфалт по пътищата и четири явно изявени годишни сезона.

Коментар

Адаш, по-умен си в пъти от мен, и малко ме е срам да го казвам точно на теб, ама и твоя мозък е промит.

Хеле пък от афганистанците да ни е страх, че щели да започнат Великия и Окончателен Джихад...

Коментар

Кольо, веднага да преговориш за Хасан-и Сабах
                    Готиното на историята е, че се повтаря. Само да имаше кой да чете
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз ще използвам свещеното право на всеки несведущ да се изказва по форумите за неща, които не разбира и не знае.

Първо, доколкото през целия период военната доктрина е била относително непроменена, условията и реалностите за нейното изпълнение не са били такива.

Тъй като приемаме, че от същинската опасност в този период е откъм милитаризирана Турция, ще кажа, че към 1950г. нейното население е ок.21 милиона, на България-ок. 7,5. Като имаме предвид по-голямата площ, други проблеми в страната и по дългите граници, общата им изостаналост към онзи момент, смятам, че шансовете на Б(Н)А да отблъсне нападение са доста сериозни.
                      Към 1980г. Турция вече има ок.45 милиона население, сериозен стаж в НАТО, обучени офицери, чужди бази, предполагам и модерно въоръжение, та везните са наклонени на югоизток.

За състоянието на Б(Н)А през годините мога да предполагам, че това докъм средата/края на 70-те и се различава от това през 80-те. Едно, че Студената война е вече в друга фаза, второ, че строят вече се задъхва икономически и идеологически, като общото "разложение" се усеща в армейските редици, и трето-офицерският състав не помни ВСВ и реални бойни действия. Това го пиша, защото много от вас са служили във финалната фаза и са явно са имат доста впечатления.

За конкретните планове съм чувал различни неща, може би най-добре е да се изкаже някой висш военен от онзи период, доколкото (още) е в състояние да го направи. Дядо ми,офицер от ВВС, е разказвал какъв бил планът при нападение от Турция: евакуация към Стара планина на населението, задържане, масиран нальот на съветски самолети на 2-3 час, след няколко дни стоварване на +1 милион руски военни от Одеското направление. Тези неща сигурно ги има описани в много книги за периода. Това, което искам да кажа е, че през 50-те и 60-те армията е била реално подготвена да задържи подобна атака и кадровият военен не се е съмнявал в това.

Коментар

Не щем да четем, за да не ни промият мозъка

Коментар

Магарето пак изяде буквара

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                            Адаш, по-умен си в пъти от мен, и малко ме е срам да го казвам точно на теб, ама и твоя мозък е промит.

Хеле пък от афганистанците да ни е страх, че щели да започнат Великия и Окончателен Джихад...
                            Адаш, от теб не съм по-умен. Мозъка ми е промит от четиригодишния ми престой в държава която се води много, много, ама много по-цивилизована от Афганистан. Дето се беше "освободила" от французите с наши калашници преди години, дето ние им правехме язовирите, канализацията, здравеопазването и каквото се сетиш, и на теория трябваше да ни гледат с усмивка. Е, да не ти разправям с каква усмивка ни гледаха, и как шестгодишния ми брат се е катерил като котка по покриви със сцепена глава, за да избяга от бастун един цол, и закачения за него дядка дето "щял да ни изтрепе всичките като през 62ра". И не беше изолиран случай.

Ама и вие бая филмчета сте игзгледали - чест, гостоприемство, еххх, добри хорица... Само да не си им от подветрената страна.

В тая държава като пристигнахме другите чужденци ни казаха един лаф който се приписва на Наполеон - не знам колко е негов: "...Това е страна в която цветята нямат мирис, плодовете нямат вкус, мъжете нямат доблест а жените нямат чест..." За жените не успях да проверя, малък бях. За останалото - сто процента.

Това бяха хора които имаха радио, телевизия, вестници и дискотеки. Паля свещ да не виждам какви са хората които ги забраняват.

Коментар

В тая държава като пристигнахме другите чужденци ни казаха един лаф който се приписва на Наполеон - не знам колко е негов: "...Това е страна в която цветята нямат мирис, плодовете нямат вкус, мъжете нямат доблест а жените нямат чест..." .
                              Мароко, а?

Или Алжир?
                              Че и на двете места го чувах същия лаф.

А да - и слънцето няма топлина
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Алжир.

Мароко е рай в сравнение с Алжир.

А за слънцето - тц. Топлеше си. Ние бяхме на брега, имахме влага. Но в Константин например, хем е само на 120км - в измерени 45 градуса не се потяхме. Толкова суха беше жегата. Просто ти обгаря гърлото като дишаш, и ти пресушава очите. Между другото се понасяше по-леко отколкото примерно 38 градуса тук в Ню Йорк, където всичко лепне от влага.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X