Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Българската военна доктрина от 1946 г. до 1989 г.

Да поизтупам малко темата от прахта! Като говорих за взривяването на язовири и за ефекта от това върху Турция и Гърция - някой хора ми се смяха... Надявам се, че снощи сте гледали новини и сте видели ефекта от ударното изтичане на Иваново у комшиите!?!

Коментар

И какъв е ефекта ? Къде умряха хора ? При тях ли ?
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Служих през 1985,1986 и се уволних през 1987г.смятам че тогава имах ме много добра армия,като въоръжение и дух на войниците.Можех ме да създадеме много голям проблем на турската армия,а гръцката при един конфликт,само между нашите две армии,мисля че нямаха много голям шанс.Може и да се бъркам,аз съм служил в диверсионно разузнавателе полк,и не съм имал досег до големи щабни разработки.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
          И какъв е ефекта ? Къде умряха хора ? При тях ли ?
          И при тях умряха,ако си гледал телевизия.Освен това те имаха време да реагират,а не като старците в селото да им се стовари из невиделица.Марто е прав,водата е страшно оръжие.

Коментар

Освен жертвите, водата там се оттича много бавно и доста обширни територии в момента са под метър вода и всичко това само от един малък язовир...

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
              Служих през 1985,1986 и се уволних през 1987г.смятам че тогава имах ме много добра армия,като въоръжение и дух на войниците.Можех ме да създадеме много голям проблем на турската армия,а гръцката при един конфликт,само между нашите две армии,мисля че нямаха много голям шанс.Може и да се бъркам,аз съм служил в диверсионно разузнавателе полк,и не съм имал досег до големи щабни разработки.
              В 24110 ли си бил? Аз бях там 1988- 90 г. В сп." Българска армия" имаше статия под заглавие "За тях прегради няма." Това за нас. Казаха ни , че в турския военен вестник по същото време и повод имало статия " Главорезите на майор --------скачат от втория етаж при тревога."
              Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                Определено се бъркаш. Към края на развития социализъм армията не беше много по-различна от всичко друго в държавата - повечето пара в свирката, а иначе ...
                Специално турците щяха да ни изпапкат на закуска, защото наистина си готвеха армията за водене на бойни действия, а не правеха соцсъревнование.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Специално турците щяха да ни изпапкат на закуска, защото наистина си готвеха армията за водене на бойни действия, а не правеха соцсъревнование.
                  Досега в над 1300г ни история никой не е "изпапквал на закуска" Българската армия (включително в края на 14в, когато България е била разединена османците са ни превземали повече от 20 години)!! Ферщейн!
                  Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                    Досега в над 1300г ни история никой не е "изпапквал на закуска" Българската армия (включително в края на 14в, когато България е била разединена османците са ни превземали повече от 20 години)!! Ферщейн!
                    Не смятам да влизам в митингаджийски диалози!
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Защо ли като гледам какво въоръжение сме ималималко ме съмнява да сме се готвили за отбрана
                      Помня и ученията с каква насоченост бяха.

Ние нещо като товариш Сталинготвиме се за отбрана а ударните ни поделения изнесени досами границата(Елхово Харманли и др.( и толкова танкове за отбранали са ни били?

Я Марто ти си учил тея работи та ни обясни що така
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Хе хе хе... Тази тема не я бях виждал. Относно водата - на никой не пожалавам дори отстрани да наблюдава как се къса язовирна стена и как едно цунами преминава за миг от статично в динамично състояние. Аз съм свидетел на такова чудо, при това в много по-малък мащаб от яз. Иваново. Досега не бях виждал и стария мост в Свиленград под вода, също и центъра на Харманли. И да - това е голямо оръжие и то не защото ще залеем войската им, а защото ще залеем тила им с мирното население и войската веднага ще си смени приоритета от нахлуване - до спасяване на населението си.
                        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                          Определено се бъркаш. Към края на развития социализъм армията не беше много по-различна от всичко друго в държавата - повечето пара в свирката, а иначе ...
                          Чавдаре,служил ли си и къде ?Ако си служил в истинско поделение едва ли щеше да мислиш така.Колега служих в 24110,там винаги е имало много добри войници,и преди нас и след нас.Едно поделение е такова,каквото го направят неговите командири,и го оборудва неговата държава.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                            Да поизтупам малко темата от прахта! Като говорих за взривяването на язовири и за ефекта от това върху Турция и Гърция - някой хора ми се смяха... Надявам се, че снощи сте гледали новини и сте видели ефекта от ударното изтичане на Иваново у комшиите!?!
                            Аз тази тема нещо съм я пропуснал, когато е бивала актуална (а и сега не я прочетох де). Не знам кой ти се е смял и в какъв контекст, но това че язовирите фигурираха под тази форма във военните разчети е факт. Демонтирането на "оборудването" по въпроса течеше съвсем доскоро. Между другото, този точно язовир "Иваново" така и до сега си е във разпореждане на военното министерство (това го споменах и в темата за аварията, но там мина метър). Всички язовири биваха разглеждани от тази гледна точка, но при това болшинството имаха други основни функции, докато имаше и такива като този, построени именно с тази цел, на които другите функции (пр. напояване) бяха съпътстващи.
                            Съвсем резонен е и въпросът на Гоблин! Но мисля, че той по някаква причина се е поразсеял относно това - За какво става въпрос... Българската военна доктрина през визираният период (`47-ма `89-та) представляваше просто оперативно-тактическата съставна на руската стратегия по отношение на югозападното направление. Тя има всичките характерни присъщности на руската визия по въпроса, вкл. отношението към войника, населението и територията (става въпрос - собствените). Според тази концепция, възможността за нанасяне дори минимални загуби на евентуалният противник, напълно осмисля унищожения върху собствената територия (население, армия, инфраструктура и т. н. и т. н.) та дори и по-тежки, отколкото тези за противника!
                            Последно редактирано от davc; 08-02-12, 13:55.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Само леко да поправя Davc - на пътя на водата на наша територия са села и малки градове, като територията е сравнително рядко населена и без особено стопанско значение, докато от другата страна на границата ни са Одрин и Солун, както и не малка част от промишленоста и селското стопанство на Турция и Гърция

Коментар

Доколкото нищо не съм говорил/писал, относно спецификата на територията - не виждам какво ми поправяш.
                                Всъщност, като освободиш водата в язовир от калибъра на "Иваново" - ще удавиш няколко села отсам и ще наводниш няколко ниви оттам. За да залееш Одрин, че и като цяло селското стопанство да застрашаваш - отсам трябва да отнесеш всичко в Тракия след Пловдив.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X